Recepten met Bier

Over Bier

Recepten met Bier

Al duizenden jaren brouwen en drinken mensen bier. Ze noemden de drank ook wel 'vloeibaar brood', omdat graan het basisingrediënt ervan vormt. Alleen al in Nederland worden bijna zeshonderd soorten bier gebrouwen. Ze hebben allemaal een andere kleur (van wit tot heel donkerbruin), een andere smaak (van bitter tot uitgesproken zoet) en ook het alcoholpercentage verschilt; dat loopt uiteen van 0,1 tot meer dan 10%. Wat al die bieren gemeen hebben, is de algemene bereidingswijze. Bier wordt verkregen door de vergisting van het extract van gerstemout en/of andere graansoorten en daaraan worden bloemen van de hopplant toegevoegd. Van puur graan kan geen bier worden gemaakt; de korrels moeten eerst ontkiemen (mouten) en ook worden verhit. Naast gerst wordt vaak een beetje tarwe gebruikt, soms wat haver. Ook van rijst, maïs, rogge en spelt wordt bier gemaakt. Hoe meer mout per liter water wordt gebruikt, hoe hoger het alcoholpercentage. Hoe meer water, des te lichter het bier. Er is een wettelijke norm en daaraan verbonden een categorieaanduiding op het etiket om aan te geven hoe de verhouding is van water ten opzichte van andere grondstoffen. Deze verhouding wordt ook wel het 'stamwortgehalte' genoemd. de meeste witbieren zitten, evenals pils in categorie I. Heel slap bier zit in categorie II en zwaar bier in categorie S. Bier is rijk aan vitamines. Het bevat de vitamines B1, B2, B3, B6 en B5, mineralen (kalium, magnesium en natrium) en antioxidanten. Soorten bier - Het 'gewone biertje', de pils, is vernoemd naar de stad Pilzen, in de Bohemen. Via Beieren bereikte een lichtgekleurd bier met een sterke hopsmaak Nederland. Nu brouwt bijna iedere Nederlandse brouwer pilsener (5% alcohol), al is de zachte, licht bittere smaak minder hoppig dan anderhalve eeuw geleden. De toevoegingen 'speciaal', 'up', 'super' of 'royaal' duiden op een zwaardere variant, die iets zoeter en voller smaakt. - Alcoholvrije (minder dan 0,1%) of alcoholarme (0,5-1,2%) pilsener noemt men maltbier. Bevat minder calorieën dan gewoon bier. In de bereidingswijze wordt de alcohol eraan onttrokken òf de malt wordt zodanig gemaakt, dat er geen alcohol wordt gevormd. - Amberbier is een donkerblond of mooi roodbruin bier, iets zoeter en bitterder dan een gewone pilsener. Palm en De Koninck zijn de bekendste Belgische amberbieren. In Nederland was Grolsch de eerste bierbouwer met amberbier. Andere Nederlandse amberbieren zijn Vos en Moreeke. Deze bieren hebben een alcoholpercentage van 5%. - Kriek Lambiek, het kersenbier van de Belgische brouwer Bellevue, is het bekendste vruchtenbier (alcoholpercentage 5%). Het wordt, zoals alle 'lambiek' ofwel bier van spontane gisting, gemaakt in de Zennevallei bij Brussel. Alleen daar komt een speciale bacterie in de lucht voor waardoor het bier spontaan vergist. Belgische en Franse brouwers maken daar bier van onder meer appels, perziken en druiven. Kasparus, de enige Nederlandse brouwer die vruchtenbier maakte - volgens een ander procédé - is gestopt. Nieuwe Nederlandse bieren met een vruchtensmaak zijn gewoon bier, vaak met minder alcohol, met toevoegingen van chemische smaakjes. - Oudbruin bier is typisch Nederlands bier, smaakt (zeer) zoet, meestal doordat het kunstmatig is gezoet. Het alcoholpercentage is 2-4%. - Light of 'mild' bier is zwaarder dan malt en lichter dan pils. Bevat 2-2,5% alcohol en minder calorieën dan pils. Voorbeelden: Lingens Blond en Grolsch 2.5. - Mei- of lentebocken worden in het voorjaar gebrouwen en hebben een frisse smaak. Herfstbockbier is traditioneel verkrijgbaar vanaf de eerste maandag in oktober en is zwaarder en voller dan een lentebock. Beide hebben een alcoholpercentage van 6,5%. - Een goede dorstlesser is witbier, met een frisse smaak door de toevoeging van koriander en sinaasappelschillen. Wieckse Witte, Valkenburgs Wit en Korenwolf zijn Nederlandse varianten. Alcoholpercentage 5%. Tip: Wie witbier graag met een mooie schuimkraag drinkt, kan er beter geen schijfje citroen in doen. Dat schaadt de schuimkraag en het verandert de smaak. - Abdijbier wordt vaak met trappistenbier verwart, maar heeft er niets mee te maken, behalve dat er soms ook dubbels en tripels van zijn. De naam 'abijdbier' is niet beschermd, sommige abdijbieren zijn vroeger werkelijk in een abdij gebrouwen, andere dragen de naam van een niet-bestaande abdij. Alcoholpercentage: vanaf 6%. - Trappisten zijn monniken die behoren tot de gelijknamige religieuze orde. De naam trappistenbier is beschermd en mag alleen worden gevoerd als de kloosterlingen het bier daadwerkelijk in het trappistenklooster brouwen. Er zijn zes abdijen die trappistenbieren mogen maken, vijf Belgische en een Nederlandse. In de Nederlandse abdij De Koningshoeve wordt La Trappe gemaakt, genoemd naar de abdij in Normandië waar Trappisten voor het eerst een zelfstandige orde vormden. Het alcoholpercentage van de lichtste variant, La Trappe Blond, is 6%. Trappistenbier is er in verschillende soorten. Voor 'dubbel' is gebrande mout gebruikt, waardoor het bier donker van kleur is. Het smaakt zoetig en heeft een alcoholpercentage van 6-7%. 'Tripel' is een nog zwaardere soort (8%). Dit bier is lichter van kleur dan dubbel en smaakt minder zoet. De zwaarste soort (10%) is 'quadruppel'. De kleur zit tussen dubbel en tripel in, de smaak is bitter-zoetig.

