Arabisch Brood van het Platte Land

Ingrediënten

  • Een spons maken:
  • Anderhalve dl warm water
  • 1 volle tl. droge gist
  • 225 gr meel
  • Voor het deeg:
  • Ruim 2 dl water
  • 1 el. droge gist
  • 1 el. zout
  • 1250 gr meel (ongeveer)
  • 1 el. boter (om de kom in te vetten)

Bereidingswijze

Het klaarmaken van de spons: Meng in een grote kom 1.5 dl lauw water (dat nauwelijks voelt op de huid) gist en zet terzijde voor 5 minuten. Voeg het meel toe, meng voor 5 minuten, maar roer steeds in de zelfde richting. Schraap de zijden van de kom met een spatel, leg er een deksel met plastic bekleed en laat de spons voor tenminste 2 uren rijzen of bij voorkeur een hele nacht. Mengen, kneden en rijzen: Meng wederom in een kommetje 1.5 dl lauw water (dat nauwelijks voelt op de huid) gist en zet terzijde voor 5 minuten. Meng beetje bij beetje vier en een kwart deciliter water door de spons en blijf steeds (in dezelfde richting!) roeren. Sprenkel er gist over en leg terzijde voor 5 minuten om te rusten. Roer er dan het zout door. voeg steeds met 200 gram tegelijk het meel toe. Nadat er 800 gram meel aan toe is gevoegd, zal het moeilijk worden om in het deeg te roeren, maar blijf doorgaan tot het niet meer lukt. Strooi 100 gram meel over een gladde oppervlakte, draai het deeg uit de kom en kneed het deeg krachtig. Duw het weg van uw lichaam, met de muizen van beide handen; omvouwen, draai het deeg een kwart om en herhaal het proces. Ga verder duwen en draai voor tenminste 15 minuten al vouwend, Strooi zo nodig meer meel op het werkvlak maar nooit meer dan 50 gram tegelijk, tot het deeg glad en elastisch is. Zodra alle meel toegevoegd is en het deeg nog steeds kleverig, niet meer meel toe voegen tot u tenminste 12 minuten hebt gekneed. Indien het deeg nog steeds kleverig is, ga dan verder met nog eens 50 gram tot u het elastische van het deeg hebt bereikt.Het deeg moet veerkrachtig zijn en terug springen wanneer u er met beide handen in duwt. Vorm een bal, was de mengkom uit, vet hem met in boter (geen olie) en leg het deeg in de kom terug. Bedek met een laag boter en bedek de kom met plastic of een vochtige doek. Zet de kom op een warme plek, en laat het deeg rijzen tot de dubbelle hoeveelheid in ongeveer 2 uren. Sla erna het deeg goed plat op het werkvlak, vorm opnieuw een bal opnieuw, en leg het weer terug in de kom, bedek de kom en laat het geheel nog eens 30 minuten rijzen. Zo geeft u de gluten kans om tot rust te komen en het maakt het makkelijker om broden te vormen. Het vormen van de broden: Sla het deeg opnieuw plat en snijd hem met een mes in twee helften. Vorm twee ballen en kneed ze zoveel en lang mogelijk. Vouw ze om, sla ze plat en ga zo,n 20 minuten door. Vorm er dan twee ballen van en kneed ze in de vorm van een 8 diameter ronde broden. Leg de broden op een bebloemd oppervlak en laat ze nog eens 2 uur rijzen tot ze 50 procent aan volume zijn gerezen.Verhit de oven tot 230 graden.Leg de broden op een bakplaat en snij er met een mes kepen in. Door de kepen zal het brood niet barsten of uitlopen tjdens het bakken. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Er mag maar 1 plaat gebruikt worden, dus geen etages broden in de oven. Besproei ze met een platenspuit waarin water, sluit dan de ovendeur. Besproei na vijf minuten de broden opnieuw, en vijf minuten nog eens. Het besproeien maakt de korst dik en stevig. Draai de ovenwarmte terug op 200 graden. Bak de broden een 20 a 25 minuten, tot de korsten donkere goudbruine kleur hebben. Verwijder de broden van de oven, keer ze ondersteboven (gebruik een pannenlapje) en tik op hen op de bodem. En indien het geluid hol klinkt zijn ze gaaris. Laat de broden afkoelen op een rek voor tenminste 30 minuten.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha