Recepten met Gember

Over Gember

Recepten met Gember

Gember of djahé is de wortelknol van de gemberplant. Deze plant komt oorspronkelijk uit Indonesië, India en Maleisië, maar wordt nu overal in warme landen gekweekt. De geurige wortelknol met een pittige smaak is vers, gekonfijt, ingelegd op siroop en in poedervorm te koop. Verse gemberwortel is veel pittiger en aromatischer van smaak dan de gedroogde variant. Gemberpoeder geeft het gerecht niet exact dezelfde smaak als verse gemberwortel. Gember is altijd vers verkrijgbaar. Verse gemberwortel of 'groene' gember moet heel dun worden geschraapt of geschild (of helemaal niet), omdat de meeste smaak direct onder de schil zit. Het vruchtvlees is lichtgeel van kleur en moet stevig aanvoelen. Meestal wordt het heel fijn gesneden, geraspt, gemalen of (met behulp van een knoflookpers) uitgeperst en tegen het einde van de kooktijd aan het gerecht toegevoegd. Of: schil en was de verse wortel, zet hem in een pot onder pale sherry en bewaar deze afgedekt in de koelkast. Let er in de winkel op dat de wortel stevig, glad en vrij van schimmel is. Vervangt u verse gember door poeder, reken dan voor een stukje gemberwortel van 2 centimeter 1 theelepel gemberpoeder. In de oosterse keuken wordt gember van oudsher veel gebruikt, vooral in combinatie met vlees. De verse gemberwortel wordt eerst geschild en daarna in schijfjes of geraspt aan gerechten toegevoegd. Het schillen van de wortel gaat het best als u hem eerst enkele uren in het water legt. Als poeder wordt gember o.a. nog gebruikt in kerrie en speculaaskruiden. Gekonfijt nat en droog: in droge vorm bedekt met suikerkristallen, in natte vorm ingemaakt in glazen potjes. De beste soort is de zogenaamde stemgember: puntige nootjes die niet vezelig mogen zijn. Verse gemberwortel mag niet verdroogd zijn en moet stevig aanvoelen. Kan in de groentela van de koelkast enige weken worden bewaard, maar droogt dan wel wat in. De smaak van verse geschilde gemberwortel is zeer overheersend. Gember bevordert de spijsvertering en wordt daarom vaak na de maaltijd gegeten, of als thee bij de maaltijd gedronken. Overmatig gebruik van gember kan echter leiden tot spijsverteringsproblemen.

Verwante ingrediënten van Gember


Overzicht van recepten met Gember

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Gember. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Gember en waar Gember het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 5355 recepten
Pakistaanse gember kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Azijn

braad de kip in boter,ontbeen de kip als het gaar is. Haal met twee vorken het kipvlees uit elkaar. Was intussen de verse kruiden en maal z...

Rundvlees-kerrie met okra's
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Okra en Uien

Uien snijden. Okra's zijn een soort peulvruchten en te koop in toko's.De uien in het vet goudbruin fruiten, alle droge ingredient...

hoisinmarinade
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Olie en Gember

Roer alle ingredienten door elkaar. Leg het vlees of vis in de marinade, goed door husselen.Laat minstens 3 uur marineren. Klaar maken zoa...

vissoep uit Laos
Uit de categorie soep: met Vis, Olie en Uien

Verhit de olie in een grote pan. Voeg gember,citroengras,pepertje en ui toe en roer dit op matig vuur 5 min.tot de uistukjes goudgeel zi...

1 struikje tah tsai
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Gember en Gember

Bladeren van tah tsai losmaken, wassen en in vergiet laten uitlekken. Gember schillen en fijnhakken. Peper schoonmaken en in dunne ringetjes...

Babi Pedis Dan Daun Papaya
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Sereh

Snijd het vlees klein. Maak het de groenten schoon en snijd klein. Zet de gesneden papayabladeren(of andijvie) weg in wat water met zout....

Babi Rica Rica
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Sereh

Snijd het vlees in blokjes. Pel de sjalotjes, maak de lomboks schoon en maak hiervan in de vijzel of keukenmachine een pasta. Ontvel de...

Boeren lamstoofpot
Uit de categorie vlees: met Zout, Olie en Uien

Snijdt het vlees in blokjes en bestrooi het met wat peper en zout. Maak de uien schoon en snipper deze. Snijdt de gemberbolletjes...

