Recepten met Bloemkool

Over Bloemkool

Recepten met Bloemkool

De dikke bloeiwijze van een koolvariant. Eén van Nederlands meest gegeten groenten. Daarbij is bloemkool ook nog erg gezond, want een normale portie bloemkool bevat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Bloemkool is het hele jaar door verkrijgbaar, maar van april t/m november is de aanvoer het grootst. Het is een 'slanke' groente: slechts 24 kcal per 100 gram. Bloemkool is zeer licht verteerbaar. Let er bij aankoop op dat de bloemkool een vaste krop heeft met een mooie blanke kleur zonder donkere plekken. Het blad moet fris en groen van kleur zijn. Als de bladeren al wat slap beginnen te worden, kunt u de bloemkool niet al te lang meer bewaren. Normaal kan een bloemkool zonder plastic zak in de groentelade van de koelkast maximaal 1 week worden bewaard. U kunt bloemkool goed invriezen: blancheer de bloemkoolroosjes dan 3 minuten in ruim kokend water met zout. Verwijder voor het schoonmaken de buitenste bladeren en zet de bloemkool 15 minuten in ruim water met zout, om eventuele ongerechtigheden te verwijderen. Een grote bloemkool (voldoende voor 4 personen) is in 10-15 minuten gaar. Naast de gewone witte, bestaat er ook een heldergroene en paarsrode bloemkool. De roosjes van de groene romanesco zijn opgebouwd als kleine torentjes en heel decoratief. De groene kleur ontstaat, omdat deze bloemkool aan de zon wordt blootgesteld. Bij witte bloemkool beschermen de bladeren de kool tegen de zon en daardoor blijft deze mooi blank. Groene bloemkool bevat meer vitamine C, eiwitten en mineralen dan witte. De rode variant wordt tijdens het koken ook groen. Roosjes snijden doet u zo: leg de kool ondersteboven en volg met een scherp mes de vertakkingen van de stronk. Bloemkool kunt u in haar geheel koken in een bodempje water, ze hoeft niet volledig onder te staan. Door de stoom zal ze immers garen. Daarbij moet u wel het deksel op de pan zetten. Hoe korter u bloemkool kookt, hoe beter. Zo vermijdt u koolluchtjes, blijft ze voedzamer, beter verteerbaar en lekkerder. Voedingswaarde van bloemkool: 100 gram bloemkool bevat: 85 kJ/20 Kcal 3 gram koolhydraten 2 gram eiwitten 20 mg. calcium 0,5 mg vitamine C 0,60 mg. vitamine PP 0,20 mg. vitamine B6

Verwante ingrediënten van Bloemkool


Overzicht van recepten met Bloemkool

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Bloemkool. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Bloemkool en waar Bloemkool het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 863 recepten
Aspergeragout
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Suiker

Was en schil de asperges en verwijder de houterige uiteinden. Snijd de asperges in stukken. Breng een kwart liter water met wat zout en suik...

Bloemkoolcurry met ribkarbonade
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Curry

Verdeel de bloemkool in roosjes. Kook ze in water met zout in 5 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel er koud water over. Bestrooi de ribkar...

Bloemkoolragout
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Kaas

Kook de bloemkoolroosjes in ca. 5 min. in ruim water met zout beetgaar. Laat de roosjes goed uitlekken.Bereid in een ruime pan het zakje sa...

Landbouwerssoep
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Uien

Versnipper de ui en snijd het spek in dobbelsteentjes Maak driehoekjes van de wortelen, de prei en de selder De boontjes mogen in kleine gel...

Maiskoekjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Olie

Laat de maiskorrels uitlekken. Roer een glad beslag van het bakmeel, het ei en de melk en schep er de maiskorrels,de bloemkool, de kruiden,...

"Bloemkoolschotel A La Stroganoff"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Amandelen

Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen met zout in 20 minuten gaar. - Maak de groenten schoon:...

"Indiase Curryragout"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Rijst en Bloem

: 15 minuten. Afwerking 20 minuten. Energie totaal p.p. 445 Kcal. 30 gr. eiwit; 21 gr. koolhydraten 12 gr. vet van "vifke"...

"Tis na of noiet"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Verwarm de boter en olie in de wok, bak hierin de uien tot ze glazig worden. Voeg de suiker eraan toe en bak nog 2 min verder af, meng hier...

Aaloo Gobhi
Uit de categorie bijgerechten: met Olie, Zaden en Komijn

Verhit de olie in een grote zware pan.Als de olie heet is, de zaden toevoegen en roosteren.Voeg nu alle andere kruiden toe, de bloemkool, aa...

