Recepten met Dragon

Over Dragon

Recepten met Dragon

Geurig kruid, oorspronkelijk afkomstig uit centraal Azië, uit de familie van de samengesteldbloemigen. De naam zou via het Arabisch afgeleid zijn van het Griekse woord dracontion, slangearend, een vogel die zich zou voeden met slangen. Dragon werd vroeger gebruikt als geneesmiddel tegen beten van giftige dieren. De therapeutische eigenschappen zijn door de eeuwen heen bekend en erkend, vooral de antiseptische werking. Vroeger werd er ook een likeur mee bereid. Botanisch is dragon verwant aan citroenkruid, absintalsem en bijvoet. Het is een wat wild groeiende, overblijvende plant met smalle blaadjes en kleine, kogelronde, grijsgele bloempjes, die wel een meter hoog kan worden. Hij houdt van goed doorlatende grond en zon of halve schaduw. 's Winters moet u hem beschermen tegen vorst. Als u een kas heeft, kunt u hem hierin overhouden, zodat u er ook 's winters van kunt genieten. Zet iedere drie á vier jaar een nieuwe plant, omdat, zeker in minder geschikte grond, de smaak achteruitgaat. De smaak van dragon is moeilijk met die van een ander kruid te vergelijken. Het is een zeer krachtig kruid en wordt daarom altijd heel spaarzaam toegepast. Vers smaakt het beter dan gedroogd. U kunt dragon wel goed invriezen of wecken. Laat het kruid niet met het gerecht mee koken. Dragon wordt vaak gebruikt in marinades, vis- en kipgerechten en salades, mosterd en azijn. Doe voor dragonazijn dragon, die net voor hij in bloei raakte is geplukt, in een fles en vul de fles verder met witte wijnazijn. Na twee maanden kunt u de azijn eraf schenken, maar het is beter om de azijn met het kruid in de fles te laten, niet alleen omdat het aardiger staat, maar vooral omdat de smaak nog verbetert. Dragonazijn is vooral lekker in salades, in mayonaise en in zelfgemaakte mosterd. Van de plant worden uitsluiten de lansvormige blaadjes gebruikt, vers, maar ook wel in gedroogde vorm. Verse dragonblaadjes worden verwerkt in salades, gerechten met gelei, sauzen (Gribiche, Ravigotte, Tartaar en béarnaise). Als dragon wordt meegekookt, wordt het gebruikt in kipgerechten, gestoofde paling, eieren en gekookte salades. Dragon wordt ook gebruikt voor het kruiden van mosterd. Dragon kan heel goed met andere kruiden worden gecombineerd, maar gebruik het matig, omdat de smaak nogal overheersend is. Dragonazijn en de verse blaadjes zijn in Frankrijk zeer geliefd en onmisbaar in sauce Béarnaise. Natuurlijk hoort het thuis in alle gerechten waar 'á l'estragon' bij staat, zoals poulet á l'estragon en oeufs en gelée á l'estragon. Het wordt veel gebruikt bij de fines herbes voor omelet en het is een ingrediënt dat thuishoort in vele sauzen, zoals sauce verte, ravigote en messine en in kruidenboters, purees, room en roomsoep. Hoewel dragon een moeilijk te beschrijven smaak heeft, proeft u het duidelijk en verspreidt de smaak zich snel door een gerecht, vooral door warme gerechten. Omdat het vooral in subtiel gekruide gerechten wordt gebruikt, moet u het met zorg doseren. Dragon zit ook in sommige likeuren en het is een parfumgrondstof. Dragon bestaat in 2 varianten: de Russische en de Franse variant. De Russische dragon heeft weinig aroma. Gebruik in de keuken dus de geurige Franse dragon. Echte, Franse dragon produceert vrijwel nooit kiemkrachtig zaad, dus moet u vermeerderen door stekken of scheuren. De goede soort is vaak moeilijk te krijgen. Het zaad dat u koopt, is bijna altijd van de Russische dragon (Artemisia dracunculoides), die bleker blad en een duidelijk andere smaak heeft, veel scherper en met maar weinig van de delicate smaak die zo prettig is bij Franse dragon.

Verwante ingrediënten van Dragon


Overzicht van recepten met Dragon

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Dragon. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Dragon en waar Dragon het hoofdingrediënt is.

Toon 51-75 van 1206 recepten
Azijn, gearomatiseerd
Uit de categorie sauzen: met Tijm, Azijn en Pepers

Leuk om cadeau te geven: zelf gearomatiseerde azijn. Gebruik gesteriliseerd, ongekleurd glaswerk met schroefdoppen of gesteriliseerde kurken...

Bearnaisesaus met gastric
Uit de categorie sauzen: met Zout, Tijm en Dragon

Gastric (voor 1 dl) Gastric is de basis voor b?arnaisesaus en wordt tevens gebruikt om de smaak van sauzen geprononceerder te maken. Doe...

Baars uit de oven
Uit de categorie bijgerechten: met Vis, Ham en Zout

Maak de baarzen schoon of laat dit de visboer doen. Bestrooi de baarzen met zout en peper. Meng de worcestersaus met het citroensap en giet...

Baked Salmon with Mushrooms and Seafood
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Room

bestrijk de zalmmoten aan alle kanten goed met de (olijf)olie. leg 1 moot onder in de ovenschaal.bak de champignons in boter tot ze zacht zi...

Bamboespruitensalade
Uit de categorie salades: met Zout, Soja en Olie

-maak een sausje van de geperste knoflook, snufje zout, gemberpoeder, soja, azijn, olie en eventueel een snufje suiker -laat dit mengsel ko...

Barbecue sardines met tomatensaus
Uit de categorie bbq: met Zout, Dragon en Tomaat

Doe de sjalot en de look met een beetje olijfolie in een kom. Stoof 1 minuut in de microgolfoven op middelhoge kracht. Giet de wijn erbij en...

Barbecuebrood, gevuld
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Brood en Dragon

Vermeng voor de dragonboter 150 gr gezouten roomboter met wat citroenrasp en citroensap, 4 eetlepels geknipte dragon, eetlepel geknipte pete...

Barbeque-garnalen burgers
Uit de categorie bbq: met Zout, Gamba en Dragon

Maal de gepelde garnalen in de keukenmachine (of met de staafmixer). Maal ze echter niet te fijn. Doe het garnalengehakt in een kom. Voeg ui...

Bavarois met dragon .
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Anijs

250 cc. Melk met eidooiers en suiker vermengen, en gelatine toevoegen. 250 cc melk met vanille stokje, dragonblaadjes en anijs ongeveer 1...

Béarnaisesaus 2
Uit de categorie sauzen: met Zout, Azijn en Kervel

Gehakte sjalotten, grofgemalen peper, dragon en zout met azijn bijna laten droogkoken. Dan eidooiers toevoegen. Opkloppen tot het een egal...

Béarnaisesaus 3
Uit de categorie sauzen: met Zout, Azijn en Kervel

Klop de eidooiers, 1 1/2 el water, wijn en azijn, zout en peper in een kom schuimig. Laat dit mengsel op laag vuur of au bain-marie al klopp...

Béarnaisesaus 4
Uit de categorie sauzen: met Kervel, Dragon en Citroen

1 1/2 dl droge witte wijn, 4 el witte wijnazijn, 2 fijngehakte sjalotten, 15 gr gehakte dragon en 15 gr gehakte kervel inkoken tot er ongeve...

Béarnaisesaus uit de magnetron
Uit de categorie sauzen: met Zout, Azijn en Dragon

Pel de sjalotjes en snijd ze fijn. Doe 3 eetlepels azijn, zout en peper in een kommetje en zet dit 3 minuten op MIDDEN LAAG (30%) in de magn...

bearnaise saus.
Uit de categorie sauzen: met Zout, Kervel en Dragon

Laat de droge witte wijn,de dragonazijn,de fijngehakte sjalotten,de gehakte dragon,de fijngeplette peperkorrels en zout tot op 1/3 inkoken i...

Bearnaisesaus 1
Uit de categorie sauzen: met Zout, Azijn en Kervel

Pel en snipper de sjalot zeer fijn. Neem een pan en doe hier in de sjalot, azijn, vermouth, 2 el dragon en 2 el kervel in. Breng dit geh...

Bearnaisesaus 2
Uit de categorie sauzen: met Zout, Azijn en Dragon

Schenk de wijn in een pan en voeg de fijngesnipperde sjalotjes, dragon en azijn toe. Laat de vloeistof tot 2/3 inkoken. Laat even afkoel...

Bearnaisesaus met rivierkreeftjes
Uit de categorie sauzen: met Zout, Azijn en Kervel

-ontvel de tomaat en verwijder sap en pitjes en snij het vruchtenvlees in stukjes -verhit 10 g boter in een kleine pan en laat de stukjes...

Bearnaisesaus.Basisrecept.
Uit de categorie sauzen: met Zout, Tijm en Azijn

Maak eerst de "Gastrique". Doe de ingredienten bij elkaar en laat inkoken tot de helft.Klop de eierdooiers met een scheut van de...

Beenham met portsaus en gekonfijte groenten
Uit de categorie feestdagen: met Ham, Port en Zout

Verwarm de oven voor op 180?C. Leg de plakken beenham in een ovenschaal en verdeel er klontjes boter over. Zet de ham 10 minuten, afgedekt m...

beurre cafe de paris
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Dille en Kerrie

kappertjes hakken,sjalotjes fijnsnipperen,peterselie hakken,citroen en sinaasappel raspen,overige kruiden snijden,knoflook schoonmaken,ei sc...

Beurre d'estragon
Uit de categorie sauzen: met Dragon

Blancheer de dragon 2 minuten, laat uitlekken, spoel met koud water en druk uit, hak goed fijn. Meng met de boter en wrijf door een zeef....

Beursje van ham met aardbeien.
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Zout en Azijn

Komkommerdressing : mix de eierdooiers, de mosterd, peper en zout en werk dit mengsel traag op met de olijfolie en de gewassen en ontpitte k...

Biefstuk met bearnaiseaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Azijn en Dragon

Verwarm de oven voor op 90?C. Pel en snipper de sjalotjes. Was en hak de dragonblaadjes.Doe boter in de pan. Als het nog een beetje bruist,...

Biefstuk met bearnaisesaus
Uit de categorie vlees: met Zout, Azijn en Kervel

Maak de ui schoon en snipper deze. Breng in een pan de wijn aan de kook met de azijn, ui, dragon, kervel, wat zout en peper. Laat...

Biefstuk met kruidensaus
Uit de categorie vlees: met Zout, Room en Kwark

Doe de kwark, koffieroom, tomatenketchup, wat zout en peper in een kom en klop alles met een mixer los. Roer er dan de mosterd door...

Laatste reacties met dit ingredient

Veel voorkomende ingrediënten met Dragon