Verwante ingrediënten van Bier


Overzicht van recepten met Bier

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Bier. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Bier en waar Bier het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 959 recepten
GEFRITUURDE APPEL
Uit de categorie desserts: met Zout, Bier en Anijs

-Maal de blokjes anijs fijn. -Zeef de bloem en meng deze met de anijs, 1 ei, zonnebloemolie en wat zout. -Voeg geleidelijk en al kloppend...

Kaasfondue met witbier en champignons
Uit de categorie bbq: met Port, Bier en Kaas

Snijd de korstjes van de Port Salut en snijd in blokjes. Wrijf de bodem van een vuurvaste caquelon of braadpan in met de knoflook. Schenk he...

Mexicaanse fondue
Uit de categorie bbq: met Bier, Kaas en Olie

Snijd de uitjes en de paprika?s zonder zaadjes in kleine stukjes Kruis de tomaten in, leg ze even in kokend water, pel ze en snijd ze in stu...

Pittig gekruide kipvleugeltjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Bier en Tijm

Snij van de kipvleugeltjes de puntjes af. Doe ze in een kom en voeg alle ingredienten voor de marinade toe en schep dit goed door elkaar. en...

stoverij op z'n westvlaams
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bier en Uien

Verhit de boter in een grote braadpan, bak het vlees op hoog vuur in ongeveer 5 minuten rondom bruin en bestrooi het met zout en peper of de...

"fish and chips"
Uit de categorie borrelhapjes: met Bier, Olie en Bloem

Schil de aardappelen. Verwijder de zaadjes uit de peper en hak hem fijn. Klop in een middelgrote kom de bloem, ei en het bier tot een glad b...

(Ierse gehaktballetjes)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Bier en Melk

Meng alle ingredienten voor het gehaktmengsel door elkaar en vorm hiervan 8 grote of 40 tot 50 kleine vleesballen.Verwarm de boter in een gr...

*Jamie Oliver's Vis met Frites
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Bier

1. Giet de olie in een kookpan of friteuse en verwarm de olie tot 160?C. 2. Bak de frites 4 minuten zodat ze zacht worden maar nog niet br...