Aardappel-bloemkoolpuree
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Eieren

Aardappels schillen en wassen. In stukken snijden. Tot gebruik onder water zetten. Van bloemkool stronk verwijderen. Wassen en in roosjes ve...

Aardappel-bloemkoolsoep met spek
Uit de categorie soep: met Olie, Uien en Kerrie

Fruit de uien en het kerriepoeder 5 minuten in de hete olie. Voeg de aardappelen en de bloemkool toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee....

Aardappelcurry met bloemkool
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Suiker en Citroen

Snijd de aardappelen in blokjes.De ui en knoflook snipperen en in de boter of olie fruiten.De kruiden erdoor roeren en 1 minuut laten meeb...

Aardappelen in zomerjurk
Uit de categorie bijgerechten: met Kervel, Yoghurt en Citroen

Schrob de aardappelen schoon en stoom ze gaar in de schil. Laat ze vervolgens afkoelen. Blancheer de bloemkool en laat ze afkoelen. Meng...

Aardappelgnocchi met pesto van munt & zevenblad &
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Room

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Beter nog is om ze in de schil te koken en dan te pellen als ze nog warm zijn. Stamp of pers tot puree...

aardappels in zomerjurk
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kervel, Yoghurt en Citroen

Schrob de aardappelen schoon en stoom ze gaar in de schil. Laat ze vervolgens afkoelen. Blancheer de bloemkool en laat ze afkoelen. Meng de...

Aardappelsoep 05
Uit de categorie soep: met Prei, Selderij en Bloemkool

Schil de aardappelen, kook ze, afhankelijk van de soort, 15-20 minuten in de bouillon en stamp ze in de pan fijn. Roer goed door. Voeg de so...

Aardappeltjes in zomerjurk.
Uit de categorie bijgerechten: met Kervel, Yoghurt en Citroen

Schrob de aardappelen schoon en stoom ze gaar in de schil. Laat ze vervolgens afkoelen.Blancheer de bloemkool en laat ze afkoelen. Meng de y...

Alicha
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Verhit de olie in een grote wok en voeg alle specerijen en de groenten toe, eerst de harde groente (aardappel, wortel), daarna de minder har...

Aloo Gobhi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Rijst en Gember

Bak de komijnzaadjes ca. 1 minuut in de olie. Doe de gember, knoflook, chilipoeder en aardappelblokjes erbij. Voeg de garam masala, koriande...

Aloo gobi
Uit de categorie vegetarisch: met Ghee, Zout en Olie

Aardappel en bloemkool in olie ? 5 min. bakken. Uit pan scheppen. Uien, knoflook en gember in keukenmachine pureren en in achtergebleven oli...

Aloo Gobi (gestoofde groenten)
Uit de categorie vegetarisch: met Ghee, Zout en Olie

Bak de aardappel en de bloemkool in de olie ± 5 minuten en schep ze uit de pan. Pureer de uien, knoflook en gember in een keukenmachine en...

Aloo samosa (groentevulling voor samosa's)
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Pepers en Mosterd

Kook 250 gr aardappels en 250 gr bloemkool ± 5 minuten. Bak in 1 eetlepel hete boter 1 theelepel mosterdzaad ± 3 minuten zachtjes. Schep e...

alu gobhie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Bloemkool

de bloemkool in kleine roosjes verdelen, de aardappelen schillen en in stukjes van ca. 3 cm. snijden. de groente en aardappelen ca. 10 min....

Alu phul gobhi ki bhaji
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Pepers en Komijn

Verhit de ghi.Draai de vlam laag en strooi er het komijnzaad en de Spaanse pepers in en bak ze tot het komijnzaad goudbruin wordt. Voeg de g...

Amuse Bloemkoolsoepje met Zalm
Uit de categorie voorgerechten: met Zalm, Zout en Room

10 minuten Kooktijd 15 minuten VoorbereidingHaal de bloemkool los in zeer kleine roosjes en doe hiervan 500 gram 5 minuten in gezout...

Laatste reacties met dit ingredient

bloemkoolflan

Is dit recept compleet? Moet er na de laatste ";" niet iets ...

Door *Gerard*
Driekleuren groentemousse

Voor hoeveel personen/vormpjes is dit gerecht?...

Door *Susan*
Hamlap met warme 'piccalilly' van voorjaar

Waar is de piccalilly nu? Daar gaat het me nu juist om. ...

Door *Hans*

Veel voorkomende ingrediënten met Bloemkool