Recepten met Aubergine

Over Aubergine

Recepten met Aubergine

Ooit stond deze groente alleen in zuidelijke vakantielanden op het menu, maar tegenwoordig wordt aubergine ook volop door Nederlandse tuinders geteeld. In China en India is deze groente al duizenden jaren bekend. Aubergine wordt ook wel 'eierplant' genoemd. Die naam is afgeleid van het Engelse 'eggplant'. Wilde aubergines hebben namelijk het formaat èn de kleur van een kippeëi. De aubergine die wij kennen, heeft een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. De smaak is heel neutraal. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden als oregano.html" itemprop="name">marjolein en basilicum. Nog een voordeel is, dat aubergine veel gezonde vezels bevat en slechts 16 kcal per 100 gram levert. Aubergines van Nederlandse bodem komen voornamelijk uit het Westland. Ze zijn het hele jaar te koop, maar de topaanvoer is in juli en augustus. Naast de bekende paarse, komen er steeds vaker witte aubergines uit de kas. Beide zijn verkrijgbaar in twee maten. Vooral de mini-aubergine leent zich voor allerlei lekkere hapjes, vooraf of tussendoor. Een verse aubergine is stevig en heeft een gladde en glanzende schil. Let op dat de steelaanzet en het blad mooi groen zijn en dat het gewicht in verhouding is met het formaat; te lichte aubergines kunnen voos (slap en uitgedroogd) zijn. Kleinere aubergines hebben een zachtere schil en bevatten minder zaadjes. Bewaar aubergines maximaal 1 week op een koele plaats. Liever niet in de koelkast, dan kan het vruchtvlees bruin kleuren. Was aubergines goed en verwijder de steelaanzet en de eventuele bladeren. Snijd de aubergines kort voor het gebruik, want de aangesneden groente kleurt snel bruin. Aubergine kan soms wat bitter smaken. Door de groente, in plakken gesneden, te bestrooien met zout en onder druk (bijvoorbeeld met een plat bord verzwaard met een vol conservenblik) ± 30 minuten te laten staan, trekken de bitterstoffen uit de aubergine. Spoel de plakken daarna onder koud stromend water af en dep ze met een doek droog. Nu kunt u de aubergine bakken. U kunt de plakken aubergine ook even in ruim kokend water blancheren. Daarna kan de aubergine gewoon worden verwerkt. Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine (die bij verhitting geheel verdwijnt) kan maag- en darmklachten veroorzaken. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm. Reken op ± 200 gram aubergine per persoon.

Verwante ingrediënten van Aubergine


Overzicht van recepten met Aubergine

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Aubergine. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Aubergine en waar Aubergine het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 994 recepten
Provencaalse varkenslappen met ratatouille
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

1. Dep de blokjes varkenslap met keukenpapier droog en bestrooi het vlees met peper. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de blok...

aardappelschotel met gourgette en aubergine
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Dragon

Aardappelen schillen en wassen. Aardappelen in circa 15 min.bijna gaarkoken. Koud laten worden en in plakjes snijden. Gourgettes en aubergin...

Gamba ratatouille
Uit de categorie borrelhapjes: met Room, Olie en Gamba

Gamba in olie bakken en gedeeltelijk pellen. Looksaus bereiden (mayonaise met room en zeer fijn geplette look en cayennepeper). Ratatouille...

Geitenkaasspiesen met auberginesandwich
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Zaden

1. Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat in een vergiet ? 10 min. uitlekken. 2. Kook de tuinbonen volgens de beschrijving op het...

Gevulde aubergines
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Tomaat

Verwarm de oven voor op 200?C Kook de gehalveerde aubergine 10 min. in water met zout, hol het vruchtvlees uit tot 1 cm van de rand en snij...

Griekse aubergineschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Feta en Olie

Snij de uien in dunne ringen. Snij de aubergine in plakjes van 1 cm en stoom of blancheer ze ongeveer 5 minuten. Ontvel de tomaten en snij z...

griekse auberginetaart
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Melk

snij de aubergine in plakken, en bestrooi ze met zout, om de bittere smaak tegen te gaan, laat ze een uur staan.snij de ui fijn.veeg het ove...