Champignoncurry met doperwten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Verhit de olie in een grote koekenpan, liefst met antiaanbaklaag, op hoog vuur. Doe het komijnzaad erin en laat ze 10 seconden sissen Voeg...

Eenvoudige Nasi Goreng
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

De rijst kookt u vooraf. En beter nog dan koken is het om rijst te stomen. Wanneer u de gestoomde rijst in de wok verwerkt, hoeft die rij...

Felrode groenten met maanzaadsaus uit Rajasthan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

1. Rooster het fenegriekzaad in een droge pan tot het bruin kleurt en haal dan de pan van het vuur. Maal het fenegriekzaad en maanzaad of wr...

Fishcurry & rijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Rijst

- Plet alle specerijen in een vijzel samen met geraspte kokosnoot tot het een pasta vormt - Voeg water aan de pasta toe - Kook de pasta va...

Gebakken rozijnenbrood met lauwwarme compote
Uit de categorie desserts: met Melk, Gember en Kaneel

1. Verhit de suiker met 2 el boter in een braadpan en bak hierin de sinaasappel, mandarijn en peer ? 3 min. op zacht vuur. Neem de pan van h...

gelaceerde koolraap met zalm
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Olie

Roer de ketjap,olie en knoflook door elkaar. Bestrijk de zalmfilets rondom met dit mengsel en laat 30 min op kamertemperatuur marineren. S...

Gemakkelijke IJsvariaties
Uit de categorie desserts: met Room, Gember en Kaneel

Gemberijs Schep 3 eetl. fijngehakte gember door 1 l. roomijs of vanille-ijs. Meng eventueel 3 eetl. chocoladesaus erdoor. Kaneelijs, specu...

gemarineerde springbokbiefstuk
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Azijn en Somen

Meng de gember,knoflook,azijn,poedersuiker en sojasaus, leg de bief erin en laat het 1 uur intrekken. Snij de lenteuitjes in schuine dunne...

Gember-sinaasappelsaus
Uit de categorie sauzen: met Zout, Tijm en Bloem

Schil de gemberwortel en rasp fijn. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze fijn.Houd het groen en het wit gescheiden.Smelt de boter in een...

Gemberappels
Uit de categorie desserts: met Gember, Kaneel en Citroen

Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en snijdt ze in dunne partjes. Besprenkel de appelpartjes met citroensap. Hak de gemberb...

Gevulde krab
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Gember en Limoen

- de krab 45 minuten laten koken- de krab openbreken en krabvlees (niet de poten) eruithalen en in stukjes snijden - de hardgekookte eieren...

Hardgekookte eieren in romige moghlaisaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie | 1 reactie

Meng in een kommetje cayennepeper, komijn, garam masala, koriander, citroensap, zout en wat zwarte peper met 1 eetlepel water. Houd dit apar...

ikan atjar
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

Sjalot en knoflook pellen en snipperen, pepertje in stukjes snijden. Serehstengel halveren en kneuzen. Gember schillen en raspen.Saus: In sa...

Kebabs met honing, gember en sinaasappel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Rijst, Brood en Gember

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Roer het sinaasappelsap, de honing, de sojasaus, de geraspte gemberwortel en de cayennepeper in ee...

Kip in marinade met yoghurt
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Ontvel de kip volledig maar houd hem heel. Maak met een scherp es overal kleine insneden. Leg hem in een grote kom. Meng citroen- of limoens...

Kip met groenten en gember
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Olie

snij de kip in reepjes. Was de bleekselderij en snij de stengels in dunne reepjes. Was de paprika?s, snij ze doormidden, verwijder de zaadli...

kleurige groentemix
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Gember

Spoel de broccoli af en verdeel in roosjes. Pel de knoflook en snipper fjn. Schil de gember en rasp deze. Schrap de wortels en snijd ze fij...

Laatste reacties met dit ingredient

Gehaktballetjes, Surinaams-Chinese

De gehaktballetjes heb ik gemaakt het recept staat ook in het boekje &...

Door *Harm R*
Gehaktballetjes, Surinaams-Chinese

De gehaktballetjes heb ik gemaakt het recept staat ook in het boekje &...

Door *Harm R*
Roergebakken zoetzure kabeljauw met paprika

zeer onduidelike ingrediënten lijst ...

Door *hans*

Veel voorkomende ingrediënten met Gember