Recepten met Melk

Over Melk

Recepten met Melk

Verse, rauwe melk komt zo van de koe en wordt wel 'boerderijmelk' genoemd. Van nature zitten daar nogal wat bacteriën in die maken, dat de melk niet lang houdbaar is. Rauwe melk wordt al snel zuur, vooral als ze niet koel wordt bewaard. In de melkfabriek wordt de melk daarom gepasteuriseerd. Slechts 20 seconden verhit men deze tot 72-73 °C en direct daarna koelt men de melk tot 4 °C. In op deze wijze gepasteuriseerde melk zitten geen schadelijke bacteriën meer, maar er zitten wel wat bacteriën in, waardoor gepasteuriseerde melk niet onbeperkt houdbaar is. Willen we dat wel, dan zal de melk moeten worden gesteriliseerd. Gesteriliseerde melk is enige tot tijd ver boven het kookpunt verhit. Het gevolg is, dat de eiwitten stollen en de melk daardoor wat dikker lijkt. De kleur is ook geler. Dat komt, omdat onder invloed van de hoge temperatuur een deel van de melksuiker in karamel wordt omgezet. Dergelijke melk is beslist niet zo smakelijk en niet zo gezond. Nogal wat vitamines gaan verloren. Het zgn. 'uperiseren' wordt daarom vaak liever gedaan. Men voert stoom door de melk. Dat is een vorm van sterilisatie, want stoom is minstens 100 °C heet. Tocht heeft geüperiseerde melk niet de nadelen van gesteriliseerde melk; alleen moet de melk wel steriel worden bewaard. Het vet zit fijn in de melk verdeeld. Het zijn kleine bolletjes die, omdat vet nu eenmaal de neiging heeft te gaan drijven, na enige tijd aan de oppervlakte een laagje vormen. In de fabriek wordt meestal een deel van het melkvet verwijderd om een constant vetgehalte te krijgen. Vaak wordt in de melkinrichting de melk onder hoge druk door een homogenisator geperst, waardoor de vetbolletjes nog fijner door de vloeistof worden verdeeld (gehomogeniseerde melk). Het van de melk afgeroomde melkvet dient als grondstof voor roomboter. Het vet zelf is te koop als room. Slagroom bevat 40% vet en kan worden opgeklopt. Door het kloppen wordt er lucht in de room gebracht en omdat de vetbolletjes aan elkaar kleven, kan die lucht er niet meer uit. Hierdoor wordt het volume aanzienlijk vergroot. Ongeklopte slagroom kan in sauzen worden verwerkt. In plaats van de vette slagroom kan schenkroom of koffieroom worden gebruikt met een vetgehalte van 20%. Dat is te laag om de room te kunnen opkloppen, maar sauzen is dat geen probleem. Koffiemelk bevat minimaal 10% vet en wordt ook wel 'halfroom' genoemd. Dat is een verwarringwekkende benaming, omdat we ook nog halfvolle koffiemelk kennen. Die bevat iets minder dan 5% vet. Zure room heeft een vetgehalte van 20%. Daaraan zijn speciale melkzuurbacteriën toegevoegd, die ervoor zorgen dat de consistentie veel dikker wordt dan bij gewone room met dit vetgehalte (zo ongeveer tussen yoghurt en kwark in). De smaak is lichtzuur en fris. Door het lage vetgehalte is zure room niet geschikt om te worden opgeklopt, maar voor keukengebruik is hij zeer geschikt. Wat overblijft als het vet uit de melk is verwijderd, is karnemelk. Een deel van de melksuiker is omgezet in melkzuren. Dat geeft een frisse smaak. Karnemelk bevat geen vitamine A en D; die komen uitsluitend opgelost in het vet voor. De naam stamt uit de tijd dat de boter uit de melk werd gekarnd. Melk van biologische of biologisch-dynamische bedrijven is maar licht gepasteuriseerd (72°C) en niet gehomogeniseerd; daardoor roomt zij nog op (zie room). Bewaar melk altijd koel (tussen 4 en 8°C) en vooral donker, ze is erg lichtgevoelig. Sluit een eenmaal geopende fles melk af met een dop, de melk neemt snel andere geuren uit haar omgeving op.

Verwante ingrediënten van Melk


Overzicht van recepten met Melk

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Melk. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Melk en waar Melk het hoofdingrediënt is.

Toon 126-150 van 9401 recepten
6xverrassen met kerststol
Uit de categorie brood: met Melk, Brood en Suiker

Ingredienten volgens recept naar keuze voorbereiden.In steelpan boter smelten. Melk toevoegen en verwarmen tot lauw. In kom,volgens gebrui...

: pannetone
Uit de categorie desserts: met Gist, Zout en Melk

1 dag vantevoren: week de bloempot een nacht in water.bekleed de pot met bakpapier. vet het papier in met boter. los de gist en 1 el su...

Aardappelen met champignons en spek
Uit de categorie bijgerechten: met Kaas, Room en Melk

? Ovenschaal beboteren, aardappelschijfjes over de bodem verdelen. ? > Olijfolie in de koekenpan opwarmen, spekblokjes, champignonschijf...

