Recepten met Kruidnagel

Over Kruidnagel

Recepten met Kruidnagel

De gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Hoe groter de bloemknop en hoe breder de onderkelk, hoe beter de kwaliteit. Bij indrukken met de nagel komt er een etherische olie vrij, die de smaak geeft. Gemalen kruidnagel is een onderdeel van kerriemengsels en koekkruiden. Het kruidige aroma van de kruidnagel past zowel in hartige als in zoete gerechten. Waarschijnlijk is de kruidnagelboom oorspronkelijk afkomstig van de Molukken, of van de specerij-eilanden, en vervolgens overgebracht naar Tanzania, Indonesië, Brazilië, Maleisië, Zanzibar, Madagascar, Pinba en Ambon, waar tegenwoordig kruidnagelplantages zijn. De kruidnagelboom groeit langzaam en er kan pas na 6-8 jaar voor het eerst van worden geoogst. Daarna kan de oogst wel tot 100 jaar doorgaan. De boom is 9-12 meter hoog, pyramidevormig en altijd groen. In de bloeitijd hangen ze vol met trosjes felrode bloemknoppen. In de groene bloemknoppen van de kruidnagelboom is al duidelijk de vorm van de toekomstige kruidnagel te herkennen. Voor de teelt van kruidnagels worden deze bloemknoppen geplukt als ze ± 1,5 centimeter lang en groen-roze van kleur zijn. De oogst vindt dus plaats, voordat de knoppen uitkomen en dieprode bloesem vormen. De bloemknoppen worden van onder tot bovenin de boom heel voorzichtig met de hand geplukt. Als de knoppen worden geplukt, staan ze namelijk op het punt van uitkomen en dat moet worden voorkomen. Als een bloemknop opengaat, is zij niet meer als specerij te gebruiken. De bloemknoppen worden vervolgens op grasmatten of betonvloeren uitgespreid om in de buitenlucht te drogen. Het drogen duurt slechts enkele dagen. Hierna zijn de bloemknoppen donkerbruin met iets lichterbruine kopjes en heten ze kruidnagel. Kruidnagels hebben dan ook al de karakteristieke sterke, zoete en doordringende geur en smaak. Als specerij combineren kruidnagels heel goed met kaneel, kardemom, gember, peper, laurier, uien en knoflook. In de keuken worden ze vooral veel gebruikt in rode kool, bietjes, gebak, koek- en speculaaskruiden en Friese nagelkaas.

Verwante ingrediënten van Kruidnagel


Overzicht van recepten met Kruidnagel

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Kruidnagel. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Kruidnagel en waar Kruidnagel het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 1758 recepten
Hamur Icinde Sebze
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Olie

Wortelen, bloemkoolroosjes en broccoliroosjes in kleine stukjes snijden. Het water in een pan verhitten. Het laurierblad, de kruidnagels, d...

Smoor terong
Uit de categorie bijgerechten: met Ketjap, Suiker en Knoflook

Ontdoe de terongs van de steel, snijd ze in de lengte in 4-5 plakken. Bak deze plakken in de boter tot ze na telkens keren bruin zijn, op e...

Felrode groenten met maanzaadsaus uit Rajasthan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

1. Rooster het fenegriekzaad in een droge pan tot het bruin kleurt en haal dan de pan van het vuur. Maal het fenegriekzaad en maanzaad of wr...

Geflambeerde ananas
Uit de categorie desserts: met Kokos, Ananas en Suiker

In droge wok kokos lichtbruin roosteren, op bord laten afkoelen. Ananas in lengte halveren, elke helft in 4 parten snijden. Vruchtvlees van...

Goulash
Uit de categorie hoofdgerechten: met Uien, Bloem en Sambal

snij het vlees in redelijk grote blokken 3x3 cm,snij de ui in ringen,paprika in reepjes, bak het vlees in de margarine net zolang tot het dr...

Goulash met zuurkool
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Augurk

Snijd het vlees in blokken van ca. 3 cm. Snipper de uien. Maak de paprika schoon en snijd het vruchtvlees in vierkantjes. Snijd de augurken...

Kerstham
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Azijn

Neem een verse achterham en bestrooi deze met zout leg de ham in een grote kom.Maak een marinade van half azijn/half water met een paar...

Lamshachee
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Maak het vlees droog met keukenpapier. Snijd het in blokjes (ca. 1 1/2 cm) en strooi er wat zout en peper over. Schep alles enkele malen goe...

