Recepten met Kool

Over Kool

Recepten met Kool

Kool is gezond, veelzijdig en lekker goedkoop. Bovendien zijn alle soorten rijk aan vitamine C en dat kan iedereen vooral in de winter goed gebruiken. Er zijn allerlei soorten kool verkrijgbaar. Witte en rode kool zijn de zogenaamde stevige kolen, groene kool en savooienkool zijn de losse soorten en bloemkool, broccoli en spruitjes de kleine. Kool lijkt misschien niet zo'n spannende groente, maar met een paar creatieve tips kan het een echte delicatesse zijn. Houd de kooktijd kort; dan wordt de groente licht verteerbaar en voorkomt u de nogal doordringende koolgeur in huis. - Bloemkool staat al jaren in de toptien van de meest gegeten groenten in Nederland. We kennen de witte bloemkool met een stevige structuur die voorzichtig moet worden behandeld. Vooral het witte gedeelte is kwetsbaar en krijgt gauw bruine plekken. De groene en paarsrode bloemkool hebben dezelfde structuur, maar de smaak is wat pittiger. Paarsrode bloemkool wordt tijdens het koken groen. De groengele bloemkool, ook wel Romanesco genoemd, is opgebouwd uit dicht op elkaar staande kleine torentjes en ziet er heel aantrekkelijk uit. En de minibloemkool heeft een iets scherpere smaak dan de volgroeide kolen. Deze laatste soort is alleen van september tot half november verkrijgbaar. Een goed exemplaar moet een gelijkmatige kleur hebben. Verwijder voor het schoonmaken de buitenbladeren, de harde stengeldelen en de stronk. Was de bloemkool goed in ruim koud water. Bloemkool is lekker bij verse worst, karbonade, saucijzen, gehakt en runderlapjes. Maar ook bij stevige vissoorten als zeewolf en griet past deze groente heel goed. Met kerrie, gember, Spaanse peper en mihoen in de wok krijgt bloemkool een exotisch tintje. - Broccoli is het pittige en geurige zusje van de bloemkool. Dit is één van de gezondste groenten: rijk aan vitamine C, beta-caroteen en vezelstoffen. Goede broccoli is mooi diepgroen en vast van structuur. De bloemhoofdjes moeten goed zijn gesloten. Maak de broccoli schoon door het onderste harde gedeelte (circa 2 centimeter) van de stengel weg te snijden en de groente goed te wassen. Snijd de stengel in plakjes en verdeel de scherm in roosjes. Broccolisoep met fijngeknipt basilicum of met garnalen, dille en een hoed van crème fraîche, is een ware traktatie. Maar ook roergebakken met bieflapjes en sojasaus of met kip en Provençaalse kruiden is het niet te versmaden. - Groene kool is behalve erg lekker ook prachtig om te zien. Let erop dat de kolen vast, niet aangetast en glanzend van kleur zijn. Verwijder voor het schoonmaken de buitenste bladeren en snijd een deel van de stronk weg. Groene savooienkool combineert goed met gehakt, karbonade, hamlapjes, garnalen en kaas, maar ook gevuld en gestoomd met bijvoorbeeld zalm is deze groente erg lekker. - Van witte kool en savooienkool wordt zuurkool gemaakt met weinig zout en een scheut karnemelk. Door de gisting van het melkzuur krijgt de kool haar kenmerkende zachtzure smaak. Witte kool heeft als groot voordeel dat het wekenlang goed blijft. Als u tenminste een exemplaar kiest dat glanzende, knapperige bladeren heeft. Gebruik bij het schoonmaken een stevig mes, verwijder de buitenste bladeren, was de kool en snijd hem in vieren. Verwijder de stronk en schaaf of rasp de kool langs de snijkanten in dunne repen. Roergebakken witte kool is lekker in allerlei Indische, Chinese en Thaise gerechten, of 'gewoon' met een gefruite ui, kerriepoeder en stukjes banaan of appel. Ook in een salade met mandarijntjes en waterkers of veldsla doet deze kool met zijn zachte maak het prima. - Rode kool moet een glanzende rode kleur met een blauwachtige waas hebben. De bladeren horen knapperig te zijn zonder direct van de kool los te laten. Gebruik bij het schoonmaken een stevig mes, verwijder de buitenste bladeren, was de kool en snijd hem in vieren. Verwijder de stronk en schaaf of rasp de kool langs de snijkanten in dunne repen. Rode kool met appeltjes is een echte klassieker, maar ananas is een verrassend alternatief. Lekker met een balletje gehakt, hachee, bij wildgerechten of een speklapje, of als salade met een mierikswortelsaus. - Spruitjes zijn kleine groene vitamine C-bommetjes, maar met een uitgesproken koolsmaak waar niet iedereen van houdt. Ze moeten frisgroen van kleur zijn, stevig aanvoelen en mogen geen losse blaadjes hebben. Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd een plakje van de onderkant van het stronkje. Zijn ze ongelijk van grootte, kerf dan het stronkje van de grote exemplaren met een scherp mesje in, dan zijn ze allemaal tegelijk gaar. Spruitjes worden als enige groente in ruim water met iets zout gekookt; op deze manier krijgen ze een hele mooie heldergroene kleur. Zelfs de royale hoeveelheid vitamine C (een portie van 200 gram levert vier keer zoveel vitamine C als uw dagelijkse behoefte!) die de spruitjes bevatten, gaat in het kookvocht niet verloren. Spruitjes zijn lekker bij varkensvlees, vooral bij de rooksmaak van spek, rookworst en ham. Maar ze smaken ook goed met noten of appel. Roergebakken met een lichte sojasaus kunnen ze zelfs de grootste spruitjes-haters bekoren.