Kipfilet met tomaat-auberginesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

1. Snijd de aubergine in blokjes van 1,5 cm. Pel de uien en snipper deze fijn. Snijd de tomaten en kipfilet in blokjes 2. Verhit 2 eetlepel...

Marokkaanse burgers met pilav-rijst
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Munt en Olie

1. Snijd de aubergine in blokjes. Hak de uit grof en snijd de tomaten in plakjes. 2. Verhit 3 eetlepels olie in een wok of braadpan en bak...

"curry met groenten, amandelen en kokosnoot&q
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Olie

Giet de kokos in een schaal en overgiet met kokend water. Laat een half uur staan. - Kook de aubergine, aardappel en wortelen in een grote...

"Toscaanse aardappelsoep"
Uit de categorie soep: met Zout, Kaas en Pesto

Was en snij de aardappels in kleine blokjes. Bak de spekjes in olijfolie en fruit een uitje mee. Voeg de aardappelblokjes, fijngesneden cour...

"Turkse" kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Groenten snijden in blokjes of plakjes Peterselie klein snijdenKippepoten gaarkoken met zout. Iets laten afkoelen en de beentjes verwijder...

*Jamie Oliver's Noord-Afrikaanse lamsstoofscho
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Azijn en Gember

Snijd aubergine in stukken, doe er veel zout over en was het zout er na een half uurtje vanaf en dep ze droog. Ontvel de tomaten (en snijd...

*Jamie Oliver's stracci met aubergines en toma
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Azijn

Bak de aubergine, de korianderzaadjes en de rode pepertjes in een flinke scheut olijfolie in een grote hete pan tot ze mooi goud van kleur z...

2 x Tapa`s
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Olie

De chorizo : Doe de worst met de wijn en laurier in een koekenpan en laat alles afgedekt 10-15 minuten pruttelen of totdat de wijn iets is i...

Tournedos a l'arlesienne
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

? Garnituur : TOMATEN, verwijder het steeltje, schep de kern en de pitten eruit en kruid ze van binnen met zout en peper. ? > AUBERGINE,...

Aan tafel gegrilde groentes
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Uien

Snijd de kapjes van de paprika en snijd de paprika's in de lengte tweemaal door. Verwijder zaadlijsten en zaadjes. Schil de stukken papr...

Aardappel aubergineschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Knoflook

Het rundvlees in stukjes snijden en met de rookspekreepjes, 1 theelepel zout en peper uit de molen, de kruiden, 2 teentjes knoflook uit de p...

aardappel ovenschotel met witte wijn saus
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Room en Feta

Saus maken: wijn aan de kook brengen en 10 a 15 minuten laten inkoken. Slagroom erbij doen. Nog wat laten inkoken tot eea een beetje bindt...

Aardappel-groentecurry
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Naan en Olie

Verwarm de olie en bak de uien in ca. 10 minuten zachtjes glazig. Voeg de knoflook en gember toe en bak ca. 1 minuut mee. Voeg de tomatenpur...

Aardappel-ratatouille Omelet
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Uien

Was de aardappelen en kook ze in de schil gaar. Maak alle groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes. Verhit in een koekepan een klontje...

Aardappellasagne
Uit de categorie pasta: met Zout, Room en Melk

Verwarm de oven voor op 190?C (hetelucht 175?C). Borstel de aardappelen onder stromend water schoon en snijd ze in plakken. Schenk de helf...

Aardappels gevuld met ratatouille
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Olie en Paprika

Prik een paar gaatjes in de schil v/d aardappels en pof deze tot ze gaar zijn. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook...

Aardappeltaart met gehakt
Uit de categorie hoofdgerechten: met Tijm, Paprika en Knoflook

Snij de aubergine en paprika's in blokjes. Hak de knoflook fijn. Verwarm de oven voor op 190 gr CKook de aardappelen en doe ze in een...

aardappeltaart met gehakt en kruidensalade
Uit de categorie hoofdgerechten: met Tijm, Rucola en Paprika

ook de aardappelen en doe ze in een grote pan. bak het gehakt rul en voeg de knoflook, tijm en de in blokjes gesneden groenten toe. doe op h...

Veel voorkomende ingrediënten met Aubergine