Recepten met Aardappelen

Over Aardappelen

Recepten met Aardappelen

Worden in onze streken vaak gebruikt waar op andere plaatsen in de wereld rijst of een graanproduct de plaats van de aardappel inneemt. De aardappel is van oorsprong Zuid-Amerikaans. De Spanjaarden hebben de aardappel pas in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Aardappelen zijn vrij goedkoop, eenvoudig te bereiden, voedzaam en bovenal licht verteerbaar. Ze bestaan voor 80% uit vocht en voor 20% uit koolhydraten. Verder bevatten aardappelen eiwitten, mineralen,vitamines van het B-complex en vitamine C. De laatste zit vnlk in nieuwe aardappels. Let er bij de aankoop op dat de aardappelen niet vochtig zijn en geen uitlopers of groene plekken vertonen. Aardappelen blijven goed als ze in een koele, donkere, goed geventileerde ruimte worden bewaard. Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem; schud ze af en toe om. Worden ze te warm, te licht of te vochtig bewaard, dan kunnen ze gaan uitlopen en spruiten vormen. Ook kunnen aardappelen die te licht worden bewaard, groene plekken krijgen. Deze groene plekken bevatten solanine, een natuurlijke giftige stof die de knol beschermt tegen ziekten. Een geringe concentratie daarvan is niet schadelijk. Snijd de groene delen van de aardappel wel altijd royaal weg, want daarin zit de hoogste concentratie solanine. In tegenstelling tot de groene plekken zijn de blauwe plekken niet schadelijk voor de gezondheid. Ze worden veroorzaakt doordat er tijdens het traject vanaf oogsten via Sorteren, verpakken en vervoer te ruw met de aardappelen is omgesprongen. Deze blauwe stootplekken ogen niet echt smakelijk. U doet er dan ook goed aan zo'n blauwe plek tijden het schillen weg te snijden. Nieuwe aardappelen zijn het lekkerst als u ze direct opeet. Als u ze bewaart, doe dat dan op een koele, donkere plaats. Bewaar geschilde aardappelen liever niet onder water. Een en ander heeft weliswaar als voordeel dat het verkleuring tegengaat, maar het nadeel is dat het een aanslag pleegt op de voorraad vitamine C. Deze lost namelijk in water op. Oude, rimpelige aardappelen worden wel weer glad, als u ze na het schillen een dag (minimaal 12 uur) in ruim water zet. Er zitten dan niet zoveel vitaminen meer in, maar de aardappelen zijn nog wel lekker. Geschilde aardappelen kookt u het best in water waaraan u een scheutje azijn toevoegt; de aardappelen blijven dan mooi wit en vallen tijdens het koken niet uit elkaar. Aardappelkroketten worden steviger en hebben minder kans tot breken als u er wat aardappelzetmeel aan toevoegt. Reken per kilogram schoongemaakte aardappelen 1 grote eetlepel aardappelzetmeel. Aardappelen kunnen worden ingedeeld in 3 soorten: vastkokend, bloemig en extra bloemig. - Vastkokende aardappelen blijven bij het koken heel. Ze zijn geschikt om te verwerken in salades en om te bakken. Gekookt smaken ze ook goed. Vastkokende aardappelsoorten zijn: Accent, Désirée, Eersteling, Nicola en Opperdoeser Ronde. - Bloemige aardappelen zijn kruimig: ze vallen bij het koken iets uiteen. Deze veelzijdige aardappel leent zich voor bijna alle bereidingen: koken, bakken, pureren en voor frites. Bloemige aardappelsoorten zijn: Bildtstar, Bintje, Doré, Rode Pipo en Santé. - Extra bloemige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Zij vallen tijdens het koken uit elkaar en zijn daarom heel geschikt voor soep, soufflé en puree. Extra bloemige aardappelsoorten zijn: Eigenheimer, Irene en Resonant. Aardappelen zijn géén dikmakers. Ze bestaan voor 80% uit water en leveren daarom slechts 76 calorieën per 100 gram. Ze bevatten wel veel voedingsvezels en vitamines, met name vitamine B en C. Aardappelen zijn bijzonder veelzijdig. Je kunt ze koken, bakken, frituren en pureren. Maar bijvoorbeeld ook in de schil koken, poffen (in de oven of magnetron) of er pannenkoekjes van bakken. Deze nieuwe manieren van bereiden zijn tegenwoordig helemaal trend. Niet voor niets, want de smaak is heerlijk. Daar komt bij dat aardappelen poffen of in de schil koken extra gezond is: de vitamine C blijft nog beter bewaard.

Verwante ingrediënten van Aardappelen


Overzicht van recepten met Aardappelen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Aardappelen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Aardappelen en waar Aardappelen het hoofdingrediënt is.

Toon 151-175 van 5790 recepten
aardappel met roerei en spek
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Room en Eieren

*Neem grote aardappelen van het ras bintje. Was en droog ze daarna goed en wikkel ze in alluminiumfolie. * neem een bakplaat en maak daarop...

Aardappel met tonijn.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Aardappelen en Tomatenpuree

4 dikke aardappelen in gezouten water koken. Ze pellen en in schijfjes snijden. De helft ervan op de bodem van een vuurvaste schotel schik...

aardappel naan brood.
Uit de categorie brood: met Sla, Gist en Zout

meng eerst de yoghurt met het hete water goed doorelkaar en zet dit 5 min. apart. meng ondertussen de bloem met een derde van de volkorenbl...

