Recepten met Camembert

Over Camembert

Recepten met Camembert

Marie Harel, een Normandische boerin uit de buurt van het plaatsje Camembert, bood in 1791 onderdak aan een priester die aan het einde van de Franse Revolutie een veilig heenkomen had gezocht op het platteland. Als dank schonk de priester Marie het 'geheime' recept voor brie, de kaas uit zijn geboorteplaats. Marie Harel gebruikte bij het kaasmaken de aanwijzingen van haar onderduiker. Haar camembert was al spoedig in heel Frankrijk beroemd. En toen men aan het eind van de 19de eeuw de kwetsbare kaasjes in spanen doosjes ging verpakken, kon de camembert ook buiten Frankrijk niet meer stuk. De naam 'Camembert' is nooit echt als merknaam gedeponeerd. Daardoor worden er nu in de hele wereld kazen gemaakt, die de naam camembert mogen voeren. Toch is er wel degelijk echte camembert. In 1983 heeft Frankrijk de 'appellation d'origine controlée' (aoc) ingevoerd voor camemberts waarvoor alleen grondstoffen zijn gebruikt uit en die volledig zijn vervaardigd en gerijpt in Normandië. Alleen camemberts die aan die kwalificaties voldoen, komen in aanmerking voor de aoc. De productie van camembert komt voor een groot deel overeen met die van gewone kaas. Camembert wordt pas echt camembert, als het kaasje rijpt nadat het is bestoven met een schimmel die eetbaar is en niet schadelijk voor de gezondheid. De schimmel zorgt voor de karakteristieke witte, fluweelachtige korst, die ook voor de smaak en het aroma van camembert bepalend is. Minstens zo belangrijk voor de smaak en ook de structuur van de kaas is de rijping. In tegenstelling tot harde en halfharde kazen, verloopt de rijping van een zachte kaas als camembert niet gelijkmatig door de hele kaas heen, maar van buiten naar binnen. Een rijpe camembert voelt veerkrachtig als je erop drukt. Het niet-rijpe gedeelte is droger en kalkachtig en geeft niet mee. Als je een camembert aansnijdt, kun je precies zien hoe rijp hij is. Als het binnenste gedeelte er witter en droger uitziet dan de buitenkant, is de kaas niet rijp. Maar je hoeft een camembert niet per se aan te snijden om te zien of hij klaar is om te eten. De Fransen gebruiken niet hun ogen, maar hun handen om erachter te komen of een camembert goed is. Hij mag niet stug, droog en hard aanvoelen, maar moet een beetje meegeven. Een overrijpe camembert kun je ook aan de geur herkennen. De ammoniakgeur, die toeneemt naarmate kaas rijpt, is bij een overrijpe kaas bijna bedwelmend. Je kunt het ook proeven. Een te rijpe camembert heeft een bittere smaak. Aan de houdbaarheidsdatum heb je bij het bepalen van de rijpheid niet zo veel, omdat dit laatste vooral te maken heeft met de manier van bewaren. Camembert rijpt veel langzamer als je hem in de koelkast legt. Bijna of geheel rijpe kaas kun je dus prima een paar dagen in de koelkast bewaren. De smaak van een camembert komt het best tot zijn recht als hij op kamertemperatuur is. Haal hem dus op tijd uit de koelkast, of leg de kaas desnoods een paar seconden in de magnetron. Bedenk wel, dat een camembert op kamertemperatuur sneller verder rijpt. Ten opzichte van gewone kaas is camembert meestal iets minder zout en ook iets minder vet.

Verwante ingrediënten van Camembert


Overzicht van recepten met Camembert

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Camembert. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Camembert en waar Camembert het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 174 recepten
Tagliatelle met ham, prei en camembert
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Prei en Zout

1. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim kokend water met een snufje zout gaar. 2. Voeg als de tagliatelle b...

"Camemberttaart met Broccoli en Cashewnoten&q
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Olie

Taartvorm van 28 cm met eetlepel olie invetten. In een kom de kwark losroeren met 3 eetlepels olie. Bloem en 1/2 theelepel zout erboven...

"Gevulde vis met kruidenkaas!!"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

1.Snij de vis in 3 gelijke stukken,en maak een snee aan de zijkant om straks op te vullen 2.Neem nu een kom en vork,en prak de zachte camemb...

Camembert chorizotaartje
Uit de categorie borrelhapjes: met Tomaat, Basilicum en Camembert

deegvormpje bekleden met bladerdeeg, chorizo in kleine blokjes en cherry tomaatje in plakjes snijden. bodem bestrooien met choriso, beklede...

Flensjes gevuld met groenten
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Zout en Melk

? Maak van de ingredienten een glad flensjes beslag. ? > Haal het buitenste blad van de prei en snijd hieruit 10 a 15 lange reepjes, haa...

aarappel-koolkoekjes met camembert
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

In koekepan met anti-aanbaklaag ui in 1 el olie fruiten, spitskool toevoegen en 3 min. al omscheppend meebakken. Kool door aardappelpuree me...

Aardappel met Brie, gepoft
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Room

Verwarm de oven voor op 190°. Snij een centimeter dikke plak van de aardappels, schep het kruim uit de aardappel tot er een rand is van ¾...

Aardappel-camembert schotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Zout en Kaas

1 eetlepel olie in koekenpan verhitten en hierin aardappeltjes met spekreepjes, knoflook en tijm 10 minuten bakken tot aardappeltjes lichtb...

Aardappel-Champignontaartje met Camembert
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room, Melk en Tijm

Oven voorverwarmen op 170 graden, champignons schoonmaken, knoflook in plakjes snijden, camembert in plakken snijden en de aardappels in pla...

Aardappel-Uigratin Met Camembert
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Melk

Schil de aardappelen en snijdt ze in dunne plakken. Pel de uien en snijd ze in ringen. Verwarm de oven voor op 180 gr C.Vet een ronde ovens...

aardappelgratin met camembert
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Verwarm de oven voor op 180?C (stand 6). Was de aardappelen en schil ze. Snij ze met behulp van een keukenrobot in fijne plakjes. Breng de...

Aardappelkoekjes met camembert
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

In de koekenpan met ui in 1 el. olie fruiten. Spitskool toevoegen en 3 min. al omscheppend meebakken. Kool door aardappelpuree mengen, op sm...

Appel met geitenkaasjes, gebakken
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Olie

Roer een dressing van azijn, honing, olie, zout en peper. Schil de appel, boor ze en snij uit elke appel 2 dikke schijven. Bak ze in de bot...

appel met warme camambert
Uit de categorie borrelhapjes: met Kaas, Brood en Honing

1. Verwarm de grill voor. Snij de camembert in plakjes. Was de appelen, snij ze door midden en verwijder de klokhuizen. Snij de appelen in p...

Appelbeignets 2
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Bier en Kaas

Verhit de olie tot 180°C. Roer het ei los. Zeef de bloem met het zout boven een kom en roer er het ei door. Roer er beetje bij beetje het b...

aspergecake met camembert
Uit de categorie desserts: met Zout, Kaas en Melk

* In plaats van verse doperwten kunt u ook ? 200 g diepvries gebruiken. In pan asperges koken volgens gebruiksaanwijzing. Boven maatbeker...

Biefstuk met Franse kaassaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Brie

Fruit het gehakte sjalotje, en pers er iets knoflook bij. Voeg, vervolgens de fijn gesneden brie, camembert, roquefort en boursin erbij. Laa...

Bloemkoolsouffle met camembert
Uit de categorie bijgerechten: met Room, Eieren en Bloemkool

De bloemkool in roosjes verdelen en samen met de aardappel laten gaarkoken. De camembert, de room en de eierdooiers tot een gladde massa...

Boerenkool-kaassouffle
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Zout en Kaas

Oven voorverwarmen op 175 graden.Was de boerenkool en kook deze 10 minuten met aanhangend water. Laat de kool goed uitlekken en vang het koo...

Boerenkoolsouffle
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kool en Gember

Was de boerenkool en kook de kool 10 minuten in een pan met het aanhangende water. Snijd de gemberbolletjes fijn. Splits de eieren...

Bretons voorgerecht
Uit de categorie voorgerechten: met Kaas, Roomboter en Camembert

bladerdeeg ontdooien kaas uit de koelkast appel schillenbladerdeeg inprikken met een vork - alleen de buitense rand ca 2,5 cm niet. Op het...

Brie met noten en honing, warme 2
Uit de categorie voorgerechten: met Brie, Noten en Honing

Snij de Brie in 4 punten. Snij de bosui in ringetjes. Verdeel Brie, noten en honing over vuurvaste bordjes. Zet 5 minuten in een oven van 20...

Broccoli-camembert taart met cashewnoten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Eieren

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een quichevorm in en bedek de bodem en randen met bladerdeeg. Haal de roosjes van de broccoli en...

Broccoliquiche met Camembert
Uit de categorie borrelhapjes: met Room, Melk en Noten

*maak het deeg op de gekende wijze of laat ontdooien volgens de verpakking *maak de groenten schoon *snij de wortels in schijfjes *snij d...

Brood met camembert
Uit de categorie borrelhapjes: met Kaas, Brood en Camembert

Bestrijk het brood met boeter. Leg de plakjes kaas op het brood...

Veel voorkomende ingrediënten met Camembert