Recepten met Koffie

Over Koffie

Recepten met Koffie

Koffie zou bij toeval door een geitenhoeder uit Ethiopië zijn ontdekt. Toen zijn geiten van onbekende rode bessen aten, veranderden ze van rustige beesten in springerige dieren. Hij proefde zelf de bessen en constateerde dat, na verloop van tijd, zijn vermoeidheid verdween. Monniken van een nabijgelegen klooster proefden op hun beurt van de koffiebessen en bleven die nacht opvallend wakker. Vanaf die tijd zijn mensen met de koffieplant gaan experimenteren. Het één leidde tot het ander en in ongeveer 300 na Christus deed koffie zijn intrede in de Arabische wereld, waar men de zwarte toverdrank 'qahwah' (spreek uit als 'kawé') noemde, wat 'het opwindende' betekent. De benamingen 'koffie', 'coffee' en 'Kaffee' zijn er allemaal van afgeleid. Rond 1615 veroverde de drank die 'het lichaam doet gloeien' via Turkije Europa. In die tijd hadden de Arabieren nog een monopoliepositie in deze levendige handel. Maar binnen korte tijd liet de Verenigde oost-Indische Compagnie de koffieplant verbouwen op Java. Eind 17e eeuw werd Amsterdam hèt wereldcentrum voor de koffiehandel. Boze tongen, vooral uit de hoek van de wijnhandelaren, beweerden dat je van de 'satansdrank' impotent en onvruchtbaar werd. Verlichte geesten als Flaubert, Baudelaire, Hugo en Zola wisten iets anders. Koffie schonk hen creativiteit, waaraan Voltaire treffend toevoegde: 'Ik heb mijzelf meer dan tachtig jaar vergiftigd en ik leef nog steeds'. Inmiddels staat onomstotelijk vast dat koffie alert maakt en het concentratievermogen verhoogt. Dat koffie oppept ervaren we elke ochtend: veel mensen kampen zonder 'n eerste kopje koffie met serieuze startproblemen. Verreweg de meeste koffie wordt dan ook 's ochtends gedronken. De stof die daarvoor verantwoordelijk wordt gesteld, is cafene. Nederland was al vroeg 'gebrand' op koffie. Eind 17e eeuw doorbraken Nederlanders het Arabische monopolie met de koffieaanplant op Java. In feite zijn de Nederlanders ook verantwoordelijk voor de complete koffiecultuur in Midden- en Zuid-Amerika. In 1715 schonk de burgemeester van Amsterdam de Franse koning namelijk een jonge koffieplant voor de Koninklijke Botanische Tuin in Parijs. De Clieu, een Franse marine-officier, bracht het plantje naar Martinique om er koffieplantages te beginnen. Onderweg werd zijn schip overvallen door piraten en geteisterd door zware storm. Het mag een wonder heten dat het plantje de reis overleefde, mede dankzij de volharding van De Clieu, die tijdens ernstig watertekort het beetje water dat hij had liefdevol deelde met zijn plant. Het stekje zou de stammoeder worden van miljoenen koffiestruiken op Martinique en later van miljarden koffiestruiken in Midden- en Zuid-Amerika. Brazilië is nu al jaren de grootste koffieproducent, op de voet gevolgd door Columbia. De koffieplant behoort tot het geslacht van de 'Coffea'. Er bestaan ongeveer 60 soorten waarvan er voor de koffiecultuur twee van belang zijn: de Coffea Arabica en de Coffea Robusta. De witte bloemen van de koffieplant veranderen langzaam in groene koffiebessen. Deze bevatten zaden die de karakteristieke vorm van de koffieboon hebben. De koffiebranders kopen groene koffiebonen die nog geen smaak, maar wel een eigen 'smaakkarakter' hebben. Omdat elk merk een constante kwaliteit moet hebben, is het van belang dat koffiebranders goede proevers in dienst hebben. Zij zorgen voor een goede verhouding tussen de verschillende partijen koffie die worden gemelangeerd. Na het melangeren worden de koffiebonen gebrand, een proces dat essentieel is voor de smaak èn geur waar koffiedrinkers zo aan zijn gehecht. Er bestaan inmiddels meer dan 60 verschillende soorten koffie die allemaal variëteiten zijn van de Arabica- of Robustaboon. De Arabicabonen hebben een zachte smaak en een fijne geur, de Robustabonen zijn pittiger van smaak en geur. De meeste melanges zijn een combinatie van deze twee soorten in de verhouding van ongeveer tweederde Arabica- en eenderde Robustabonen. Behalve de bekende koffie is ook biologische en biologisch-dynamische koffie verkrijgbaar. Een ongeopend pak koffie blijft op een koele droge plaats ruim een half jaar goed. Is de verpakking open, dan kunt u de koffie het best bewaren in een goed afsluitbare bus, zodat geur en smaak zo optimaal mogelijk blijven. Koffie is het lekkerst meteen na het zetten, dan is de temeratuur goed en komt de smaak het best tot zijn recht. Hoe de koffie wordt gedronken, is heel persoonlijk. Koffiewater moet ongeveer 95°C zijn. Als u het water laat koken, krijgt de koffie een bittere smaak. De temperatuur van de koffie bij het serveren is het best als het 75°C is.

