Recepten met Melk

Over Melk

Recepten met Melk

Verse, rauwe melk komt zo van de koe en wordt wel 'boerderijmelk' genoemd. Van nature zitten daar nogal wat bacteriën in die maken, dat de melk niet lang houdbaar is. Rauwe melk wordt al snel zuur, vooral als ze niet koel wordt bewaard. In de melkfabriek wordt de melk daarom gepasteuriseerd. Slechts 20 seconden verhit men deze tot 72-73 °C en direct daarna koelt men de melk tot 4 °C. In op deze wijze gepasteuriseerde melk zitten geen schadelijke bacteriën meer, maar er zitten wel wat bacteriën in, waardoor gepasteuriseerde melk niet onbeperkt houdbaar is. Willen we dat wel, dan zal de melk moeten worden gesteriliseerd. Gesteriliseerde melk is enige tot tijd ver boven het kookpunt verhit. Het gevolg is, dat de eiwitten stollen en de melk daardoor wat dikker lijkt. De kleur is ook geler. Dat komt, omdat onder invloed van de hoge temperatuur een deel van de melksuiker in karamel wordt omgezet. Dergelijke melk is beslist niet zo smakelijk en niet zo gezond. Nogal wat vitamines gaan verloren. Het zgn. 'uperiseren' wordt daarom vaak liever gedaan. Men voert stoom door de melk. Dat is een vorm van sterilisatie, want stoom is minstens 100 °C heet. Tocht heeft geüperiseerde melk niet de nadelen van gesteriliseerde melk; alleen moet de melk wel steriel worden bewaard. Het vet zit fijn in de melk verdeeld. Het zijn kleine bolletjes die, omdat vet nu eenmaal de neiging heeft te gaan drijven, na enige tijd aan de oppervlakte een laagje vormen. In de fabriek wordt meestal een deel van het melkvet verwijderd om een constant vetgehalte te krijgen. Vaak wordt in de melkinrichting de melk onder hoge druk door een homogenisator geperst, waardoor de vetbolletjes nog fijner door de vloeistof worden verdeeld (gehomogeniseerde melk). Het van de melk afgeroomde melkvet dient als grondstof voor roomboter. Het vet zelf is te koop als room. Slagroom bevat 40% vet en kan worden opgeklopt. Door het kloppen wordt er lucht in de room gebracht en omdat de vetbolletjes aan elkaar kleven, kan die lucht er niet meer uit. Hierdoor wordt het volume aanzienlijk vergroot. Ongeklopte slagroom kan in sauzen worden verwerkt. In plaats van de vette slagroom kan schenkroom of koffieroom worden gebruikt met een vetgehalte van 20%. Dat is te laag om de room te kunnen opkloppen, maar sauzen is dat geen probleem. Koffiemelk bevat minimaal 10% vet en wordt ook wel 'halfroom' genoemd. Dat is een verwarringwekkende benaming, omdat we ook nog halfvolle koffiemelk kennen. Die bevat iets minder dan 5% vet. Zure room heeft een vetgehalte van 20%. Daaraan zijn speciale melkzuurbacteriën toegevoegd, die ervoor zorgen dat de consistentie veel dikker wordt dan bij gewone room met dit vetgehalte (zo ongeveer tussen yoghurt en kwark in). De smaak is lichtzuur en fris. Door het lage vetgehalte is zure room niet geschikt om te worden opgeklopt, maar voor keukengebruik is hij zeer geschikt. Wat overblijft als het vet uit de melk is verwijderd, is karnemelk. Een deel van de melksuiker is omgezet in melkzuren. Dat geeft een frisse smaak. Karnemelk bevat geen vitamine A en D; die komen uitsluitend opgelost in het vet voor. De naam stamt uit de tijd dat de boter uit de melk werd gekarnd. Melk van biologische of biologisch-dynamische bedrijven is maar licht gepasteuriseerd (72°C) en niet gehomogeniseerd; daardoor roomt zij nog op (zie room). Bewaar melk altijd koel (tussen 4 en 8°C) en vooral donker, ze is erg lichtgevoelig. Sluit een eenmaal geopende fles melk af met een dop, de melk neemt snel andere geuren uit haar omgeving op.

Verwante ingrediënten van Melk


Overzicht van recepten met Melk

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Melk. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Melk en waar Melk het hoofdingrediënt is.

Toon 51-75 van 9401 recepten
Ovenschotel met kerriekool
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kool en Melk

Fruit de ui in 25 g van de boter in ? 3 min. goudgeel en glazig. Bak de spitskool en de komijn en zout naar smaak al omscheppend 2 min. mee....

Ovenschotel met zalm, groente en aardappelpuree
Uit de categorie ovenschotels: met Zalm, Zout en Kaas

Smelt de boter in een pan.Fruit hierin de ui en de knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg de bloem toe en meng goed. Haal de pan van het vuur...

Pannekoeken met kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Kaas en Melk

Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit de ui in wat boter, voeg de tomaten toe en maak ze klein. Voeg de tomatenketchup en kruiden toe. B...