Aardappel nestje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olijfolie, Aardappelen en Nootmuskaat

schil de aardappelen en rasp ze. kruid ze met p&z,nootmuskaat en het lookpoeder. Maak 1 grote pannekoek en doe in een hete pan. laat 10 m...

Aardappel omelet
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Uien

Verhit de olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag en fruit hierin de ui enkele minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en laat ze, on...

Aardappel ovenschotel met savooikool en braadworst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Kool

Verwarm de oven voor (elektrisch: 175 ? - Hetelucht: 150 ? - gas stand 2).Aardappels schillen, wassen, in schijfjes snijden en in water onge...

aardappel ovenschotel met witte wijn saus
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Room en Feta

Saus maken: wijn aan de kook brengen en 10 a 15 minuten laten inkoken. Slagroom erbij doen. Nog wat laten inkoken tot eea een beetje bindt...

aardappel pannekoek
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Aardappelen

de gekookte aardappelen paspen in een kom. bij de aardappelen het ei en de kaas doen. dit goed door roeren en kruiden met zout en peper....

Aardappel pannenkoek
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Bloem

Aardappelen raspen. Ei erbij. Ui. Beetje bloem. Naar smaak peper en zout. Goed roeren. Pannekoekjes bakken van ca. 10 cm. Probeer ze niet t...

Aardappel pannenkoeken (bramboraky)
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Melk en Olie

Gewassen en geschilde aardappelen raspen, vocht afgieten. Overgieten met hete melk opdat de aardappelen niet bruin worden, losgeklopte eier...

Aardappel pannenkoeken (Praagse Cmunda)
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Melk en Olie

Gewassen en geschilde aardappelen raspen, vocht afgieten. Overgieten met hete melk opdat de aardappelen niet bruin worden, losgeklopte eier...

Aardappel pisang rendang schotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Olie en Ketjap

Verhit de olie in de hapjespan of wok, doe hier de ui,pindakaas,sambal,ketjap en kokosrasp in. Roer alles tot een gladde massa en schenk i...

Aardappel pompoenpuree
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Bloem en Pompoen

Schil de aardappelen en de pompoen, en snijd de aardappel in stukjes, de pompoen is stukken twee keer zo groot als de aardappel.Kook de aard...

aardappel puree met uien
Uit de categorie hoofdgerechten: met Uien, Aardappelen en Champignons

Snijd de ui klein en fruit het in een pan. Schil de aardappelen en kook ze, maak er daarna puree van. Doe de uien erbij en je hebt weer een...

aardappel puree op verschillende wijze
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Aardappelen

schil de aardappelen en snij ze in stukken. kook ze in weinig water met een beetje zout in ca. 25 min. gaar. giet de aardappelen af. stam...

aardappel reifjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien | 1 reactie

haal alle ingredienten in huis goed glas wijn(om te drinken bij het bereiden) gezellig muziekje opzettenschil ongeveer 1 a 2 kilo aardappe...

Aardappel salade recept voor 4 personen
Uit de categorie salades: met Zout, Augurk en Eieren

Aardappelen in de schil koken, af laten koelen, dan schillen en in blokjes van ca 1,5 cm snijden. selderij, worteltjes, doperwten (deze p...

Aardappel sesam poffertjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Bloem

kook de aardappelen goed gaar verwarm de melk met de boter en maak een aardappel puree voeg er nu ook 3 eieren aan toe en roer er de bloem...

Aardappel taart
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Tijm en Olie

Schrob de aardappelen schoon en kook ze in 30 minuten gaar. Dop de doperwten. Prak de hardgekookte eieren fijn. Klop de andere eieren lo...

aardappel tandoori
Uit de categorie bijgerechten: met Uien, Kerrie en Tomaat

- snij de tomaten in stukjes - snipper de uien - schil de aardappelen en snij deze in blokjes - maak een sausje van een eetlepel yoghurt,...

aardappel uienkoekjes
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Uien en Eieren

pureer de gekookte aardappelen,stoof de gesnipperde uien in 2 eetl olijfolie,meng door de puree met de peterselie,voeg er de eieren aan toe...

Aardappel Venkelkasserol met kaas
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Eieren en Venkel

-kook de aardappels gaar en giet af en laat wat afkoelen -pel ze en snij ze in plakken -maak de venkel schoon en bewaar het fijne groen -...

Aardappel vissoep
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Tomaat

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de schoongemaakte paprika in stukjes. Snijd de kabeljauw in blokjes. Breng in een...

Aardappel wafeltjes.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Bloem

-Schil de aarsappelen,snij in stukken en kook ze gaar in licht gezouten water. -Giet ze af.-Prak de aardappelen fijn door een zeef,of beter...

Aardappel Worstschotel
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Tijm

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen. Snijd de boterhamworst in blokjes. Dompel de tomaten een paar tellen in kokend wat...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Mont Blanc Boheme Paso BOBLE Mörkröd Kulspetspenna - SEK 1,2...

Door *edressessatin*
Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Mont Blanc Pennor till salu...

Door *edressessatin*
Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Cartier ( 363 ) , Montre ( 20 )...

Door *edressessatin*

Veel voorkomende ingrediënten met Aardappelen