Recepten met Melk

Over Melk

Recepten met Melk

Verse, rauwe melk komt zo van de koe en wordt wel 'boerderijmelk' genoemd. Van nature zitten daar nogal wat bacteriën in die maken, dat de melk niet lang houdbaar is. Rauwe melk wordt al snel zuur, vooral als ze niet koel wordt bewaard. In de melkfabriek wordt de melk daarom gepasteuriseerd. Slechts 20 seconden verhit men deze tot 72-73 °C en direct daarna koelt men de melk tot 4 °C. In op deze wijze gepasteuriseerde melk zitten geen schadelijke bacteriën meer, maar er zitten wel wat bacteriën in, waardoor gepasteuriseerde melk niet onbeperkt houdbaar is. Willen we dat wel, dan zal de melk moeten worden gesteriliseerd. Gesteriliseerde melk is enige tot tijd ver boven het kookpunt verhit. Het gevolg is, dat de eiwitten stollen en de melk daardoor wat dikker lijkt. De kleur is ook geler. Dat komt, omdat onder invloed van de hoge temperatuur een deel van de melksuiker in karamel wordt omgezet. Dergelijke melk is beslist niet zo smakelijk en niet zo gezond. Nogal wat vitamines gaan verloren. Het zgn. 'uperiseren' wordt daarom vaak liever gedaan. Men voert stoom door de melk. Dat is een vorm van sterilisatie, want stoom is minstens 100 °C heet. Tocht heeft geüperiseerde melk niet de nadelen van gesteriliseerde melk; alleen moet de melk wel steriel worden bewaard. Het vet zit fijn in de melk verdeeld. Het zijn kleine bolletjes die, omdat vet nu eenmaal de neiging heeft te gaan drijven, na enige tijd aan de oppervlakte een laagje vormen. In de fabriek wordt meestal een deel van het melkvet verwijderd om een constant vetgehalte te krijgen. Vaak wordt in de melkinrichting de melk onder hoge druk door een homogenisator geperst, waardoor de vetbolletjes nog fijner door de vloeistof worden verdeeld (gehomogeniseerde melk). Het van de melk afgeroomde melkvet dient als grondstof voor roomboter. Het vet zelf is te koop als room. Slagroom bevat 40% vet en kan worden opgeklopt. Door het kloppen wordt er lucht in de room gebracht en omdat de vetbolletjes aan elkaar kleven, kan die lucht er niet meer uit. Hierdoor wordt het volume aanzienlijk vergroot. Ongeklopte slagroom kan in sauzen worden verwerkt. In plaats van de vette slagroom kan schenkroom of koffieroom worden gebruikt met een vetgehalte van 20%. Dat is te laag om de room te kunnen opkloppen, maar sauzen is dat geen probleem. Koffiemelk bevat minimaal 10% vet en wordt ook wel 'halfroom' genoemd. Dat is een verwarringwekkende benaming, omdat we ook nog halfvolle koffiemelk kennen. Die bevat iets minder dan 5% vet. Zure room heeft een vetgehalte van 20%. Daaraan zijn speciale melkzuurbacteriën toegevoegd, die ervoor zorgen dat de consistentie veel dikker wordt dan bij gewone room met dit vetgehalte (zo ongeveer tussen yoghurt en kwark in). De smaak is lichtzuur en fris. Door het lage vetgehalte is zure room niet geschikt om te worden opgeklopt, maar voor keukengebruik is hij zeer geschikt. Wat overblijft als het vet uit de melk is verwijderd, is karnemelk. Een deel van de melksuiker is omgezet in melkzuren. Dat geeft een frisse smaak. Karnemelk bevat geen vitamine A en D; die komen uitsluitend opgelost in het vet voor. De naam stamt uit de tijd dat de boter uit de melk werd gekarnd. Melk van biologische of biologisch-dynamische bedrijven is maar licht gepasteuriseerd (72°C) en niet gehomogeniseerd; daardoor roomt zij nog op (zie room). Bewaar melk altijd koel (tussen 4 en 8°C) en vooral donker, ze is erg lichtgevoelig. Sluit een eenmaal geopende fles melk af met een dop, de melk neemt snel andere geuren uit haar omgeving op.

Verwante ingrediënten van Melk


Overzicht van recepten met Melk

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Melk. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Melk en waar Melk het hoofdingrediënt is.

Toon 176-200 van 9401 recepten
Aardappel-Courgetteschotel
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Room

Boen de aardappelen schoon en kook ze (in de schil) in ca. 15 minuten half gaar in weinig water met wat zout. Laat ze afkoelen, pel de aarda...

Aardappel-garnalensoep met gebakken visblokjes
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Kaas

Verhit de boter in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten. Roer de bloem door het uimengsel. Voeg de blokjes aardappel en d...

Aardappel-groentekoekjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kool en Melk

Schil de aardappels en kook ze gaar in water met wat zout. Stoom de kool en de bosui in 4 min. gaar, maar wel nog knapperig. giet de aardapp...

