Recepten met Aardappelen

Over Aardappelen

Recepten met Aardappelen

Worden in onze streken vaak gebruikt waar op andere plaatsen in de wereld rijst of een graanproduct de plaats van de aardappel inneemt. De aardappel is van oorsprong Zuid-Amerikaans. De Spanjaarden hebben de aardappel pas in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Aardappelen zijn vrij goedkoop, eenvoudig te bereiden, voedzaam en bovenal licht verteerbaar. Ze bestaan voor 80% uit vocht en voor 20% uit koolhydraten. Verder bevatten aardappelen eiwitten, mineralen,vitamines van het B-complex en vitamine C. De laatste zit vnlk in nieuwe aardappels. Let er bij de aankoop op dat de aardappelen niet vochtig zijn en geen uitlopers of groene plekken vertonen. Aardappelen blijven goed als ze in een koele, donkere, goed geventileerde ruimte worden bewaard. Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem; schud ze af en toe om. Worden ze te warm, te licht of te vochtig bewaard, dan kunnen ze gaan uitlopen en spruiten vormen. Ook kunnen aardappelen die te licht worden bewaard, groene plekken krijgen. Deze groene plekken bevatten solanine, een natuurlijke giftige stof die de knol beschermt tegen ziekten. Een geringe concentratie daarvan is niet schadelijk. Snijd de groene delen van de aardappel wel altijd royaal weg, want daarin zit de hoogste concentratie solanine. In tegenstelling tot de groene plekken zijn de blauwe plekken niet schadelijk voor de gezondheid. Ze worden veroorzaakt doordat er tijdens het traject vanaf oogsten via Sorteren, verpakken en vervoer te ruw met de aardappelen is omgesprongen. Deze blauwe stootplekken ogen niet echt smakelijk. U doet er dan ook goed aan zo'n blauwe plek tijden het schillen weg te snijden. Nieuwe aardappelen zijn het lekkerst als u ze direct opeet. Als u ze bewaart, doe dat dan op een koele, donkere plaats. Bewaar geschilde aardappelen liever niet onder water. Een en ander heeft weliswaar als voordeel dat het verkleuring tegengaat, maar het nadeel is dat het een aanslag pleegt op de voorraad vitamine C. Deze lost namelijk in water op. Oude, rimpelige aardappelen worden wel weer glad, als u ze na het schillen een dag (minimaal 12 uur) in ruim water zet. Er zitten dan niet zoveel vitaminen meer in, maar de aardappelen zijn nog wel lekker. Geschilde aardappelen kookt u het best in water waaraan u een scheutje azijn toevoegt; de aardappelen blijven dan mooi wit en vallen tijdens het koken niet uit elkaar. Aardappelkroketten worden steviger en hebben minder kans tot breken als u er wat aardappelzetmeel aan toevoegt. Reken per kilogram schoongemaakte aardappelen 1 grote eetlepel aardappelzetmeel. Aardappelen kunnen worden ingedeeld in 3 soorten: vastkokend, bloemig en extra bloemig. - Vastkokende aardappelen blijven bij het koken heel. Ze zijn geschikt om te verwerken in salades en om te bakken. Gekookt smaken ze ook goed. Vastkokende aardappelsoorten zijn: Accent, Désirée, Eersteling, Nicola en Opperdoeser Ronde. - Bloemige aardappelen zijn kruimig: ze vallen bij het koken iets uiteen. Deze veelzijdige aardappel leent zich voor bijna alle bereidingen: koken, bakken, pureren en voor frites. Bloemige aardappelsoorten zijn: Bildtstar, Bintje, Doré, Rode Pipo en Santé. - Extra bloemige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Zij vallen tijdens het koken uit elkaar en zijn daarom heel geschikt voor soep, soufflé en puree. Extra bloemige aardappelsoorten zijn: Eigenheimer, Irene en Resonant. Aardappelen zijn géén dikmakers. Ze bestaan voor 80% uit water en leveren daarom slechts 76 calorieën per 100 gram. Ze bevatten wel veel voedingsvezels en vitamines, met name vitamine B en C. Aardappelen zijn bijzonder veelzijdig. Je kunt ze koken, bakken, frituren en pureren. Maar bijvoorbeeld ook in de schil koken, poffen (in de oven of magnetron) of er pannenkoekjes van bakken. Deze nieuwe manieren van bereiden zijn tegenwoordig helemaal trend. Niet voor niets, want de smaak is heerlijk. Daar komt bij dat aardappelen poffen of in de schil koken extra gezond is: de vitamine C blijft nog beter bewaard.

Verwante ingrediënten van Aardappelen


Overzicht van recepten met Aardappelen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Aardappelen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Aardappelen en waar Aardappelen het hoofdingrediënt is.

Toon 51-75 van 5790 recepten
Ribstuk met gebakken Charlotte-aardappelen en rod
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Tijm

Het is heel belangrijk dat je het rundvlees een tijdje laat rusten voordat je het aansnijdt. Verwarm de oven voor op 180C.Bestrooi het vlee...

Spaanse spruitjes met aardappel en chorizo
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Paprika en Citroen

Schil de aardappelen. Verdeel ze in blokjes ter grootte van de spruitjes. Maak de spruitjes schoon. Gaar de aardappelblokjes en de spruitjes...

