Recepten met Aubergine

Over Aubergine

Recepten met Aubergine

Ooit stond deze groente alleen in zuidelijke vakantielanden op het menu, maar tegenwoordig wordt aubergine ook volop door Nederlandse tuinders geteeld. In China en India is deze groente al duizenden jaren bekend. Aubergine wordt ook wel 'eierplant' genoemd. Die naam is afgeleid van het Engelse 'eggplant'. Wilde aubergines hebben namelijk het formaat èn de kleur van een kippeëi. De aubergine die wij kennen, heeft een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. De smaak is heel neutraal. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden als oregano.html" itemprop="name">marjolein en basilicum. Nog een voordeel is, dat aubergine veel gezonde vezels bevat en slechts 16 kcal per 100 gram levert. Aubergines van Nederlandse bodem komen voornamelijk uit het Westland. Ze zijn het hele jaar te koop, maar de topaanvoer is in juli en augustus. Naast de bekende paarse, komen er steeds vaker witte aubergines uit de kas. Beide zijn verkrijgbaar in twee maten. Vooral de mini-aubergine leent zich voor allerlei lekkere hapjes, vooraf of tussendoor. Een verse aubergine is stevig en heeft een gladde en glanzende schil. Let op dat de steelaanzet en het blad mooi groen zijn en dat het gewicht in verhouding is met het formaat; te lichte aubergines kunnen voos (slap en uitgedroogd) zijn. Kleinere aubergines hebben een zachtere schil en bevatten minder zaadjes. Bewaar aubergines maximaal 1 week op een koele plaats. Liever niet in de koelkast, dan kan het vruchtvlees bruin kleuren. Was aubergines goed en verwijder de steelaanzet en de eventuele bladeren. Snijd de aubergines kort voor het gebruik, want de aangesneden groente kleurt snel bruin. Aubergine kan soms wat bitter smaken. Door de groente, in plakken gesneden, te bestrooien met zout en onder druk (bijvoorbeeld met een plat bord verzwaard met een vol conservenblik) ± 30 minuten te laten staan, trekken de bitterstoffen uit de aubergine. Spoel de plakken daarna onder koud stromend water af en dep ze met een doek droog. Nu kunt u de aubergine bakken. U kunt de plakken aubergine ook even in ruim kokend water blancheren. Daarna kan de aubergine gewoon worden verwerkt. Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine (die bij verhitting geheel verdwijnt) kan maag- en darmklachten veroorzaken. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm. Reken op ± 200 gram aubergine per persoon.

Verwante ingrediënten van Aubergine


Overzicht van recepten met Aubergine

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Aubergine. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Aubergine en waar Aubergine het hoofdingrediënt is.

Toon 51-75 van 994 recepten
aubergine in dadelsaus
Uit de categorie vegetarisch: met Olie, Uien en Gember

uien snipperen, aubergines in plakken snijen,dadels pureren met citroensap in de keukenmachinesmoor de uien in de olie, voeg de aubergine to...

Aubergine in knoflooksaus
Uit de categorie bijgerechten: met Azijn, Sherry en Suiker

Voor de saus:Meng de maizena met water, azijn en gehakte knoflook. Laat het een poosje staan zodat de smaken in kunnen trekken.Roer het voo...

Aubergine in rode miso
Uit de categorie bijgerechten: met Miso, Olie en Kombu

Maak eerst de dashibouillon door het water en de kombu te verwarmen (ik heb voor een optimale smaak eerst de kombu in dat water laten weken)...

AUBERGINE IN YOGHURTSAUS
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Komijn

Snijd de aubergine in de lengte in repen van ca 1 1/2 cm dik en halveer ze. Leg de repen in een vergiet en strooi er zout over. Laat de aube...

aubergine kipschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Azijn en Suiker

De ingredienten van de dressing circa 10 minuten laten staan, zodat alle smaken goed mengen. Oven voorverwarmen op 180 graden.leg de plakken...

Aubergine Lasagne
Uit de categorie pasta: met Kaas, Tomaat en Aubergine

Meng de mix met 7 dl.koud water en breng dit al roerend aan de kook.Voeg de gorgonzola toe en laat de saus zachtjes koken tot de kaas gesmo...