Verwante ingrediënten van Koffie


Overzicht van recepten met Koffie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Koffie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Koffie en waar Koffie het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 706 recepten
Tiramisu
Uit de categorie desserts: met Room, Koffie en Suiker

60 minuten wachttijd,15 minuten bereidingstijd, In kom slagroom met 1 el suiker bijna stijfkloppen. In andere kom dooiers met rest van sui...

Italiaanse Tiramisu met gehakte pistachenootjes
Uit de categorie desserts: met Koffie, Suiker en Eieren

De eidooiers, eieren en de suiker au bain marie (in een warm waterbad) opkloppen tot ongeveer 37?C. Vervolgens kloppen totdat het weer is af...

Botercreme 1
Uit de categorie desserts: met Koffie

Roer de boter romig en voeg er de gezeefde poedersuiker beetje bij beetje bij. Breng smaak aan de creme door b.v. koffie-extract, cacaopoede...

Koffiezabaglione
Uit de categorie desserts: met Koffie en Suiker

1. Klop de dooiers met de suiker, de koffie en de likeur in een kom die in een pan met heet water staat wit, schuimend en gebonden. Er mag g...

Schoudercarbonades BBQ
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Koffie en Suiker

Doe de ingredienten in de pan en breng aan de kook Proef, voeg evt. zout, peper of suiker naar smaak toe Doe de carbonades erbij en ko...

Tre Montane tasje puur genot.
Uit de categorie desserts: met Room en Koffie

Verse koffie zetten.Doe uw favoriete siroop in een normaal kopje. Schenk de verse koffie er al roerend bij. Bedek dit met een flinke lepel v...

Vlindertjes met paprikasaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Room

Kook de macaroni in ruim kokend water en een snufje zout gaar volgend de aanwijzingen op de verpakking.Halveer de paprika's en verwijder...

'Morgenrooddrank', Russisch
Uit de categorie dranken: met Port en Koffie

Meng in een shaker evenveel port, brandewijn en sterke zwarte koffie, opdienen met ijsblokjes....

"Speculaas"
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Bloem en Koffie

1. Kneed de boter glad op de werktafel samen met de suiker en het zout. 2. Zeef de bloem, het natriumbicarbonaat en het 4-kruidenpoeder. Ve...

*KOFFIE NEGRITA*
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Room en Melk

Maak 7 kopjes extra sterke koffie.Meng vervolgens in een pannetje de cacaopoeder in een half kopje koud water. Voeg koffie suiker,melk en...

