Recepten met Melk

Over Melk

Recepten met Melk

Verse, rauwe melk komt zo van de koe en wordt wel 'boerderijmelk' genoemd. Van nature zitten daar nogal wat bacteriën in die maken, dat de melk niet lang houdbaar is. Rauwe melk wordt al snel zuur, vooral als ze niet koel wordt bewaard. In de melkfabriek wordt de melk daarom gepasteuriseerd. Slechts 20 seconden verhit men deze tot 72-73 °C en direct daarna koelt men de melk tot 4 °C. In op deze wijze gepasteuriseerde melk zitten geen schadelijke bacteriën meer, maar er zitten wel wat bacteriën in, waardoor gepasteuriseerde melk niet onbeperkt houdbaar is. Willen we dat wel, dan zal de melk moeten worden gesteriliseerd. Gesteriliseerde melk is enige tot tijd ver boven het kookpunt verhit. Het gevolg is, dat de eiwitten stollen en de melk daardoor wat dikker lijkt. De kleur is ook geler. Dat komt, omdat onder invloed van de hoge temperatuur een deel van de melksuiker in karamel wordt omgezet. Dergelijke melk is beslist niet zo smakelijk en niet zo gezond. Nogal wat vitamines gaan verloren. Het zgn. 'uperiseren' wordt daarom vaak liever gedaan. Men voert stoom door de melk. Dat is een vorm van sterilisatie, want stoom is minstens 100 °C heet. Tocht heeft geüperiseerde melk niet de nadelen van gesteriliseerde melk; alleen moet de melk wel steriel worden bewaard. Het vet zit fijn in de melk verdeeld. Het zijn kleine bolletjes die, omdat vet nu eenmaal de neiging heeft te gaan drijven, na enige tijd aan de oppervlakte een laagje vormen. In de fabriek wordt meestal een deel van het melkvet verwijderd om een constant vetgehalte te krijgen. Vaak wordt in de melkinrichting de melk onder hoge druk door een homogenisator geperst, waardoor de vetbolletjes nog fijner door de vloeistof worden verdeeld (gehomogeniseerde melk). Het van de melk afgeroomde melkvet dient als grondstof voor roomboter. Het vet zelf is te koop als room. Slagroom bevat 40% vet en kan worden opgeklopt. Door het kloppen wordt er lucht in de room gebracht en omdat de vetbolletjes aan elkaar kleven, kan die lucht er niet meer uit. Hierdoor wordt het volume aanzienlijk vergroot. Ongeklopte slagroom kan in sauzen worden verwerkt. In plaats van de vette slagroom kan schenkroom of koffieroom worden gebruikt met een vetgehalte van 20%. Dat is te laag om de room te kunnen opkloppen, maar sauzen is dat geen probleem. Koffiemelk bevat minimaal 10% vet en wordt ook wel 'halfroom' genoemd. Dat is een verwarringwekkende benaming, omdat we ook nog halfvolle koffiemelk kennen. Die bevat iets minder dan 5% vet. Zure room heeft een vetgehalte van 20%. Daaraan zijn speciale melkzuurbacteriën toegevoegd, die ervoor zorgen dat de consistentie veel dikker wordt dan bij gewone room met dit vetgehalte (zo ongeveer tussen yoghurt en kwark in). De smaak is lichtzuur en fris. Door het lage vetgehalte is zure room niet geschikt om te worden opgeklopt, maar voor keukengebruik is hij zeer geschikt. Wat overblijft als het vet uit de melk is verwijderd, is karnemelk. Een deel van de melksuiker is omgezet in melkzuren. Dat geeft een frisse smaak. Karnemelk bevat geen vitamine A en D; die komen uitsluitend opgelost in het vet voor. De naam stamt uit de tijd dat de boter uit de melk werd gekarnd. Melk van biologische of biologisch-dynamische bedrijven is maar licht gepasteuriseerd (72°C) en niet gehomogeniseerd; daardoor roomt zij nog op (zie room). Bewaar melk altijd koel (tussen 4 en 8°C) en vooral donker, ze is erg lichtgevoelig. Sluit een eenmaal geopende fles melk af met een dop, de melk neemt snel andere geuren uit haar omgeving op.

Verwante ingrediënten van Melk


Overzicht van recepten met Melk

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Melk. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Melk en waar Melk het hoofdingrediënt is.

Toon 26-50 van 9401 recepten
CHOCOLADEMOUSSE MET IJS EN SINAASAPPEL
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Cacao

Sinaasappels dik schillen en partjes tussen de vruchtvliezen uitsnijden. Partjes in waaiervorm aan kant op 4 grote borden leggen. Van vanill...

Clafoutis van kersen
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Bereiding: De oven voorverwarmen op 190 C. De ovenvaste schaal licht beboteren, de kersen van de pitten ontdoen en in de schaal leggen....

de allerlekkerste boterkoek
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

kneed een soepel deeg van de bloem,boter ,basterdsuiker,vanille-suiker,en zout.Druk het deeg uit in een boterkoekvorm. Strijk de bovenkant...

