Limburgse Rijstevlaai

Ingrediënten


Bereidingswijze

Maken van basisdeeg: De bloem in een kom zeven en er een kuiltje in maken. De suiker en de verse gist in en beetje lauwe melk (1/2 dl.) oplossen en dit papje in het kuiltje schenken.Vanuit het middeen de bloem erbij roeren tot een dik papje ontstaat.De kom met een vochtige doek afdekken en dit "zetsel"15 minuten op een warme plaats laten rijzen. De rest van de melk, de zachtgeroerde boter of magarine en het losgeklopte ei bij de bloem roeren en het geheel tot een soepel deeg kneden in 15 minuten. Het deeg afdekken met een vochtige doek, op een warme plaats 1 uur laten rijzen tot twee keer het volume. Het gerezen deeg nog een keer goed doorkneden. Dan de deegbol uitrollen iets groter dan de vlaaivorm. De ingevette vorm met het deeg voeren. Het overvallende deeg met de roller over de rand van de vorm gaan is het makkelijker af te snijden met een scherp mes. Het rest-deeg is goed om de rand van de rijstevlaai te verstevigen, of bij een fruitmoesvlaai een ruitjes deksel aan te brengenVoor de bodem het basisrecept (voorbereiding) volgen. Het achtergehouden deeg tot 2 dunne reepjes vormen en hiermee de rand van de deegvorm verstevigen. Deze dikke rand met een vork aandrukken. De rijst wassen. De melk aan de kook brengen en de gewaasen rijst met 100 gr. suiker erbij roeren. De rijstebrij in ongeveer 1 uur zachtjes gaar koken met het deksel op de pan en een vlamverdeler onder de pan. Als de brij gebonden is, een klontje boter/magarine erbij roeren en de pap wat af laten koelen. De eieren splitsen. De eiwitten zeer stijf slaan en 2 eierdooiers met 25 gr. suiker dik eb schuimig kloppen. De afgekoelde rijstebrij bij de dooiers scheppen en hierbij voorzichtig de eiwitten scheppen. De gerzen deegbodem met een vork inprikken. De rijstebrij erin scheppen. De achtergehouden dooier met de rest van de suiker dik en schuimig kloppen en over de rijstebrij strijken. De vlaai net onder het midden in een vrij hete oven (200 gr. C.) schuiven en in 30 minuten gaar in goedbruin bakken. De vlaai in de vorm laten afkoelen. Een afgekoelde rijstevlaai kunt u garneren met stijfgeklopte zoete slagroom met daarop geschaafde vlokken van chcocolade

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha

Gebruiker acties

Over dit recept

  • Aantal keer bekeken: 819x

Jouw laatst bekeken recepten