Recepten met Melk

Over Melk

Recepten met Melk

Verse, rauwe melk komt zo van de koe en wordt wel 'boerderijmelk' genoemd. Van nature zitten daar nogal wat bacteriën in die maken, dat de melk niet lang houdbaar is. Rauwe melk wordt al snel zuur, vooral als ze niet koel wordt bewaard. In de melkfabriek wordt de melk daarom gepasteuriseerd. Slechts 20 seconden verhit men deze tot 72-73 °C en direct daarna koelt men de melk tot 4 °C. In op deze wijze gepasteuriseerde melk zitten geen schadelijke bacteriën meer, maar er zitten wel wat bacteriën in, waardoor gepasteuriseerde melk niet onbeperkt houdbaar is. Willen we dat wel, dan zal de melk moeten worden gesteriliseerd. Gesteriliseerde melk is enige tot tijd ver boven het kookpunt verhit. Het gevolg is, dat de eiwitten stollen en de melk daardoor wat dikker lijkt. De kleur is ook geler. Dat komt, omdat onder invloed van de hoge temperatuur een deel van de melksuiker in karamel wordt omgezet. Dergelijke melk is beslist niet zo smakelijk en niet zo gezond. Nogal wat vitamines gaan verloren. Het zgn. 'uperiseren' wordt daarom vaak liever gedaan. Men voert stoom door de melk. Dat is een vorm van sterilisatie, want stoom is minstens 100 °C heet. Tocht heeft geüperiseerde melk niet de nadelen van gesteriliseerde melk; alleen moet de melk wel steriel worden bewaard. Het vet zit fijn in de melk verdeeld. Het zijn kleine bolletjes die, omdat vet nu eenmaal de neiging heeft te gaan drijven, na enige tijd aan de oppervlakte een laagje vormen. In de fabriek wordt meestal een deel van het melkvet verwijderd om een constant vetgehalte te krijgen. Vaak wordt in de melkinrichting de melk onder hoge druk door een homogenisator geperst, waardoor de vetbolletjes nog fijner door de vloeistof worden verdeeld (gehomogeniseerde melk). Het van de melk afgeroomde melkvet dient als grondstof voor roomboter. Het vet zelf is te koop als room. Slagroom bevat 40% vet en kan worden opgeklopt. Door het kloppen wordt er lucht in de room gebracht en omdat de vetbolletjes aan elkaar kleven, kan die lucht er niet meer uit. Hierdoor wordt het volume aanzienlijk vergroot. Ongeklopte slagroom kan in sauzen worden verwerkt. In plaats van de vette slagroom kan schenkroom of koffieroom worden gebruikt met een vetgehalte van 20%. Dat is te laag om de room te kunnen opkloppen, maar sauzen is dat geen probleem. Koffiemelk bevat minimaal 10% vet en wordt ook wel 'halfroom' genoemd. Dat is een verwarringwekkende benaming, omdat we ook nog halfvolle koffiemelk kennen. Die bevat iets minder dan 5% vet. Zure room heeft een vetgehalte van 20%. Daaraan zijn speciale melkzuurbacteriën toegevoegd, die ervoor zorgen dat de consistentie veel dikker wordt dan bij gewone room met dit vetgehalte (zo ongeveer tussen yoghurt en kwark in). De smaak is lichtzuur en fris. Door het lage vetgehalte is zure room niet geschikt om te worden opgeklopt, maar voor keukengebruik is hij zeer geschikt. Wat overblijft als het vet uit de melk is verwijderd, is karnemelk. Een deel van de melksuiker is omgezet in melkzuren. Dat geeft een frisse smaak. Karnemelk bevat geen vitamine A en D; die komen uitsluitend opgelost in het vet voor. De naam stamt uit de tijd dat de boter uit de melk werd gekarnd. Melk van biologische of biologisch-dynamische bedrijven is maar licht gepasteuriseerd (72°C) en niet gehomogeniseerd; daardoor roomt zij nog op (zie room). Bewaar melk altijd koel (tussen 4 en 8°C) en vooral donker, ze is erg lichtgevoelig. Sluit een eenmaal geopende fles melk af met een dop, de melk neemt snel andere geuren uit haar omgeving op.

Verwante ingrediënten van Melk


Overzicht van recepten met Melk

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Melk. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Melk en waar Melk het hoofdingrediënt is.

Toon 76-100 van 9401 recepten
Zuurkoolstamppot met appeltjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Walnoot

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Kook de zuurkool ? 10 min. in weinig water gaar en...

'CHUNCKY' CHOCOPARFAIT MET KARAMELFILLO
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Melk

1. Bestrijk de binnenzijde van het cakeblik dun met boter of olie en bekleed het blik vervolgens met plasticfolie. Smelt in een metalen of g...

'Drie Parels' soep.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Sherry

Verwijder alle witte pezen en vliezen uit het kippevlees,hak (maal)dit tot pulp,meng het 1/2 (10ml)maizena en melk,voeg het eiwit toe en men...

'Faraona al Mascarpone'
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

Maak de parelhoen schoon en dep droog met keukenpapier. Vul de parelhoen met de mascarpone en zout en peper. Doe in een pan waar de parelhoe...

