Boerenpâté met appeltjes uit de magnetron

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 6 gedroogde appeltjes
  • 100 g knolselderij
  • 250 g kippenlevertjes
  • 500 g gehakt half-om-half
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/4 theelepel pimentpoeder
  • 6 gekneusde jeneverbessen
  • 1 theelepel zout
  • 2 lepels room
  • 4 lepels calvados
  • VARIATIES:
  • - vervang de appeltjes door 50 g cashew en 50 g pistache
  • - vervang de kiplever door kalfslever en het gehakt door saucijsjesvulling
  • - gebruik in plaats van gehakt
  • gemalen kipfilet of mager varkensvlees
  • gebruik dan tevens 200 g boter ipv 50 g
  • of pureer 150 g vers spek mee in de keukenmachine.
  • - meng extra 75 g gerookt spek of gesnipperde achterham door de vleespuree.
  • - gebruik ipv appeltjes
  • rozijnen of paddestoelen.
  • - vul de vorm voor de helft met het vleesmengsel
  • maak er een geul in en vul met geblancheerde groenten zoals asperges
  • broccoli
  • artisjokbodems of bleekselderij.
  • - voor vispâté: laat de appeltjes en knolselderij weg. Pureer 500 g verse zalm ipv gehakt
  • vervang de jeneverbessen door 1 lepel roze peperkorrels en neem in plaats van calvados cognac
  • gebruik tevens een extra ei. Meng door dit mengsel 100 g grofgehakte gerookte zalmsnippers en 4 lepels verse gehakte dille. Garneer de bovenkant met peperkorrels en dille.

Bereidingswijze

1) Doe 50 g boter in een ovenvaste schaal en laat 1 minuut op 600 watt smelten. Snipper een flinke ui, pers 2 tenen knoflook en voeg dit met 6 gedroogde appeltjes in blokjes en 100 g knolselderij in blokjes bij de boter, zet 3 minuten op 600 watt. Voeg 250 g kippenlevertjes toem dek de schaal af en zet 3 minuten op 360 watt. Laat afkoelen. 2) Meng in een kom 500 g half-om-half-gehakt met 2 theel. grove mosterd, ½ theel. zwarte peper, ½ theel. nootmuskaat, 1/4 theel. kruidnagelpoeder, 1/4 theel. gemalen piment, 6 gekneusde jeneverbessen, 1 theel. zout, 2 lepels room en 4 lepels calvados. 3) Pureer de kiplevertjes in de keukenmachine, voeg het gehaktmengsel toe en meng alles goed met de pulse-knop. 4) Doe het mengsel in een ingevette glazen cakevorm, druk goed aan, dek af met magnetronfolie en zet 15 minuten op 360 watt. Laat afkoelen, bedek de bovenkant met een verzwaard plankje en laat in de koelkast tot de volgende dag tot rust komen. De bovenkant eventueel garneren met schijfjes appel en wat kruiden en met wat gelei/aspic afstrijken. Pas de volgende dag eten, dan is het het lekkerst! Snij de pâté in plakken en serveer bijvoorbeeld op een bedje gemengde salade met dunne sneetjes toast of stokbrood.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha