Recepten met Artisjokken

Over Artisjokken

Recepten met Artisjokken

De grote bloemknoppen van een distelsoort. Ze worden van mei tot september aangevoerd uit Bretagne. De rest van het jaar zijn er artisjokken te koop uit landen rond het Middellandse-Zeegebied. De Fransen eten vaak verse artisjokken, wij beschouwen ze meer als een bijzondere delicatesse. Lekker zijn ook de blikjes of potjes artisjokharten of -bodems die, bijvoorbeeld omgeschept met een vinaigrette, lekker zijn door een salade of als hapje vooraf. Let er bij het kopen van artisjokken op dat de blaadjes (schubben) weinig of geen bruine vlekken hebben, dat de knop goed gesloten is en dat de artisjok een stevige steel heeft. Het snijvak van de steel moet glad en niet ingescheurd zijn. Oude artisjokken hebben uitgedroogde stelen en bruine bladpunten. Houd de artisjokken om ze schoon te maken met een doek vast en laat het uiteinde van de steel over de rand van de tafel uitsteken. Breek de steel kort af, draai en breek hem opnieuw af. Met een beetje handigheid kan met de steel ook het 'hooi' dat in het binnenste van de artisjok ligt, worden verwijderd. Artisjokken worden altijd gekookt gegeten. Draai er voor het koken de steel af en snijd de bovenkant van de blaadjes af. Kook ze in ruim water met zout, suiker en azijn of schijfjes citroen in 45-60 minuten gaar, een blaadje kan er dan makkelijk worden uitgetrokken. De azijn of de citroen doet de bittere stof teniet, terwijl de kleur behouden blijft. Gebruik voor het koken geen aluminium pan, dan worden de artisjokken zwart. Leg om eenzijdig gaar worden te voorkomen, een omgekeerd bord in de pan, dat houdt de groente onder het wateroppervlak. Laat de artisjokken na het koken omgekeerd uitlekken en serveer ze lauw of warm. Trek de blaadjes stuk voor stuk los, doop het vlezige deel in een (vinaigrette)saus en hap het af. Eet alleen het zachte onderste deel van het blad. Ga zo door tot het gras in het midden. Verwijder, als alle blaadjes op zijn, het 'hooi' van de bodem, snijd de bodem (het hart) in stukjes en doop ook in de saus. Aan de onderkant van het hart blijven soms harde vezels zitten. Als het steeltje eraf wordt gebroken in plaats van gesneden, worden deze vezels meteen meegetrokken. Artisjokken drogen snel uit. In een vochtige theedoek kunt u ze in de koelkast ± 5 dagen bewaren. Leg de artisjokken nooit op elkaar. Op een normale keukentemperatuur zijn ze 2-3 dagen dagen houdbaar. Wilt u gekookte artisjokken bewaren, laat ze dan in het kooknat afkoelen, dek ze af en bewaar ze in het vocht. Dit kan maximaal 24 uur, omdat de aanwezige bittere stof de smaak anders te veel beïnvloedt.

Verwante ingrediënten van Artisjokken


Overzicht van recepten met Artisjokken

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Artisjokken. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Artisjokken en waar Artisjokken het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 273 recepten
Trompette pasta Campanola met artisjokken
Uit de categorie pasta: met Zout, Melk en Olie

Verwarm de oven voor op 200 gradenRooster de paprika in de oven voor ca. 20 minuten. Neem deze uit de oven en verwijder het vel, kern en zaa...

Aardappel artisjok-gratin.
Uit de categorie bijgerechten: met Kaas, Knoflook en Krieltjes

2 minuten voorbereidingstijd. Artisjokken uitlekken en in 4-en snijden.Verwarm de artisjokharten met de bousin cuisine. (niet koken!) Schep...

Aardappel artisjoksalade
Uit de categorie salades: met Olie, Aardappelen en Artisjokken

Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Doe ze in een grote mengkom. Voeg citroenschil en -sap toe. Afgedekt lauwwarm laten worden. Vlak voo...

agnello fricassee
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

inkopen doen bij de turkse slager/groente boerbodem van de pan bedekken met halve ringen witte ui. lamsschouder inwrijven met p+z daarna blo...

Amuse van parmaham, aardbeien en pesto
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Pesto en Aardbei

Leg de lepels op een groot bord klaar. Haal het vetrandje van de ham en snijd de plakken in de lengte door. Prak 1 aardbei in een schaaltje...

Antipasta met groentesticks
Uit de categorie pasta: met Zout, Azijn en Honing

Laat de artisjokken, mozarellabolletjes en paprika goed uitlekken. Snij de artisjokken en paprika's in stukken en steek ze afwisselend m...

