Recepten met Melk

Over Melk

Recepten met Melk

Verse, rauwe melk komt zo van de koe en wordt wel 'boerderijmelk' genoemd. Van nature zitten daar nogal wat bacteriën in die maken, dat de melk niet lang houdbaar is. Rauwe melk wordt al snel zuur, vooral als ze niet koel wordt bewaard. In de melkfabriek wordt de melk daarom gepasteuriseerd. Slechts 20 seconden verhit men deze tot 72-73 °C en direct daarna koelt men de melk tot 4 °C. In op deze wijze gepasteuriseerde melk zitten geen schadelijke bacteriën meer, maar er zitten wel wat bacteriën in, waardoor gepasteuriseerde melk niet onbeperkt houdbaar is. Willen we dat wel, dan zal de melk moeten worden gesteriliseerd. Gesteriliseerde melk is enige tot tijd ver boven het kookpunt verhit. Het gevolg is, dat de eiwitten stollen en de melk daardoor wat dikker lijkt. De kleur is ook geler. Dat komt, omdat onder invloed van de hoge temperatuur een deel van de melksuiker in karamel wordt omgezet. Dergelijke melk is beslist niet zo smakelijk en niet zo gezond. Nogal wat vitamines gaan verloren. Het zgn. 'uperiseren' wordt daarom vaak liever gedaan. Men voert stoom door de melk. Dat is een vorm van sterilisatie, want stoom is minstens 100 °C heet. Tocht heeft geüperiseerde melk niet de nadelen van gesteriliseerde melk; alleen moet de melk wel steriel worden bewaard. Het vet zit fijn in de melk verdeeld. Het zijn kleine bolletjes die, omdat vet nu eenmaal de neiging heeft te gaan drijven, na enige tijd aan de oppervlakte een laagje vormen. In de fabriek wordt meestal een deel van het melkvet verwijderd om een constant vetgehalte te krijgen. Vaak wordt in de melkinrichting de melk onder hoge druk door een homogenisator geperst, waardoor de vetbolletjes nog fijner door de vloeistof worden verdeeld (gehomogeniseerde melk). Het van de melk afgeroomde melkvet dient als grondstof voor roomboter. Het vet zelf is te koop als room. Slagroom bevat 40% vet en kan worden opgeklopt. Door het kloppen wordt er lucht in de room gebracht en omdat de vetbolletjes aan elkaar kleven, kan die lucht er niet meer uit. Hierdoor wordt het volume aanzienlijk vergroot. Ongeklopte slagroom kan in sauzen worden verwerkt. In plaats van de vette slagroom kan schenkroom of koffieroom worden gebruikt met een vetgehalte van 20%. Dat is te laag om de room te kunnen opkloppen, maar sauzen is dat geen probleem. Koffiemelk bevat minimaal 10% vet en wordt ook wel 'halfroom' genoemd. Dat is een verwarringwekkende benaming, omdat we ook nog halfvolle koffiemelk kennen. Die bevat iets minder dan 5% vet. Zure room heeft een vetgehalte van 20%. Daaraan zijn speciale melkzuurbacteriën toegevoegd, die ervoor zorgen dat de consistentie veel dikker wordt dan bij gewone room met dit vetgehalte (zo ongeveer tussen yoghurt en kwark in). De smaak is lichtzuur en fris. Door het lage vetgehalte is zure room niet geschikt om te worden opgeklopt, maar voor keukengebruik is hij zeer geschikt. Wat overblijft als het vet uit de melk is verwijderd, is karnemelk. Een deel van de melksuiker is omgezet in melkzuren. Dat geeft een frisse smaak. Karnemelk bevat geen vitamine A en D; die komen uitsluitend opgelost in het vet voor. De naam stamt uit de tijd dat de boter uit de melk werd gekarnd. Melk van biologische of biologisch-dynamische bedrijven is maar licht gepasteuriseerd (72°C) en niet gehomogeniseerd; daardoor roomt zij nog op (zie room). Bewaar melk altijd koel (tussen 4 en 8°C) en vooral donker, ze is erg lichtgevoelig. Sluit een eenmaal geopende fles melk af met een dop, de melk neemt snel andere geuren uit haar omgeving op.

Verwante ingrediënten van Melk


Overzicht van recepten met Melk

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Melk. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Melk en waar Melk het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 9401 recepten
Kiplasagne met spinazie
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Melk

Laat de spinazie ontdooien. Snijd de kipfilet in reepjes of kleine stukjes, peper en zout naar smaak toevoegen, snipper de ui.Verhit 1 el ol...

Kaasfondue met Friese nagelkaas
Uit de categorie bbq: met Kaas, Melk en Bosuitjes

Neem het vel van de worst en snijd de worst in plakjes. Snijd bosuitjes in stukjes van ca. 2 cm. Verhit een wok of koekenpan en laat de bote...

Salade met asperges, zeekraal
Uit de categorie salades: met Ham, Zout en Room

De asperges afkoken in aspergevocht ( gemaakt van de schillen en water met wat zout,hiervan een bouillon trekken) totdat u er met een mesje...

langos
Uit de categorie borrelhapjes: met Gist, Zout en Melk

Meng de gist, beetje lauwe melk en een handje bloem. Het deeg 10 minuten afgedekt laten rusten op een warme plek. Meng nu de rest van de b...