8 keer soesjes
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Kwark

Met slagroom met 2 tl kaneel per ? liter en wat suiker en een flinke schep Californische rozijnen. Met Zwitserse room (? deel banketbakkersr...

Een Perfect kopje
Uit de categorie desserts: met Koffie

Zorg er altijd voor dat je koffiezetapparaat proper is.Gebruik vers water om de koffie te maken. Water maakt 98% uit van het kopje, de kwali...

Aardappelpuree met Rucola
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Rucola

Kook de aardappelen gaar met een beetje zout. Snijd de rucola grof.stamp eerst de aardappel met boter en room naar smaak. Voeg ook naar eige...

Aardbeien-misu (tiramisu)
Uit de categorie desserts: met Koffie, Cognac en Suiker

Klop de eidooiers met 2 eetlepels suiker licht en romig met de hand (5 minuten), met een elektrische mixer 3 minuten en met een keukenmachin...

Advocaat parfait
Uit de categorie desserts: met Room en Koffie

De koffie mengen met vieux. In de cake-vorm bekleed je aan de binnenzijde met aluminiumfolie. De slagroom kloppen en de advocaat er aan...

Advocado's au citron of au cafe
Uit de categorie dranken: met Melk, Koffie en Suiker

Verwijder de pit van rijpe advocado?s en lepel het vruchtvlees eruit. Vul hier mee hoge glazen en bestrooi ze met suiker. Dan het sap van dj...

advokaattaart a la Marion
Uit de categorie desserts: met Room, Koffie en Vanillesuiker

Gebruik een springvorm en bedek de bodem met bakpapier.Meng de afgekoelde koffie met de likeur. Mix de slagroom met de klopvast en vanillesu...

Affogato al caffe
Uit de categorie desserts: met Kaneel en Koffie

Schep bolletje ijs in 4 glazen. Schenk hete koffie en evt drank erover. Serveer direct met veel cantucci....

Aggertjescake:
Uit de categorie desserts: met Melk, Cacao en Koffie

Bekleed een bakblik met alufolie en beboter dun. Smelt de margarine. Roer de eieren los met suiker. Meng de rasp, cacao en koffie erdoor en...

Alexandertaart
Uit de categorie desserts: met Sla, Room en Room

Klop de dooier met 2 lepels water. Zeef bloem, wrijf de boter erdoor tot een kruimelig mengsel en roer de suiker erdoor. Dooier erdoor en to...

Alexandertaart (koffietaart)
Uit de categorie desserts: met Sla, Room en Room

Klop de dooier met 2 lepels water. Zeef bloem, wrijf de boter erdoor tot een kruimelig mengsel en roer de suiker erdoor. Dooier erdoor en to...

Amandel-chocolade tiramisu.
Uit de categorie desserts: met Room, Koffie en Suiker

Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Schaaf de 2 chocoladesoorten apart boven een schaaltje. Leg de lange vingers met de s...

Amandel-ijskoffie
Uit de categorie desserts: met Melk, Koffie en Suiker

*doe de koffie in de blender met de amandelsiroop, de koude melk en de ijsblokjes *draai alles mooi schuimig en eventueel op smaak brengen...

Amandelkoffie met gember
Uit de categorie desserts: met Room, Kaneel en Koffie

-rooster de amandelen droog in een koekepan -klop de slagroom met de gembersiroop, suiker en kaneel-verdeel de amandellikeur over 4 kopjes...

Amandelkoffiekoekjes
Uit de categorie desserts: met Bloem, Koffie en Amandelen

Zeef de bloem in een kom en roer er de basterdsuiker en oploskoffie door. Wrijf de boter erdoor tot een luchtig deeg en meng tegen het eind...

Laatste reacties met dit ingredient

Leverworst-pate

Ga het maken. Dank!...

Door *L.E. Verworst*
Frappa Glac

Dit is zooooo lekker. Ook zonder alcohol is ie verrukkelijk....

Door *ellen jansen*

Veel voorkomende ingrediënten met Koffie