Recepten met Dragon

Over Dragon

Recepten met Dragon

Geurig kruid, oorspronkelijk afkomstig uit centraal Azië, uit de familie van de samengesteldbloemigen. De naam zou via het Arabisch afgeleid zijn van het Griekse woord dracontion, slangearend, een vogel die zich zou voeden met slangen. Dragon werd vroeger gebruikt als geneesmiddel tegen beten van giftige dieren. De therapeutische eigenschappen zijn door de eeuwen heen bekend en erkend, vooral de antiseptische werking. Vroeger werd er ook een likeur mee bereid. Botanisch is dragon verwant aan citroenkruid, absintalsem en bijvoet. Het is een wat wild groeiende, overblijvende plant met smalle blaadjes en kleine, kogelronde, grijsgele bloempjes, die wel een meter hoog kan worden. Hij houdt van goed doorlatende grond en zon of halve schaduw. 's Winters moet u hem beschermen tegen vorst. Als u een kas heeft, kunt u hem hierin overhouden, zodat u er ook 's winters van kunt genieten. Zet iedere drie á vier jaar een nieuwe plant, omdat, zeker in minder geschikte grond, de smaak achteruitgaat. De smaak van dragon is moeilijk met die van een ander kruid te vergelijken. Het is een zeer krachtig kruid en wordt daarom altijd heel spaarzaam toegepast. Vers smaakt het beter dan gedroogd. U kunt dragon wel goed invriezen of wecken. Laat het kruid niet met het gerecht mee koken. Dragon wordt vaak gebruikt in marinades, vis- en kipgerechten en salades, mosterd en azijn. Doe voor dragonazijn dragon, die net voor hij in bloei raakte is geplukt, in een fles en vul de fles verder met witte wijnazijn. Na twee maanden kunt u de azijn eraf schenken, maar het is beter om de azijn met het kruid in de fles te laten, niet alleen omdat het aardiger staat, maar vooral omdat de smaak nog verbetert. Dragonazijn is vooral lekker in salades, in mayonaise en in zelfgemaakte mosterd. Van de plant worden uitsluiten de lansvormige blaadjes gebruikt, vers, maar ook wel in gedroogde vorm. Verse dragonblaadjes worden verwerkt in salades, gerechten met gelei, sauzen (Gribiche, Ravigotte, Tartaar en béarnaise). Als dragon wordt meegekookt, wordt het gebruikt in kipgerechten, gestoofde paling, eieren en gekookte salades. Dragon wordt ook gebruikt voor het kruiden van mosterd. Dragon kan heel goed met andere kruiden worden gecombineerd, maar gebruik het matig, omdat de smaak nogal overheersend is. Dragonazijn en de verse blaadjes zijn in Frankrijk zeer geliefd en onmisbaar in sauce Béarnaise. Natuurlijk hoort het thuis in alle gerechten waar 'á l'estragon' bij staat, zoals poulet á l'estragon en oeufs en gelée á l'estragon. Het wordt veel gebruikt bij de fines herbes voor omelet en het is een ingrediënt dat thuishoort in vele sauzen, zoals sauce verte, ravigote en messine en in kruidenboters, purees, room en roomsoep. Hoewel dragon een moeilijk te beschrijven smaak heeft, proeft u het duidelijk en verspreidt de smaak zich snel door een gerecht, vooral door warme gerechten. Omdat het vooral in subtiel gekruide gerechten wordt gebruikt, moet u het met zorg doseren. Dragon zit ook in sommige likeuren en het is een parfumgrondstof. Dragon bestaat in 2 varianten: de Russische en de Franse variant. De Russische dragon heeft weinig aroma. Gebruik in de keuken dus de geurige Franse dragon. Echte, Franse dragon produceert vrijwel nooit kiemkrachtig zaad, dus moet u vermeerderen door stekken of scheuren. De goede soort is vaak moeilijk te krijgen. Het zaad dat u koopt, is bijna altijd van de Russische dragon (Artemisia dracunculoides), die bleker blad en een duidelijk andere smaak heeft, veel scherper en met maar weinig van de delicate smaak die zo prettig is bij Franse dragon.

Verwante ingrediënten van Dragon


Overzicht van recepten met Dragon

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Dragon. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Dragon en waar Dragon het hoofdingrediënt is.

Toon 151-175 van 1206 recepten
Consomme van rivierkreeftjes met sherry.
Uit de categorie soep: met Zout, Kerrie en Kerrie

De rivierkreeftjes pellen en het darmkanaal verwijderen. Per persoon een kop en twee scharen apart houden voor de garnering. De resterend...

coquilles saint jacques met dragon
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Bloem en Dragon

Visfond, vermouth en dragon inkoken tot 1/3. Het wordt stroperig. Creme fraiche toevoegen. Dragonblaadjes eruit zeven en 130 gram koude bote...

Cotelettes de Marcassin a la Chasseur
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Olie en Uien

Maak de avond van te voren de marinade. Schil knoflook, wortel en ui. Snij de ui in julienne en de wortel in schijfjes. Smelt wat olie in ee...

Courgette met dragonvinaigrette
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Dragon en Yoghurt

Was de courgettes. Snij er de uiteinden af en rasp ze over een slakom. Meng de yoghurt, de mosterd en de gehakte dragon in een kommetje en...