Overzicht van recepten met Kool

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Kool. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Kool en waar Kool het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 1903 recepten
Boerensoep
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Kool

Reinig de uien, de prei en de wortelen en snijd ze in grove stukken. Was de witte kool en snijd hem in stukken. Schil de knolselderij, was h...

CHAKALAKA
Uit de categorie bijgerechten: met Kool, Olie en Pepers

Verhit die olie en braai die ui, knoffel en soetrissie tot sag. Voeg die kool, blomkool en wortels by en braai verder tot verwelk. V...

Chinese kool met kerrie
Uit de categorie bijgerechten: met Kool, Olie en Kerrie

1. Fruit in olie het teentje knoflook en het uitje. 2. Voeg er de Chinese kool aan toe, overdwars in stukjes van 2 cm gesneden en bestrooi...

Exotische roerbakschotel met sesamaardappeltjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Schil de aardappels. Snijd ze in vieren en verdeel in partjes. Gaar ze voor in de magnetron. Leg ze met aanhangend vocht in een afgedekte ma...

Felrode groenten met maanzaadsaus uit Rajasthan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

1. Rooster het fenegriekzaad in een droge pan tot het bruin kleurt en haal dan de pan van het vuur. Maal het fenegriekzaad en maanzaad of wr...

Groene kool met kerrie (1)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Kerrie en Bouillonblokjes

Doe de boter in een braadpan en laat hierin een eetlepel kerrie uitbruisen. Bak de kool hierin en voeg 1 dl. bouillon toe en stoof alles. Le...

Hongaarse stamppot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Olie en Paprika

Verhit op een niet te hoog vuur 1 el olie in een ruime pan. Laat de magere spekreepjes, de in blokjes gesneden rode paprika en de karwijzaad...

Indiase mie goreng met kip en scampi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Olie en Limoen

- Ontpit de chilipepertjes en snijd ze in reepjes.- Verhit de olie in de wok en bak de kip. - Voeg de chilipepertjes, de sjalot, de scamp...

Kalkoenfilet met Chinese kool
Uit de categorie vlees: met Zout, Kaas en Kool

Haal acht bladeren van de Chinese kool. Was ze en blancheer ze een paar seconden in kokend water. Spoel ze onmiddellijk af onder...

