Recepten met Linzen

Over Linzen

Recepten met Linzen

Hebben een lange historie. Ze werden voor het eerst in Egypte verbouwd. De naam is afgeleid van het Latijnse woord 'lentus', dat langzaam betekent. Linzen hebben in de loop der tijden gemengde gevoelens opgeroepen. De Egyptenaren geloofden dat linzen de geest van kinderen konden verlichten en vrolijk maken. De Perzen vonden ze 'koud' voedsel, wat inhield dat ze de stofwisseling vertraagden en een kalmerend effect hadden. En de Romeinen hielden vol dat linzen goed waren voor een zachtaardig karakter. Linzen zijn kleine, platte, halfronde zaden die dan ook altijd met z'n tweeën in één peul groeien. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en soorten. Zo zijn er linzen en de kleuren groen, rood, bruin, grijs, geel en zwart. In India is het een belangrijk ingrediënt voor curry's. De bekendste linzen zijn grauwe of bruine. Deze bruin-grijze linzen zijn bij veel winkels te koop: u kunt ze in elke supermarkt bij de gedroogde peulvruchten vinden. Grauwe linzen zijn erg geschikt voor eenpansgerechten. Iets minder bekend zijn de kleine groene linzen. Ze worden ook wel 'lentilles de Puy' genoemd, omdat ze oorspronkelijk (en nog steeds) in de Franse Auvergne in de omgeving van Le Puy worden verbouwd. Deze groene linzen zijn kleiner dan de grauwe, maar hebben dezelfde kooktijd. Uit de Oosterse keuken kennen we ook nog de kleine oranje linzen; deze worden voornamelijk verwerkt in gerechten als dal (een Indiase linzenschotel). De kooktijd is korter dan die van de andere soorten. Groene en oranje linzen zijn minder goed verkrijgbaar dan de grauwe, maar u vindt ze beslist bij een goed gesorteerde groenteman of bij natuurvoedingswinkels. Linzen zijn licht verteerbaar en daardoor ook geschikt voor jonge kinderen en ouderen. Kooktips * Linzen kunt u zonder voorweken koken, maar als u wat extra tijd heeft, laat ze dan wèl voorweken, want dat verkort de kooktijd (± 4 uur is een goede voorweektijd). * Voor het gebruik moet u de linzen wassen en goed op onregelmatigheden nakijken, bijvoorbeeld op kleine steentjes. * Linzen die bij het voorweken boven blijven drijven, zijn oud; deze kunt u het beste eraf scheppen en weggooien. * Kruiden en zout kunt u vanaf het begin met de linzen laten meekoken, dan geven ze het beste hun smaak af. * Breng linzen op hoog vuur aan de kook en laat ze daarna zachtjes gaar koken (15-45 minuten). * Linzen worden extra lekker met een scheutje rode wijn of azijn. Voeg wijn en azijn pas op het allerlaatst toe, want zure ingrediënten kunnen de linzen hard maken. * Sommige linzen koken tot moes (o.a. de rode) en andere soorten behouden hun vorm. * De kooktijd van linzen is afhankelijk van de soort: 15-45 minuten. Linzen zijn ook gekookt in blik te koop (bijvoorbeeld bruine linzen van Royal Mail, 400 gram).

Verwante ingrediënten van Linzen


Overzicht van recepten met Linzen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Linzen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Linzen en waar Linzen het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 383 recepten
LINZENCURRY
Uit de categorie vegetarisch: met Olie, Santen en Linzen

Linzen laten uitlekken in zeef. Tomaten wassen en in stukjes snijden. In wok of braadpan olie verhitten en roerbakmix ca 3 min. roerbakken....

Linzensalade met feta
Uit de categorie salades: met Zout, Kaas en Munt

Kook de linzen in ruim water in 30-45 minuten gaar. Giet de linzen af en laat ze uitlekken. Roer een dressing van de mosterd, azijn, gembers...

Linzensalade met geroosterde groenten
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Uien

Verwarm de grill voor op de hoogste standMeng in een ovenschaaltje de uien, knoflook, helft van de marjolein, paprika, grasasperges, olie en...

SNELLE LINZENSOEP
Uit de categorie hoofdgerechten: met Linzen, Tomaat en Courgette

In soeppan tomaten, 1/2 liter water en bouillonblokje aan de kook brengen. Intussen chorizo in plakjes en dan in blokjes snijden.In koekenp...

Twaalf-Apostelensoep
Uit de categorie soep: met Vis, Prei en Zout

Groenten in blokjes/reepjes snijdenSmelt de boter in een ruime soeppan en fruit daarin de bacon (of spek) en de helft van alle groenten same...

'Adas Bi Haamud
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Uien

Linzen wassen, 's nachts laten uitlekken en weer wassen. Bietenloof en een paar stelen hiervan kleinsnijden, ui kleinsnijden, knoflook p...

(zuidelijke) linzensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Brood en Linzen | 1 reactie

Week de linzen 1 tot 2 uur in water. Voeg 1 blik tomatenstukjes, 1 dl olijfolie en de andere ingredienten toe en breng alles samen aan de ko...