Courgetterosti
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Feta

Schil de aardappel en was de courgette. Rasp de aarsappel en de courgette. Druk er in een theedoek het vocht uit. Snipper de ui. Scheid het...

Croque, verloren
Uit de categorie brood: met Zout, Kaas en Melk

Klop de eieren los, samen met de melk, de fijngehakte tuinkruiden, peper en zout. In dit mengsel laat u het brood weken tot het goed doordre...

Croque-Monsieur met Comte en groene mosterd
Uit de categorie borrelhapjes: met Kaas, Brood en Dragon

Verwijder de korsten van het brood of steek er vormen uit. NB Uitsteken kan ook achteraf!!verhit de boter in de koekepan. Smeer het brood in...

Culinaire Boerenkip met Yoghurt en groene kruiden
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Kervel

Snijd de kippenpoten en borstfilet van de kop. Snijd de poten door en verwijder het vel van de filets. Pureer de knoflook samen met de gesn...

Dadar ajam ati 2 (omelet met kippenlevertjes)
Uit de categorie vlees: met Zout, Melk en Tijm

Klop de eieren los en vermeng ze met de melk, aromat en peper en bak er twee of vier goudgele omeletten van. Braad de kippenlevertjes in de...

DEJAvu
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Dille

Maak een marinade van de tomatenpuree, uitgeperste knoflook, cognac, olijfolie, vissaus, rode pepers, dille, helft van de dragon en al wat z...

Demidof Salade
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Uien

-maak de wortels, rapen en selderij schoon en snij ze in regelmatige stukjes -zet ze in kokend water met wat zout en kook hooguit 15 min -...

Demidof soep
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Room

-vrag aan de poelier of hij het witte vlees van de vleugel voor U uitbeent en de vogel voor U opbindt -neem een grote pan en leg de poulard...

Dipsaus, frisse 7
Uit de categorie sauzen: met Kervel, Dragon en Yoghurt

- Meng 2 dl volle yoghurt, 1/2 dl mayonaise en 1 eetlepel van elk: bieslook, peterselie, kervel en dragon....

Dit is zuur!
Uit de categorie sauzen: met Tijm, Azijn en Dragon

Borstel de augurkjes schoon en doe ze in een kom. Bestrooi ze met grof zeezout en laat ze 24 uur rustenPel de volgende dag de zilveruitjes....

Dolme (gevulde groenten)
Uit de categorie vlees: met Zout, Kool en Munt

Giet de helft van het water van de rijst, doe de rijst in een pan en breng hem op een laag vuur aan de kook. Roer er de gehakte tomaten door...

Dolme bargeh/dolme sabzi (gevuld druiveblad)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Rijst en Dille

Kook de rijst 5 minuten in water. Kook de gele spliterwten, apart, 15 minuten in water. Giet ze af en doe ze samen met de andere ingredien...

Dolme kadoo (gevulde pompoen)
Uit de categorie vlees: met Zout, Zaden en Rijst

Snijd een kapje van 7 1/2 cm (dekseltje) uit de pompoen. Lepel de zaden en draden eruit, het vlees blijft intact. Doe de helft van de vullin...

Dolme kadoo sabzi halvoe (pompoen met vlees/kruid)
Uit de categorie vlees: met Zout, Olie en Uien

Snijd een cirkel van 7 1/2-10 cm als hoedje van de pompoen en lepel er de zaden en de zaadstrengen uit. Doe de spliterwten of limabonen met...

Donkere uiensaus met dragon
Uit de categorie sauzen: met Olie, Salie en Kervel

-verhit de olie in een grote koekepan -fruit de ui op hoog vuur tot hij bruin begint te kleuren -voeg water bij en bouillon en de kruiden...

doperwten-kaastaartjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Dragon

Verwarm de oven op 200 gr C. Laat de plakjes bladendeeg ontdooien. Dop de erwten en kook ze in ca 5 min gaar in een bodempje water met wat z...

Doperwtenkaastaartje met sjalotjes en pijnboompitt
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Dragon

Verwarm de oven voor op 220 graden.Plakjes bladerdeeg ontdooien Pel de sjalotjes en snijd ze in smalle ringen. Snijd het spek in smalle ree...

Dorade in kruidensaus
Uit de categorie feestdagen: met Prei, Zout en Tijm

-meng de gesnipperde ui met het citroensap en de witte wijnazijn in een kom -spoel de tijm af en dep droog en pluk de blaadjes af en roer d...

Doradepakketjes met anijsboter.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Dragon en Venkel

Verwarm de oven voor tot 200graden.Verhit voor de anijsboter 25g boter en bak hierin de sjalot ca.5min.Voeg de steranijs toe,schenk de pasti...

Dragon dressing
Uit de categorie sauzen: met Zout, Dragon en Olijfolie

roer alle ingredienten door elkaar en laat de saus 2 uur op smaak komen -proef dan nog eens af of de smaak de vereiste pittigheid heeft...

Dragon pesto
Uit de categorie sauzen: met Zout, Kaas en Dragon

Doe de olijfolie in een keukenmachine, voeg de teentjes knoflook toe en maal die fijn. Doe hetzelfde met de pijnboompitten en voeg dan de d...

Laatste reacties met dit ingredient

Veel voorkomende ingrediënten met Dragon