Recepten met Aardappelen

Over Aardappelen

Recepten met Aardappelen

Worden in onze streken vaak gebruikt waar op andere plaatsen in de wereld rijst of een graanproduct de plaats van de aardappel inneemt. De aardappel is van oorsprong Zuid-Amerikaans. De Spanjaarden hebben de aardappel pas in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Aardappelen zijn vrij goedkoop, eenvoudig te bereiden, voedzaam en bovenal licht verteerbaar. Ze bestaan voor 80% uit vocht en voor 20% uit koolhydraten. Verder bevatten aardappelen eiwitten, mineralen,vitamines van het B-complex en vitamine C. De laatste zit vnlk in nieuwe aardappels. Let er bij de aankoop op dat de aardappelen niet vochtig zijn en geen uitlopers of groene plekken vertonen. Aardappelen blijven goed als ze in een koele, donkere, goed geventileerde ruimte worden bewaard. Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem; schud ze af en toe om. Worden ze te warm, te licht of te vochtig bewaard, dan kunnen ze gaan uitlopen en spruiten vormen. Ook kunnen aardappelen die te licht worden bewaard, groene plekken krijgen. Deze groene plekken bevatten solanine, een natuurlijke giftige stof die de knol beschermt tegen ziekten. Een geringe concentratie daarvan is niet schadelijk. Snijd de groene delen van de aardappel wel altijd royaal weg, want daarin zit de hoogste concentratie solanine. In tegenstelling tot de groene plekken zijn de blauwe plekken niet schadelijk voor de gezondheid. Ze worden veroorzaakt doordat er tijdens het traject vanaf oogsten via Sorteren, verpakken en vervoer te ruw met de aardappelen is omgesprongen. Deze blauwe stootplekken ogen niet echt smakelijk. U doet er dan ook goed aan zo'n blauwe plek tijden het schillen weg te snijden. Nieuwe aardappelen zijn het lekkerst als u ze direct opeet. Als u ze bewaart, doe dat dan op een koele, donkere plaats. Bewaar geschilde aardappelen liever niet onder water. Een en ander heeft weliswaar als voordeel dat het verkleuring tegengaat, maar het nadeel is dat het een aanslag pleegt op de voorraad vitamine C. Deze lost namelijk in water op. Oude, rimpelige aardappelen worden wel weer glad, als u ze na het schillen een dag (minimaal 12 uur) in ruim water zet. Er zitten dan niet zoveel vitaminen meer in, maar de aardappelen zijn nog wel lekker. Geschilde aardappelen kookt u het best in water waaraan u een scheutje azijn toevoegt; de aardappelen blijven dan mooi wit en vallen tijdens het koken niet uit elkaar. Aardappelkroketten worden steviger en hebben minder kans tot breken als u er wat aardappelzetmeel aan toevoegt. Reken per kilogram schoongemaakte aardappelen 1 grote eetlepel aardappelzetmeel. Aardappelen kunnen worden ingedeeld in 3 soorten: vastkokend, bloemig en extra bloemig. - Vastkokende aardappelen blijven bij het koken heel. Ze zijn geschikt om te verwerken in salades en om te bakken. Gekookt smaken ze ook goed. Vastkokende aardappelsoorten zijn: Accent, Désirée, Eersteling, Nicola en Opperdoeser Ronde. - Bloemige aardappelen zijn kruimig: ze vallen bij het koken iets uiteen. Deze veelzijdige aardappel leent zich voor bijna alle bereidingen: koken, bakken, pureren en voor frites. Bloemige aardappelsoorten zijn: Bildtstar, Bintje, Doré, Rode Pipo en Santé. - Extra bloemige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Zij vallen tijdens het koken uit elkaar en zijn daarom heel geschikt voor soep, soufflé en puree. Extra bloemige aardappelsoorten zijn: Eigenheimer, Irene en Resonant. Aardappelen zijn géén dikmakers. Ze bestaan voor 80% uit water en leveren daarom slechts 76 calorieën per 100 gram. Ze bevatten wel veel voedingsvezels en vitamines, met name vitamine B en C. Aardappelen zijn bijzonder veelzijdig. Je kunt ze koken, bakken, frituren en pureren. Maar bijvoorbeeld ook in de schil koken, poffen (in de oven of magnetron) of er pannenkoekjes van bakken. Deze nieuwe manieren van bereiden zijn tegenwoordig helemaal trend. Niet voor niets, want de smaak is heerlijk. Daar komt bij dat aardappelen poffen of in de schil koken extra gezond is: de vitamine C blijft nog beter bewaard.

Verwante ingrediënten van Aardappelen


Overzicht van recepten met Aardappelen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Aardappelen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Aardappelen en waar Aardappelen het hoofdingrediënt is.

Toon 26-50 van 5790 recepten
Crispino met tomatensalsa
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Salsa en Tomaat

Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Schep de tomaat met de sjalot, de saus, de peterselie e...

Eendeborstfilet met bospaddestoelen-
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Room

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met zout. Wanneer de aardappels gaar zijn, met een pureeknijper tot puree maken. Daarna de eie...

EXOTISCHE HUTSPOT
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout en Aardappelen

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de hutspotgroenten 10 min. in 4 dl water en de bouillontablet. Voeg de aardappelen en de p...