3-kazensoep
Uit de categorie soep: met Bier, Kaas en Bloem

Maak de groente schoon en snijd het klein. Smelt de boter en voeg, met uitzondering van de paprika, de kleingesneden groente toe. Laat die z...

Aarbeiengratin met biersabayon
Uit de categorie desserts: met Bier, Suiker en Aardbei

Verwarm alvast de grill voor.Was de aardbeien en halveer ze. Doe de eierdooiers, het bier en de suiker in een pannetje, zet het ?au bain mar...

Aardappel-en preisoep met mosselen en Palm
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Bier

1. Geschilde aardappelen in stukken snijden. Prei in ringetjes snijden. Aardappel en prei met een snuifje zout gaar koken. Vervolgens met wa...

aardappelen uit de oven
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Bier en Knoflook

oven op 200 gradenSchil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes Doe aardappelen in ovenschaal Strooi er de paprikapoeder over Voeg l...

Aardappelsoep met gerookte forel
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Bier en Bieslook

Aard. schillen en in stukken snijden.In pan aard. met 1/2 ltr water aan de kook brengen en bouillontablet erboven verkruimelen.Aard. in ca 2...

Aardbeien met bier
Uit de categorie desserts: met Bier, Room en Suiker

Breng het bier met de suiker, citroensap en citroenschil aan de kook. Neem de pan van de hittebron en laat de gelantine in het warme mengsel...

Abrikoos met roomkaas ,Ardennerham enMeibockbier
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Zout en Bier

Gedroogde, ontpitte abrikozen 2 tot 3 uur in het bier wellen. IJsbergsla in fijne stukjes scheuren, afspoelen en in een vergiet laten uitlek...

Ajuinsaus
Uit de categorie sauzen: met Bier, Tijm en Citroen | 1 reactie

Ajuinen pellen en in kwart ringen snijden.Boter smelten en ajuinen zachtjes laten bruinen samen met de tijm en laurier. Het bier bijvoegen,...

Alaska Pollakfilet met prei en Hoegaarden
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Prei en Zout

SAUS MAKEN: -laat de visfumet en het bier inkoken en voeg de room toe. -Meng de roux bij de ingekookte fumet en voeg nog peper, zout en...

Amerikaans runderbraadstuk
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bier en Uien

Wrijf het runderbraadstuk in met zout, peper en pimentpoeder Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin Maak intussen...

Amerikaanse marinade
Uit de categorie sauzen: met Bier, Olie en Mosterd

Roer de ingrediënten in een kom tot een marinade. Bestrijk het vlees hiermee en laat het afgedekt in de koelkast enkele uren marineren....

Amerikaanse varkensschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bier en Olie

- Kruid en kleur de varkensfilets in de pan. - Snij de groentjes fijn en stoof ze glazig in olie met de look, de chilipeper en de witte b...

Ananas-honingbeignets met aardbeiensaus
Uit de categorie desserts: met Zout, Bier en Olie

Pureer de aardbeien met de suiker en het citroensap. Schil de ananas dik, snijd hem in 12 dunne plakken en verwijder de harde kern. Zeef...

Antwerps handje in bladerdeeg met vulling
Uit de categorie bijgerechten: met Bier, Room en Bloem

De handjes-vormen bakken in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 10 minuten. De boschampignons zeer goed wassen; harde steeltjes ver...

Antwerpse husselpot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bier en Kool

Vlees in blokjes snijden en samen met de saucijsjes en de gesneden ui bakken. Giet nu het bier in de pan samen met de bouillonpoeder en laat...

Antwerpse Husselpot .
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bier en Kool

Snijd de hamlappen in dobbelstenen en bestrooi ze met peper, zout en het kruidnagelpoeder. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin de...

Antwerpse rooie saus
Uit de categorie sauzen: met Bier, Room en Pesto

Verhit in een pannetje de visbouillon en het flesje bier van het ale-type (alternatieven zijn bijvoorbeeld Vieux Temps, Speciale Palm). Laat...

Laatste reacties met dit ingredient

Kip a la Chouffe

Lekker, maar wel gejat van smulweb.....

Door *Trobino*
Ajuinsaus

Mooie saus met het lichte bitter van de pils en zelf deed ik er nog wa...

Door *Goeman Etienne*

Veel voorkomende ingrediënten met Bier