Recepten met Meloen

Over Meloen

Recepten met Meloen

De meloen is waarschijnlijk afkomstig uit Midden-Azië, al noemen anderen Afrika als het stamgebied van deze plant. Als cultuurplant was ze al voor het begin van onze jaartelling bij de Grieken en de Romeinen bekend. Momenteel wordt de meloen in vele tropische en subtropische streken geteeld en daarbuiten ook in kassen, o.a. ook in Nederland. Er is een verrassend groot aantal rassen en variëteiten, een gevolg van het feit dat kruisingen relatief gemakkelijk tot stand kunnen worden gebracht. Meloenen, die voor meer dan 90% uit water bestaan, zijn rijp als ze een sterk aroma afgeven, als de vrucht aan de onderzijde (tegenover de steelaanzet) bij een lichte druk meegeeft en als het eventueel nog aanwezige steeltje gemakkelijk loslaat. De meeste rassen rijpen bij kamertemperatuur (15-20°C) en zijn, afhankelijk van de rijpheid, 5-8 dagen houdbaar. Ze mogen niet onder de 8°C worden bewaard, omdat dan 'lage temperatuur bederf' optreedt: in de schil en het vruchtvlees ontstaan waterige plekken die snel gaan schimmelen. Wikkel meloen, voordat u hem in de koelkast legt in aluminiumfolie. Zo behoudt hij zijn geur en smaak. Bovendien voorkomt u dat andere etenswaren naar meloen gaan ruiken. Meloenen worden bij voorkeur gekoeld gegeten; smaak en aroma zijn dan op hun best. De omvangrijke familie van de Cururbitacea of komkommerachtigen, omvat zo'n 850 soorten, verdeeld over ongeveer 100 geslachten. Het zijn bijna allemaal klimmende of kruipende, kruidachtige planten met in verhouding zware besvruchten. Behalve bekende groenten als komkommer, augurk en pompoen, behoort ook de meloen tot deze familie. Gele meloen Deze oude bekende, ook wel 'Spaanse meloen' genoemd, doet het nog steeds goed. Het vruchtvlees is vrijwel wit, de smaak is friszoet en het vruchtvlees is ietwat krokant knisperend. Watermeloen: Het vruchtvlees is lichtroze tot donkerrood van kleur en heeft een knapperige structuur. Naast de traditionele watermeloen (met grote donkerbruine pitten), is er ook pitloze watermeloen. De watermeloen heeft vrijwel geen aroma en de smaak is flauwzoet. De watermeloen wordt veelal als dorstlesser uit de hand gegeten. Bij dessertgebruik wordt de smaak soms in de vorm van likeur, wijn enz. toegevoegd. Piel de sapo: Deze groene, onooglijke meloen heeft zoet vruchtvlees. Wegens zijn uiterlijk heeft deze meloen de Spaanse naam Piel de sapo gekregen, wat 'paddehuid' betekent. Op uw vakantiebestemming in Spanje krijgt u deze meloen negen van de tien keer voorgeschoteld. Een 'aanrader'. Galia meloen: De galia meloen, voornamelijk afkomstig uit Israël, is geelgroen van kleur en heeft een sterk gesegmenteerdde schil. De meloen is lichtgroen van kleur, heeft een vruchtvlees dat mild en sappig is en dat een honingachtige zoetheid heeft. De galia is genoemd naar een dochter van een Israëlische kweker. Charentais De wat afgeplatte, bolvormige Charentaismeloen komt uit Frankrijk. Het is een lichtgroene meloen van de cantaloupefamilie met oranje, zoet, sappig en aromatisch vruchtvlees. Deze meloen is lekker in voorgerechten en in desserts. Cavaillon Ook de Cavaillon heeft een oranje vruchtvlees, maar is minder zoet. In de meeste recepten kunt u zonder problemen de ene meloen door de andere vervangen. Honingmeloen De honingmeloen is een gele meloen met groen fris vruchtvlees en smaakt heel lekker bij rauwe, gerookte ham of als dessert met een zoete wijn of port. Netmeloen De netmeloen is een meloen met geel-oranje buitenkant met een netpatroon. Deze meloen heeft oranjekleurig, zoet en geurig vruchtvlees en is heel geschikt om er bijvoorbeeld een dessertsoep van te maken.

Verwante ingrediënten van Meloen


Overzicht van recepten met Meloen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Meloen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Meloen en waar Meloen het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 452 recepten
broodjes met beleg....voor een picknick....
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Kiwi en Meloen

- Minisandwich doorsnijden en beleggen met een lepeltje roerei, enkele voorgekookte groene asperges en een plakje Ganda Ham. Afwerken met wa...

Gevulde meloen met couscous-garnalensalade
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Meloen

1. Doe de couscous in een kom. Schenk 170 ml kokend water over de couscous en laat deze ca. 5 minuten wellen. Roer de couscous een keer goed...

aardbeien -ameretti-toetje
Uit de categorie desserts: met Meloen, Aardbei en Aardbei

aardbeien schoonmaken en halveren.meloen schoonmaken en in stukjes snijden.amaretto door yogurt roeren.meloen en aardbei door elkaar scheppe...

Aardbeien-druiventaart.
Uit de categorie desserts: met Meloen, Aardbei en Citroen

De aardbeien wassen en de kroontjes verwijderen.Met de meloenbolletjeslepel het vruchtvlees uit de meloen steken.De aardbeien, meloen, druiv...