Aardappel-groenteovenschotel met een Oosters tintj
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Zout en Melk

Schil de aardappels en maak er een puree van. Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in de margarine glazig. Prak de tahoe fijn me...

Aardappel-kaas-prei taart
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Kaas

Snijd de prei in ringen en de ui in stukjes. Bak de prei en ui licht voor. Laat het mengsel afkoelen en bestrooi het met komijn en peter...

Aardappel-kaasballetjes, gefrituurde
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Melk

Kook de aardappelen met zout en tijm gaar en bereid met boter en melk een stevige puree. Splits het ei en meng de dooier met fijngeknipte pe...

Aardappel-kaaskroketjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Warme gekookte aardappels fijnstampen en met melk, klontje boter, zout, peper en nootmuskaat. Er een stevige puree van maken. Af laten koele...

aardappel-kaassoep:
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Doe de aardappelmassa met de uien, de boter en peper en zout in de soeppan en verwarm het zachtjes onder voortdurend roeren gedurende 3 mi...

Aardappel-kaassouffle met veldsla
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Aardappels schillen en wassen. In pan met weinig water en zout, aardappels in 25 minuten gaar koken. Intussen korstjes van de kaas afsnijden...

AARDAPPEL-KAASSOUFLE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Nootmuskaat

kook de geschilde en gewassen ardappelen in weinig water met zout 20 min.giet ze af en stamp ze fijnsplits de eierenroer de eidooiers los me...

AARDAPPEL-KAASTAARTJE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

verwarm de oven voor op 180?C. kook de aardappels in 25-30 minuten gaar, giet ze af en stoom ze goed droog. stamp de aardappels fijn met ee...

aardappel-knoflookpuree
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Room

Pel de teentjes knoflook. Smelt de boter in een pannetje, leg de teentjes knoflook erin. Peterselie erover strooien. Met deksel op de pan ca...

Aardappel-knolselderijflensjes.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Bloem

Kook de geschilde aardappelen samen met de knolselderij in +- 20 minuten gaar in water met zout. Stamp de groenten fijn, roer de melk erdoor...

Aardappel-kruidenkaas balletjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Kaas, Melk en Olie

Maak de aardappelpuree met de melk en 2 dl water. Verkruimel de kaas en roer deze door de aardappelpuree. Klop de eieren los in een diep bor...

Aardappel-makreelschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Melk

Oven voorverwarmen op 175 graden.Prei in lengte halveren, wassen en in plakjes snijden. Aardappels in blokjes snijden. Aardappels in ca. 10-...

Aardappel-ovenschotel met zalm en groene asperges
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden C.Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar. Snijd de onderkant (houtachtig) van de asp...

Aardappel-paddenstoelen gratin
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Room | 4 reacties

1 Meng de gesneden aardappels met de slagroom, de melk en de eidooiers en voeg wat zout en peper naar smaak toe. Schep het mengsel in een be...

Aardappel-preisoep met ham
Uit de categorie soep: met Ham, Prei en Zout

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Doe de aardappelblokjes met de prei in een pan en voeg 0,5 /1/2 dl water, de melk en de...

Aardappel-preisoep met Hollandse Nieuwe
Uit de categorie soep: met Prei, Room en Melk

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in circa 15 minuten gaar in de visbouillon. Pureer de gare aardappelen met de bouillon...

Aardappel-roggebrood
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Melk

-klop in een kom de aardappel door de melk -zeef de bloem, meel en zout over en bestrooi met de gist -meng alles tot een egaal deeg -kned...

Aardappel-rozetjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Melk

Kan een dag van te voren gemaakt worden zet de rozetjes goed afgedekt in de koelkast en bak ze pas als u ze nodig heeft. Bijvoorbeeld a...

Aardappel-rucolapuree met tomaat
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Melk

Snijd de rucola grof. Kook de aardappelen in weinig water met zout in 15-20 min. gaar. Giet ze af en stamp ze fijn. Voeg de cr?me fra?che...

Aardappel-spinazieschotel met kaas-notenkorstje
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Melk

Verwarm de oven voor op 180 gradenSnijd de geschilde aardappelen in plakjes. Kook de aardappelplakjes in ruim kokend water met zout 3 min. W...

aardappel-ui schotel
Uit de categorie bijgerechten: met Room, Melk en Olie

schil de aardappelen en snij in partjes. snij de uien in ringen vet de ovenschaal inbak de uiringen zachtjes in wat olie tot ze zacht en zoe...

Aardappel-uientaart
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Room

oven voorverwarmen op 200 gradenSchil de aardappelen en kook ze gaar. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Fruit de uien in de margari...

Laatste reacties met dit ingredient

Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

ar the perfect shoes. Now before you'll balk at is an excellent g...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

made available from most cell and frequent phone service providers.In...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

me button which you push sign in faucet.This activates the knocks out ...

Door *nartmannrodn*

Veel voorkomende ingrediënten met Melk