Dolm (gevulde groenten met granaatappel)

Ingrediënten

  • 6 paprika's (rode en/of groene)
  • 2 eetlepels maisolie
  • 1 middelgrote ui in schijfjes
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 theelepel zout
  • 1/8 theelepel gemalen kurkuma
  • 1/8 theelepel peper
  • 1/4 kop donkere rozijnen
  • 1/4 kop gedroogde zuurbessen (barberries)
  • 1/3 kop granaatappelconcentraat
  • 1 kop verse gehakte peterselie
  • 2 theelepels verse gehakte munt of 1/2 theelepel gedroogde munt
  • 1/2 kop half-gekookte rijst
  • bereid zoals Chelo (zie beneden)
  • 1 kop water
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel citroensap
  • olie
  • Dit recept kan ook met 6 kleine aubergines worden bereid.
  • Chelo:
  • 2 koppen rauwe rijst
  • zout
  • 1 liter water
  • 4 eetlepels maisolie
  • 1/8 theelepel gemalen kurkuma
  • 2 eetlepels water
  • 1 middelgrote geschilde aardappel in schijfjes van 1/2 cm

Bereidingswijze

Chelo: Spoel de rijst goed; bedek met licht gezouten water en laat een half uur weken. Giet dan bijna al het water af, zodat er ongeveer 1.2 dl overblijft. Breng 1 liter water aan de kook en voeg de rijst en het overgebleven rijstvocht toe. Kook 8 minuten, giet af en spoel onder koud water. Zet dit apart. Doe 3 eetlepels olie in een grote pan, voeg de kurkuma en 2 eetlepels water toe en schud de pan om de inhoud te mengen. Doe de aardappelschijfjes in een enkele laag in de pan. Schenk de rijst over de aardappels en vorm er een piramide mee. Doe het deksel op de pan en kook jet geheel 10 minuten op een laag vuur. Besprenkel met de resterende lepel olie en leg een theedoek over de pan voordat u er het deksel weer op zet. Kook op een laag vuur 20 minuten, zodat zich een knapperig korstje op de bodem vormt. Serveer de rijst en de tadiq (de korst) warm.Dolm: Snijd een hoedje van de paprika's en verwijder zaad en zaadlijsten. Verhit de olie en roerbak de ui 2 minuten op een gemiddeld vuur. Voeg het rundergehakt, zout, kurkuma en peper toe en roerbak nog 2 minuten of tot het vlees van kleur verandert. Haal de pan van het vuur en roer er de rozijnen, de zuurbessen, het granaatappelconcentraat, de peterselie, munt en rijst door. Meng goed. Vul iedere paprika voor 2/3 met het mengsel en doe het hoedje er weer op. Vermeng het water, de tomatenpuree en het citroensap. Zet de paprika's in een geoliede pan die juist zo groot is dat ze er netjes in kunnen zonder om te vallen. Giet de saus er rond. De saus moet tot de helft van de pepers reiken; giet er desnoods water bij. Doe het deksel op de pan en laat op een laag vuur 1 uur koken. De saus moet tot de helft zijn ingekookt.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha

Gebruiker acties

Over dit recept

  • Aantal keer bekeken: 510x

Jouw laatst bekeken recepten