Antipasti Parmaham.
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Sesam en Meloen

Draai de in repen gesneden ham om de soepstengels. Wikkel partjes meloen in halve plakjes parmaham....

Ardenner meloen
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Meloen en Citroen

Snijd de meloen overdwars in ronde schijven van ongeveer 2 centimeter dik. Haal de pitten eruit, maar laat de schil er aan. Leg op...

ASPERGESOMELET.
Uit de categorie voorgerechten: met Zalm, Zout en Meloen

Stoom de asperges ongeveer 12 minuten (tot ze beetgaar zijn). Snij de garnalen in stukken en fruit ze in de warme olijfolie. Knip 4 blaad...

Avocado-meloen-salade
Uit de categorie salades: met Zout, Meloen en Avocado

Doe de ingredienten voor de vinaigrette in een goed afsluitbaar flesje en schud ze goed door elkaar. Leg avocado's, sinaasappel en melo...

Barbecue dessert-ideeën
Uit de categorie bbq: met Kokos, Kwark en Meloen

Met zomers fruit Rode vruchten gedoopt in kwark, dessertrijst met kokos en abrikozen in bananenblad, Thaise bananen van de grill en frisse m...

Ben & Jerry's Cantaloupe Ice Cream
Uit de categorie ijs: met Meloen en Citroen

This is one of Jerry's Favorite flavors, but they never figured out how to make it in large batches. It's sold only in their downtow...

Bevroren portcreme
Uit de categorie desserts: met Port, Room en Suiker

-roer de eirdooiers met de suiker tot een romige massa -zet de kom boven een warmwaterbad, voeg de port toe en klop de massa schuimig, tot...

Bevroren portcreme met meloen
Uit de categorie desserts: met Port, Room en Suiker

Roer voor de portcreme de eidooiers met de suiker tot een romige massa. Zet de kom boven een warm waterbad, voeg de port toe en klop de mass...

Bladerdeeghartje met banketbakkersroom en seizoenf
Uit de categorie desserts: met Room, Kiwi en Melk

bereid de bladerdeeghartjes verwarm de oven op 200?C bedek een ovenplaat met bakpapier snij hartjes uit het bladerdeeg, schik ze o...

bleekselderij met meloen
Uit de categorie salades: met Meloen en Bleekselderij

geenSnij de bleekselderij in kleine stukjes minder dan een centimeter. Snij een flinke appel in kleine stukjes, snij de meloen in kleine stu...

BLOODY BOWL
Uit de categorie feestdagen: met Bramen, Suiker en Meloen

Aardbeien en Bramen schoonmaken Pletten met vork in een diep bord Beetje suiker erover en doorroeren. Snijd de Meloen in blokjes (zonder...

Bombay Salade
Uit de categorie salades: met Sla, Zout en Mango

kipfilet met kipkruiden inwrijven en in blokjes snijden. Appels en ananas in blokjes snijden. Rozijnen wassen. Creme fraiche en mayonaise...

Bonbon van Ardennerham met meloen en asperges
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Sla en Zout

Bekleed de soepkoppen met folie. Schil de asperges en blancheer ze. Snijd de ham flinterdun. Was en pluk de sla en breng op smaak met olie,...

Boterham met ham en fruit
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Brood en Meloen

Beleg de snede brood met rauwe ham en daarop wat schijfjes meloen en gehalveerde druiven...

Brochette van eendenborstfilet en meloen met meloe
Uit de categorie bbq: met Zout, Gember en Honing

De dag voordien: (bereidingstijd 35 min.)Bereid de meloenchutney de dag voordien; zo komen de verschillende smaken beter tot hun recht. - Wa...

Brochettes met banaan en meloen
Uit de categorie desserts: met Kokos, Suiker en Meloen

: 30 minuten rusttijd: 30 minuten VoorbereidingKnip de muntblaadjes met een schaar fijn boven eenkom. Voeg er het limoensap, het sinaa...

Bruschette met pesto,parmaham en meloen
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Zout en Pesto

Verwarm de grill voor.Snijd de mozzarella in blokjes en laat ze op keukenpapier uitlekken.Bestrooi ze met wat zout en peper. Maak de meloen...

Budino di melone con crema di limone (Meloenpuddin
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Meloen

Met de mixer mix je de meloen fijn. Zet het vruchtvlees op het vuur. Als het begint te koken, voeg je de suiker en gelatine (die je in kou...

Buideltje van Ardennerham gevuld met gemarineerde
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Sla en Zout

Snijd de sinaasappel in mooie partjes zonder vel. Vang het sap op. Snipper het stukje rode ui en hak de bieslook. Meng het sinaasappelsap me...

Californische meloensla.
Uit de categorie voorgerechten: met Olie, Rijst en Gamba

Kook de rijst zoals op de verpakking en laat afkoelen.Bak de gamba's in hete olie en laat ze ook afkoelen.Kook de schoongemaakte asperge...

carpaccio van rundvlees met een meloensalade.
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Meloen

-stamp de korianderzaadje in een vijzel en meng de rozemarijn,oregano, zout en peper er doorheen. -strooi dit mengsel uit op een planken ro...

Laatste reacties met dit ingredient

Fruitwok met punch en banaan.

ik hou van bananen...

Door *koentje de bananen lover*

Veel voorkomende ingrediënten met Meloen