Aubergine in rode miso

Ingrediënten

  • - 2 tot 3 eetlepels arachideolie
  • - 2 aubergines
  • - 2 theelepels reepjes gember (vd wortel)
  • - 2 el rode miso
  • - 2 el Japanse sojasaus
  • - 2 el mirin (rijstwijn)
  • - anderhalve kop dashibouillon*
  • Voor de bereiding van dashibouillon heb je het volgende nodig:
  • - 4 koppen koud water
  • - 5 centimeter kombu (gedroogd zeewier)
  • - 3 eetlepels gedroogde bonitovlokken.
  • Alle ingredienten zijn in natuurvoedingswinkels of in Japanse winkels (Meidi-Ya in de Van Beethovenstraat in Amsterdam) te koop.

Bereidingswijze

Maak eerst de dashibouillon door het water en de kombu te verwarmen (ik heb voor een optimale smaak eerst de kombu in dat water laten weken). Als het bijna kookt haal je de kombu er uit. De kombu moet dan zacht zijn en dat houdt in dat er genoeg smaak is vrijgekomen. De kombu wordt niet meer gebruikt. Leg nu de bonitovlokken in het water en breng het aan de kook. Schuim ondertussen af. Draai het vuur uit als het aan de kook is gekomen en laat de pan nog vijf minuten staan. Zeef het vocht en de dashibouillon is klaar.Snij de aubergine in stukken van 3 x 3 centimeter en bak deze in kleine porties in wok of koekenpan in de olie aan alle kanten goudbruin. Leg de aubergines weg en doe opnieuw een klein beetje olie in de pan en bak zachtjes de gemberreepjes tot deze gaan geuren. Voeg nu de miso, sojasaus, mirin en anderhalve kop van de dashibouillon toe en breng dit aan de kook. Doe vervolgens de aubergineblokjes erbij en laat deze nog 5 tot 10 minuten zachtjes meebakken, tot de aubergines zacht zijn en de saus is ingedikt. Draai het vuur uit en laat de aubergines een uurtje in de saus staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Je kunt dit weer opwarmen of lauw eten. Je weet niet wat je proeft! Tenminste, ik was zeer aangenaam verrast.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha