Recepten met Dragon

Over Dragon

Recepten met Dragon

Geurig kruid, oorspronkelijk afkomstig uit centraal Azië, uit de familie van de samengesteldbloemigen. De naam zou via het Arabisch afgeleid zijn van het Griekse woord dracontion, slangearend, een vogel die zich zou voeden met slangen. Dragon werd vroeger gebruikt als geneesmiddel tegen beten van giftige dieren. De therapeutische eigenschappen zijn door de eeuwen heen bekend en erkend, vooral de antiseptische werking. Vroeger werd er ook een likeur mee bereid. Botanisch is dragon verwant aan citroenkruid, absintalsem en bijvoet. Het is een wat wild groeiende, overblijvende plant met smalle blaadjes en kleine, kogelronde, grijsgele bloempjes, die wel een meter hoog kan worden. Hij houdt van goed doorlatende grond en zon of halve schaduw. 's Winters moet u hem beschermen tegen vorst. Als u een kas heeft, kunt u hem hierin overhouden, zodat u er ook 's winters van kunt genieten. Zet iedere drie á vier jaar een nieuwe plant, omdat, zeker in minder geschikte grond, de smaak achteruitgaat. De smaak van dragon is moeilijk met die van een ander kruid te vergelijken. Het is een zeer krachtig kruid en wordt daarom altijd heel spaarzaam toegepast. Vers smaakt het beter dan gedroogd. U kunt dragon wel goed invriezen of wecken. Laat het kruid niet met het gerecht mee koken. Dragon wordt vaak gebruikt in marinades, vis- en kipgerechten en salades, mosterd en azijn. Doe voor dragonazijn dragon, die net voor hij in bloei raakte is geplukt, in een fles en vul de fles verder met witte wijnazijn. Na twee maanden kunt u de azijn eraf schenken, maar het is beter om de azijn met het kruid in de fles te laten, niet alleen omdat het aardiger staat, maar vooral omdat de smaak nog verbetert. Dragonazijn is vooral lekker in salades, in mayonaise en in zelfgemaakte mosterd. Van de plant worden uitsluiten de lansvormige blaadjes gebruikt, vers, maar ook wel in gedroogde vorm. Verse dragonblaadjes worden verwerkt in salades, gerechten met gelei, sauzen (Gribiche, Ravigotte, Tartaar en béarnaise). Als dragon wordt meegekookt, wordt het gebruikt in kipgerechten, gestoofde paling, eieren en gekookte salades. Dragon wordt ook gebruikt voor het kruiden van mosterd. Dragon kan heel goed met andere kruiden worden gecombineerd, maar gebruik het matig, omdat de smaak nogal overheersend is. Dragonazijn en de verse blaadjes zijn in Frankrijk zeer geliefd en onmisbaar in sauce Béarnaise. Natuurlijk hoort het thuis in alle gerechten waar 'á l'estragon' bij staat, zoals poulet á l'estragon en oeufs en gelée á l'estragon. Het wordt veel gebruikt bij de fines herbes voor omelet en het is een ingrediënt dat thuishoort in vele sauzen, zoals sauce verte, ravigote en messine en in kruidenboters, purees, room en roomsoep. Hoewel dragon een moeilijk te beschrijven smaak heeft, proeft u het duidelijk en verspreidt de smaak zich snel door een gerecht, vooral door warme gerechten. Omdat het vooral in subtiel gekruide gerechten wordt gebruikt, moet u het met zorg doseren. Dragon zit ook in sommige likeuren en het is een parfumgrondstof. Dragon bestaat in 2 varianten: de Russische en de Franse variant. De Russische dragon heeft weinig aroma. Gebruik in de keuken dus de geurige Franse dragon. Echte, Franse dragon produceert vrijwel nooit kiemkrachtig zaad, dus moet u vermeerderen door stekken of scheuren. De goede soort is vaak moeilijk te krijgen. Het zaad dat u koopt, is bijna altijd van de Russische dragon (Artemisia dracunculoides), die bleker blad en een duidelijk andere smaak heeft, veel scherper en met maar weinig van de delicate smaak die zo prettig is bij Franse dragon.

Verwante ingrediënten van Dragon


Overzicht van recepten met Dragon

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Dragon. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Dragon en waar Dragon het hoofdingrediënt is.

Toon 126-150 van 1206 recepten
CHAMPIGN0NS A L'ESCARGOT (met knoflookboter.)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Dragon en Knoflook

De oven voorverwarmen tot 200 c?. Vier vuurvaste schaaltjes invetten met wat boter en de champignons erover verdelen. De boter zachtroeren,...

Champignon met knoflookboter
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Dragon en Knoflook

De oven voorverwarmen tot 200 c?. Vier vuurvaste schaaltjes invetten met wat boter en de champignons erover verdelen. De boter zachtroeren,...

champignonnesoep
Uit de categorie soep: met Ham, Zout en Melk

Snij de champignons in schijfjes, snij de ui in kleine stukjes, pers de knoflook fijnLaat de boter smelten in een grote pan, fruit hierin de...

champignonragout (vegan)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Melk, Tijm en Bloem

Maak de champignons schoon en snijd de grote in kwarten, de middelgrote in tweeen. Snipper de ui.Doe 2 eetl. olijfolie in middelgrote pan. U...

Champignons met groene kruiden
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Kervel

Maak de champignons schoon, was ze in water met citroensap en smoor ze gaar in de boter, nadat u de daaraan gehakte peterselie, kervel en dr...

Champignons met kruidenboter overbakken met Gorgon
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Cognac en Dragon

Roer de boter met een garde (klopper) goed glad en luchtig. Voeg alle overige ingredienten erbij en breng op smaak met peper en zout. Halvee...

Champignons met look en dragon
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Dragon en Citroen

Borstel de champignons schoon en bak ze in olijfolie. Pel de look en snipper fijn. Verdeel de look over de champignons wanneer deze mooi geb...

Champignons met tahoe en lasagnes
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Olie

Was en kook de spinazie in een koekepan. Even de verkruimelde tahoe met de in schijfjes gesneden champignons en de gehakte knoflook aanbakke...

Champignons met tuinkruiden
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Room

Smoor de champignons in de boter tot ze het vocht loslaten (de boter mag niet bruin worden). Laat de champignons met de deksel op de pan on...

Champignonsoep met taugeh, Chinees
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Olie

Zet de levertjes tot gebruik onder water. Snij de prei in zeer smalle reepjes. Breng 1/2 l water aan de kook, kook de levertjes 3 minuten en...

Chateaubriand saus
Uit de categorie sauzen: met Tijm, Dragon en Laurier

-doe sjalot met de wijn, snufje tijm en 1 laurierblad in een pannetje en laat alles inkoken tot er 1/3 over blijft -kalfsbouillon erbij doe...

CHATEAUBRIAND, SAUCE BERNAISE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Azijn en Kervel

De saus is het meest bewerkelijk; daar beginnen wij mee. Laat de wijn met azijn, sjalot, kervel en dragon tot op 1/3 zachtjes inkoken. Klop...

Cheddar-appeltaartjes, mini-
Uit de categorie desserts: met Room, Dragon en Cheddar

Schil de appel en rasp hem grof. Rasp de Cheddar grof. Klop het ei met de slagroom, de dragon en wat peper los. Knip de peterselie erboven f...

Chickenstrips, Cajun (warm)
Uit de categorie vlees: met Zout, Tijm en Olie

Alle ingrediënten voor kruidenmengsel mengen. Kip met 2 theelepels van de cajunkruiden omschudden. Olie verhitten en de kip in ± 3 minuten...

Chinese champignonsoep met taugeh
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Olie

Zet de levertjes tot gebruik onder water. Snij de prei in zeer smalle reepjes. Breng 1/2 l water aan de kook, kook de levertjes 3 minuten...

Chinese Koteletten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Honing en Ketjap

Breng de oven op een temperatuur van 170 graden C. Schenk de wijn in een pan en breng hem aan de kook. Wrijf de karbonades in met zout, pepe...

Chocolademousse met dragon en bier
Uit de categorie desserts: met Bier, Room en Suiker

*Smelt de chocolade met het bier au bain marie. *Laat lauw worden. *Klop ondertussen de room op. * Doe de fijn gehakte dragon en de choco...

Citroen kruidensaus
Uit de categorie sauzen: met Zout, Olie en Kervel

-los het zout op in het citroensap -klop de olie erin, tot het mengsel dik en troebel is -roer de fijngehakte kruiden erdoor en proef af;...

Citroen marinade (voor grill of BBQ)
Uit de categorie sauzen: met Vis, Zout en Salie

Klop in een kom alle ingredienten door elkaar. Wrijf ermee de gekozen vleessoort in, en laat het minimaal een uur intrekken op kamertempera...

Citroen-dragonsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Cognac

Schil de citroenen Snijd de schil heel dun af, zonder het wit want dat maakt de saus bitter Pers de citroen en schenk het sap in een mid...

Citroenkip met warme linzensalade en kruidendressi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Salie en Linzen

Marineer eerst de kip door de fijngesneden citroen en de olijfolie in een schaal te mengen en leg daar de bouten in. Zet dit minstens een uu...

Cocktail van asperges en rogvleugel
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Olie

De tomaten onder dompelen in kokend water, ontvellen, in vieren snijden en de zaadjes verwijderen. Het vruchtvlees hakken en in 1 eetlepel h...

Cocktail van gerookte kipfilet
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Dragon

Snijd de venkel in heel kleine blokjes (brunoise) en overgiet ze in een zeef met kokend water. Laat ze afkoelen. Was de lollo biondo en sla...

Cocktail van grote garnalen met whisky
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Olie

Bleekselderij in om leggen, kokend water erop schenken en na 1 minuut , bleekselderij in vergiet laten uitlekken. Van veldsla eventueel wort...

Cocktail van tijgergarnalen met whisky
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Olie

Voorbereiden kan enkele uren tevoren. Ontdooi de garnalen volgens gebruiksaanwijzing. Snijd de bleekselderij zeer fijn. Leg de bleekselderij...

Laatste reacties met dit ingredient

Veel voorkomende ingrediënten met Dragon