Pannenkoekjes met geitenkaas en groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Zeef de bloem met wat zout en peper in een kom. Maak een kuiltje in het midden en breek er het ei in. Voeg de melk toe en meng (met de handm...

Peren-Notentaart
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Eieren

verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden). vet de springvorm in.hak de chocolade en de hazelnoten fijn. klop de boter, b...

perzikbeignets
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Olie

Breek de eieren in een kom, voeg een mespunt zout en 1 eetlepel suiker toe. Klop de eieren los met de melk en de olijfolie. Zeef de bloem in...

Pretletters!
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Melk

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem tot aan de bodem van de kom, kruimel hier de gist in. Voeg dan ongeveer 1 dl lauwe mel...

Quiche
Uit de categorie ovenschotels: met Ham, Zout en Kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden.Beboter de vorm en bekleed ze met de ontdooide plakjes bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in het bl...

Rostikoekjes met champignonsaus
Uit de categorie bijgerechten: met Melk, Olie en Champignons

1. Laat de inhoud van de zak Maggi Rosti Aardappelkoekjes 10 min. wellen in 250 ml water, zoals op de verpakking staat aangegeven 2. Laat i...

Sinaasappel-korianderflensje gevuld met roomijs
Uit de categorie desserts: met Melk, Basilicum en Koriander

1. Rasp de oranje schil van de sinaasappel boven een kom. Schep de pannenkoekmix en de koriander of basilicum erdoor en bereid met de melk e...

Sinaasappelmandjes .
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

De sinaasappelen goed wassen, drogen en er mandjes van maken. Het vruchtvlees er met een lepeltje uitscheppen en kleinsnijden. De appel schi...

Soep van geroosterde knoflook
Uit de categorie soep: met Zout, Melk en Azijn

Soep van geroosterde knoflook Voor dit gerecht heb je nodig: (Voor 4 personen:) 15 ml olijfolie 1 bol knoflook, ongepeld en in tee...

Spaanse broodschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes chorizo zachtjes uit Bak de ui en paprika ca. 3 minuten zachtjes mee. Schep de tomaa...

Spanakopita (spinazietaart)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Feta

De spinazie wassen en snijden. De boter in de pan laten smelten en de ui fruiten en even later de spinazie toevoegen. Goed doorroeren. Peter...

Speculaaspoppen
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Voor dit speculaasgebak kunt u gebruik maken van een originele houten speculaasplank Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen daarna...

Spinaziestamppot met
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

Kook de aardappelen in een laagje water met een snufje zout in ca. 20 minuten gaar. Kook de spinazie even en en snijd deze grof. Verhi...

Spinazietaart met feta
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Feta

Bak de ui 5 min. in 25 g boter, voeg de ontdooide spinazie toe en bak deze 2 min. mee. Strooi de bloem erover en bak ook dit 2 min. mee. Voe...

Stamppot ijsbergsla, mais en kaas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Zout en Kaas

Aardappelen in 20 minuten gaar koken en de mais kort mee verwarmen. De sla in smalle reepjes snijden en de kaas in piepkleine blokjes. Verwa...

Stamppotje met viscuisine
Uit de categorie ovenschotels: met Vis, Zout en Kool

Verwarm de oven voor tot 225?C (heteluchtoven 200?C). Verwijder het plasticfolie van de viscuisine en laat de vis in de voorverwarmde oven,...

Trompette pasta Campanola met artisjokken
Uit de categorie pasta: met Zout, Melk en Olie

Verwarm de oven voor op 200 gradenRooster de paprika in de oven voor ca. 20 minuten. Neem deze uit de oven en verwijder het vel, kern en zaa...

Tweekleuren-chocolademousse met vanillesaus
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Melk

Boven 2 kommen 3 eieren splitsen. Aan dooiers poedersuiker toevoegen. Met mixer in 5 min. dik en romig kloppen. Helft in andere kom doen. Bo...

Uienbollen
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Melk

Maak eerst het deeg: Voeg alle ingredienten voor het deeg samen. Kneed het deeg 20 minuten met een kneedmachine, met een broodmachine of me...

veloute, een basis voor soepen en sauzen
Uit de categorie sauzen: met Room, Melk en Bloem

Smelt de boter in een pan, voeg gelijk gewicht aan bloem bij.Roer door elkaar en laat dit mengsel 15 minuten zachtjes stoven, zonder bruin t...

VISRAGOUT
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Melk

Laat de kabeljauwfilet in 10 minuten gaar worden in 2? dl water met zout, 1 laurierblad, ui, wortel, peterselie en peperkorrels. Neem de vi...

Zoete aardappelpuree
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Knoflook

1. Pel de knoflook. Schil de aardappels en kook ze met de knoflook in ruim water met zout in ca. 25 minuten gaar. Verwijder de knoflook....

Laatste reacties met dit ingredient

Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

ar the perfect shoes. Now before you'll balk at is an excellent g...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

made available from most cell and frequent phone service providers.In...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

me button which you push sign in faucet.This activates the knocks out ...

Door *nartmannrodn*

Veel voorkomende ingrediënten met Melk