Appel-notentaart (10/12 punten) met warme vanilles

Ingrediënten

  • Voor de taart:
  • 100 g. boter
  • 100 g. witte basterdsuiker
  • 4 g. citroenrasp (potje)
  • 1/2 tl. zout
  • 1/2 ei(M)
  • 1 1/2 el water
  • 250 g. bloem
  • 1 g. bakpoeder
  • 1/3 stuk cake
  • 1200 g. Jonagold-appels
  • 40 g. citroenrasp (potje)
  • 60 g. suiker
  • 20 g. kaneelpoeder
  • 175 g. gewelde rozijnen
  • 100 g. gemengde ongezouten noten
  • 200 g. abrikozenjam
  • Voor de warme vanillesaus:
  • 3 1/2 dl. volle melk
  • 30 g. zachte boter
  • 30 g. suiker
  • 12 g. custard poeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eierdooier
  • plus minus 90 g. geklopte slagroom

Bereidingswijze

Appel Notentaart: Vermeng de boter met de suiker, de citroenrasp, het zout, het ei en het water tot een vrijwel gladde massa en voeg de bloem en het bakpoeder toe. Kneed het geheel handmatig of met de foodprocessor tot een soepele deegbal en lat deze plus minus 30 minuten in de koelkast rusten. Kneed het deeg daarna nogmaals en rol het, op een met bloem bestoven werkvlak, uit tot een dunne ronde lap van plus minus 32 c.. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een ingevette springvorm met het deeg en verkruimel er de cake boven. Haal de klokhuizen uit de appels en snij ze in stukjes. Vermeng de appel met de suiker, de kaneel, de citroenrasp en de rozijnen en verdeel het mengsel over de cake. Bak de taart in de oven in plus minus 1 uur lichtbruin en gaar en laat hem afkoelen. Rooster de noten in een droge koekenpan goudbruin. Verwarm de abrikozenjam en zeef deze. Snij de taart met een scherp mes los van de vorm en doe hem over op een taartschaal. Verdeel de noten over de taart en bestrijk met de warme gelei. Snij de taart met een warm vochtig mes in 10/12 punten en schep op elk ppunt een flinke lepel warme vanillesaus. Warme Vanillesaus: Vermeng de melk met de boter en de helft van de suiker in een kookpan. Roer het puddingpoeder met de vanillesuikker, de rest van de gewone suiker en een scheutje melk in een kommetje door elkaar. Voeg de eierdooier toe en klop het geheel glad. Breng het melkmengsel onder voortdurend roeren zachtjes aan de kook. Giet de helft ervan bij het gladde poedermengsel en roer goed door. Giet de inhoud van het kommetje bij de hete melk en laat 2 minuten zachtjes koken zodat de saus licht bindt. Klop de slagroom erdoor.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha