Recepten met Brood

Over Brood

Recepten met Brood

Brood heeft een geschiedenis van zo'n 6000 jaar. In de vroegste tijd kende men nog geen gist en werd meel, onder toevoeging van vocht, op verhitte stenen of in as tot een platte koek gebakken. Volgens de overlevering werd gist bij toeval rond 1300 V.C. in Egypte ontdekt. De biergist, die in die tijd ondermeer werd gebruikt, werd eind 19de eeuw vervangen door bakkers- of persgist. Inmiddels zijn er ontelbare broodvariaties en is er voor elke smaak wat wils. Na een consumptie-afname is de verkoop van brood de afgelopen 15 jaar stabiel gebleven. De variatie in brood is echter enorm toegenomen. Allereerst zijn we meer volkoren- en bruinbrood gaan eten ten koste van witbrood. Daarnaast eten we vaker en meer luxe broodjes, zoals croissants. We kopen jaarlijks 59 kg brood per persoon. Een deel daarvan gaat naar de eendjes of belandt in de biobak. Al met al eten we zo'n 4 sneetjes per dag. Dat is eigenlijk te weinig. Jongeren tussen 12 en 20 jaar moeten nl. 5-8 sneetjes per dag eten en volwassenen 5-7. Waarom brood? In brood zitten ondermeer koolhydraten, plantaardig eiwit, ijzer, B-vitaminen en jodium (mits er in het deeg jodiumhoudend zout wordt gebruikt). De meeste van deze stoffen zitten ook in broodvervangers met uitzondering van jodium. Jodium is één van de bouwstenen van het schildklierhormoon. Dit hormoon is onmisbaar voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het op peil houden van de stofwisseling en een goede groei. Krijgen we te weinig jodium naar binnen, dan ontstaan er problemen met de schildklier. Hoewel de meeste bakkers jodiumhoudend zout gebruiken, zijn er toch mensen - vooral vrouwelijk 65-plussers en teenermeisjes - met een jodiumtekort doordat ze weinig brood eten. Hoeveel koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels en andere stoffen er in brood zitten is afhankelijk van de soort. Volkoren- en bruinbrood bevatten meer voedingsvezels dan witbrood en luxe witte broodjes, terwijl de hoeveelheid energie lager is. Volkorenbrood bevat het meeste ijzer. Luxe broodjes zijn, in vergelijking met de 3 genoemde soorten, het vetst. Brood, wat zit erin? Brood bestaat uit grondstoffen (meel, bloem, rijsmiddel, water en zout), hulpstoffen (broodverbeteraars) en ingrediënten die aan het uiterlijk en de smaak variatie geven. Meel of bloem zorgt voor de binding en de structuur van het brood. Doorgaans is dit meel van tarwe, maar voor glutenvrij brood is rijst, boekweit of maïs nodig. Ook van gerst, rogge en haver kun je brood maken. Om het brood te doen rijzen, gebruikt de bakker gist of zuurdesem. Gist zorgt ervoor dat het brood luchtig wordt. Dit komt doordat tijdens het rijzen alcohol en koolzuurgas vrij komen. Door de druk in het deeg worden bepaalde eiwitten (gluten) in het deeg opgerekt. Bij gebruik van zuurdesem wordt meel met water onder af en toe kneden een paar dagen weggezet. Hierdoor wordt melkzuur gevormd. Een andere grondstof voor brood is water. Dat zorgt ervoor dat het deeg kneedbaar is. En de laatste grondstof, zout, bevordert de goede structuur en smaak van het brood. Het remt de gisting, waardoor dit proces geleidelijk verloopt. Bij de bereiding van brood mag de bakker tal van hulpstoffen gebruiken om het brood speciale (smaak)eigenschappen mee te geven. Zo zorgen melk en melkbestanddelen ervoor dat het brood zachter en de korst minder krokant wordt. Eibestanddelen geven brood meer geur en kleur. Tarwegluten maken het brood volumineuzer. Sojameel beïnvloedt de opname en het vasthouden van water en heeft invloed op de uiteindelijke voedingswaarde. Mout of moutextract heeft invloed op de smaak en korstkleur, evenals de hoeveelheid suikers. Vet zorgt ervoor dat het brood langer vers blijft. Emulgatoren verdelen het vet door het brood en beïnvloeden daardoor de structuur, het volume en de bewaareigenschappen. Volgens de Warenwet moet een heel brood van zo'n 800 gram tussen de 480 en 530 gram droge stof bevatten. De droge stof is dat wat er overblijft nadat het vocht uit het brood is gehaald. Alleen door het wegen van de droge stof kan worden gemeten of het brood op gewicht is. En dit zegt dan nog niets over de voedingswaarde van het brood, omdat die weer afhankelijk is van de verhouding tussen de ingrediënten. Na jaren van afname in het broodverbruik is de consumptie de laatste jaren gestabiliseerd. De diversiteit aan broodproducten neemt nog steeds toe. Brood blijft een belangrijk onderdeel van ons dagelijks menu en is onontbeerlijk wegens verschillende voedingsstoffen, zoals jodium. Broodtips: - U kunt brood het best in een broodtrommel of plastic zak op een droge, donkere plek bewaren. - Laat brood, voordat u het in een plastic zak verpakt, goed afkoelen, opdat er geen schimmels ontstaan. - Bewaart u brood in de koelkast, dan droogt het sneller uit. - Eet ingevroren brood op de dag dat u het ontdooit. Het wordt nl. snel oud. Als een bakker zijn eigen broden bakt en verkoopt, mag hij zich 'warme bakker' noemen, in tegenstelling tot een 'koude bakker' die voor anderen, bijvoorbeeld een supermarkt, bakt. Van alle warme bakkers in Nederland zijn er zo'n 300 aangesloten bij 'Het Echte Bakkersgilde'. Deze echte bakkers hebben allerlei onderlinge afspraken over bijvoorbeeld acties en interieur. Ze zijn te herkennen aan hun logo: een gele afbeelding van een bakkertje met in de ene hand een brood op zijn schouder en in de andere hand een rokende schoorsteen. Een 'echte bakker' is altijd een warme bakker, maar warme bakkers zijn niet altijd 'echte bakkers'.

Verwante ingrediënten van Brood


Overzicht van recepten met Brood

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Brood. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Brood en waar Brood het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 4488 recepten
Hamspiraaltjes met aspergemousse
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Sla en Zout

- de dag voordien 1. Kook de asperges gaar in lichtgezouten water (10 a 15 min.). Knip de punten af (hou +/- 7 cm asperge over) en hou ze a...

Anadamabrood
Uit de categorie brood: met Sla, Gist en Zout

Verwarm de melk bijna tot het kookpunt. Roer het maismeel, de boter, melasse en zout erdoor. Laat afkoelen. Strooi de gedroogde gist bij het...

Broodtaartjes met brocoli en feta
Uit de categorie voorgerechten: met Feta, Brood en Citroen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd heel kleine broccoliroosjes van de stronk en kook ze in ruim kokend water in 3 minuten beetgaar. S...

Koolrabischotel
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Olie

verwarm de oven voor op 200 gradenkoolrabi wassen, schillen, in acht partjes verdelen en in reepjes snijden. koken in vleesboullion, afgiete...

Appelvla Met Walnoten
Uit de categorie desserts: met Room, Brood en Noten

Snijd de geschilde appels zonder klokhuizen in partjes. Verkruimel het brood zonder de korst. Houd een paar mooie noten achter voor de garne...

Bisschopsbrood
Uit de categorie brood: met Zout, Bloem en Brood

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een geribbelde broodvorm (of cakevorm) in. Haal de vruchten en noten door de bloem. Zeef de resteren...

Boerensoep
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Kool

Reinig de uien, de prei en de wortelen en snijd ze in grove stukken. Was de witte kool en snijd hem in stukken. Schil de knolselderij, was h...

Borrelbrood
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Feta en Brood

1. Verwarm de oven voor op 180?C. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Breng het op smaak met zout en peper....

Broodje bacon, sla, tomaat
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Brood en Tomaat

Bak de bacon in een droge pan knapperig en laat uitlekken op keukenpapier Snijd de tomaten in plakken Rooster het brood en smeer op 4 snee...

Eenvoudige Nasi Goreng
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

De rijst kookt u vooraf. En beter nog dan koken is het om rijst te stomen. Wanneer u de gestoomde rijst in de wok verwerkt, hoeft die rij...

Engelse kipsandwich
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Zout en Olie

Verhit de olie in een wok en bak de plakjes kip met de tandoorikruiden al omscheppend in ca. 5 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen...

Fattoush
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Feta en Brood | 1 reactie

Halveer de gewassen komkommer in de lengte, schrap er met een lepel de zaadjes uit en snijd de komkommerhelften in plakjes. Snijd de tomaten...

Ham uit oven
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Kaas en Olie

Snijd grote plakken yorkham doormidden. Verwijder eventuele vetrandjes en kerf de rand van de ham op regelmatige afstanden in om krom trekke...

ham-kaasbrood
Uit de categorie brood: met Ham, Gist en Zout

Vul elke beker met de ingredienten voor het deeg. Stel in op deeg maken en zet de machine aan.Warm de oven 10 minuten voor. Snijd de ham fij...

Kebabs met honing, gember en sinaasappel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Rijst, Brood en Gember

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Roer het sinaasappelsap, de honing, de sojasaus, de geraspte gemberwortel en de cayennepeper in ee...

Kerstham
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Azijn

Neem een verse achterham en bestrooi deze met zout leg de ham in een grote kom.Maak een marinade van half azijn/half water met een paar...

Linzensalade met geroosterde groenten
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Uien

Verwarm de grill voor op de hoogste standMeng in een ovenschaaltje de uien, knoflook, helft van de marjolein, paprika, grasasperges, olie en...

Maaltijdsalade
Uit de categorie salades: met Zout, Feta en Brood

35 minutenHalveer de gewassen komkommer in de lengte, schrap er met een lepel de zaadjes uit en snijd de komkommerhelften in plakjes. Snijd...

Maaltijdsalade van paprika`s en rode kidneybonen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Kaas

1. Maak de paprika`s schoon en snij ze in stukjes 2. Meng ze met de uitgelekte bonen en de in blokjes gesneden ham 3. Klop een dressing va...

Mexicaanse wittebonensoep
Uit de categorie soep: met Brood, Olijfolie en Bouillonblokjes

Los het bouillonblokje op in 1 liter kokend water. Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan of wok en bak hierin de witte bonen in tomaten...

MOSSELSALADE MET CITROENMAYONAISE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Zout en Olie

Citroen uitpersen. Brood roosteren. Helft van citroensap door mayonaise mengen en op smaak brengen met zout en peper. Avocado schillen en vr...

Notenburgers
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Brood

Hak de noten grof. Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit de olie in een pan en rooster hier in de noten met de komijnzaadjes....

Paprikapizza
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Brood en Paprika

. Verwarm de oven voor op 225 graden 2. Snij het brood horizontaal doormidden en besprenkel het met olijfolie, bestrijk het vervolgens met...

provencaalse bonenschotel met worst en spek
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Uien en Brood

verwarm de oven voor op 200 CPel de uien en de knoflook. Snijd de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Was de tomaten. Snijd de tom...

Reuben Sandwich
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Kool

In schaal mosterd, slasaus, honing en dille door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Beide koolsoorten door dressing scheppen...

Laatste reacties met dit ingredient

(zuidelijke) linzensoep

Nou dat is een heel apart recept, ik heb zelf de oregano eruit gelaten...

Door *Paulien*
wentelteefjes zonder ei

Werk totaal niet bak elke keer aan volgende keer toch maar weer een ei...

Door *marieke*
Kersensoep.

niet goed...

Door *roos*

Veel voorkomende ingrediënten met Brood