Engelse custard
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Suiker

1. Breng de melk met het zout, het in de lengte doorgesneden vanillestokje en de suiker heel langzaam aan de kook 2. Haal de pan van het vu...

Fruitige zuurkool
Uit de categorie vegetarisch: met Ham, Zout en Kaas | 1 reactie

Wel de rozijnen in een kom met warm water en laat ze daarna uitlekken. Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een b...

Gebakken rozijnenbrood met lauwwarme compote
Uit de categorie desserts: met Melk, Gember en Kaneel

1. Verhit de suiker met 2 el boter in een braadpan en bak hierin de sinaasappel, mandarijn en peer ? 3 min. op zacht vuur. Neem de pan van h...

Gefrituurde spruiten
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Bloem

het ei klutsen met enkele delen melk of water, mengen met iets komijnzaad (djintan)en enkele lepels gezeefde bloem en eventueel snufje zout;...

Gratin Dauphinois
Uit de categorie vegetarisch: met Sla, Kaas en Room

1. Leg in een diepe met boter ingevette ovenschaal laagjes aardappelplakjes. 2. Pers op iedere laag 1 teentje knoflook uit, bestrooi met ve...

griekse auberginetaart
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Melk

snij de aubergine in plakken, en bestrooi ze met zout, om de bittere smaak tegen te gaan, laat ze een uur staan.snij de ui fijn.veeg het ove...

Hazerugfilets met rode wijnsaus en
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Mosterd

Begin met de mosterdpuree. Kook de aardappelen met zout gaar. Giet ze af en maak er met de melk, mosterd en boter een luchtige puree van. Ho...

hutspot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Rookworst

Bereiding: Koekepan op vuur zetten om warm te worden. 400 ml water met 300 ml melk aan de kook brengen. Ui fijn snijden. Wortels op vuu...

Italiaanse pannenkoek
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Melk en Pesto

1. Maak een beslag zoals dat beschreven staat op de verpakking 2. Meng er 2 theelepels pesto doorheen 3. Snijd een tomaat in dunne plakjes...

Kerst kransjes
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Voeg alle deegingredienten bij elkaar en kneed er een deeg van.Laat het zonodig even rusten op een koele plaats.Rol het deeg uit en stee...

KHIER
Uit de categorie desserts: met Melk, Rijst en Honing

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing bijna gaar (hij moet nog vrij vochtig zijn). Voeg de melk toe en laat het geheel onder voortdurend...

Kip-kerriesoep met prei
Uit de categorie sauzen: met Prei, Melk en Kerrie

1. Breng in een ruime soeppan de soepbasis met het water aan de kook 2. Laat het kipfilet 5 min. meetrekken 3. Voeg kerriepoeder en prei t...

Kip-Ovenschotel
Uit de categorie ovenschotels: met Room, Melk en Creme fraiche

Meng de kipblokjes met het uiensoeppoeder in een ovenschaal. Meng de melk, de room en de creme fraiche en giet dit eroverheen. Zet dit ongev...

Koolraapstamppot met rauwe andijvie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Mosterd

1. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Snij de koolraap in plakken en schil ze. Was de plakken en snij ze in blokjes. Kook de aardap...

Kruidenkroket
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Room en Melk

Het vlees opzetten met het kokende water, het zout en de kruiden, aan de kook brengen en zachtjes laten koken tot het gaar is (ca.1/2 uur)....

Lasagna alla Parmigiani con Melanzane
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Melk

Verwarm de oven voor op 180 C. Bak het rundergehakt rul, voeg peper en zout toe. Snijd de aubergines in kleine dobbelsteentjes, de portabel...

Lasagne met broccoli
Uit de categorie pasta: met Ham, Zout en Kaas

Broccoliroosjes wassen en klein snijden. Uien pellen en heel fijn snipperen.In pan boter smelten, ? deel van ui in 2 minuten zachtjes glazig...

Light wafels .
Uit de categorie desserts: met Gist, Zout en Melk

Smelt de margarine in een pannetje op een laag vuur. Meng de bloem en de gist in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de fructose...

Limburgse Rijstevlaai
Uit de categorie desserts: met Gist, Room en Melk

Maken van basisdeeg: De bloem in een kom zeven en er een kuiltje in maken. De suiker en de verse gist in en beetje lauwe melk (1/2 dl.) oplo...

Ma'Moul (Gevulde koekjes)
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Kaneel

Kies een van de vullingen (of allebei voor de helft).Doe voor de dadelvulling de dadels en het water in een pan en breng aan de kook. Draai...

Maiskoekjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Olie

Laat de maiskorrels uitlekken. Roer een glad beslag van het bakmeel, het ei en de melk en schep er de maiskorrels,de bloemkool, de kruiden,...

October room-ijs
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

Roomijs: Eidooier, ei en suiker samen loskloppen. Een klein deel van de melk toevoegen to een mooie homogene massa. Slagroom met de restere...

Laatste reacties met dit ingredient

Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

ar the perfect shoes. Now before you'll balk at is an excellent g...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

made available from most cell and frequent phone service providers.In...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

me button which you push sign in faucet.This activates the knocks out ...

Door *nartmannrodn*

Veel voorkomende ingrediënten met Melk