Recepten met Aardappelen

Over Aardappelen

Recepten met Aardappelen

Worden in onze streken vaak gebruikt waar op andere plaatsen in de wereld rijst of een graanproduct de plaats van de aardappel inneemt. De aardappel is van oorsprong Zuid-Amerikaans. De Spanjaarden hebben de aardappel pas in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Aardappelen zijn vrij goedkoop, eenvoudig te bereiden, voedzaam en bovenal licht verteerbaar. Ze bestaan voor 80% uit vocht en voor 20% uit koolhydraten. Verder bevatten aardappelen eiwitten, mineralen,vitamines van het B-complex en vitamine C. De laatste zit vnlk in nieuwe aardappels. Let er bij de aankoop op dat de aardappelen niet vochtig zijn en geen uitlopers of groene plekken vertonen. Aardappelen blijven goed als ze in een koele, donkere, goed geventileerde ruimte worden bewaard. Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem; schud ze af en toe om. Worden ze te warm, te licht of te vochtig bewaard, dan kunnen ze gaan uitlopen en spruiten vormen. Ook kunnen aardappelen die te licht worden bewaard, groene plekken krijgen. Deze groene plekken bevatten solanine, een natuurlijke giftige stof die de knol beschermt tegen ziekten. Een geringe concentratie daarvan is niet schadelijk. Snijd de groene delen van de aardappel wel altijd royaal weg, want daarin zit de hoogste concentratie solanine. In tegenstelling tot de groene plekken zijn de blauwe plekken niet schadelijk voor de gezondheid. Ze worden veroorzaakt doordat er tijdens het traject vanaf oogsten via Sorteren, verpakken en vervoer te ruw met de aardappelen is omgesprongen. Deze blauwe stootplekken ogen niet echt smakelijk. U doet er dan ook goed aan zo'n blauwe plek tijden het schillen weg te snijden. Nieuwe aardappelen zijn het lekkerst als u ze direct opeet. Als u ze bewaart, doe dat dan op een koele, donkere plaats. Bewaar geschilde aardappelen liever niet onder water. Een en ander heeft weliswaar als voordeel dat het verkleuring tegengaat, maar het nadeel is dat het een aanslag pleegt op de voorraad vitamine C. Deze lost namelijk in water op. Oude, rimpelige aardappelen worden wel weer glad, als u ze na het schillen een dag (minimaal 12 uur) in ruim water zet. Er zitten dan niet zoveel vitaminen meer in, maar de aardappelen zijn nog wel lekker. Geschilde aardappelen kookt u het best in water waaraan u een scheutje azijn toevoegt; de aardappelen blijven dan mooi wit en vallen tijdens het koken niet uit elkaar. Aardappelkroketten worden steviger en hebben minder kans tot breken als u er wat aardappelzetmeel aan toevoegt. Reken per kilogram schoongemaakte aardappelen 1 grote eetlepel aardappelzetmeel. Aardappelen kunnen worden ingedeeld in 3 soorten: vastkokend, bloemig en extra bloemig. - Vastkokende aardappelen blijven bij het koken heel. Ze zijn geschikt om te verwerken in salades en om te bakken. Gekookt smaken ze ook goed. Vastkokende aardappelsoorten zijn: Accent, Désirée, Eersteling, Nicola en Opperdoeser Ronde. - Bloemige aardappelen zijn kruimig: ze vallen bij het koken iets uiteen. Deze veelzijdige aardappel leent zich voor bijna alle bereidingen: koken, bakken, pureren en voor frites. Bloemige aardappelsoorten zijn: Bildtstar, Bintje, Doré, Rode Pipo en Santé. - Extra bloemige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Zij vallen tijdens het koken uit elkaar en zijn daarom heel geschikt voor soep, soufflé en puree. Extra bloemige aardappelsoorten zijn: Eigenheimer, Irene en Resonant. Aardappelen zijn géén dikmakers. Ze bestaan voor 80% uit water en leveren daarom slechts 76 calorieën per 100 gram. Ze bevatten wel veel voedingsvezels en vitamines, met name vitamine B en C. Aardappelen zijn bijzonder veelzijdig. Je kunt ze koken, bakken, frituren en pureren. Maar bijvoorbeeld ook in de schil koken, poffen (in de oven of magnetron) of er pannenkoekjes van bakken. Deze nieuwe manieren van bereiden zijn tegenwoordig helemaal trend. Niet voor niets, want de smaak is heerlijk. Daar komt bij dat aardappelen poffen of in de schil koken extra gezond is: de vitamine C blijft nog beter bewaard.

Verwante ingrediënten van Aardappelen


Overzicht van recepten met Aardappelen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Aardappelen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Aardappelen en waar Aardappelen het hoofdingrediënt is.

Toon 176-200 van 5790 recepten
Aardappel wortel soep
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Room

Schil de aardappelen.schrap de wortelen.Snijd de wortels, aardappelen, en de prei in stukjes. Verhit de boter in een grote pan. Voeg prei e...

Aardappel zalmsalade
Uit de categorie salades: met Zalm, Zout en Kervel

Kook de aardappelen bijna gaar in ? 15 minuten en laat ze afkoelen*In steelpan de gesipperde ui, uitgeperste knoflook en de wijn doen. Laat...

