Recepten met Chocolade

Over Chocolade

Recepten met Chocolade

Oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, waar de cacaoboon tot in de 17e eeuw het meest gangbare betaalmiddel was. Het drinken van chocolademelk was alleen iets voor de rijken. Voor chocolade worden cacaobonen geroosterd en fijngemalen, waarna een dikke vloeistof ontstaat: de cacaomassa. Deze massa wordt d.m.v. persen gescheiden in cacaoboter en cacaopoeder, waarvan allerlei soorten chocolade kunnen worden gemaakt. Voor pure chocolade worden cacaopoeder, extra veel cacaoboter en suiker vermengd. De smaak is fijn en vol. De smaak van bittere chocolade is steviger en krachtiger dan die van pure chocolade. Dat komt omdat men de cacaoboon langer heeft gebrand. Melkchocolade smaakt zo vol en zacht doordat er extra suiker en melkpoeder aan worden toegevoegd. Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade; het bevat geen cacaopoeder, waardoor de chocolade roomwit van kleur is. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, gecondenseerde melk, vanille-extract en suiker en is daardoor zoet en vrij zacht. De banketbakker en bonbonmaker gebruiken altijd couverture: chocolade waaraan extra suiker en cacaoboter zijn toegevoegd. Couverture is harder dan gewone chocolade en daarom zeer geschikt om verder te verwerken. Couverture is verkrijgbaar in blokken van 3-5 kilo. Bewaar chocolade, verpakt in aluminiumfolie, op een droge, koele plaats (niet in de koelkast). Pure chocolade kan een jaar en melkchocolade een halfjaar worden bewaard. Als chocolade op een te warme plaats wordt bewaard, kan er een grijswit laagje ontstaan. Wat u ziet zijn cacaoboter en suikerkristallen. Dit laagje doet geen afbreuk aan de smaak en verdwijnt als de chocolade wordt gesmolten. Hetzelfde grijze laagje ontstaat, als chocolade uit de koelkast op temperatuur komt. Kwaliteit en smaak van chocolade worden bepaald door de hoeveelheid en de kwaliteit van de cacaobestanddelen: cacaomassa plus cacaoboter. Dit staat op de verpakking. Couverture, gebruikt voor vulling en afwerking, bevat ± 55% cacaobestanddelen, pure chocolade ± 65% en extra puur of extra bitter ± 70%. Chocolade bevat een verrassend groot aantal voedingsstoffen. Ten eerste veel koolhydraten, door de suiker en vetten uit de cacaobestanddelen. Bij witte en melkchocolade zitten er ook eiwitten in door de melkpoeder. Daarnaast bevat chocolade kleine hoeveelheden kalium, fosfor, thiamine (vitamine B1, goed voor het zenuwstelsel), riboflavine (vitamine B2, belangrijk voor huid en weesels), ijzer en vitamine A en D. Chocolade levert snel energie door de grote hoeveelheid suiker, die direct in de bloedbaan wordt opgenomen en in de cellen voor een snelle verbranding zorgt. Bovendien profiteer je tot ongeveer 2 uur na consumptie van die energie, doordat het opgeslagen (cacao)vet weer langzaam vrijkomt en wordt verbrand. Vandaar dat sporters zowel voor als na een wedstrijd graag naar een chocoladereep grijpen. Door het vet in de chocolade wordt de darminhoud smeuïger en gaat verstopping tegen. Ook zit er cafeïne en theobromine in chocolade. Cafeïne heeft een opwekkende werking en het prikkelt de darmen, waardoor de ontlasting goed op gang komt. Theobromine is van dezelfde ;familie' als cafeïne, maar heeft naast een licht opwekkend effect een vocht afdrijvende werking.


Overzicht van recepten met Chocolade

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Chocolade. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Chocolade en waar Chocolade het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 2210 recepten
Wachauer Torte
Uit de categorie desserts: met Suiker, Eieren en Amandelen

Smelt 50 gram chocolade in een waterbad, voeg daarbij de suiker en eidooiers en klop alles met de klopper tot een schuimige massa. Klop het...

Feestijsje met koekjes, chocolade en nootjes
Uit de categorie desserts: met Room, Noten en Amandelen

Breek de bokkepootjes in stukjes. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan mooi lichtbruin en laat ze afkoelen. Laat het ijs in...

Chocolade-mokkamousse
Uit de categorie desserts: met Room, Eieren en Chocolade

De eieren splitsen. De eiwitten stijfslaan. De chocolade au-bain-marie (of in de magnetron) laten smelten. De instantkoffie door de sinaasap...

Chocolademousse met Tiramisu
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Cacao

Het lekkerste is om dit gerecht een dag vantevoren te bereiden. 250 ml slagroom kloppen tot je zachte punten krijgt. (voor chocolademousse)-...

Chocoladetaart
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

De chocolade en de boter smelten au bain-marie. Melk en rum bijvoegen. De eieren schuimig kloppen met de suiker. De chocoladepasta voorzicht...

Hongaarse chocolade flensjes
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

Doe de inhoud van het zakje in een kom. Voeg langzaam en al roerend 450 ml koude melk toe tot het deeg glad en luchtig is. Maak de pan goed...

Ijssouffle Met Chocolade
Uit de categorie desserts: met Room, Cacao en Suiker

Splits de eieren. Klop de eidooiers met de suiker au bain marie totdat het mengsel dikker wordt. Smelt de chocolade met een beetje water op...

Aardbeienbonbons
Uit de categorie desserts: met Aardbei en Chocolade

De chocolade in stukjes verdelen. De chocolade in een kom boven een pan met heet water smelten. Mooie grote rijpe aardbeien zorgvuldig wasse...

Aardbeienmousse met witte chocoladesaus
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Suiker

De gelatine in ruim koud water weken. De aardbeien wassen, enkele achterhouden voor de garnering en de overige pureren. De slagroom met de v...

Berencake (recept kindjes).
Uit de categorie desserts: met Kokos, Eieren en Roomboter

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Beboter de cakevorm.Klop de boter in een beslagkom zacht en ro...

Charlotte met chocolademousse
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Eieren

Breek de chocola in stukjes Zet een ronde springvorm met een middellijn van ca. 22 cm klaarSmelt de chocola au bain marie Splits de eieren K...

Chocolade Taart
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Noten

Oven voorverwarmen op 180 graden. Klein bakblik invetten. En maatje kleiner dan de standaard. Bloem kun je ook vervangen door zelfrijzend b...

Chocolade-slagroomhart met noga
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Bloem

Oventemperatuur en baktijd: Elektrische oven: 180 graden celcius Heteluchtoven: 160 graden celcius Gasoven:stand 2 ? 3 Baktijd: 45 minuten....

Chocoladeglazuur
Uit de categorie desserts: met Chocolade en Margarine

Breek de chocolade in stukjes en hak ze fijn. Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Zet deze op een pan met heet, maar niet kokend,...

CHOCOLADEMOUSSE MET IJS EN SINAASAPPEL
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Cacao

Sinaasappels dik schillen en partjes tussen de vruchtvliezen uitsnijden. Partjes in waaiervorm aan kant op 4 grote borden leggen. Van vanill...

Coupe karamel
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Roomboter

Karamelsaus: In een pan met dikke bodem de suiker laten smelten tot die karamel kleurig is. Pan van het vuur nemen en 1 dl:kokend water toe...

feest appels
Uit de categorie feestdagen: met Chocolade

de chocolade smelten. stokje in appel prikkendoop de appel voor de helft onder in de chocolade en vervolgens in de vruchtenhagel klaar is j...

Gemakkelijke IJsvariaties
Uit de categorie desserts: met Room, Gember en Kaneel

Gemberijs Schep 3 eetl. fijngehakte gember door 1 l. roomijs of vanille-ijs. Meng eventueel 3 eetl. chocoladesaus erdoor. Kaneelijs, specu...

Hazerugfilets met rode wijnsaus en
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Mosterd

Begin met de mosterdpuree. Kook de aardappelen met zout gaar. Giet ze af en maak er met de melk, mosterd en boter een luchtige puree van. Ho...

Kerstcake
Uit de categorie desserts: met Room, Bloem en Suiker

Verwarm de oven voor op 175?C. Beboter de springvorm Baktemperatuur en tijd: Boven ? onderhitte: 200?C (voorverwarmd) Heteluchtoven: 17...

Kerstpudding
Uit de categorie desserts: met Fondant, Chocolade en Marsepein

1: Snijd zo nodig de bovenkant van de cake glad en keer hem op een rond plateau van 25 cm doorsnede. Bestrijk de cake rondom met abrikozenja...

Kokosmakaroontjes met chocolade
Uit de categorie desserts: met Zout, Kokos en Suiker

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Roer lepel voor lepel de suiker erdoor, zodat een taai mengsel ontstaat. Spatel de kokos en de c...

likeurtaart uit de diepvries
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Eieren

de eieren splitsen. de eiwitten stijfkloppen. de boter en de vanillesuiker, suiker, 1 glaasje likeur en eierdooiers roeren tot de suiker i...

Mousse van Belgische chocolade
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Suiker

Smelt de chocolade in een kom boven een pan heet water. Roer tot een egale massa, laat de chocolade afkoelen tot lauwwarm. Klop met een han...

Peren-Notentaart
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Eieren

verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden). vet de springvorm in.hak de chocolade en de hazelnoten fijn. klop de boter, b...

Laatste reacties met dit ingredient

Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

ar the perfect shoes. Now before you'll balk at is an excellent g...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

made available from most cell and frequent phone service providers.In...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

me button which you push sign in faucet.This activates the knocks out ...

Door *nartmannrodn*

Veel voorkomende ingrediënten met Chocolade