Recepten met Dragon

Over Dragon

Recepten met Dragon

Geurig kruid, oorspronkelijk afkomstig uit centraal Azië, uit de familie van de samengesteldbloemigen. De naam zou via het Arabisch afgeleid zijn van het Griekse woord dracontion, slangearend, een vogel die zich zou voeden met slangen. Dragon werd vroeger gebruikt als geneesmiddel tegen beten van giftige dieren. De therapeutische eigenschappen zijn door de eeuwen heen bekend en erkend, vooral de antiseptische werking. Vroeger werd er ook een likeur mee bereid. Botanisch is dragon verwant aan citroenkruid, absintalsem en bijvoet. Het is een wat wild groeiende, overblijvende plant met smalle blaadjes en kleine, kogelronde, grijsgele bloempjes, die wel een meter hoog kan worden. Hij houdt van goed doorlatende grond en zon of halve schaduw. 's Winters moet u hem beschermen tegen vorst. Als u een kas heeft, kunt u hem hierin overhouden, zodat u er ook 's winters van kunt genieten. Zet iedere drie á vier jaar een nieuwe plant, omdat, zeker in minder geschikte grond, de smaak achteruitgaat. De smaak van dragon is moeilijk met die van een ander kruid te vergelijken. Het is een zeer krachtig kruid en wordt daarom altijd heel spaarzaam toegepast. Vers smaakt het beter dan gedroogd. U kunt dragon wel goed invriezen of wecken. Laat het kruid niet met het gerecht mee koken. Dragon wordt vaak gebruikt in marinades, vis- en kipgerechten en salades, mosterd en azijn. Doe voor dragonazijn dragon, die net voor hij in bloei raakte is geplukt, in een fles en vul de fles verder met witte wijnazijn. Na twee maanden kunt u de azijn eraf schenken, maar het is beter om de azijn met het kruid in de fles te laten, niet alleen omdat het aardiger staat, maar vooral omdat de smaak nog verbetert. Dragonazijn is vooral lekker in salades, in mayonaise en in zelfgemaakte mosterd. Van de plant worden uitsluiten de lansvormige blaadjes gebruikt, vers, maar ook wel in gedroogde vorm. Verse dragonblaadjes worden verwerkt in salades, gerechten met gelei, sauzen (Gribiche, Ravigotte, Tartaar en béarnaise). Als dragon wordt meegekookt, wordt het gebruikt in kipgerechten, gestoofde paling, eieren en gekookte salades. Dragon wordt ook gebruikt voor het kruiden van mosterd. Dragon kan heel goed met andere kruiden worden gecombineerd, maar gebruik het matig, omdat de smaak nogal overheersend is. Dragonazijn en de verse blaadjes zijn in Frankrijk zeer geliefd en onmisbaar in sauce Béarnaise. Natuurlijk hoort het thuis in alle gerechten waar 'á l'estragon' bij staat, zoals poulet á l'estragon en oeufs en gelée á l'estragon. Het wordt veel gebruikt bij de fines herbes voor omelet en het is een ingrediënt dat thuishoort in vele sauzen, zoals sauce verte, ravigote en messine en in kruidenboters, purees, room en roomsoep. Hoewel dragon een moeilijk te beschrijven smaak heeft, proeft u het duidelijk en verspreidt de smaak zich snel door een gerecht, vooral door warme gerechten. Omdat het vooral in subtiel gekruide gerechten wordt gebruikt, moet u het met zorg doseren. Dragon zit ook in sommige likeuren en het is een parfumgrondstof. Dragon bestaat in 2 varianten: de Russische en de Franse variant. De Russische dragon heeft weinig aroma. Gebruik in de keuken dus de geurige Franse dragon. Echte, Franse dragon produceert vrijwel nooit kiemkrachtig zaad, dus moet u vermeerderen door stekken of scheuren. De goede soort is vaak moeilijk te krijgen. Het zaad dat u koopt, is bijna altijd van de Russische dragon (Artemisia dracunculoides), die bleker blad en een duidelijk andere smaak heeft, veel scherper en met maar weinig van de delicate smaak die zo prettig is bij Franse dragon.

Verwante ingrediënten van Dragon


Overzicht van recepten met Dragon

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Dragon. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Dragon en waar Dragon het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 1206 recepten
FRANSE COURGETTESALADE
Uit de categorie salades: met Zout, Olie en Azijn

Snijd elke schoongewassen courgette overlangs in 4 plakken. De Fransen zetten ze hooguit 8 minuten in kokend water met een tikje zout. De ui...

aardappelschotel met gourgette en aubergine
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Dragon

Aardappelen schillen en wassen. Aardappelen in circa 15 min.bijna gaarkoken. Koud laten worden en in plakjes snijden. Gourgettes en aubergin...

Gegrild Tussenribstuk, Groentenboeket en Bearnais
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout en Dragon

Voor de saus laat u de boter vooraf aan de rand van het vuur smelten (moet helder blijven). Doe de eierdooiers in een pannetje met afgeronde...

Karbonades met gekonfijte uitjes en een romige mo
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Honing en Dragon

Bereiding: Bak de uitjes rondom bruin in zo?n 30 gram boter. Voeg hier ongeveer 2 dl bouillon, balsamicoazijn en honing aan toe en laat di...

mosselen met zure room en groene kruiden
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Tijm

De mosselen schoonmaken en grondig wassen. De uien en de selderij fijnsnijden en even aanstoven in boter. De mosselen toevoegen, kruiden me...

Pasta van kip en scampi met mango en mandarijnens
Uit de categorie pasta: met Room, Mango en Dille

Kook de pasta gaar en spoel onder koud water. Snijd de kippenborst in blokjes en bak ze samen met de look stevig aan voeg er de scampi?s na...

Salade aromatique du Jatdin met langoustines ketc
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Dille en Kervel

Maak een mooie gemengde salade, meng deze licht met olijfolie en breng de salade op smaak met peper en zout. Pel de langoustines. Verhit een...

Tomatencremesoep met sinaasappel en dragon
Uit de categorie soep: met Room, Dragon en Tomaat

1. Pel de tomaten (inkruisen, kort in kokend water dompelen, koud afspoelen) en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokje...

"Gevulde vis met kruidenkaas!!"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

1.Snij de vis in 3 gelijke stukken,en maak een snee aan de zijkant om straks op te vullen 2.Neem nu een kom en vork,en prak de zachte camemb...

Bearnaisesaus d'Escoffier
Uit de categorie sauzen: met Zout, Kervel en Dragon

? De vloeistoffen inclusief ingredienten rustig voor 2/3 inkoken (tot ca. 1/3 van de hoeveelheid ), door een grove zeef gieten, mag best wat...

Kip in romige dragonsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Room

? Bestrooi de kip in,- en uitwendig met wat zout en peper. ? Stop 8 takjes dragon in de buikholte van de kip. ? Smelt de boter in een stoo...

A la minute gerookte zalm op spinaziecreme
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zalm en Zout

De vis met een beetje zout bestrooien en met olie insmeren. Een lepel zaagsel op de bodem van de rookdoos strooien, de vis op het rooster le...

Aalsuppe, Hamburger
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Tijm

Sudder een kilo aal gaar in wat water met zout, laurier, 8 peperkorrels en 1½ dl witte wijn. Kook gedurende een uur 250 g mager spek in 2...

Aardappel-mosterdsoep
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Room

Pel en snipper de ui. Snijd de aardappelen in stukjes. Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui al omscheppend. Fruit de mosterd eve...

Aardappelblokjes met spek en kruidencremolata
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Dragon

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Klop de eiwitten licht op. Snijd het rookspek fijn.Doe de aardappelblokjes in een pan,...

Aardappelcouscous met grijze garnalen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Azijn en Dragon

Rasp de geschilde aardappelen met een rasp tot luciferstaafjes. Leg ze even in licht gezouten water en laat ze uitlekken. Droog ze vervolgen...

Aardappelen met zalm, prei en komkommersalade
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Prei en Zout

Schil de aardappelen en halveer ze. Halveer het lichtgekleurde deel van de prei in de lengte. Spoel hem schoon onder de koude kraan en snijd...

AARDAPPELEN UIT DE OVEN MET
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Tofu en Olie

De aardappelen schillen, van nieuwe aardappelen de schillen boenen en in dunne plakken snijden. Leg ze op een bakplaat en verdeel er wat o...

Aardappelsalade + dragonvinaigrette
Uit de categorie salades: met Olie, Azijn en Dragon

Snijd de aardappelen in plakjes van ca. 5 cm dik. Doe de aardappelen in een slakom en doe er de peterselie en ui bij. vinaigrette: meng in...

Aardappelsalade met paling en dragon
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Room en Dragon

Schil de komkommer en snijd hem in de lengte door midden. Haal het zaad eruit en snijd in kleine blokjes. Bak de blokjes in de boter op ee...

Aardappelsla met zalm, witloof en dragon
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Dragon

Snijd de geschilde aardappelen in blokjes van 1 op 1 cm en kook ze gaar in gezouten water (kan ook in de microgolfoven). Laat ze afkoelen. S...

Aardappelterrine met uien en fijne kruiden
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Melk

Kook de aardappelen in de schil met wat zout. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen, fruit ze in een koekepan met wat olijfolie. Haal de...

Aardbeien met dragonparfait,gemarineerde
Uit de categorie ijs: met Sla, Room en Munt

Voorbereiding: Klop voor de parfait de eidooiers, eieren, dessertwijn en suiker in een kom au bain marie gaar en klop vervolgens in een kou...

Aardbeien met sinaasappelcoulis
Uit de categorie desserts: met Sorbet, Dragon en Aardbei

Snijd de aardbeien in 4 en schik ze in diepe borden. Pers de sinaasappelen uit en meng het sap met de siroop en de champagne. Giet dit...

American dressing
Uit de categorie sauzen: met Zout, Room en Room

Mayonaise, ketchup peper en zout suiker knoflookpoeder,paprikapoeder en dragon goed doorelkaar mengen. 2 eetlepels jus d'orange erdoor r...

Laatste reacties met dit ingredient

Veel voorkomende ingrediënten met Dragon