Basisrecept voor brood met gist

Ingrediënten

  • Voor 4 broden:6 koppen lauw water (30-40 graden)2 eetlepels gist1/2-3/4 kop zoetigheid (honing
  • suikerstroop
  • bruine suiker)2 koppen melkpoeder (kan ook weggelaten worden)7-9 koppen volkoren tarwebloem (eventueel 2 of meer koppen vervangen door ongebleekte witte bloem)2.1/2 eetlepel zout1/2-1 kop olie (of boter
  • margarine
  • enz.)6-8 koppen extra tarwebloem2-3 koppen tarwebloem (voor het kneden)

Bereidingswijze

Los de gist op in water.Roer de zoetigheid en poedermelk erdoor.Roer de tarwebloem erdoor tot zich een dik beslag vormt. Klop het met een lepel (100 slagen).Laat het 60 minuten rijzen.Vouw zout en olie in.*Vouw extra bloem in*, tot het deeg van de randen van de kom loslaat.Kneed het deeg, 10-15 minuten, op een met bloem bestrooide broodplank, tot het glad is (gebruik meer bloem als het deeg blijft kleven).Laat het 50 minuten rijzen.Druk het deeg met de vuisten plat.Laat het 40 minuten rijzen.Bak het bij 175 graden een uur lang in de oven.Haal het uit de vormen en laat het afkoelen, of eet het brood warm.* Invouwen:Niet door het deeg roeren of snijden, het moet zoveel mogelijk een geheel blijven. Ieder sneetje of scheurtje doet de elasticiteit en sterkte van het deeg afnemen. Invouwen gaat als volgt: olie op het deeg gieten, zout erover strooien, langs de zijkant van de kom roeren en het deeg naar het midden vouwen. De kom draaien en dit herhalen tot olie en zout zijn opgenomen. Met een kop tegelijk de droge ingredienten over het deeg strooien. Het mengsel van de zijkant van de kom eroverheen vouwen. De kom telkens een kwartslag draaien en herhalen. Pas een nieuwe kop droge ingredienten toevoegen als de eerder toegevoegde het vocht van het deeg hebben opgenomen. Enz. Na 6-8 koppen tarwebloem wrodt het deeg dik en zwaar, maar laat je niet ontmoedigen. Blijf bloem toevoegen tot het deeg van de randen en de bodem van de kom loslaat en als een grote klont blijft liggen. Dan is het deeg klaar om gekneed te worden.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha

Gebruiker acties

Over dit recept

  • Aantal keer bekeken: 903x

Jouw laatst bekeken recepten