Boeuf a la Bourguignonne

Ingrediënten

  • ? 1 ? kg mager rundvlees
  • ? 1 kalfspoot
  • ? 150 gr vetspek
  • ? 200 gr ontbijtspek
  • ? 400 gr champignons
  • ? 24 kleine uitjes
  • ? 100 gr boter
  • ? 2 el bloem
  • ? de marinade :
  • ? 1 dl cognac
  • ? 1 ? dl goede rode bourgognewijn
  • ? enkele takjes peterselie
  • ? 1 takje tijm
  • ? 1 laurierblad
  • ? verse peper en zout.

Bereidingswijze

? Lardeer het vlees met reepjes vet spek, kruid het en leg het 3 uur in de marinade. ? >> Verwijder het bot uit de kalfspoot, breng de poot in koud water aan de kook en laat dit 10 minuten koken, af laten koelen, de bouillon bewaren, het vlees opbinden en het bot in kleine stukjes hakken. ? >> Haal uit vlees uit de marinade, laat het uitdruipen, droog het af en bind het op, haal het touw niet te strak aan. Het is voldoende als het vlees bijeen wordt gehouden. ? Grote braadpan verhitten boter smelten en het vlees aan alle kanten mooi bruin braden, uit de pan halen en op een schotel bewaren. ? >> Voeg 2 el bloem toe aan het kookvocht, laat dit al roerend aanbruinen en vermeng dit met de marinade en een deel van de kalfsbouillon. Breng het geheel, goed kloppende met een garde aan de kook, voeg het vlees toe en vul de saus aan met een hoeveelheid kalfsbouillon die het vlees net laat bedekken ? >> Voeg hier aan toe de in een boeketje gebonden kruiden, de kalfspoot, de botten en de goed schoongemaakte stelen van de champignons. Leg het deksel op de pan en laat alles 4 uur in een heel zachte oven pruttelen.? Snijd het ontbijtspek in reepjes van 1 cm breed, laat ze 5 minuten in kokend water blancheren, daarna uitlekken en drogen en daarna aanbraden in de braadpan met een klontje boter. Spek verwijderen en in dezelfde boter de uien lichtbruin bakken. ? >> Als het vlees 4 uur heeft gesudderd, het vlees en de kalfspoot uit de pan halen en de saus door een fijne zeef gieten. ? >> Doe het vlees, de in grote stukken gesneden kalfspoot, het spek, de uien, de championhoeden en de gezeefde saus weer terug in de pan, het geheel opnieuw aan de kook brengen en met het deksel op de pan nog 1 uur heel zachtjes in de oven laten sudderen. ? >> Aan het eind van de kooktijd moet de braadjus tot hoogstens 6 dl. zijn ingekookt, blijft er een te grote hoeveelheid jus over, dan moet deze nog tot de juiste hoeveelheid worden ingekookt.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha