Recepten met Dragon

Over Dragon

Recepten met Dragon

Geurig kruid, oorspronkelijk afkomstig uit centraal Azië, uit de familie van de samengesteldbloemigen. De naam zou via het Arabisch afgeleid zijn van het Griekse woord dracontion, slangearend, een vogel die zich zou voeden met slangen. Dragon werd vroeger gebruikt als geneesmiddel tegen beten van giftige dieren. De therapeutische eigenschappen zijn door de eeuwen heen bekend en erkend, vooral de antiseptische werking. Vroeger werd er ook een likeur mee bereid. Botanisch is dragon verwant aan citroenkruid, absintalsem en bijvoet. Het is een wat wild groeiende, overblijvende plant met smalle blaadjes en kleine, kogelronde, grijsgele bloempjes, die wel een meter hoog kan worden. Hij houdt van goed doorlatende grond en zon of halve schaduw. 's Winters moet u hem beschermen tegen vorst. Als u een kas heeft, kunt u hem hierin overhouden, zodat u er ook 's winters van kunt genieten. Zet iedere drie á vier jaar een nieuwe plant, omdat, zeker in minder geschikte grond, de smaak achteruitgaat. De smaak van dragon is moeilijk met die van een ander kruid te vergelijken. Het is een zeer krachtig kruid en wordt daarom altijd heel spaarzaam toegepast. Vers smaakt het beter dan gedroogd. U kunt dragon wel goed invriezen of wecken. Laat het kruid niet met het gerecht mee koken. Dragon wordt vaak gebruikt in marinades, vis- en kipgerechten en salades, mosterd en azijn. Doe voor dragonazijn dragon, die net voor hij in bloei raakte is geplukt, in een fles en vul de fles verder met witte wijnazijn. Na twee maanden kunt u de azijn eraf schenken, maar het is beter om de azijn met het kruid in de fles te laten, niet alleen omdat het aardiger staat, maar vooral omdat de smaak nog verbetert. Dragonazijn is vooral lekker in salades, in mayonaise en in zelfgemaakte mosterd. Van de plant worden uitsluiten de lansvormige blaadjes gebruikt, vers, maar ook wel in gedroogde vorm. Verse dragonblaadjes worden verwerkt in salades, gerechten met gelei, sauzen (Gribiche, Ravigotte, Tartaar en béarnaise). Als dragon wordt meegekookt, wordt het gebruikt in kipgerechten, gestoofde paling, eieren en gekookte salades. Dragon wordt ook gebruikt voor het kruiden van mosterd. Dragon kan heel goed met andere kruiden worden gecombineerd, maar gebruik het matig, omdat de smaak nogal overheersend is. Dragonazijn en de verse blaadjes zijn in Frankrijk zeer geliefd en onmisbaar in sauce Béarnaise. Natuurlijk hoort het thuis in alle gerechten waar 'á l'estragon' bij staat, zoals poulet á l'estragon en oeufs en gelée á l'estragon. Het wordt veel gebruikt bij de fines herbes voor omelet en het is een ingrediënt dat thuishoort in vele sauzen, zoals sauce verte, ravigote en messine en in kruidenboters, purees, room en roomsoep. Hoewel dragon een moeilijk te beschrijven smaak heeft, proeft u het duidelijk en verspreidt de smaak zich snel door een gerecht, vooral door warme gerechten. Omdat het vooral in subtiel gekruide gerechten wordt gebruikt, moet u het met zorg doseren. Dragon zit ook in sommige likeuren en het is een parfumgrondstof. Dragon bestaat in 2 varianten: de Russische en de Franse variant. De Russische dragon heeft weinig aroma. Gebruik in de keuken dus de geurige Franse dragon. Echte, Franse dragon produceert vrijwel nooit kiemkrachtig zaad, dus moet u vermeerderen door stekken of scheuren. De goede soort is vaak moeilijk te krijgen. Het zaad dat u koopt, is bijna altijd van de Russische dragon (Artemisia dracunculoides), die bleker blad en een duidelijk andere smaak heeft, veel scherper en met maar weinig van de delicate smaak die zo prettig is bij Franse dragon.

Verwante ingrediënten van Dragon


Overzicht van recepten met Dragon

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Dragon. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Dragon en waar Dragon het hoofdingrediënt is.

Toon 76-100 van 1206 recepten
Biefstuk met Mosterd
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Dragon

Was wat peterselie en hak die fijn. Was wat dragon en hak die zeer fijn. Smelt de boter in een pan en als ze heet is, sauteer dan de biefstu...

Biefstuk, gebakken aardappels en tuingroenten
Uit de categorie vlees: met Zout, Kaas en Room

Boen de aardappelen schoon, kook ze in de schil 15 minuten, halveer ze in de lengte en lepel ze uit. Vermeng het kruim met het ei, de gera...

Biryani 2 (met soep vooraf)
Uit de categorie vlees: met Zout, Tijm en Olie

Maak van het vlees als volgt een bouillon: bedek het vlees tot ± 10 cm met koud water en voeg de peterselie, het gemberpoeder, het zout, 1/...

bladerdeeg met zalm, spinazie en dragon-botersaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Tijm

Laat de bladerdeegplakjes ontdooien, bestuif ze met wat bloem en rol ze iets dunner uit met een deegroller. Bestrijk ze met een kwastje met...