Anadamabrood
Uit de categorie brood: met Sla, Gist en Zout

Verwarm de melk bijna tot het kookpunt. Roer het maismeel, de boter, melasse en zout erdoor. Laat afkoelen. Strooi de gedroogde gist bij het...

Chocoladetaart
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

De chocolade en de boter smelten au bain-marie. Melk en rum bijvoegen. De eieren schuimig kloppen met de suiker. De chocoladepasta voorzicht...

Hamur Icinde Sebze
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Olie

Wortelen, bloemkoolroosjes en broccoliroosjes in kleine stukjes snijden. Het water in een pan verhitten. Het laurierblad, de kruidnagels, d...

Hongaarse chocolade flensjes
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

Doe de inhoud van het zakje in een kom. Voeg langzaam en al roerend 450 ml koude melk toe tot het deeg glad en luchtig is. Maak de pan goed...

Kedgeree
Uit de categorie borrelhapjes: met Vis, Zout en Melk

Kook de rijst ongeveer 12 minuten. Smelt de boter in een grote pan, voeg de ui toe en fruit die goudbruin. Voeg de champignons toe en bak ze...

Schaakbordcake .
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Elektrische oven: 180 ?C (voorverwarmd). Heteluchtoven: 165 ?C (voorverwarmd). Gasoven: stand 3 Baktijd: 40 - 45 min.De boter met de s...

Zuurkoolovenschotel-rookworst met krokant dakje.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Uien

Pel en snipper de uien. Snijd de abrikozen in reepjes en de worst in dunne plakjes. Hak de noten grof en meng ze met de komijnekaas en de co...

(8) Scones
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Melk

* Bakblik met bakpapier bekleden. * Oven op 225 graden voorverwarmen. *Bakmeel met bakpoeder en zout boven kom zeven. Vanillesuiker en suike...

Aardappelgratin
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Room en Melk

Verwarm de oven voor op 175?C. Schil en was de aardappels (laat ze heel). ▸ Kook ze 15 minuten en giet af - laat in de pan afkoelen...

Aardbeienmolentjes
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Voor het deeg de bloem met de Backin mengen en zeven. Doe het mengsel in een beslagkom. De kwark, melk, zonnebloemolie, vanillesuiker, poede...

Aardbeimolentjes
Uit de categorie desserts: met Zout, Kaas en Melk

Oventemperatuur en baktijd:Elektrische oven: 180 graden C Heteluchtoven: 160 graden C Gasoven: 2 ? 3. Baktijd: 20 minuten. Verwarm de oven v...

Amandelcake
Uit de categorie desserts: met Melk, Suiker en Eieren

Meng de boter in een kom en voeg er het eigeel aan toe Zeef het zelfrijzende bakmeel en spatel het in porties onder dit mengsel Voeg d...

Amandeltaart
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

De eieren klutsen, de boter smelten zonder te bruinen en samen met de bloem, de melk en de suiker bij de eieren voegen. De oven voorverwa...

Appelquiche
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Melk en Bloem

In de keukenmachine de bloem met de boter, het zout en de suiker kort laten draaien. In beetjes 1/2 dl ijskoud water toevoegen, zodat een ba...

Bacon en aardappel frittata
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Melk

Doe de eieren, melk en kruiden in een kom.Verhit de olie in een bakpan en bak de bacon op laag vuur bruin en knapperig. Haal de bacon uit de...

Bacon, Onion & Pinapple flan recept van Ted Bar
Uit de categorie borrelhapjes: met Prei, Zout en Kaas

Oven voorverwarmen op 225?C. DEEG MET DE HAND MAKEN: ▸ Doe in een kom de bloem, (bloem in een zeef en hoog houden zodat er lucht in de...

BAKA BANA
Uit de categorie borrelhapjes: met Melk, Olie en Bloem

De bananen moeten zacht zijn. Schil de bananen en snijd ze in plakken. Maak van de bloem, bakpoeder en melk een glad beslag. Verhit de olie...

Banaanomelet uit Peru
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Melk en Eieren

Smelt de boter in een pannetje en bak de schijven banaan 5 minuten zachtjes, ze regelmatig kerend. Haal ze uit de pan en leg ze apart. Klop...

bananen milkshake
Uit de categorie borrelhapjes: met Melk, Suiker en Bananen

1. spullen halen2. banaan prakken3. banaan door de suiker roeren4. melk en vanille-ijs door banaan5. in de koelkast zetten6. lekker smullen...

Bauernfruhstuck, Duitse boerenomelet
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Uien

BEREIDINGSTIJD: circa 35 minuten (met gebruik van een ovengrill circa 25 minuten).Schil de aardappels en snijd ze in plakken van circa 2/3 c...

Charlotte met chocolademousse
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Eieren

Breek de chocola in stukjes Zet een ronde springvorm met een middellijn van ca. 22 cm klaarSmelt de chocola au bain marie Splits de eieren K...

Laatste reacties met dit ingredient

Sukadekoek

De hoeveelheid melk moet 0,5 dl zijn !! Heb gelukkig de 5 dl er niet ...

Door *Kees*
warme knoflooksaus

De saus blijft zo dun!...

Door *Vera*
Aardappelkroketjes uit de oven

Zo super lekker en simpel, bedankt....

Door *j.emmerik*

Veel voorkomende ingrediënten met Melk