Recepten met Melk

Over Melk

Recepten met Melk

Verse, rauwe melk komt zo van de koe en wordt wel 'boerderijmelk' genoemd. Van nature zitten daar nogal wat bacteriën in die maken, dat de melk niet lang houdbaar is. Rauwe melk wordt al snel zuur, vooral als ze niet koel wordt bewaard. In de melkfabriek wordt de melk daarom gepasteuriseerd. Slechts 20 seconden verhit men deze tot 72-73 °C en direct daarna koelt men de melk tot 4 °C. In op deze wijze gepasteuriseerde melk zitten geen schadelijke bacteriën meer, maar er zitten wel wat bacteriën in, waardoor gepasteuriseerde melk niet onbeperkt houdbaar is. Willen we dat wel, dan zal de melk moeten worden gesteriliseerd. Gesteriliseerde melk is enige tot tijd ver boven het kookpunt verhit. Het gevolg is, dat de eiwitten stollen en de melk daardoor wat dikker lijkt. De kleur is ook geler. Dat komt, omdat onder invloed van de hoge temperatuur een deel van de melksuiker in karamel wordt omgezet. Dergelijke melk is beslist niet zo smakelijk en niet zo gezond. Nogal wat vitamines gaan verloren. Het zgn. 'uperiseren' wordt daarom vaak liever gedaan. Men voert stoom door de melk. Dat is een vorm van sterilisatie, want stoom is minstens 100 °C heet. Tocht heeft geüperiseerde melk niet de nadelen van gesteriliseerde melk; alleen moet de melk wel steriel worden bewaard. Het vet zit fijn in de melk verdeeld. Het zijn kleine bolletjes die, omdat vet nu eenmaal de neiging heeft te gaan drijven, na enige tijd aan de oppervlakte een laagje vormen. In de fabriek wordt meestal een deel van het melkvet verwijderd om een constant vetgehalte te krijgen. Vaak wordt in de melkinrichting de melk onder hoge druk door een homogenisator geperst, waardoor de vetbolletjes nog fijner door de vloeistof worden verdeeld (gehomogeniseerde melk). Het van de melk afgeroomde melkvet dient als grondstof voor roomboter. Het vet zelf is te koop als room. Slagroom bevat 40% vet en kan worden opgeklopt. Door het kloppen wordt er lucht in de room gebracht en omdat de vetbolletjes aan elkaar kleven, kan die lucht er niet meer uit. Hierdoor wordt het volume aanzienlijk vergroot. Ongeklopte slagroom kan in sauzen worden verwerkt. In plaats van de vette slagroom kan schenkroom of koffieroom worden gebruikt met een vetgehalte van 20%. Dat is te laag om de room te kunnen opkloppen, maar sauzen is dat geen probleem. Koffiemelk bevat minimaal 10% vet en wordt ook wel 'halfroom' genoemd. Dat is een verwarringwekkende benaming, omdat we ook nog halfvolle koffiemelk kennen. Die bevat iets minder dan 5% vet. Zure room heeft een vetgehalte van 20%. Daaraan zijn speciale melkzuurbacteriën toegevoegd, die ervoor zorgen dat de consistentie veel dikker wordt dan bij gewone room met dit vetgehalte (zo ongeveer tussen yoghurt en kwark in). De smaak is lichtzuur en fris. Door het lage vetgehalte is zure room niet geschikt om te worden opgeklopt, maar voor keukengebruik is hij zeer geschikt. Wat overblijft als het vet uit de melk is verwijderd, is karnemelk. Een deel van de melksuiker is omgezet in melkzuren. Dat geeft een frisse smaak. Karnemelk bevat geen vitamine A en D; die komen uitsluitend opgelost in het vet voor. De naam stamt uit de tijd dat de boter uit de melk werd gekarnd. Melk van biologische of biologisch-dynamische bedrijven is maar licht gepasteuriseerd (72°C) en niet gehomogeniseerd; daardoor roomt zij nog op (zie room). Bewaar melk altijd koel (tussen 4 en 8°C) en vooral donker, ze is erg lichtgevoelig. Sluit een eenmaal geopende fles melk af met een dop, de melk neemt snel andere geuren uit haar omgeving op.

Verwante ingrediënten van Melk


Overzicht van recepten met Melk

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Melk. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Melk en waar Melk het hoofdingrediënt is.

Toon 101-125 van 9401 recepten
"PIESANG KARAMEL POEDING"
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Suiker

-smelt suiker in zware pan tot stroperig -meng overige ingredienten en roer goed door suiker-karamel -laat deze mengsel afkoellen zamenstell...

"sandwich"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

snijd de aardappels(met kaasschaaf)in flinters. maak de broccoli schoon, verdeel ze in hele kleine roosjes en vermeng deze met het shoarmavl...

"Spinazietaart"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Melk

Kook de pasta net niet gaar (zo'n 2 minuten korter dan op de verpakking aangegeven staat) en laat deze goed uitlekken. Ontdooi de spinaz...