Exotische roerbakschotel met sesamaardappeltjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Schil de aardappels. Snijd ze in vieren en verdeel in partjes. Gaar ze voor in de magnetron. Leg ze met aanhangend vocht in een afgedekte ma...

fantasie ovenschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Kaas en Paprika

Oven voorverwarmen op 173 graden. Bak de ui, doe het gehakt erbij, daarna het groentemengsel en de kaas. Prepareer de saus, laat bladerdeeg...

Fruitige Mexicaanse chilischotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Ananas en Paprika

Schil de aardappelen en verdeel ze in blokjes. Gaar ze in met aanhangend vocht in een afgedekte schaal 4 min. op 800 watt voor in de magnetr...

Fruitige zuurkool
Uit de categorie vegetarisch: met Ham, Zout en Kaas | 1 reactie

Wel de rozijnen in een kom met warm water en laat ze daarna uitlekken. Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een b...

Gebraden schouderkarbonadestuk met knoflookaardap
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Mosterd

1. Verwarm de oven voor op 220 gradenWrijf het vlees in met 4 el olijfolie, de provencaalse kruiden en wat peper. Leg het vlees in een ruime...

Gehaktrolletjes met pijnboompitten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Rijst

Pel en rasp de uien. Klop de eieren los met een vork. Maal het vlees zo mogelijk 2 of 3 keer en vermeng het dan met de geraspte uien en...

Gortsoep
Uit de categorie soep: met Gort, Prei en Zout

Was de parelgort en zet de gort een nacht te weken in een pan met 2? liter water. Doe dan de varkensschijf erbij en het zout en breng aan de...

Hazerugfilets met rode wijnsaus en
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Mosterd

Begin met de mosterdpuree. Kook de aardappelen met zout gaar. Giet ze af en maak er met de melk, mosterd en boter een luchtige puree van. Ho...

Hete bliksem stamppot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Aardappelen

Zet het spek met water op en kook het 30 minuten voor Schil de appels en snijd de klokhuizen eruit Schil en was de aardappelen en leg ze met...

Indonesische kipsate aardappelschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Schil en was de aardappelen. Gaar ze in een afgesloten schaal in een magnetron op vol vermogen (800 Watt) in 8 minuten Bak de kip met peper...

Jordaanse vleesschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Vlees koud spoelen en met keukenpapier afdeppen. Zenen,maar niet al het vet verwijderen. Vlees in 2 cm grote blokjes snijden. De vleesblokje...

Kipkroketten
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Knoflook

Vermeng de kip, aardappel, ui, knoflook, peterselie, zout, peper en sojasaus in een mengbeker. Voeg het ei toe en meng het geheel goed. Maak...

Knoflook-aardappelsoep
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Uien

-pluk de korianderblaadjes van de steeltjes en hak ze fijn -bind de stelen tot een bundeltje-fruit de ui en knoflook in de hete olie (zonde...

Koolraapstamppot met rauwe andijvie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Mosterd

1. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Snij de koolraap in plakken en schil ze. Was de plakken en snij ze in blokjes. Kook de aardap...

Krokant gebakken kipfilet met witte asperges, ...
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Room en Cognac

1. Bak de kipfilets kort aan in een pannetje met boter en laat ze dan een vijftal minuten verder gaar worden in de oven. Geef ze enkele dwar...

Lamskoteletten met rozemarijn
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Olie

Rozemarijnolie: doe de naaldjes van 2 van de takjes rozemarijn met de knoflook in een keukenmachine, voeg de olijfolie toe en pureer het men...

Lauwwarme salade met showarma
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Zout en Olie

1. Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes, zet ze op in koud water met een snufje zout en kook ze in ca. 10 minuten gaar. Afgieten 2. Sn...

lende in een rollade met ganzenlever.
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Tijm en Zeezout

Het vlees wordt lichtjes platgeslagen, gekruid en bedekt met ganzenlever. Na nog eens kruiden wordt het vlees opgerold en opgebonden. De rol...

Ovenschotel met zalm, groente en aardappelpuree
Uit de categorie ovenschotels: met Zalm, Zout en Kaas

Smelt de boter in een pan.Fruit hierin de ui en de knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg de bloem toe en meng goed. Haal de pan van het vuur...

Ovenschotel van kabeljauw met groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Venkel

Leg de kabeljauw, aardappelen, tomaten, ui en venkel in een ingevette ovenschaal. Probeer niet meer dan 1 laag te maken Strooi er de gepers...

Pittige lekkerbek met geroosterde aardappeltjes e
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Ketjap

1. Boen de aardappelen schoon en schil de wortels. Snijd beide in kleine blokjes. Snipper de ui grof. Bak de aardappel, wortel, ui in 2 eetl...

Ree-achterbout in morieljesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Bestrooi het reevlees met peper en zout. Bak het in een heet gemaakt mengsel van boter en olie rondom bruin. Zet het vlees daarna nog eens c...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Mont Blanc Boheme Paso BOBLE Mörkröd Kulspetspenna - SEK 1,2...

Door *edressessatin*
Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Mont Blanc Pennor till salu...

Door *edressessatin*
Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Cartier ( 363 ) , Montre ( 20 )...

Door *edressessatin*

Veel voorkomende ingrediënten met Aardappelen