Aardappel&spruitjes-schotel met kastanje-granineer
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Melk

- Hak de aardappels en de ui in de hakmachine. Kook de gehakte aardappels en ui 10 minuten in een afgedekt schaaltje/bakje in de magnetron....

aardappel&zalm
Uit de categorie voorgerechten: met Zalm, Zout en Dille

Aardappelen met de schil stomen in oven. Pellen en raspen en vermengen met 5% aardappelmeel,wat ui peper en zout.Van de aardappelen kleine...

aardappel(apart)ovenschotel
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Aardappelen

de aardappelen schillen en ca 10 min koken in water met zout. oven voorverwarmen op 250 gradeneen ovenschaal invetten. de aardappels in re...

Aardappel, gepoft, met roerei en garnalen
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Dille

Boen de aardappels schoon en prik ze op enkele plaatsen in. Leg ze op een bord en laat ze in de magnetron in 5 - 6 minuten op 700 watt gaar...

Aardappel- bonensalade
Uit de categorie bijgerechten: met Sla, Zout en Rode ui

Halveer de aardappelen in de lengte en kook ze in water met zout naar smaak in 15 tot 20 min. beetgaar. Giet ze af en laat ze uitdampen en a...

Aardappel- en preisoep met Zeeuwse mosselen
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Olie

? De mosselen spoelen en drogen ? Prei, ui en selder snipperen en stoven in een beetje olie ? De mosselen openen op de gesmoorde aroma...

Aardappel- en worstjes omelet - Froutalia uit Andr
Uit de categorie borrelhapjes: met Munt, Eieren en Oregano

Schil, was en snijd de aardappelen. Snijd de worstjes in kleine stukjes en doe ze in een grote braadpan samen met de bacon en de boter. Bak...

Aardappel- spruitjes schotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Spruitjes, Margarine en Aardappelen

Maak de spruitjes schoon. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Verhit 1 theelepel margarine en stoof de spruitjes en aardappelen kor...

Aardappel- tomatensoep.
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Tijm

Pel de ui en het knoflookteentje en snipper deze. Ontvel de tomaten en snijdt ze in stukjes. Schil de aardappelen, was ze en snijd...

Aardappel-ansjovisschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Snijd de aardappelen in plakken van ca 1 cm. Laat 25 g boter bruin worden en fruit daarin de uien goudgeel. Snijd de ansjovis in stukjes en...

aardappel-appelbrood
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Bloem en Brood

Kook de aardappelen en laat ze afkoelen. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes.Stamp de aardappel fijn en r...

Aardappel-appelpotje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Stroop en Margarine

Was de aardappels. Snijd ze in niet te kleine stukken. Kook die met een flinke bodem water en wat zout gaar. Laat de margarine in de koekepa...

Aardappel-balletjes in een jasje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Room

Schil de rauwe aardappelen,was ze en rasp ze boven een schaal met water.Schenk de aardap pelmassa in een schone doek en druk alles goed ui...

Aardappel-bietenstamppot met gebakken appel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Azijn en Bieten

Kook de aardappelen in water met zout gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen. Rasp de bieten grof. Verwarm de bieten met 2 el water, de azij...

Aardappel-bleekselderijsoep met garnalen
Uit de categorie soep: met Zout, Dille en Tomaat

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in stukjes. Overgiet de tomaten met kokend wa...

Aardappel-bloemkoolsoep met spek
Uit de categorie soep: met Olie, Uien en Kerrie

Fruit de uien en het kerriepoeder 5 minuten in de hete olie. Voeg de aardappelen en de bloemkool toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee....

Aardappel-boerenkoolflensjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zalm, Zout en Kool

Schil de aardappelen en kook ze in water met zout gaar in 25 min. Stamp ze daarna fijn. Kook de boerenkool in kokend water met zout in 15-...

Aardappel-bonen-salade
Uit de categorie salades: met Komkommer, Aardappelen en Kapucijners

kapucijners laten uitlekken aardappels in blokjes snijden. komkommer in blokjes snijden.vermeng alle ingredienten door elkaar roer de dres...

Aardappel-bonenpannetje met ei.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Eieren

Maak de boontjes schoon, spoel ze en kook ze 10 minuten in gezouten water. Schil de aardappelen, was ze en snij ze in grote stukken. Spoel...

Aardappel-bonensoep
Uit de categorie soep: met Selderij, Aardappelen en Knolselderij

Schenk de soepbasis en 1 1/2 l water in een pan en voeg de aardappelen, de knolselderij en de sperziebonen toe. Kook de soep 15 min. Voeg...

Aardappel-Borrelhapjes met Pate
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Eieren en Paneermeel

Schil en kook de aardappelen, plet ze en laat ze een beetje afkoelen. Meng de geplette aardappelen met de gesmolten boter en 1 losgeklopt ei...

Aardappel-borrelhapjes.
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Eieren en Paneermeel

Schil en kook de aardappelen. Plet ze en laat ze een beetje afkoelen. Meng de geplette aardappelen met de gesmolten boter en 1 losgeklopt...

Aardappel-Broccoli gratin
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Room

Oven voorverwarmen op 200?C.Schil en was de aardappelen en snijd ze in plakjes van ca.?cm. ▸ Kook de aardappelen in ruim kokend wat...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Mont Blanc Boheme Paso BOBLE Mörkröd Kulspetspenna - SEK 1,2...

Door *edressessatin*
Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Mont Blanc Pennor till salu...

Door *edressessatin*
Paddestoelen-zuurkool-stamppot met blauwaderkaas

Cartier ( 363 ) , Montre ( 20 )...

Door *edressessatin*

Veel voorkomende ingrediënten met Aardappelen