Recepten met Melk

Over Melk

Recepten met Melk

Verse, rauwe melk komt zo van de koe en wordt wel 'boerderijmelk' genoemd. Van nature zitten daar nogal wat bacteriën in die maken, dat de melk niet lang houdbaar is. Rauwe melk wordt al snel zuur, vooral als ze niet koel wordt bewaard. In de melkfabriek wordt de melk daarom gepasteuriseerd. Slechts 20 seconden verhit men deze tot 72-73 °C en direct daarna koelt men de melk tot 4 °C. In op deze wijze gepasteuriseerde melk zitten geen schadelijke bacteriën meer, maar er zitten wel wat bacteriën in, waardoor gepasteuriseerde melk niet onbeperkt houdbaar is. Willen we dat wel, dan zal de melk moeten worden gesteriliseerd. Gesteriliseerde melk is enige tot tijd ver boven het kookpunt verhit. Het gevolg is, dat de eiwitten stollen en de melk daardoor wat dikker lijkt. De kleur is ook geler. Dat komt, omdat onder invloed van de hoge temperatuur een deel van de melksuiker in karamel wordt omgezet. Dergelijke melk is beslist niet zo smakelijk en niet zo gezond. Nogal wat vitamines gaan verloren. Het zgn. 'uperiseren' wordt daarom vaak liever gedaan. Men voert stoom door de melk. Dat is een vorm van sterilisatie, want stoom is minstens 100 °C heet. Tocht heeft geüperiseerde melk niet de nadelen van gesteriliseerde melk; alleen moet de melk wel steriel worden bewaard. Het vet zit fijn in de melk verdeeld. Het zijn kleine bolletjes die, omdat vet nu eenmaal de neiging heeft te gaan drijven, na enige tijd aan de oppervlakte een laagje vormen. In de fabriek wordt meestal een deel van het melkvet verwijderd om een constant vetgehalte te krijgen. Vaak wordt in de melkinrichting de melk onder hoge druk door een homogenisator geperst, waardoor de vetbolletjes nog fijner door de vloeistof worden verdeeld (gehomogeniseerde melk). Het van de melk afgeroomde melkvet dient als grondstof voor roomboter. Het vet zelf is te koop als room. Slagroom bevat 40% vet en kan worden opgeklopt. Door het kloppen wordt er lucht in de room gebracht en omdat de vetbolletjes aan elkaar kleven, kan die lucht er niet meer uit. Hierdoor wordt het volume aanzienlijk vergroot. Ongeklopte slagroom kan in sauzen worden verwerkt. In plaats van de vette slagroom kan schenkroom of koffieroom worden gebruikt met een vetgehalte van 20%. Dat is te laag om de room te kunnen opkloppen, maar sauzen is dat geen probleem. Koffiemelk bevat minimaal 10% vet en wordt ook wel 'halfroom' genoemd. Dat is een verwarringwekkende benaming, omdat we ook nog halfvolle koffiemelk kennen. Die bevat iets minder dan 5% vet. Zure room heeft een vetgehalte van 20%. Daaraan zijn speciale melkzuurbacteriën toegevoegd, die ervoor zorgen dat de consistentie veel dikker wordt dan bij gewone room met dit vetgehalte (zo ongeveer tussen yoghurt en kwark in). De smaak is lichtzuur en fris. Door het lage vetgehalte is zure room niet geschikt om te worden opgeklopt, maar voor keukengebruik is hij zeer geschikt. Wat overblijft als het vet uit de melk is verwijderd, is karnemelk. Een deel van de melksuiker is omgezet in melkzuren. Dat geeft een frisse smaak. Karnemelk bevat geen vitamine A en D; die komen uitsluitend opgelost in het vet voor. De naam stamt uit de tijd dat de boter uit de melk werd gekarnd. Melk van biologische of biologisch-dynamische bedrijven is maar licht gepasteuriseerd (72°C) en niet gehomogeniseerd; daardoor roomt zij nog op (zie room). Bewaar melk altijd koel (tussen 4 en 8°C) en vooral donker, ze is erg lichtgevoelig. Sluit een eenmaal geopende fles melk af met een dop, de melk neemt snel andere geuren uit haar omgeving op.

Verwante ingrediënten van Melk


Overzicht van recepten met Melk

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Melk. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Melk en waar Melk het hoofdingrediënt is.

Toon 151-175 van 9401 recepten
Aardappel anders zonder potje
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Melk

Schil de aardappelen, bewaar ze zolang onder water Smelt de boter in een pannetje (niet bruin laten worden), voeg de bloem toe en roer goed...

Aardappel barcadere
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Room en Melk

Leg de ongeschilde, gewassen aardappelen in een vuurvaste schotel en bedek de aardappelen volledig met grof zeezout. Plaats de schotel in ee...

Aardappel blini met salsa cruda
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room, Melk en Salsa

1. Kook de aardappels gaar, giet af en pureer in een kom. Roer de zelfrijzend bakmeel en soda erdoor. 2. Maak een holletje in het midden en...