Kip gevuld met krab en bospaddestoelen, witte koo
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Room en Kool | 46 reacties

1. Snijd de kipfilet in dunne plakken. Strooi er peper en zout op.2. Strijk wat boter in 4 metalen vormringen en bekleed ze met het vlees. L...

Ovenschotel met kerriekool
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kool en Melk

Fruit de ui in 25 g van de boter in ? 3 min. goudgeel en glazig. Bak de spitskool en de komijn en zout naar smaak al omscheppend 2 min. mee....

Pancit
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Olie en Knoflook

1. Maak de mie gaar zoals op de verpakking staat aangegeven 2. Laat de gare mie goed uitlekken 3. Schil de teentjes knoflook maar laat ze...

Reuben Sandwich
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Kool

In schaal mosterd, slasaus, honing en dille door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Beide koolsoorten door dressing scheppen...

Roergebakken groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Overgiet de gedroogde shii-take paddestoelen met heet water en laat ze afgedekt 25-30 minuten weken. Giet ze af en druk het vocht eruit. Ve...

Savooiekoolsalade
Uit de categorie salades: met Zout, Kool en Olie

Snipper de paprika en het uitje en meng die door de gesnipperde kool. Maak het sausje door de eierdooier los te roeren en er dan langzaam en...

Scampi in de wok met hoisinsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Kool en Gember

Pel de scampi en verwijder het darmkanaalVerhit de wok met de sesamolie. Voeg er alle gesneden groenten aan toe, samen met de scampi's....

Stamppotje met viscuisine
Uit de categorie ovenschotels: met Vis, Zout en Kool

Verwarm de oven voor tot 225?C (heteluchtoven 200?C). Verwijder het plasticfolie van de viscuisine en laat de vis in de voorverwarmde oven,...

Tumis sayur campur ( Gemengde groenten uit de wok
Uit de categorie bijgerechten: met Prei, Zout en Kool

Snijd de Chinese kool en de paksoi in stukken van circa 5 cm, verdeel de broccoli in roosjes en snijd de prei in dunne ringen. Was de tauge...

Twaalf-Apostelensoep
Uit de categorie soep: met Vis, Prei en Zout

Groenten in blokjes/reepjes snijdenSmelt de boter in een ruime soeppan en fruit daarin de bacon (of spek) en de helft van alle groenten same...

Zalm teryaki
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Klop in een kom de azijn met de olie en de sesamolie en zout en peper naar smaak tot een dressing. Knip de helft van de tuinkers ervoven. Sc...

' Groente & aardappelen ' suggestie
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Room

van de 10 savooie-koolbladeren de witte ribbels voorzichtig iets afvlakken met een mesje . dan de bladeren in koken water heel even blanche...

''leeuwekop"(varkensgehakt met kool)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kool en Olie

Hak het varkensvlees,de waterkastanjes,garnalen,sjalotten en gemberwortel fijn.Goed door elkaar roeren,voeg zout,wijn of sherry,suiker en so...

'NASI GORENG'
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Kool

Eerst de aardappelstaafjes bakken.Dan alle groenten een voor een.In dezelfde olie de ui, knoflook en prei samen bakken met de dunne plakjes...

'Thaise Quorn salade'
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Schep in een kom de Thaise rode currypasta, 1 eetlepel water en 175 g Quorn stukjes door elkaar en laat dit 10 minuten marineren. Klop in e...

"As you wish" wokpot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Olie en Peultjes

Doe het vlees of de garnalen in een ondiepe schaal en schenk er zoveel teriyakisaus over dat het vlees onderstaat. Laat dit tenminste 2 uur...

Laatste reacties met dit ingredient

Kip gevuld met krab en bospaddestoelen, witte koo

150 centimeters and therefore the wakeboard bigger is concerning 40 n...

Door *neersinkcarl*
Kip gevuld met krab en bospaddestoelen, witte koo

ardless of their total position have right that should be protected wi...

Door *edressessatin*
Kip gevuld met krab en bospaddestoelen, witte koo

antity from the particular sale within your property to stay that payd...

Door *edressessatin*

Veel voorkomende ingrediënten met Kool