Kleffe Broeder

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 ei
  • 350 ml melk
  • snufje zout
  • zakje gedroogde gist ( of 15 gram verse gist )
  • 1 eetlepel suiker.
  • Ingredienten voor de vulling:
  • 250 gram rozijnen 250 gram bacon of katenspek of gerookte spekjes
  • in reepjes
  • Voor de doop:
  • Stroop of een mengsel van stroop en gesmolten boter

Bereidingswijze

Recept voor feestelijk eten bij arme mensen die geen oven hadden ( het is een kookdeeg ). In Amsterdam waren er in de 50er jaren twee versies : de echte Amsterdammers maakten het met twee pannen, de mensen met een Westfriese achtergrond deden het met 1 pan plus een katoenen zak. Als er Kleffe Broeder op tafel stond, hoorde je alleen gekauw en gesmak, je kan er geen ruzie bij hebben ( is dat waarom het Broeder heet ?) Het valt erg in de smaak bij kinderen ( en mannen met grote trek !) Het recept zou natuurlijk ook niet zo lang zijn blijven bestaan als het niet zo lekker was .stads-versie: Zet een schoteltje of een klein bord omgekeerd in de grote pan met water een kleinere pan die in de grote past ( maar door het schoteltje niet de bodem kan raken ) aan de binnenkant insmeren met een beetje boter of olie - deeg erin, deksel erop, in de grote pan kokend water 1 uur plus 1 kwartier laten koken omkeren boven een groot bord ( als je geen heftige randen aan de binnenkant van de pan hebt glijdt de broeder er zo uit) Vouw een oude theedoek dubbel, stik dicht aan lange kant en 1 korte kant zodat je een langwerpige zak krijgt deeg erin, bovenkant met een touwtje dichtbinden in de pan met kokend water, deksel erop (bovenkant met touwtje eruit laten steken) drie kwartier zachtjes laten koken, zak omdraaien (zodat de bovenkant van net nu onder water is ), touwtje er weer uit laten steken, deksel erop nog een half uur laten sudderen boven een groot bord de zak binnenstebuiten keren zodat de broeder eruit glijdt paar minuten laten afkoelen en opdrogen in plakken snijden ( traditioneel zou je dat moeten doen met een draad, een stukje dunne pianosnaar of een stukje vislijn, met aan elk uiteinde een stokje gebonden, net als de echte kaasboer heeft, dat snijdt het makkelijkste en zonder kleven of scheuren ) serveer met een kom doop om in te dopen.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha

Gebruiker acties

Over dit recept

  • Aantal keer bekeken: 492x

Jouw laatst bekeken recepten