"Wasgoedbundels"
Uit de categorie borrelhapjes: met Melk en Olie

Vryf botter in meel waarin bakpoeier en sout is. Meng eier met bietjie melk. Meng deeg daarmee. Dit moet rolbare deeg wees. Rol dun uit...

"Waterbul"
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Kaneel

Laat het bladerdeeg ontdooien.Verwarm de oven voor op 250 graden.Rol het deeg op een, met bloem bestoven plank, 3 millimeter dik uit en snij...

(Horeca)Satesaus
Uit de categorie bijgerechten: met Melk, Ketjap en Sambal

Zet een grote pan met daarin ongeveer 1 liter van de melk op een middelgroot vuur en los hierin de bouillonblokjes op. Doe hierin de pindak...

(Ierse gehaktballetjes)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Bier en Melk

Meng alle ingredienten voor het gehaktmengsel door elkaar en vorm hiervan 8 grote of 40 tot 50 kleine vleesballen.Verwarm de boter in een gr...

(Sambal) Goreng Telor
Uit de categorie bijgerechten: met Melk, Santen en Suiker

De eieren koken (hard). Pellen en laten afkoelen.Doe de slaolie in een pan, laat het niet te heet worden. De ui en knoflook licht fruiten....

(WW) Champignon-omelet
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Melk en Sherry

1. Smoor de champignons met de sherry 2 minuten in een anti-kleefpan. 2. Meng de maizena met 1 eetl. van de melk. Voeg de rest van de melk...

(WW) Eieren met kaassaus
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Melk en Bloem

1. Was de spinazie zorgvuldig en kook spinazie daarna met aanhangend water gedurende 5 minuten. Laat de spinazie goed uitlekken en hak de sp...

(WW) Gekruide champignonomelet
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Melk en Paprika

1. Verhit een anti-kleefpan en fruit de ui, paprika en champignons 2 tot 3 minuten. Zet de pan naast de warmtebron. 2. Klop in een kleien k...

(WW) Kipcasserole
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Melk en Olie

1. Verwarm de oven voor op 180 graden C. Stoom de kipfilets gaar en snij de kip daarna fijn.2. Verhit de olie in een antikleefpan en fruit d...

*Bietenpuree*
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Melk

Kook de aardappelen en maak er met boter, room/melk en kruiden naar smaak puree van.Stamp alle ingredienten goed door elkaar zodat er een st...

*Jamie Oliver's appeltaart
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Gember

Verwarm de oven voor op 150 ?C/stand 2. Voor het deeg meng je in een keukenmachine bloem, boter, suiker en citroenschil. Doe er daarna d...

*Jamie Oliver's Chocoladepotjes
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Melk

Verhit de koffieroom in een pan met dikke bodem tot hij bijna kookt. Zet de pan van het vuur, laat hem 1 minuut staan en meng dan pas de i...

*Jamie Oliver's Toffee Appeltaart
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Zet de dichte blikjes gecondenseerde melk in een hoge pan onder water. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en houd het water met...

*KOFFIE NEGRITA*
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Room en Melk

Maak 7 kopjes extra sterke koffie.Meng vervolgens in een pannetje de cacaopoeder in een half kopje koud water. Voeg koffie suiker,melk en...

*Zuurkool met paprika en prei
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Melk

Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze met water en zout in 20 minuten gaar. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de Pap...

10 min.stamppot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Melk

nvtPuree maken volgens gebruiksaanwijzing met melk en boter. Ham in reepjes snijden. Andijvie,wortel.ham en mosterd door puree scheppen en d...

10 minuten stamppot.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Melk

Puree maken volgens gebruiksaanwijzing met melk en boter. Ham in reepjes snijden. Andijvie, wortel, ham en mosterd door puree scheppen en do...

11-Stedenbliksem
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Azijn

Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Snij de bosuitjes in ringen en de stoofperen in kleine blokjes.Kook de aardappels en koolrabi in...

15 jaar Plustaart.
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

Breng 1 dl melk met een vanillestokje aan de kook, laat 10 minuten op laag vuur trekken. Klop 70 gram suiker en 30 gram eigeel met een mixer...

24 uren salade
Uit de categorie salades: met Ham, Melk en Ananas

Kook de eitjes hard,laat afkoelen...Open de pot mais en laat uitlekken.Hetzelfde met de ananas.Was en snij de porei in fijne ringetjes.Schil...

4/4DE GEBAK MET CONFITUUR
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

Meng met een klopper de suiker en de margarine die je een ? uur voordien uit de koelkast hebt gezet. De mengeling moet schuimig worden. Voeg...

5 december Ijs
Uit de categorie borrelhapjes: met Room, Melk en Suiker

Rasp je chocolade letter grof. Zet de melk op, maar houd een klein beetje achter. Hier roer je de maizena en de suiker mee los. Als de mel...

Laatste reacties met dit ingredient

Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

ar the perfect shoes. Now before you'll balk at is an excellent g...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

made available from most cell and frequent phone service providers.In...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

me button which you push sign in faucet.This activates the knocks out ...

Door *nartmannrodn*

Veel voorkomende ingrediënten met Melk