Blanke kippensoep met dragon
Uit de categorie soep: met Melk, Dragon en Maiszetmeel

1. Stoof de ui en wortel in hete boter zacht 2. Schenk het flesje Basis voor Kippensoep en 1 L. water erbij en breng aan de kook3. Laat de...

Bleu de Graven Fondue
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Kaas en Dragon

# maak de lente-uitjes schoon # pel de sjalotjes en knoflook en hak ze fijn # snijd de lente-uitjes in dunne plakjes # snijd de paprika i...

Bloemen-Azijn
Uit de categorie sauzen: met Azijn, Dragon en Pimpernel

Alle ingredienten bij elkaar doen en op een donkere koele plek, 1 maand laten trekken.Af en toe schudden!...

Bloemkoolsoep met dragon en mosterd
Uit de categorie soep: met Prei, Dragon en Mosterd

-maak de bloemkool schoon en verdeel ze in roosjes -snipper de prei en de sjalot-verhit de olijfolie en fruit de prei en sjalot -voeg de b...

Blote ravioli
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Tijm

-snij voor de saus, ui, wortel en bleekselder zo fijn mogelijk en doe in een kommetje en schep de kruiden, knoflook en sjalotten erdoor -ve...

Boerenflan
Uit de categorie borrelhapjes: met Prei, Zout en Room

Verwarm de oven voor tot 180 ?C. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd het groen van de prei en snijd het witte gedeelte fijn (het...

Boerenkip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Dragon

Doe de stukken kip in een kom en voeg de sjalotjes, laurierbladen, het spek, de olie en wat zout en peper toe. Meng alles goed. Doe over in...

Boeuf mode du bistro Benoît (gestoofd rundvlees)
Uit de categorie vlees: met Zout, Tijm en Uien

In grote braadpan boter verhitten en vlees hierin rondom aanbraden. Vlees uit pan nemen. Wortelen en uien in bakvet zacht bakken. Knoflook...

Bonbon van verse tonijn gevuld met Haring met een
Uit de categorie voorgerechten: met Vis, Sla en Zout

Leg de tonijn een half uur in de vriezer en snijd de vis vervolgens in dunne plakjes. Bekleed 4 koffiekopjes met plasticfolie en leg hierin...

Bonnefoysaus
Uit de categorie sauzen: met Tijm, Dragon en Citroen

Doe de sjalotjes, het laurierblad en enkele peperkorrels bij de wijn en kook deze tot driekwart van de hoeveelheid in. Schep de veloutesaus...

Borsjtsj op z'n Lijflands
Uit de categorie soep: met Prei, Tijm en Azijn

Braad de eend even aan. Doe eend en runderpoelet dan in een pan, voeg er de ingredienten. alles van tijm tot kervel aan toe, giet er 1 1/2 l...

Bospaddestoelenbouillon met portobello
Uit de categorie soep: met Olie, Sherry en Dragon

Een pan met dikke bodem olie verhitten. Kip- en portobelloreepjes op hoog vuur 1 min. roerbakken. Fond, sherry en 200 ml water erbij schenke...

Bospaddestoelensoep met portobello
Uit de categorie soep: met Olie, Sherry en Dragon

Verhit de olie in en pan met dikke bodem. Roerbak de kip- en portobelloreepjes 1 minuut. Schenk de fond, sherry en water erbij. Voeg de drag...

Bosuiensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Dragon en Bosuitjes

Snijd 4 bosuitjes in ringejes. Verhit de olijfolie en fruit de obsui 3 min. op een matige warmtebron. Schenk de bouillon erbij en breng het...

BOTER MET VIER VERSCHILLENDE SMAAKJES
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kervel en Dragon

BASIS:Klop de boter(op kamertemperatuur)luchtig met de mixer.Voeg dan naar keuze de smaakjes toe.Breng het op smaak met zout en peper.Vorm e...

Botersaus met dragon
Uit de categorie sauzen: met Zout, Dragon en Citroen

De witte wijn met de dragon bij een niet te hoge hitte tot ca. 2 eetlepels inkoken. De dragon verwijderen en de vloeistof een beetje af late...

Bouillabaisse uit het Noorden
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Kervel en Dragon

*maak de vis schoon, spoel en snij in grote stukken *pel de tomaten en verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes*laat de ui glazig wor...

Bouillonade van rundstoofvlees met dragonroom
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Room

*Breng het vlees met 3 l koud water aan de kook en voeg een eetlepel zout toe. *Schuim zorgvuldig af en voeg het laurier en de gewassen en...

Braadhaantje met roze pompelmoezen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Suiker en Dragon

* Bak de 4 haantjes mooi bruin langs alle kanten en laat ze 25 min garen in een kookpot onder gesloten deksel op een matig vuurtje. * Schil...

Braziliaans preibrood
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Olie

Bak de prei in de olie tot ze zacht begint te worden. Strooi de bloem erin, bak deze ca. 1 of 2 minuten en giet dan de bouillon erbij. Laat...

Bretoense koteletten.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Tijm

Doe de pruimen in een pan en giet er 2,5 dl wijn over. Laat een nacht wellen. Leg de karbonades in een kom. Doe er tijm, dragon en laurier b...

Laatste reacties met dit ingredient

Veel voorkomende ingrediënten met Dragon