Recepten met Melk

Over Melk

Recepten met Melk

Verse, rauwe melk komt zo van de koe en wordt wel 'boerderijmelk' genoemd. Van nature zitten daar nogal wat bacteriën in die maken, dat de melk niet lang houdbaar is. Rauwe melk wordt al snel zuur, vooral als ze niet koel wordt bewaard. In de melkfabriek wordt de melk daarom gepasteuriseerd. Slechts 20 seconden verhit men deze tot 72-73 °C en direct daarna koelt men de melk tot 4 °C. In op deze wijze gepasteuriseerde melk zitten geen schadelijke bacteriën meer, maar er zitten wel wat bacteriën in, waardoor gepasteuriseerde melk niet onbeperkt houdbaar is. Willen we dat wel, dan zal de melk moeten worden gesteriliseerd. Gesteriliseerde melk is enige tot tijd ver boven het kookpunt verhit. Het gevolg is, dat de eiwitten stollen en de melk daardoor wat dikker lijkt. De kleur is ook geler. Dat komt, omdat onder invloed van de hoge temperatuur een deel van de melksuiker in karamel wordt omgezet. Dergelijke melk is beslist niet zo smakelijk en niet zo gezond. Nogal wat vitamines gaan verloren. Het zgn. 'uperiseren' wordt daarom vaak liever gedaan. Men voert stoom door de melk. Dat is een vorm van sterilisatie, want stoom is minstens 100 °C heet. Tocht heeft geüperiseerde melk niet de nadelen van gesteriliseerde melk; alleen moet de melk wel steriel worden bewaard. Het vet zit fijn in de melk verdeeld. Het zijn kleine bolletjes die, omdat vet nu eenmaal de neiging heeft te gaan drijven, na enige tijd aan de oppervlakte een laagje vormen. In de fabriek wordt meestal een deel van het melkvet verwijderd om een constant vetgehalte te krijgen. Vaak wordt in de melkinrichting de melk onder hoge druk door een homogenisator geperst, waardoor de vetbolletjes nog fijner door de vloeistof worden verdeeld (gehomogeniseerde melk). Het van de melk afgeroomde melkvet dient als grondstof voor roomboter. Het vet zelf is te koop als room. Slagroom bevat 40% vet en kan worden opgeklopt. Door het kloppen wordt er lucht in de room gebracht en omdat de vetbolletjes aan elkaar kleven, kan die lucht er niet meer uit. Hierdoor wordt het volume aanzienlijk vergroot. Ongeklopte slagroom kan in sauzen worden verwerkt. In plaats van de vette slagroom kan schenkroom of koffieroom worden gebruikt met een vetgehalte van 20%. Dat is te laag om de room te kunnen opkloppen, maar sauzen is dat geen probleem. Koffiemelk bevat minimaal 10% vet en wordt ook wel 'halfroom' genoemd. Dat is een verwarringwekkende benaming, omdat we ook nog halfvolle koffiemelk kennen. Die bevat iets minder dan 5% vet. Zure room heeft een vetgehalte van 20%. Daaraan zijn speciale melkzuurbacteriën toegevoegd, die ervoor zorgen dat de consistentie veel dikker wordt dan bij gewone room met dit vetgehalte (zo ongeveer tussen yoghurt en kwark in). De smaak is lichtzuur en fris. Door het lage vetgehalte is zure room niet geschikt om te worden opgeklopt, maar voor keukengebruik is hij zeer geschikt. Wat overblijft als het vet uit de melk is verwijderd, is karnemelk. Een deel van de melksuiker is omgezet in melkzuren. Dat geeft een frisse smaak. Karnemelk bevat geen vitamine A en D; die komen uitsluitend opgelost in het vet voor. De naam stamt uit de tijd dat de boter uit de melk werd gekarnd. Melk van biologische of biologisch-dynamische bedrijven is maar licht gepasteuriseerd (72°C) en niet gehomogeniseerd; daardoor roomt zij nog op (zie room). Bewaar melk altijd koel (tussen 4 en 8°C) en vooral donker, ze is erg lichtgevoelig. Sluit een eenmaal geopende fles melk af met een dop, de melk neemt snel andere geuren uit haar omgeving op.

Verwante ingrediënten van Melk


Overzicht van recepten met Melk

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Melk. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Melk en waar Melk het hoofdingrediënt is.

Toon 201-225 van 9401 recepten
Aardappel-Uigratin Met Camembert
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Melk

Schil de aardappelen en snijdt ze in dunne plakken. Pel de uien en snijd ze in ringen. Verwarm de oven voor op 180 gr C.Vet een ronde ovens...

Aardappel-Venkelgratin
Uit de categorie bijgerechten: met Kaas, Room en Melk

Maak de venkel schoon en in dunne plakken snijden. Even een paar minuten koken.Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.Verwarm de o...

Aardappel-visragoût
Uit de categorie vis: met Vis, Zout en Melk

Leg de kabeljauwfilets in een wijde ovenvaste schaal, besprenkel ze met citroensap en kook ze, afgedekt, op 100% in 3-5 minuten nèt gaar. B...