Antipasti groenterolletjes
Uit de categorie bijgerechten: met Kaas, Munt en Olie

Laat de paprika's, artisjokken, aubergine en zongedroogde tomaatjes in een zeef goed uitlekken. Snijd de paprika's en aubergines in...

Antipasti met Zomergroente en Mozzarella
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Paprika en Olijven

Schep op het midden van de schaal een grote lepel humus Leg daar omheen de mozzarella, de kerstomaatjes, de paprika en de artisjok Rangsch...

ANTIPASTI SCHOTEL
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Tijm en Brood

De venkelknol in dunne plakjes snijden en marineren in een vinaigrette van 2 eetl. olijfolie extra vergine, een scheutje citroensap, 1 theel...

Aritsjokken gesmoord
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Peterselie en Artisjokken

Maak de artisjokken schoon en blancheer ze vervolgens in water met wat zout. Wikkel om ieder artisjok een lapje spek. Leg de rest van het sp...

Artichauts Aioli
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Kervel

Breek de stengels van de artisjokken met een draaiende beweging af om taaie vezels te verwijderen. Snijd de onderkant recht af, zodat de art...

Artichokes with Roasted Garlic Dip (California)
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Yoghurt en Bieslook

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verpak de knoflook in folie, doe op en braadslee in de oven en laat 20 minuten zacht koken. Laat afkoele...

Artisjok à l'Oronaise
Uit de categorie vegetarisch: met Citroen, Knoflook en Olijfolie

Knip even boven het vlezige gedeelte de punten van het artisjokblad. Duw de blaadjes iets naar buiten. Trek de top iets open. Verwijder de s...

Artisjok bodems Toselli
Uit de categorie voorgerechten: met Kaas, Kreeft en Artisjokken

Artisjokbodems laten uitlekken en vullen met krab of kreeft uit blik Maak een bechamelsaus: verdeel over de artisjokbodems en bestrooi met...

Artisjok met garnalen en krab
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Tijm en Surimi

Giet de artisjokharten of -bodems af en dep ze droog met keukenpapier. Pers de gepelde teentjes knoflook boven het citroensap en meng er oli...

Artisjok met smaak.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Bloem

Het schoonmaken. Zet een bak koud water klaar met daarin de citroen opengesneden met het sap. Snij de steel tot op 7-8 cm af. Haal de b...

Artisjok met vinaigrette
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Citroen

Knip eventueel de bruine puntjes van de buitenste bladeren van de artisjokken en snijd de steel vlak onder de steelaanzet af zodat de artisj...

Artisjok met walnotendressing
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Breek de stelen van de artisjokken af. Knip de bladeren eventueel een beetje bij. Haal met behulp van een scherp mesje de binnenste bladeren...

Artisjokblaadjes met kaas
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Citroen

Snijd de stelen van de artisjokken en snijd de onderkanten recht af. Snijd van de bovenkant 1 centimeter af en knip de harde punten van de b...

Artisjokbladeren met kaas
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Citroen

Snijd de stelen van de artisjokken en snijd de onderkanten recht af. Snijd van de bovenkant 1 cm af en knip de harde punten van de blader...

Artisjokken a la Polita
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Uien en Bloem

Verwijder de stelen en de stekelige buitenbladeren van de artisjokken zodat alleen het hart overblijft. Wrijf de harten in met citroen en le...

Artisjokken alla romana
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Citroen en Citroen

Verwijder de buitenste bladeren van artisjokken en snijd van de overige blaadjes de puntjes af. Laat van de steel 3 centimeter staa...

Artisjokken gekookt
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Citroen en Artisjokken

Neem de artisjokken bij de steel en spoel ze ondersteboven uit in een emmer of teil met water. Verwijder de buitenste bladeren en de stronk...

Artisjokken gevuld
Uit de categorie bijgerechten: met Ham, Zout en Olie

Snijd de artisjokken van de onderzijde gerekend op een derde deel af, maak de onderste delen schoon en kook ze in kokend water met wat zout...

artisjokken hapje
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Pesto en Artisjokken

Oven voorverwarmen op 170 gr C.Pureer de artisjokken met de mayonaise, de kaas en wat pesto.Doe het smeersel op gesneden stokbrood, nog wat...

Laatste reacties met dit ingredient

Portugese Artisjokken

Leuk recept, maar waar is de bereidingswijze gebleven...?...

Door *Vera*
Italiaanse linsensalade

vond het een erg lekker recept heb er van genoten grt jack...

Door *blokpoel jack*

Veel voorkomende ingrediënten met Artisjokken