Spinaziestamppot met
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

Kook de aardappelen in een laagje water met een snufje zout in ca. 20 minuten gaar. Kook de spinazie even en en snijd deze grof. Verhi...

Stampot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Azijn

Kook de klapstuk met een beetje zout in 2 uur gaar. Haal het vlees uit de pan en vervang het door de in stukken gesneden aardappelen en de i...

Stamppot ijsbergsla, mais en kaas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Zout en Kaas

Aardappelen in 20 minuten gaar koken en de mais kort mee verwarmen. De sla in smalle reepjes snijden en de kaas in piepkleine blokjes. Verwa...

Stamppotje met viscuisine
Uit de categorie ovenschotels: met Vis, Zout en Kool

Verwarm de oven voor tot 225?C (heteluchtoven 200?C). Verwijder het plasticfolie van de viscuisine en laat de vis in de voorverwarmde oven,...

Surinaamse schotel met kouseband
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Snijd het vlees in dunne reepjes. Snijd de bonen in stukjes van 3-4 cm. snijd de tomaat in partjes. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de a...

tomatensoep a la maison!
Uit de categorie soep: met Olie, Uien en Gember

Een tip! Voor een extra magere soep kook je de gehakt-balletjes in een apart pannetje,dan komt er geen extra vet in de soep!Wat olijfolie i...

winterse erwtensoep
Uit de categorie soep: met Aardappelen, Spliterwten en Bouillonblokjes

groenten in stukken snijdengroenten (behalve erwten en spliterwten) samen met de varkenspoten laten sudderen. Na een uurtje, mogen de varke...

WORTELEN EN UIEN STAMPPOT
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Aardappelen

Laat het vlees 2 uur voorkoken in water met zout.Voeg de schoongemaakte wortelen en uien toe en laat het geheel nog 30 minuten zachtjes koke...

YAMFUFU
Uit de categorie bijgerechten: met Vis en Aardappelen

Schil de yams, snijd ze in stukjes en zet ze op met voldoende water zodat ze net onderstaaan. Laat de yams zachtjes bijna gaar koken in de a...

zonnige ovenschotel
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Uien en Kerrie

Bak het gehakt rul (korrelig) in margarine, voeg hieraan de kerriepoeder, zout peper en ui toe. Laat de abrikozen uitlekken. Leg onderin in...

Zuidamerikaanse stoofpot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Ontvel de tomaten en snijd deze in stukjes. Snijd het vlees in blokjes en bestrooi deze met peper en zout. Pel de uien en knoflookteentjes e...

Zuurkoolstamppot met appeltjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Walnoot

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Kook de zuurkool ? 10 min. in weinig water gaar en...

' Groente & aardappelen ' suggestie
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Room

van de 10 savooie-koolbladeren de witte ribbels voorzichtig iets afvlakken met een mesje . dan de bladeren in koken water heel even blanche...

'Hot' Bombay aardappels
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Komijn

-kook de aardappelen net gaar en giet ze af-olie verhitten in een grote koekenpan de look en alle hele en gemalen specerijen toevoegen en al...

'Snellevriendenschotel'
Uit de categorie hoofdgerechten: met Paprika, Aardappelen en Champignons

kippenkluifjes marineren in mengsel van paprika- en cayennepoeder en 4 eetlepels arachideolie. Uurtje laten intrekken, daarna aanbakken. Ui...

"Aardappel/groenteschotel met Gorgonzola"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Room

Schil en was de aardappelen snijd ze in blokjes. Kook de blokjes aardappel in water zonder zout 10 minuten. - Maak de courgettes schoon en...

"Aardappeltjes met lamsvlees en knoflook"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Munt en Olie | 1 reactie

Snijd het vlees in blokjes en besrooi ze met peper en zout. Pel de teentjes knoflook. Snijd de aardappelen in stukken. Verhit de olie in een...

"Bloemkoolschotel A La Stroganoff"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Amandelen

Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen met zout in 20 minuten gaar. - Maak de groenten schoon:...

"fish and chips"
Uit de categorie borrelhapjes: met Bier, Olie en Bloem

Schil de aardappelen. Verwijder de zaadjes uit de peper en hak hem fijn. Klop in een middelgrote kom de bloem, ei en het bier tot een glad b...

"Gekookte aardappeltjes met warme vispate&quo
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Room

Schil de aardappelen en was ze. Pel en snipper het sjalotje voor de saus. Snijd de vis in stukken en pureer de vis in de keukenmachine of ha...

"Gevulde Aardappel met Roerei"
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Zalm en Zout

Boen de aardappelen schoon en dep ze droog. Bestrijk de aardappelen met een kwastje met olie en leg ze op het rooster in de oven. Schakel de...

"GEVULDE VISSOEP"
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Room

-Maak de vissen schoon,en snijd in kleine stukken. -Fruit de uien en de paprika in een grote pan met wat boter. -Voeg het paprikapoeder,en...

"Kartoffelkuchen"
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Melk

Aardappels schillen en gaar koken met enig zout toegevoegd en af laten koelen. Vervolgens door een grove zeef drukken. De ui fijn snijden. H...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Mont Blanc Boheme Paso BOBLE Mörkröd Kulspetspenna - SEK 1,2...

Door *edressessatin*
Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Mont Blanc Pennor till salu...

Door *edressessatin*
Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Cartier ( 363 ) , Montre ( 20 )...

Door *edressessatin*

Veel voorkomende ingrediënten met Aardappelen