Aardappel courgette schotel EGA
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Plakjes aardappel, courgette en tomaat om en om in een ovenschaal op een panvitvelletje. Klop het ei met de melk en giet erover. Bestrooi de...

Aardappel flensjes Parmentier
Uit de categorie bijgerechten: met Ghee, Zout en Room

Was de aardappels goed, maar schil ze niet.Zet ze op met weinig koud water en breng ze aan de kook.Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.Gie...

Aardappel frittata
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Melk en Tijm

Snijd de ui in dunne ringen en plet de knoflook. Snijd de paprika fijn. Laat de mais uitlekken. Snijd de aardappelen in dunne plakken. a...

Aardappel gepoft met een romige vulling van Mon Ch
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Melk en Citroen

Verwarm de oven voor op 175 gradenBorstel de aardappelen onder koud stromen water goed schoon en verpak elke aardappel losjes in een stuk al...

Aardappel met romige fetavulling, gepoft
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Feta

Borstel de aardappels schoon onder koud stromend water en dep droog met keukenpapier. Prik de aardappels hier en daar in. Vouw keukenpapier...

Aardappel pannenkoeken (bramboraky)
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Melk en Olie

Gewassen en geschilde aardappelen raspen, vocht afgieten. Overgieten met hete melk opdat de aardappelen niet bruin worden, losgeklopte eier...

Aardappel pannenkoeken (Praagse Cmunda)
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Melk en Olie

Gewassen en geschilde aardappelen raspen, vocht afgieten. Overgieten met hete melk opdat de aardappelen niet bruin worden, losgeklopte eier...

Aardappel prei gratin met kaas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Kaas

Verwarm de oven voor op 180oC. Stoom de prei in 10 min. zacht. Beboter een ovenschaal, leg om en om laagjes prei en aardappel erin en bestro...

Aardappel preigratin
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Melk

Maak de prei schoon en snij hem in flinterdunne ringetjes. Klop de verse roomkaas en de melk met een handmixer los en pers het teentje knofl...

aardappel puree op verschillende wijze
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Aardappelen

schil de aardappelen en snij ze in stukken. kook ze in weinig water met een beetje zout in ca. 25 min. gaar. giet de aardappelen af. stam...

Aardappel sesam poffertjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Bloem

kook de aardappelen goed gaar verwarm de melk met de boter en maak een aardappel puree voeg er nu ook 3 eieren aan toe en roer er de bloem...

Aardappel wafeltjes.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Bloem

-Schil de aarsappelen,snij in stukken en kook ze gaar in licht gezouten water. -Giet ze af.-Prak de aardappelen fijn door een zeef,of beter...

Aardappel&spruitjes-schotel met kastanje-granineer
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Melk

- Hak de aardappels en de ui in de hakmachine. Kook de gehakte aardappels en ui 10 minuten in een afgedekt schaaltje/bakje in de magnetron....

aardappel-anders 1
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Melk

Oven voorverwarmen op 200 gr.Aardappelschijfjes dakpansgewijs in overschaal leggen, peper en zout tussen elke laag, tenen knoflook erover ui...

Aardappel-boerenkoolflensjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zalm, Zout en Kool

Schil de aardappelen en kook ze in water met zout gaar in 25 min. Stamp ze daarna fijn. Kook de boerenkool in kokend water met zout in 15-...

Aardappel-broccolischotel
Uit de categorie bijgerechten: met Kaas, Melk en Uien

Kook de aardappels en stamp ze fijn. Bak de uien op hoog vuur middelbruin. Verwarm de oven voor op 180 graden.Maak een luchtige puree van...

Aardappel-cakjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Room

Bereid de aardappelpuree met de melk en 4 dl water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de slagroom, de eidooiers en de oregano er...

Aardappel-Champignontaartje met Camembert
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room, Melk en Tijm

Oven voorverwarmen op 170 graden, champignons schoonmaken, knoflook in plakjes snijden, camembert in plakken snijden en de aardappels in pla...

Aardappel-Chorizo-Tortilla
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Olie

Verhit 2 el olie in een grote koekenpan. Bak de aardappelplakjes in ca. 10 minuten gaar. Laat ze niet verkelueren. Klop intussen de eieren l...

AARDAPPEL-COURGETTE GRATIN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

ovenschaal invetten, aardappelen zonder en courgettes met schil in plakjes snijden (2,5 mm). de helft van de aardappelen in de ovenschaal le...

Aardappel-Courgette Schotel
Uit de categorie vegetarisch: met Sla, Zout en Kaas

Van te voren aardappels afboenen en bijna gaar koken. Schil ongeveer een kilo en snijdt ze in plakjes. Twee grote courgettes wassen en in d...

Aardappel-courgettegratin
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Room

Een ovenschaal met het opengesneden teentje knoflook inwrijven en dik met boter invetten. De aardappels en courgette in dunne plakjes snijd...

Laatste reacties met dit ingredient

Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

ar the perfect shoes. Now before you'll balk at is an excellent g...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

made available from most cell and frequent phone service providers.In...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

me button which you push sign in faucet.This activates the knocks out ...

Door *nartmannrodn*

Veel voorkomende ingrediënten met Melk