Recepten met Aardappelen

Over Aardappelen

Recepten met Aardappelen

Worden in onze streken vaak gebruikt waar op andere plaatsen in de wereld rijst of een graanproduct de plaats van de aardappel inneemt. De aardappel is van oorsprong Zuid-Amerikaans. De Spanjaarden hebben de aardappel pas in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Aardappelen zijn vrij goedkoop, eenvoudig te bereiden, voedzaam en bovenal licht verteerbaar. Ze bestaan voor 80% uit vocht en voor 20% uit koolhydraten. Verder bevatten aardappelen eiwitten, mineralen,vitamines van het B-complex en vitamine C. De laatste zit vnlk in nieuwe aardappels. Let er bij de aankoop op dat de aardappelen niet vochtig zijn en geen uitlopers of groene plekken vertonen. Aardappelen blijven goed als ze in een koele, donkere, goed geventileerde ruimte worden bewaard. Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem; schud ze af en toe om. Worden ze te warm, te licht of te vochtig bewaard, dan kunnen ze gaan uitlopen en spruiten vormen. Ook kunnen aardappelen die te licht worden bewaard, groene plekken krijgen. Deze groene plekken bevatten solanine, een natuurlijke giftige stof die de knol beschermt tegen ziekten. Een geringe concentratie daarvan is niet schadelijk. Snijd de groene delen van de aardappel wel altijd royaal weg, want daarin zit de hoogste concentratie solanine. In tegenstelling tot de groene plekken zijn de blauwe plekken niet schadelijk voor de gezondheid. Ze worden veroorzaakt doordat er tijdens het traject vanaf oogsten via Sorteren, verpakken en vervoer te ruw met de aardappelen is omgesprongen. Deze blauwe stootplekken ogen niet echt smakelijk. U doet er dan ook goed aan zo'n blauwe plek tijden het schillen weg te snijden. Nieuwe aardappelen zijn het lekkerst als u ze direct opeet. Als u ze bewaart, doe dat dan op een koele, donkere plaats. Bewaar geschilde aardappelen liever niet onder water. Een en ander heeft weliswaar als voordeel dat het verkleuring tegengaat, maar het nadeel is dat het een aanslag pleegt op de voorraad vitamine C. Deze lost namelijk in water op. Oude, rimpelige aardappelen worden wel weer glad, als u ze na het schillen een dag (minimaal 12 uur) in ruim water zet. Er zitten dan niet zoveel vitaminen meer in, maar de aardappelen zijn nog wel lekker. Geschilde aardappelen kookt u het best in water waaraan u een scheutje azijn toevoegt; de aardappelen blijven dan mooi wit en vallen tijdens het koken niet uit elkaar. Aardappelkroketten worden steviger en hebben minder kans tot breken als u er wat aardappelzetmeel aan toevoegt. Reken per kilogram schoongemaakte aardappelen 1 grote eetlepel aardappelzetmeel. Aardappelen kunnen worden ingedeeld in 3 soorten: vastkokend, bloemig en extra bloemig. - Vastkokende aardappelen blijven bij het koken heel. Ze zijn geschikt om te verwerken in salades en om te bakken. Gekookt smaken ze ook goed. Vastkokende aardappelsoorten zijn: Accent, Désirée, Eersteling, Nicola en Opperdoeser Ronde. - Bloemige aardappelen zijn kruimig: ze vallen bij het koken iets uiteen. Deze veelzijdige aardappel leent zich voor bijna alle bereidingen: koken, bakken, pureren en voor frites. Bloemige aardappelsoorten zijn: Bildtstar, Bintje, Doré, Rode Pipo en Santé. - Extra bloemige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Zij vallen tijdens het koken uit elkaar en zijn daarom heel geschikt voor soep, soufflé en puree. Extra bloemige aardappelsoorten zijn: Eigenheimer, Irene en Resonant. Aardappelen zijn géén dikmakers. Ze bestaan voor 80% uit water en leveren daarom slechts 76 calorieën per 100 gram. Ze bevatten wel veel voedingsvezels en vitamines, met name vitamine B en C. Aardappelen zijn bijzonder veelzijdig. Je kunt ze koken, bakken, frituren en pureren. Maar bijvoorbeeld ook in de schil koken, poffen (in de oven of magnetron) of er pannenkoekjes van bakken. Deze nieuwe manieren van bereiden zijn tegenwoordig helemaal trend. Niet voor niets, want de smaak is heerlijk. Daar komt bij dat aardappelen poffen of in de schil koken extra gezond is: de vitamine C blijft nog beter bewaard.

Verwante ingrediënten van Aardappelen


Overzicht van recepten met Aardappelen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Aardappelen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Aardappelen en waar Aardappelen het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 5792 recepten
Haringsalade
Uit de categorie salades: met Zout, Room en Uien

Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met zout in ca. 20 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. Kook de eieren in 10 mi...

Aardappelen mediterrane met kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Tomaat

Schil de aardappelen en snij ze in plakjes. Snipper de ui en de knoflook zeer fijn Snij de kipfilets in stukjes. Verhit de olijfolie in een...

