Recepten met Eieren

Over Eieren

Recepten met Eieren

Eieren worden in groottematen (van 1 tot 7) verkocht. Een groot ei' nr. 1 of 2, weegt ± 70 gram en een ei nr. 3 ± 50 gram. Vanaf 1 juli 1997 wordt de grootte van eieren met een andere maatvoering aangeduid, namelijk met de kledingmaten Small (S), Medium (M), Large (L) en Extra Large (XL). Hoewel dit wettelijk bepaalde EEG-normen zijn, zullen sommige producenten een eigen indeling blijven hanteren. Zo kunt u ook een 'middelklein ei' aantreffen, dat tussen het S-ei en M-ei in zit. En het XL-ei krijgt soms de benaming 'jumbo'. Vanaf de legdatum (staat op het doosje) zijn eieren op een donkere, niet al te warme plaats na 5-6 weken nog bruikbaar. De beste temperatuur is 4°C. Als u de eieren in de koelkast bewaart, is de kans groot dat ze luchtjes van andere voedingsmiddelen aantrekken. Het is daarom verstandig, ze buiten de koelkast te houden en ze bijvoorbeeld in een koele kelder of kelderkast te bewaren. Eieren die u langdurig bewaart, moet u regelmatig keren om te voorkomen dat de dooiers naar één zijde van de eieren zakken. Een vers ei zinkt in een glas water, een oud ei gaat rechtop staan. Als u bij het koken of bakken eiwit overhoudt, kunt u dit - in een glazen potje - hoogstens een week in de koelkast bewaren (in het vriesvak 2-3 maanden). Verdun de eierdooier eerst met wat water voor u hem koel wegzet. Eierdooiers zijn echter zelfs in de koelkast maar 1-2 dagen houdbaar en het is dan ook het beste, ze zo snel mogelijk te verwerken, bijvoorbeeld in saus, soep of mayonaise. Hardgekookte eieren blijven een week goed. Het eiwit bestaat voor meer dan vijfzesde deel uit water. De rest is vrijwel zuiver eiwit (of proteïne/albumine). De albumine zorgt ervoor dat de lucht wordt vastgehouden als u het eiwit klopt. De dooier bevat meer proteïne dan het wit en bovendien nog vitamine A, B en D, mineralen en vet. Een viergranen-ei bevat onverzadigde vetzuren, omdat het kippevoer van de (scharrel)kippen plantaardig is en in ieder geval 4 granen bevat. Ze hoeven niet per se van scharrelkippen afkomstig te zijn. Dit staat op de doos vermeld. Een ei met dubbele dooier is meestal afkomstig van een boerderij-hen, is extra groot (en ongelijkmatig) en bevat 2 dooiers. Extra lekker in een omelet en verrassend als spiegelei! Een Araucana-ei komt van een Araucana-kip, met lichtgroene, stevige schaal, grote dooier en stevig eiwit. Afkomstig van 'hennen met vrije uitloop', die vrij naar buiten kunnen lopen. Een volière-ei (wit) of koren volière-ei (bruin) komt van kippen die in een hok leven met diverse niveaus met strooisel, zodat ze kunnen scharrelen en fladderen. 10 Hennen per vierkante meter, diervriendelijk èn economisch. Gras-eieren zijn afkomstig van kippen die niet in kooien leven, maar in een ruime stal, van waaruit ze vrij naar buiten kunnen lopen om op grasland hun voer op te pikken. Kwarteleitjes zijn kleine, bruingevlekte eitjes van de kwartel, een kleine hoendersoort. Ze smaken als kippeëieren. Als de kwartels kunnen scharrelen, staat het 'scharrel-vignet' op de verpakking. Maïs-scharreleieren komen van scharrelkippen die voornamelijk (70%) maïs eten. Ze hebben een donkergele dooier, een lekkere smaak en een hoog linolzuurgehalte. Scharreleieren zijn afkomstig van hennen die vrij rondscharrelen op een met strooisel bedekte vloer van een grote, lichte scharrelstal. De hennen (7 per vierkante meter) leggen hun eieren in speciale, iets verduisterde legnesten.

Verwante ingrediënten van Eieren


Overzicht van recepten met Eieren

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Eieren. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Eieren en waar Eieren het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 11142 recepten
Wachauer Torte
Uit de categorie desserts: met Suiker, Eieren en Amandelen

Smelt 50 gram chocolade in een waterbad, voeg daarbij de suiker en eidooiers en klop alles met de klopper tot een schuimige massa. Klop het...

Gulab jamon
Uit de categorie borrelhapjes: met Olie, Stroop en Suiker

Eerst de suiker en het rozenwater met 1 liter water tot een dikke stroop koken. Niet koud laten worden! Daarna alle andere ingredienten in...

Eierschalen gevuld met roerei en zalm
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Eieren en Zeezout

Bestrooi de borden met een laag zeezout van circa 1 centimeter. Knip met een scherp, puntig nagelschaartje een ovale opening in de eierschal...

Haringsalade
Uit de categorie salades: met Zout, Room en Uien

Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met zout in ca. 20 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. Kook de eieren in 10 mi...

Sinaasappelmousse.
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Eieren

De sinaasappelen wassen. Een kapje ervan afsnijden, de vruchten uithollen zonder de schillen te beschadigen en deze op een koele plaats zett...

Broodje dubbeldik
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Zout en Eieren

20 min. Kook de eieren in ? 10 min. hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Snijd de broodjes open en bestrijk de binn...

Chocolade-mokkamousse
Uit de categorie desserts: met Room, Eieren en Chocolade

De eieren splitsen. De eiwitten stijfslaan. De chocolade au-bain-marie (of in de magnetron) laten smelten. De instantkoffie door de sinaasap...

Chocolademousse met Tiramisu
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Cacao

Het lekkerste is om dit gerecht een dag vantevoren te bereiden. 250 ml slagroom kloppen tot je zachte punten krijgt. (voor chocolademousse)-...

Chocoladetaart
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

De chocolade en de boter smelten au bain-marie. Melk en rum bijvoegen. De eieren schuimig kloppen met de suiker. De chocoladepasta voorzicht...

Dundee Cake
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Vijgen

Krenten en rozijnen met cognac aan de kook brengen en met deksel op pan laten afkoelen. Daarna laten uitlekken (cognac opvangen). Vorm met b...

Ham-aspergecocktail
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Sla en Zout

15 min. Kook de eieren in ? 10 min. Hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en hak ze fijn. Laat de asperges uitlekken, s...

Ijssouffle Met Chocolade
Uit de categorie desserts: met Room, Cacao en Suiker

Splits de eieren. Klop de eidooiers met de suiker au bain marie totdat het mengsel dikker wordt. Smelt de chocolade met een beetje water op...

Italiaanse Tiramisu met gehakte pistachenootjes
Uit de categorie desserts: met Koffie, Suiker en Eieren

De eidooiers, eieren en de suiker au bain marie (in een warm waterbad) opkloppen tot ongeveer 37?C. Vervolgens kloppen totdat het weer is af...

Kedgeree
Uit de categorie borrelhapjes: met Vis, Zout en Melk

Kook de rijst ongeveer 12 minuten. Smelt de boter in een grote pan, voeg de ui toe en fruit die goudbruin. Voeg de champignons toe en bak ze...

Schaakbordcake .
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Elektrische oven: 180 ?C (voorverwarmd). Heteluchtoven: 165 ?C (voorverwarmd). Gasoven: stand 3 Baktijd: 40 - 45 min.De boter met de s...

Sneeuwster
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Bloem

Na het bakken van de cake, de taart halveren. Insmeren met de stijfgeklopte slagroom. In de bovenkant van de taart maakt u zes inkepingen va...

TARTAAR MET HAM EN KAAS
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Kaas

-verdeel tartaar in acht porties en maak er 8 afgeplatte ballen van -beleg 4 stukken tartaar met kaas(bewaar overige kaas voor granering) en...

Aardappel met Roerei
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Zalm en Zout

Boen de aardappelen schoon en dep ze droog. Bestrijk de aardappelen met een kwastje met olie en leg ze op het rooster in de oven. Schakel de...

Aardappel-Uitsmijter
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Zout en Tijm

1. Snijd iedere aardappel in 8 a 12 partjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelpartjes in ca. 5 minuten rondom goudbruin 2...

aardappelschotel met gourgette en aubergine
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Dragon

Aardappelen schillen en wassen. Aardappelen in circa 15 min.bijna gaarkoken. Koud laten worden en in plakjes snijden. Gourgettes en aubergin...

AARDAPPELTAART
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Bloem

- Verwarm de oven voor op 200?C (hetelucht 180?C). Borstel de nieuwe aardappelen schoon onder stromend water en snij ze in blokjes van 1 b...

Abrikozen Paashaas
Uit de categorie desserts: met Room, Bloem en Suiker

Op een stuk bakpapier (40x30 cm) een hazenkop (ongeveer 38 cm lang en 23 cm breed) uittekenen en uitknippen en deze vorm op het bakblik legg...

ALOE ENDA
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Eieren

Pel de gekookte eieren. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in de lengte in 4 0f 6 stukjes. Wrijf de ui, de knoflook en de peper samen...

Amandelcake
Uit de categorie desserts: met Melk, Suiker en Eieren

Meng de boter in een kom en voeg er het eigeel aan toe Zeef het zelfrijzende bakmeel en spatel het in porties onder dit mengsel Voeg d...

Amandeltaart
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

De eieren klutsen, de boter smelten zonder te bruinen en samen met de bloem, de melk en de suiker bij de eieren voegen. De oven voorverwa...

Laatste reacties met dit ingredient

Sukadekoek

De hoeveelheid melk moet 0,5 dl zijn !! Heb gelukkig de 5 dl er niet ...

Door *Kees*
bloemkoolflan

Is dit recept compleet? Moet er na de laatste ";" niet iets ...

Door *Gerard*
Omgekeerde perentaart

heerlijke taart en lekker snel klaar, smullen maar...

Door *karin*

Veel voorkomende ingrediënten met Eieren