Annabee's appeltaart

Ingrediënten

  • Voor een springvorm van 24 cm middellijn:DEEG450 gram bloem
  • 250 gram boter175 gram witte basterdsuiker
  • zonder klontjesmespunt zout1 zakje vanillesuiker1 klein ei
  • losgeklopt
  • VULLING1 kg harde zure appels1 eetlepel citroensap40 gram suiker1 eetlepel kaneel25 gram krenten
  • gewassen en gedroogd25 gram rozijnen
  • gewassen en gedroogd50 gram amandelen
  • gepeld en gehakt2 eetlepels paneermeel of verkruimelde beschuit

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200-225 graden.Plaats het rooster op de onderste richel van de oven.Bestrijk de springvorm met boter.Doe bloem, basterdsuiker, boter, zout en vanillesuiker in een kom. Snijd met twee messen de boter tot kleine stukjes door de bloem. Voeg 3/4 van het ei toe. Kneed de ingredienten met een koele hand tot een samenhangende bal.Houd 1/5 van het deeg apart.Druk de helft van het overgebleven deeg in gelijkmatige dikte uit op de bodem van de springvorm. Maak van de andere helft twee even dikke rollen, samen in lengte gelijk aan de omtrek de springvorm. Leg deze langs de rand van de vorm, druk ze aan op de deegbodem en vorm er met de vingers een opstaande rand van (lm. 4 cm hoog). Springvorm koel wegzetten.Maak van het achtergehouden deeg op een met bloem bestoven werkvlak rolletjes van een 1/2 cm dik, om straks over de vulling te leggen.Doe het citroensap in een kom. Schil de appels, snij ze in vieren, verwijder de klokhuizen, snijd de parten in plakjes en vermeng ze in de kom met het citroensap. Meng er suiker, kaneel, krenten, rozijnen en amandelen door.Bestrooi de deegbodem met paneermeel en doe vervolgens de appelvulling in de springvorm. Zorg dat het midden wat verhoogd is. Druk de bovenkant van de deegrand met een vork wat plat en leg de deegrolletjes ruitvormig over de vulling. Druk de uiteinden met een vork op de deegrand vast. Leg over de rand van het deeg ook deegrolletjes, die aan elkaar worden gedrukt, zodat de hele omtrek van de rand is bedekt. Bestrijk de deegrolletjes met de rest van het losgeklopte ei.Plaats de springvorm op het rooster op de onderste richel van de oven, temperatuur op 200 graden zetten, 50 minuten bakken. Vervolgens nog 20 minuten bakken met alleen onderwarmte. Dan moet ie gaar en bruin zijn.De taart in de vorm laten afkoelen op een rooster tot de rand stevig aanvoelt. Dan voorzichtig de springvorm verwijderen, zo nodig met een mes lossnijden. De appeltaart laten afkoelen en pas daarna de bodem van de springvorm verwijderen. De taart op het rooster laten staan totdat ook de bodem stevig is.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha