Recepten met Basilicum

Over Basilicum

Recepten met Basilicum

Waarschijnlijk is basilicum via India en het Midden-Oosten naar Europa gekomen. Zowel in de Thaise, Vietnamese als Italiaanse keuken wordt het kruid rijkelijk toegepast. De verse blaadjes smaken mild peperig. Gedroogd zijn ze pikanter. Het gebruik is veelzijdig, maar het is vooral erg lekker met tomaten, in soepen en sauzen of in visbereidingen. In India is basilicum de heilige plant van de hindoe-goden Vishnu en Krishna; daarom wordt het vrijwel niet in de Indiase keuken gebruikt. Wel wordt er in de winter een thee van getrokken met honing en gember. De naam 'basilicum' is afgeleid van het Griekse woord 'basileus', dat koning betekent. Vandaar ook de bijnaam 'koningskruid'. Basilicum zou trouwens evengoed koningskruid kunnen heten wegens zijn kwaliteiten: het is één van de allerfijnste kruiden met een rijke, aromatische geur. De geurige en aromatische bestanddelen van basilicum zijn vluchtig, wat het kruid alleen geschikt maakt voor koude toepassingen. In warme gerechten wordt het pas op het allerlaatste moment toegevoegd, anders blijft er weinig van de geur en smaak over. Gedroogd basilicum kan wel worden meeverwarmd en is daarom geschikt voor pizza's, tomatensoep en -saus en bij lamsvlees. Vers basilicum wordt vooral veel gebruikt in salades, bij alles waar tomaat in zit en als basis voor pesto. De blaadjes worden geknipt, gehakt of gescheurd. Bewaar vers basilicum op een koele, donkere plaats, maar nooit in de koelkast: dan worden de blaadjes zwart en verdwijnt de smaak. Basilicum is eenjarig en kan in ons land goed worden gekweekt. Kies hiervoor een warm plekje in de tuin of zet de plant in een pot.

Verwante ingrediënten van Basilicum


Overzicht van recepten met Basilicum

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Basilicum. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Basilicum en waar Basilicum het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 4704 recepten
Kiplasagne met spinazie
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Melk

Laat de spinazie ontdooien. Snijd de kipfilet in reepjes of kleine stukjes, peper en zout naar smaak toevoegen, snipper de ui.Verhit 1 el ol...

Een schnitzel in een apart jasje . HEEEL BIJZOND
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Sla en Zout

Sla de schnitzels plat. Roer de roomkaas los en meng de kaas en de gedroogde tomaten, 1 el kappertjes, zout en peper. Bestrijk de schnitzels...

Mini quichepuntjes met garnalen
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Basilicum

Bekleed 4 taartvormpjes (10 cm) met roomboterbladerdeeg. Klop 1 ei los met 3 eetlepels creme fraiche, 50 g geraspte belegen kaas, zout, pepe...

"Quorn met paprika"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Quorn

Verwarm de oven voor op 175c. Halveer de paprika's en verwijder de zaadbol en lijsten. Leg de paprikahelften, met het snijvlak naar be...

aardappelschotel met gourgette en aubergine
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Dragon

Aardappelen schillen en wassen. Aardappelen in circa 15 min.bijna gaarkoken. Koud laten worden en in plakjes snijden. Gourgettes en aubergin...

Aspergers op zijn Italiaans
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Snijd de uiteinden van de asperges (circa twee centimeter). Schil ze met een dunschiller of speciale aspergeschiller, leg de asperges hiervo...

Asperges met Coburger rauwe ham
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Dun plakje van de onderkant van aspergepunten afsnijden. In pan met kokend water en zout in ca. 3 minuten beetgaar koken. In vergiet uit l...

Auberginerolletjes gevuld met gehakt
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Knoflook

Verwarm de oven voor op 180?C Snij de aubergines in de langte in dunne plakken, grill ze in een grillpan Pureer ondertussen de vleestomate...

boeren salade..
Uit de categorie salades: met Zout, Feta en Tomaat

Snij de tomaten in dunne plakjes, de ui middendoor en daarna in dunne schijfjes en schaaf de komkommer in dunne plakjes. Meng ze in een kom...