Pakistaans Vlees samosas
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Uien

Verhit de boter in een diepe braadpan. Uien, koriander, gember, komijn, zout, kaneel, kruidnagel en knoflookpoeder toevoegen en 3 minuten...

PARELHOEN MET SINAASAPPELSAUS
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bloem en Kerrie

Spoel de gedroogde abrikozen af en laat ze in lauw water ? uur weken. (Wel ze eventueel met 1 dl water in de magnetron op maximaal 600 Watt...

Stoofvlees
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Azijn en Braadboter

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snipper de ui.Verhit de boter in een braadpan. Braad het vlees rondom aan en bestrooi met wat zout...

varkensribstuk met groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

-snij de vetkant van het ribstuk hier en daar kruiselings in, tot aan het vlees -meng zout, peper, paprikapoeder en majoraan in een kommetj...

Waanzinnige ouderwets:Grootmoeders Hachee in een
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Bloem

Bestrooi het vlees met zout en peper.Verhit de boter met de olijfolie en bak hierin de uien en de uitgeknepen teentjes knoflook tot de uien...

" Konijn met jagersaus".
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Madera

Snijd het konijn in stukken en marineer minstens 6 uur in de rode wijn met de grofgehakte wortel en ui, de doorprikte ui, tijm, laurier en j...

"Op de kast" met twee sauzen
Uit de categorie bbq: met Zout, Room en Bieten

Kook de bieten in water mat wat zout net gaar. Laat ze uitlekken. Pel de bieten en rasp ze fijn. Schep een berg bieten op een schaal. Roer d...

** pollo con chocolata **
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Pinda

1. Kook de kip gaar in zout water gedurende ca. 45 minuten. Verwijder intussen zaak en zaadlijsten uit de pepers en laat deze ca. 1 uur in...

*KOFFIE NEGRITA*
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Room en Melk

Maak 7 kopjes extra sterke koffie.Meng vervolgens in een pannetje de cacaopoeder in een half kopje koud water. Voeg koffie suiker,melk en...

1 liter tomatenketchup
Uit de categorie sauzen: met Vis, Zout en Azijn

Kruidenazijn maken: kook alle kruiden in een scheutje azijn gedurende 2 a 3 minuten. Giet de rest van de azijn erbij en zorg dat je 1 eetle...

Aardappel-groentetajine
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Honing

Ui grof snipperen. Groen tot op klein stukje van worteltjes verwijderen. Worteltjes wassen en met dunschiller schillen. Paprika's wassen...

Aardappelcroquet, Indonesisch
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Ketjap

Schil de aardappelen, kook ze met zout en stamp ze fijn met peper en nootmuskaat. Laat de puree afkoelen, doe er de eieren door en kneed all...

aardappels, gebakken, uit India
Uit de categorie bijgerechten: met Kaneel, Kerrie en Kruidnagel

Snijd de aardappelen in blokjes en frituur ze. Fruit de gesnipperde ui, met de kerrie, de tomaatblokjes, de kaneel en de kruidnagels. Doe de...

Aardappelsoep 11
Uit de categorie soep: met Zout, Tijm en Uien

Reinig de uien, was ze en snijd ze in stukken. Verhit de vetstof en fruit hierin de uien. Voeg de bouillon en de kruiden toe. Reinig de prei...

Abrikozen met bramen
Uit de categorie bijgerechten: met Bramen, Citroen en Citroen

Kan halve dag van tevoren. In zeef bramen voorzichtig afspoelen en laten uitlekken. Citroen goed wassen. Stukje schil er dun afsnijden. C...

Afrikaanse gehaktschotel.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Munt

Oven voorverwarmen op 180 graden. Brood in 0,5 dl melk weken, brood uitknijpen en verkruimelen. Gehakt mengen met brood, ui, knoflook, ker...

Afrikaanse stoofschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaneel en Tomaat

Pel de ui en snijd deze in schijven. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Haal de sperz...

Laatste reacties met dit ingredient

Leverworst-pate

Ga het maken. Dank!...

Door *L.E. Verworst*
Kerstlikeur

Oew lekker, houd je warm tijdens de kerstdagen!...

Door *Kerstman*
Kedgeree (Pakistaanse rijst met rode linzen)

heeeeeerlijk je moet het echt eten het moet in restaurants eten en men...

Door *joop*

Veel voorkomende ingrediënten met Kruidnagel