Aardappelgnocchi
Uit de categorie bijgerechten: met Kaas, Bloem en Margarine

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar. Giet de aadrappelen af, pureer ze en doe dit in een kom. Zeef de bloem boven de...

Saarlandse aardappelschotel met champignons en k
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Room

Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Besprenkel ze met citroensap. Schil de aardap...

Aardappel met Roerei
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Zalm en Zout

Boen de aardappelen schoon en dep ze droog. Bestrijk de aardappelen met een kwastje met olie en leg ze op het rooster in de oven. Schakel de...

Aardappel-kaaskoekjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Olie | 1 reactie

- Kook de aardappelen in een pan water met wat zout - in ongeveer 20 minuten gaar. - Giet ze af en pureer ze in een foodprocessor - of...

Aardappel-paprika ovenschoteltje
Uit de categorie ovenschotels: met Paprika en Aardappelen

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ? 3 mm dik. Verdeel de aardappelplakjes en de paprikablokjes in laagjes over een ingevette...

Aardappel-Uitsmijter
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Zout en Tijm

1. Snijd iedere aardappel in 8 a 12 partjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelpartjes in ca. 5 minuten rondom goudbruin 2...

Aardappelen met blauwschimmel
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Olie

Schil de aardappelen en zet ze met wat water en zout op. Snijd de kaas in dobbelsteentjes. Als de aardappelen gaar zijn giet je het kook...

Aardappelgoelasj
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Uien

Maak de uien schoon snipper ze. Pel de knoflook teentjes en pers ze uit. Maak de oesterzwammen schoon en snij ze in stukjes. Schil...

Aardappelgratin
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Room en Melk

Verwarm de oven voor op 175?C. Schil en was de aardappels (laat ze heel). ▸ Kook ze 15 minuten en giet af - laat in de pan afkoelen...

Aardappelgratin met ui, pesto en cremefraichesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Olie en Uien

1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui mooi bruin. Roer de pesto erdoor. 2. Bereid de Maggi Creme Fraiche Saus met de boter volgen...

Aardappelkoekjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Bieslook

Schil de aardappelen en rasp ze grof, het liefst in dunne flinters boven een grote mengkom. Giet het vocht dat zich uit de rasp in de kom z...

Aardappelpuree met pesto, spinazie en oude kaas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Maak op de gebruikelijke manier aardappelpuree voor 4 personen van verse aardappelen, uit een pak of uit de de diepvries. Verdeel de puree i...

Aardappelsandwich met zalm
Uit de categorie voorgerechten: met Zalm, Olie en Azijn

De aardappels afboenen onder de koude kraan. Drogen met keukenpapier. In de lengte in plakjes van 3 millimeter dik snijden. Steeds 3 plakjes...

aardappelschotel met gourgette en aubergine
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Dragon

Aardappelen schillen en wassen. Aardappelen in circa 15 min.bijna gaarkoken. Koud laten worden en in plakjes snijden. Gourgettes en aubergin...

Aardappelsoep
Uit de categorie soep: met Zout, Knoflook en Bosuitjes

schil de helft van de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes. borstel de rest van de aardappelen onder stromend water schoon en snijd ze...

Aardappelspiesjes
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Laurier

Kook de aardappelen 15 minuten in kokend water met zout, laat ze iets afkoelen en snijd elke aardappel in vier partjes. Steek aan de spiesje...

AARDAPPELTAART
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Bloem

- Verwarm de oven voor op 200?C (hetelucht 180?C). Borstel de nieuwe aardappelen schoon onder stromend water en snij ze in blokjes van 1 b...

ALOE ENDA
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Eieren

Pel de gekookte eieren. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in de lengte in 4 0f 6 stukjes. Wrijf de ui, de knoflook en de peper samen...

Bacon en aardappel frittata
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Melk

Doe de eieren, melk en kruiden in een kom.Verhit de olie in een bakpan en bak de bacon op laag vuur bruin en knapperig. Haal de bacon uit de...

Bauernfruhstuck, Duitse boerenomelet
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Uien

BEREIDINGSTIJD: circa 35 minuten (met gebruik van een ovengrill circa 25 minuten).Schil de aardappels en snijd ze in plakken van circa 2/3 c...

Boerensoep
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Kool

Reinig de uien, de prei en de wortelen en snijd ze in grove stukken. Was de witte kool en snijd hem in stukken. Schil de knolselderij, was h...

Bosuitjessoep
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Olie

Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleine blokjes. Verhit de olie in e...

Broccolisoep met paprika
Uit de categorie soep: met Zout, Kaas en Room

Verwarm de oven voor op 200?C. Leg de paprika in de oven en rooster deze gaar in ? 20 min. Schil de broccolisteel en snij hem in plakj...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

e are a great many options to pick from that you have been sure to dis...

Door *edressessatin*
Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

y keep the money necessary for communication as far as possible.While ...

Door *edressessatin*
Five Broth

Ik ben van plan anders te gaan eten en wil gerst op mijn menu zetten. ...

Door *Lydia*

Veel voorkomende ingrediënten met Aardappelen