Couscous met gegrilde zomergroenten en een zooi kruiden
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Munt en Pepers

Dit couscousrecept wijkt nogal af van andere recepten, omdat de couscous in plaats van gekookt of gestoomd in dit geval rauw in een heel sm...

Franse tomatensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Tomaat en Knoflook

Breng een flesje Maggi Basis voor Tomatensoep aan de kook met ruim 1,5 liter water en de wijn. Zet het vuur laag. Ontvel en ontpit de tomat...

genovese pesto
Uit de categorie sauzen: met Zout, Olie en Pesto

De verhoudingen luisteren niet zo heel erg nauw, wanneer je denkt dat er van het een of ander wat bij kan; doen.Was en droog de basilicum.Ve...

Gestoofd rundvlees (Manzo brassato)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Bloem

Kruid het vlees met peper, zout en paprikapoeder. Wentel het vlees dan door de bloem en bak het in een stoofpan rondom goudbruin in een meng...

Gevuld Paasbrood .
Uit de categorie borrelhapjes: met Kaas, Bloem en Eieren

Oven voorverwarmen op 200 graden , deeg bereiden volgens instructie op het pak. Eieren 10 minuten koken. Het deeg uitrollen op een vlakke,...

Goulash
Uit de categorie hoofdgerechten: met Uien, Bloem en Sambal

snij het vlees in redelijk grote blokken 3x3 cm,snij de ui in ringen,paprika in reepjes, bak het vlees in de margarine net zolang tot het dr...

Griekse aubergineschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Feta en Olie

Snij de uien in dunne ringen. Snij de aubergine in plakjes van 1 cm en stoom of blancheer ze ongeveer 5 minuten. Ontvel de tomaten en snij z...

Hartige plaattaart
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Olie en Eieren

Verwarm de oven voor op 225?C. Rol het pizzadeeg uit tot een rechte lap van 35x25 cm en leg het op de bakplaat. Duw de randen van het deeg o...

Hartige taart met tomaat en paprika
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Tijm

Verwarm de oven voor op 225?C.1.Leg de paprika?s op een rooster en rooster ze ? 20 min. in het midden van de oven tot het vel zwart begint t...

Italiaanse varkensoester met basilicumboter
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

. Voorbereiden: Neem de varkensoester uit de koelkast en masseer deze in met 2 eetlepels olie, Italiaanse kruiden en peper. Laat het vlees c...

japanse shiitake-risotto
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Miso en Rijst

verwarm langzaam 5 dl water met de miso,mirin en sherrie en laat het tegen de kook aan 10 min trekken tot de pasta is opgelost.Verwarm intus...

Kabeljauw in pestosaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Pesto en Mosterd

1.Breng 1/2 l water aan de kook met blokje visbouillon2. Leg er de diepgevroren visfilets in (breek ze indien nodig in stukken). Laat afgede...

Lasagna alla Parmigiani con Melanzane
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Melk

Verwarm de oven voor op 180 C. Bak het rundergehakt rul, voeg peper en zout toe. Snijd de aubergines in kleine dobbelsteentjes, de portabel...

Maaltijdpita met garnalen in roomsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Kaas en Room

1. Bak de pita?s in de oven volgens de aanwijzingen. 2. Bereid de Maggi Room-Tuinkruiden Saus met de boter volgens de aanwijzingen. Roer de...

Maaltijdsalade van paprika`s en rode kidneybonen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Kaas

1. Maak de paprika`s schoon en snij ze in stukjes 2. Meng ze met de uitgelekte bonen en de in blokjes gesneden ham 3. Klop een dressing va...

Mediterrane garnaalspiesjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Garnaal en Barbecue

Laat de garnalen ontdooien. Pel de garnalen en maak ze schoon. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers de sinaasappel...

Laatste reacties met dit ingredient

NAPOLITAANSE SAUS

Ik zie heel veel soorten verschillende Napolitaanse sauzen, en allemaa...

Door *willy misilje*
Italiaanse linsensalade

vond het een erg lekker recept heb er van genoten grt jack...

Door *blokpoel jack*

Veel voorkomende ingrediënten met Basilicum