Aubergine met citroenen en rode peper
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Uien

Verhit de olie met de boter en fruit de uien met de knoflook 3 min. Voeg de rode peper en de aubergine toe en bak alles op een hoog vuur 5...

Aubergine met couscous en geitenkaas, gemarineerde
Uit de categorie vegetarisch: met Olie, Couscous en Aubergine

In pan 1 eetlepel olie verhitten. Rauwkost al omscheppend ca. 1 minuut bakken. Couscous erdoor scheppen. Bouillon door 2 dl kokend water men...

Aubergine met geitenkaas en honing, gegrilld
Uit de categorie bbq: met Zout, Honing en Waterkers

Bestrooi de plakken aubergine met zout, laat ze in een vergiet ± 30 minuten uitlekken, spoel ze af en dep ze droog. Bestrijk de aubergine...

Aubergine met Geitenkaaskruidencreme
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Zeezout

Snijd de aubergines in de lengte door. Maak wat inkepingen in het vruchtvlees. Strooi zout over het vruchtvlees en laat 30 minuten staan. Sp...

Aubergine met Indiase rijst
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Rijst

Kook de rijst gaar in gezouten water en laat hem goed uitlekken. Bewaar de rijst voor later. Snij de steel van de aubergines en haal het vru...

Aubergine met kaas uit de oven
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Verwijder de steel en snijd de aubergines in vingerdikke plakken. Bestrooi die met zout en zet ze 15-20 minuten weg in een vergiet. B...

Aubergine met lamsgehakt en walnotensaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Yoghurt

Snipper de gepelde ui. Snijd de steelaanzet en een stukje onderkant van de aubergine.Snijd de aubergine in de breedte in plakken van 1 cm. B...

Aubergine met mozarella en tomatensaus
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Tijm

- Snijd de aubergines in plakken, leg ze in een vergiet en strooi er zeezout op en leg er een zwaar bord op. - Verwarm de oven voor op 200...

Aubergine met mozzarella en tomatensaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Tijm

Leg de aubegineplakken in een vergiet, strooi er grof zeezout over en leg er een zwaar bord op zodat er wat sap uitlekt. Verwarm de oven vo...

Aubergine met oregano uit de oven
Uit de categorie bijgerechten: met Sla, Zout en Rucola

Was de aubergines, snijd het steeltje en de onderkant eraf en snijd ze in plakjes van 1.5cm dik. Doe die in een vergiet en strooi er zout o...

Aubergine met tomaat
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Tomaat

Ontvel de tomaten en snijd ze in dikke plakken. Snijd de aubergines in plakken van 1 cm dik. Leg ze in een vergiet, bestrooi ze met zout...

Aubergine met tomaat en kaas
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Bloem

Doe de plakjes aubergine in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten staan. Spoel ze af onder de koude kraan, dep ze droog m...

Aubergine met tomaten en kaas.
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Bloem

Doe de plakjes aubergine in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten staan. Spoel ze af onder de koude kraan, dep ze droog me...

Aubergine met tomatengehakt
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Olie

Ui grof snipperen, knoflook fijnsnipperen, in kopje koriander fijnknippen, in droge koekepan pijnboompitten ca 2 min. roosteren, Citroen...

aubergine met tomatensaus en mozarella uit de oven
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Suiker

oven voorverwarmen op 200 C, met dichte bakplaat er in.ui en knoflook snipperen.ui en knoflook zachtjes laten fruiten in scheutje olijfolie...

Aubergine rolletje
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

Snijd de aubergine in plakken en laat ze met wat zout 30 min even zweten. Dep ze droog met keukenpapier en bestrijk ze met olijfolie. Leg de...

aubergine rolletjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Feta en Olie

verwarm de grill voor op de hoogste standsnijd de aubergine in de lengte in dunne plakken, de buitenste met schil wordt niet gebruikt, best...

Aubergine sandwich met tomatenpesto
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Olie

Snijd uit het midden van de aubergine schuine,1 cm dikke plakken.Bestrooi de plakken met zout en laat ze 30 minuten in een vergiet liggen om...

Aubergine schuitje a la Robert
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Kaneel

Hol de aubergines uit, doe het met een mesje en lepel dan het vruchtvlees eruit en probeer de wand van de aubergine in takt te laten, want d...

Veel voorkomende ingrediënten met Aubergine