Baba au Rhum
Uit de categorie desserts: met Gist, Zout en Room

? Zeef de bloem, voeg de gist, het zout en de suiker toe. ? Roer de boter met een houten lepel tot room. ? Druk een kuiltje in de bloem, v...

Paul Bocuse's bechamel-saus
Uit de categorie sauzen: met Zout, Melk en Tijm

? Stoof in een pan, zachtjes in de boter, het klein gesneden kalfsvlees met de ui, tijm, peper, nootmuskaat en het zout. ? >> Doe de...

Citroenpudding
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

? Verwarm de oven voor op 180 ?C. en beboter de vorm. ? > Doe de boter, suiker en citroenrasp in een kom, klop dit tot een licht en luc...

Flensjes gevuld met groenten
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Zout en Melk

? Maak van de ingredienten een glad flensjes beslag. ? > Haal het buitenste blad van de prei en snijd hieruit 10 a 15 lange reepjes, haa...

Florentijnse Kabeljauw
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Kaas

> Kabeljauw 10 minuten laten pocheren in de bouillon.( stomen erboven kan ook) > Spinazie even roerbakken om het volume te vermindere...

Gegrilde dorade met mosterdsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Melk

? Vis onder stromend water schoonspoelen en droogdeppen, insmeren met mosterd en vers gemalen peper 5 minuten laten rusten en instrijken met...

Gnocchi a l'ancienne
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Melk

? Meng in een pan de melk, boter, zout en nootmuskaat, breng het geheel aan de kook. ? >> Zodra de boter is gesmolten, de bloem lucht...

Kaassaus voor luilakken
Uit de categorie sauzen: met Zout, Kaas en Room

glimlachend het kuipje openen en je fantasie in werking zetten!1 dl. vloeistof verwarmen, kaas toevoegen en al roerend laten oplossen. >...

Kaassouffle
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Zout en Kaas

? Smelt de boter in een pannetje, de bloem erdoor en roer een mooie gladde roux, laat deze een minuutje garen (bubbelen) en haal de pan van...

Le Poupeton
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Kaas

? Verwijder het vel en de graten. ? > Wrijf in een vijzel, of met een staafmixer, de vis en het brood fijn. ? > Klop er een voor ee...

Escoffier's sauce bechamel
Uit de categorie sauzen: met Zout, Melk en Tijm

? kalfsvlees, ui, tijm, zout, noot, zout en gemalen peperkorrels zachtjes stoven. ? De roux met de kokende melk vermengen, al roerende aan...

Tournedos a l'arlesienne
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

? Garnituur : TOMATEN, verwijder het steeltje, schep de kern en de pitten eruit en kruid ze van binnen met zout en peper. ? > AUBERGINE,...

Ui-prei-taart
Uit de categorie borrelhapjes: met Prei, Kaas en Room

? Bakvorm(pjes) invetten, bestrooien met een beetje bloem, bekleden, een met een vork op diverse plekken gaatjes prikken. ? > Spekjes i...

Verse vijgen met kaneelcreme
Uit de categorie desserts: met Port, Room en Melk

? De vijgen schillen en doormidden snijden. ? > De port, het citroensap en het maismeel aan de kook brengen ? > Vijgen overgieten me...

Aalbessen-feuilletetaart
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

Bodem: Plakjes bladerdeeg uitspreiden en laten ontdooien. Oven voorverwarmen op 225 C. Bakplaat invetten. 1 ei loskloppen. Van plakjes bl...

Aalbessentaart Helene
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

Oven voorverwarmen op 170gr.C. Roerdeeg maken van de ingredienten genoemd onder deeg. Bakbplaat met bakpapier bekleden en deeg erover uitstr...

Aalpastei met wijn en cognac
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

Meet de ingredienten af. Neem 1 van de 3 eieren en splits dooier en eiwit. Zeef de bloem en voeg er een el. zout aan toe. Snij de boter in s...

Aalsterse vlaai.
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Melk en Kaneel

2 lepels suikermet melk aan de kook brengen met het snufje zout. Zodra de melk kookt, van het vuur halen. Intussen beschuiten en ontbijtko...

Aarbeien-ricottacrepes met sinaas-likeursaus
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Bloem

*zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden *roer het ei en de eierdooier en de melk er langzaam door, tot een lklontvrij b...

Aarbeienmilkshake
Uit de categorie borrelhapjes: met Melk en Aardbei

Mix de ingredienten goed door elkaar en giet het meteen in 4 grote glazen. Onmiddelijk opdienen...

aarbeienmolentjes
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Voor het deeg de bloem met de Backinpoeder mengen en zeven Doe het mengsel in een beslagkom De kwark, melk, zonnebloemolie, vanillesuiker, p...

Aardappel preisoep
Uit de categorie soep: met Prei, Melk en Uien

15 minuten.Smelt boter in een pan en fruit uien en prei ca. 3 minuten. Voeg de aardappelen toe en bak ze goudbruin. Voeg de havervlokken t...

Laatste reacties met dit ingredient

Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

ar the perfect shoes. Now before you'll balk at is an excellent g...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

made available from most cell and frequent phone service providers.In...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

me button which you push sign in faucet.This activates the knocks out ...

Door *nartmannrodn*

Veel voorkomende ingrediënten met Melk