Aardappel-visragoût uit de magnetron
Uit de categorie bijgerechten: met Vis, Zout en Melk

Leg de kabeljauwfilets in een wijde ovenvaste schaal, besprenkel ze met citroensap en kook ze afgedekt op 100% in 3-5 minuten net aan gaar....

Aardappel-wortelpuree.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Oven voorverwarmen op 180 graden C.Kook de aardappel en de in stukken gesneden winterwortel in 20 minuten gaar met 2 teentjes knoflook in de...

Aardappel-zalmquiche
Uit de categorie bijgerechten: met Zalm, Zout en Room

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een lage ronde ovenschaal goed in. Leg hier het derde deel van de aardappelschijfjes en bestrooi z...

Aardappelbacontaart
Uit de categorie hoofdgerechten: met Melk, Bloem en Tomaat

Verwarm de oven voor op 180 gradenLaat de boter in een steelpan smelten en roer de bloem erdoor. Voeg de melk al roerend toe en blijf roeren...

Aardappelballen met garnalen
Uit de categorie bijgerechten: met Prei, Zout en Melk

-was de prei en schil hem in flinterdunne ringetjes -rasp de geschilde aardappelen en vang het geraspte op in een doek en knijp het goed dr...

Aardappelbeignets
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Schil en was de aardappels, kook ze gaar en stamp ze fijn. Maak er met de kokende melk, 1 eetlepel boter, peper, zout en nootmuskaat een soe...

aardappelbitterballen
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Tijm

minimaal 1 a 2 dagen van tevoren: Kook de aardappelen in water met zout in ? 25 minuten gaar. Giet ze af en stamp er puree van of druk ze...

Aardappelblokjes met sperciebonen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. ** Maak de sperciebonen klaar. ** Leg de aardappelblokjes in een pan heet water en laa...

aardappelbolletjes.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Frituurvet

1.aardappelen koken.2.afgieten ,en goed laten drogen.aardappelen fijnstampen(passe-vite).4.voor 1 kg. puree:1 ei +1 eierdooier toevoegen en...

Aardappelbrood
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Melk

Zorg ervoor dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn. Zeef de bloem boven een mengkom. Meng de gist erdoor en voeg zout, suiker, ei, c...

Aardappelbrood met kaas
Uit de categorie brood: met Zout, Kaas en Melk

Verwarm de oven voor op 180 ?C. Een broodvorm van 20 cm doorsnede met gesmolten boter invetten. Bodem bedekken met bakpapier.Bloem, bakmeel,...

Aardappelburger
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Bloem

Kook de aardappelen gaar. Bak ondertussen het spek zodat het lekker bros wordt. Verkruimel het vervolgens. Fruit de fijngesnipperde ui even...

Aardappelburgers met kabeljauw en gerookte zalm
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Melk

Snijd de geschilde aardappelen in blokjes, kook ze gaar in water met wat zout, giet ze af en laat ze droog stomen.Kook 2 van de eieren har...

Aardappelclafoutis met broccoli en saucijs
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Verwarm de oven voor op 175 ?C. Kook de broccoli in ruim water met zout in 3-4 minuten beetgaar. Laat de roosjes in een zeef uitlekken. Klop...

Aardappelcroustades
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Broccoli

Kook de aardappelen in weinig water met zout in 25 minuten gaar. Giet ze af en stamp de aardappelen fijn. Voeg de melk toe en klop de aarda...

Aardappelcurry met ei en doperwten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Melk en Munt

Kook de aardappeltjes in 10 minuten. Schep het grootste gedeelte uit de pan en kook 2 el in nog 10 minuten helemaal gaar voor je baby. Kook...

Aardappelcurry met eieren.
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Zout en Melk

Snijd de geschilde aardappelen, afhankelijk van de grote in 4 of 8 stukken. Snijd de geraspte wortelen schuin in plakjes van circa 1 cm dik....

Aardappeldriehoekjes
Uit de categorie bijgerechten: met Prei, Melk en Margarine

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Maak de prei schoon en snijd ze in heel dunne ringen. Pureer de aardappelen met de melk en de boter me...

Aardappelen a l'ail de Mauvesin
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Room

Boen de aardappelen schoon en zet ze op met ruim kokend water waaraan zout is toegevoegd. Laat de aardappelen niet langer dan 15 minuten kok...

Aardappelen a la Dauphinoise
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Room

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Beboter een ovenvaste schaal. Leg er en laag aardappelplakjes in, strooi daarop de kaas e...

Aardappelen Dauphinoise
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Schil en was en droog de aardappelen. Snijd of schaaf ze in dunne schijfjes en doe deze in een kom. Klop het ei los en roer er de hete mel...

Aardappelen in room
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Melk

Boen de aardappelen goed schoon, maar schil ze niet. Zet ze op met weinig water en breng ze aan de kook. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar...

Laatste reacties met dit ingredient

Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

ar the perfect shoes. Now before you'll balk at is an excellent g...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

made available from most cell and frequent phone service providers.In...

Door *neersinkcarl*
Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk Ice Cream

me button which you push sign in faucet.This activates the knocks out ...

Door *nartmannrodn*

Veel voorkomende ingrediënten met Melk