'Ontbijt'koekjes
Uit de categorie pannenkoeken: met Melk, Rijst en Bloem

Ei los kloppen. Al kloppend/roerend bloem, melk, rijst en vanille-suiker of de citroen- of sinaasappelschil erbij doen. In koekenpan in zo...

"AMALIA", GEHAKTBALLETJES VAN ORANJE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Room

GEBONDEN TOMATENSAUS: 500ml runderbouillon - 20g patentbloem -15gmargarine - 40g tomatenpuree - 40g vette mirepoix(prei, wortel ui gestoten...

"Apple Crumble"
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Kaneel

Kors: Klits botter en suiker tot room. Klits eier by. Sif droe bestandele en voeg by botter mengsel. Meng met mes tot mengsel krummelrig...

"Bananendessert !!!"
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

*Snij de bananen in de lengte door,en leg ze in een vuurvaste schotel*Bestrooi ze met 3 eetl.suiker*Overgiet ze nu met een glaasje rum*Stroo...

"Bladerdeegbakjes met Ragout en Tomatensaus&q
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Room

Oven voorverwarmen op 200 graden C. Van 4 deegplakjes randen met water bestrijken. Uit 4 andere deegplakjes met vormpje rondje steken (word...

"Bookwiet'n Jan Hennik"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Paprika

Doe het meel in een kom en maak een kuiltje. Voeg het ei,het zout en de melk toe in het kuiltje.. Roer met een garde vanuit het midden all...

"BROODPUDDING MET PEER"
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Brood

*Brood verkruimelen en overgieten met lauwe melk,laten zwellen*nu de geklutste eieren,kaneel,kirsch,en suiker erbij,en goed mengen*doe nu de...

"Champignonsoep met Kerrie"
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Melk

Snij de prijen in ringetjes, borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes. Doe een beetje (klein beetje) boter in een soeppan, roer...

"Chocoladecake met sinaasappel,en gekonfijt f
Uit de categorie desserts: met Sla, Melk en Bloem

*Meng de suiker,bloem,cacao,melk,boter,sinaasappelschil,eierdooiers,bakpoeder,gekonfijte fruit in een grote kom goed dooreen,er mogen geen b...

"DOODVREET-LEPELSKONS"
Uit de categorie borrelhapjes: met Melk, Olie en Suiker

Meng olie, eiers, melk tot glad. Meng droe bestanddele en suiker. Meng die mengsel by droe mengsel. Deeg moet slap wees om te skep met le...

"Echte Oostenrijkse Kaiserschmarrn"
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

De rozijnen in de rum weken. Dooiers + suiker + vanillesuiker + zout heel stevig opkloppen.Afwisselend bloem doorzeven en de melk toevoegen....

"FRUITBROODJES"
Uit de categorie desserts: met Melk, Vijgen en Suiker

1:Doe de margarine,en bakmeel in een kom en snij met 2 messen kruimelig 2:Voeg nu de suiker,gekonfijt fruit,rozijnen,abrikoosjes,en vijgen t...

"Fruitcreme met oud brood!!"
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Bananen

1.Smeer confituur op de boterhammen,en snij ze in twee 2.Schik de boterhammen schuin leunend tegen elkaar in de ovenschaal 3.Leg er de banan...

"GEROOMDE MIELIES"
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Bloem

-fruit ui glazig in boter -voeg bloen,zout,peper,noodmuskaat en mosterdpoeder erbij en maak bloem gaar -voeg melk en bouillon mengsel erbij...

"Harvest Crumble" Ovenschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Kaas en Melk

Rooster en verkruimel het brood. smeer de ovenschaal in met boter.Verwarm de oven voor op 190 graden C snijd de wortelen, de koolraap,de p...

"HERDERSPASTEI"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

-fruit ui in margarine en bak worstvulling en gehakt rul -meng bouillon, tomatenketchup, worcestersaus, peterselie, zout en peper bij gehakt...

"INGELE KERRIEVIS"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Melk

-dompel vis in melk en erna in meel -bak vis in olie en dreineer -fruit uien glazig in 30ml olie en voeg kruiden toe en fruit verder voor 3...

"Kartoffelkuchen"
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Melk

Aardappels schillen en gaar koken met enig zout toegevoegd en af laten koelen. Vervolgens door een grove zeef drukken. De ui fijn snijden. H...

"Koekenbrood"
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Melk

Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje. Strooi over de rand de poedersuiker, het zout en de vanillesuiker. Verdeel de (zachte) boter o...

"LEKKERE GROENTEN-AARDAPPELSCHOTEL"
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Melk en Dille

# Doe de aardappelen in gezouten water,en kook ze gaar. # Doe er boter,peper en zout,nootmuskaat en melk bij,en stampen maar. # Schep de a...

"Perentaart met walnoten en vijgen!"
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

*Bloem met zout in kom doen*Kuiltje maken en de in blokjes gedane boter erin doen,en kneden*Doe er water bij,en kleed tot een glad deeg*Rol...

Laatste reacties met dit ingredient

Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

ar the perfect shoes. Now before you'll balk at is an excellent g...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

made available from most cell and frequent phone service providers.In...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

me button which you push sign in faucet.This activates the knocks out ...

Door *nartmannrodn*

Veel voorkomende ingrediënten met Melk