*Braadworst met groene linzen*
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Linzen

Snij de wortel in kleine stukjes en doe ze samen met de linzen en de groene kruiden in een flinke pan. Laat alles in een klein uurtje in ru...

*Jamie Oliver's Zalmfilet in prosciutto
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zalm en Zout

Neem bij voorkeur zalmfilets zonder vel of gratenVerwarm de oven in 8 minuten voor op 220 graden Celsius. Breng tussendoor de linzen aan d...

*Linzen uit le Puy met spekjes*
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Uien

Laat alle ingredienten behalve peper en zout in een pan met ruim water 35 minuten zachtjes koken. Doe dan zout & peper erbij en laat nog e...

Aardappel-groentecurry
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Naan en Olie

Verwarm de olie en bak de uien in ca. 10 minuten zachtjes glazig. Voeg de knoflook en gember toe en bak ca. 1 minuut mee. Voeg de tomatenpur...

Aardappelkoekjes met rode linzen (Cholesterolarm)
Uit de categorie bijgerechten: met Tijm, Komijn en Linzen

1. Was de linzen en breng ze met water of groentebouillon aan de kook. Laat ze van het vuur af 10 minuten opzwellen. 2. Was de aardappel...

Aardappelsla met linzen en sinaasappelen
Uit de categorie vegetarisch: met Sla, Prei en Zout

Laat de aardappelen zo'n halfuurtje in een weinig water in de schil koken. - Laat de linzen zo'n twintig minuten in zout water gaa...

Aardappelsoep met linzen
Uit de categorie soep: met Zout, Kerrie en Linzen

Verhit het vloeibare bakvet in een soeppan en fruit de ui 3 min. op een halfhoog vuur. Voeg de spekreepjes toe en bak ze al omscheppend 3 mi...

Adas Polow
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Week rijst in water voor 3-4 uren, kook dan de rijst 10-15 minuten in gezouten water zacht in pan een antiaanbaklaag. Zeef de rijst dan in...

Apgusta adas (linzensoep met lamsvlees)
Uit de categorie soep: met Zout, Kool en Limoen

Laat de linzen een nacht in ruim water weken en giet ze af. Doe het vlees, de linzen, de ui, het citroen- of limoensap en de schil, de saffr...

Armeense linzenschotel
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Soja en Olie

Het gerecht bestaat uit 4 delen: 1. rijst in tomatensap gekookt 2. armeense linzensaus 3. gefrituurde courgette 4. yoghurt/knoflooks...

Asche sak (spinaziesoep met linzen)
Uit de categorie soep: met Zout, Dille en Koenir

Laat de linzen een nacht weken, giet ze af, zet ze op met het water en breng ze aan de kook. Temper het vuur en laat ze 20 minuten in de ges...

Ash-e Reshteh
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Munt

In grote pan de uien bruinen in olie. Voeg zout, peper en geelwortel toe. Schenk water erbij en voeg nierbonen, soldatenbonen en de kekers t...

Bhalli (gestoomde linzenkoekjes)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Komijn en Linzen

Was de linzen grondig, laat ze uitlekken en doe ze in een grote kom. Voeg het water toe en laat ze 36 uur weken. Laat de linzen uitlekken en...

Bloemkoolcurry met
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Munt en Kerrie

: Snipper de gepelde ui en knoflookteentjes. Verdeel de gewassen bloemkool in kleinere roosjes. Breng de bouillon met de ui, knoflook,...

Bloemkoolcurry met cashewnoten
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Kerrie

Serveer met linzen of gebakken aardappeltjes. Kook de bloemkoolroosjes met een beetje zout in ongeveer 12 minuten beetgaar en laat de roosje...

bonensoep met limoenyoghert
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Uien

Was de peulvruchten en week ze ong 6 uur in ruim water.Zet ze op met 1 1/2 l water en breng aan de kook.Laat ze 1 uur gaar worden.Fruit intu...

Bourgondische Prut Voor Studenten
Uit de categorie vegetarisch: met Kool, Curry en Linzen

Gooi alle groenten in de wok en roeren op een hoog vuurtje. Houd dit een tijdje vol (circa 3 minuten). Gooi daarna de kruiden, divers en de...

BREYANI
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

-braad uien goudbruin en haal uit pan -braad nu de aartappelblokjes ietje bruin in oli en haal uit pan en laat uitlekken op keukenpapier -ko...

Laatste reacties met dit ingredient

(zuidelijke) linzensoep

Nou dat is een heel apart recept, ik heb zelf de oregano eruit gelaten...

Door *Paulien*
STEVIGE LINZENSOEP

Lekker recept, staat wel een foutje in, ik mis het toevoegen van Bouil...

Door *Patrick*
Kedgeree (Pakistaanse rijst met rode linzen)

heeeeeerlijk je moet het echt eten het moet in restaurants eten en men...

Door *joop*

Veel voorkomende ingrediënten met Linzen