Recepten met Mosselen

Over Mosselen

Recepten met Mosselen

Vroeger werden er alleen mosselen gegeten als de 'r' in de maand zat. Nu kunt u voor deze schelpdieren al vanaf half juli terecht en het mosselseizoen loopt door tot half april. Nederland is één van de grootste mosselproducenten van Europa. Mosselen worden gekweekt in speciale percelen. Als ze volgroeid zijn, worden ze 'geoogst'. Dat gebeurt met netten aan lange stalen kabels, de korren. De schipper kan aan de snelheid van het schip én aan het geluid van de motor merken wanneer de korren vol zijn. Koop mosselen bij voorkeur op de dag van bereiding. Als u ze wilt bewaren, kunt u dat het beste doen in de groentelade van de koelkast, in de verpakking waarin u ze heeft gekocht. De Zeeuwse mossel komt uit de Oosterschelde en de Waddenzee en is er in vijf maten, van groot naar klein: Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra. Vaak worden mosselen hangend aan touwen gekweekt, net boven de bodem, waar ze gemakkelijk aan voedsel kunnen komen. Deze mosselen zijn nog beter geschikt voor consumptie dan de bodemmossel. Ze kunnen worden gekookt, gebakken en gegratineerd. Verse Zeeuwse mosselen, die u op de markt of in de viswinkel koopt, zijn zandvrij en al ontdaan van hun 'baard', de byssusdraden. U hoeft ze alleen onder koud stromend water te spoelen en eventueel schoon te borstelen. Verwijder altijd alle kapotte mosselen en mosselen die na een flinke tik met een mes niet sluiten. Houd openstaande mosselen onder de koude waterstraal; als ze zich sluiten, zijn ze nog vers; zo niet, gooi ze dan weg. Mosselen zijn rijk aan vitamine A, B, C en D en mineralen, zoals jodium en ijzer. Ook bevatten ze eiwitten en een klein beetje vet, dat rijk is aan onverzadigde vetzuren. Mosselen koken: Doe de schoongemaakte mosselen in een grote pan met 1-2 deciliter water (of vocht volgens recept). Breng ze afgedekt op hoog vuur aan de kook en laat de mosselen 5-7 minuten koken tot alle schelpen open zijn. Schud ze tussentijds enkele keren om. Verwijder de mosselen die tijdens het koken niet zijn opengegaan. Eet u mosselen als hoofdgerecht, reken dan per persoon 1 kilogram met schelp of 200 gram zonder schelp. Als voorgerecht is 375 gram mosselen met schelp of 75 gram zonder schelp voldoende. Gekookte mosselen kunt u, nadat u ze uit de schelp heeft gehaald, invriezen.


Overzicht van recepten met Mosselen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Mosselen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Mosselen en waar Mosselen het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 1042 recepten
Franse vissoep
Uit de categorie soep: met Vis, Tijm en Venkel

Snijd de venkel in reepjes, bewaar het groen Stoof de venkel, ui en knoflook in hete olijfolie tot ze zacht zijn Schenk het flesje Maggi B...

MEXICAANSE MOSSELEN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Paprika en Rode ui

Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui in ringen. Maak de paprika schoon en snijd hem in dunne reepjes. Maak de peper schoon en snijd hem in...

mosselen met zure room en groene kruiden
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Tijm

De mosselen schoonmaken en grondig wassen. De uien en de selderij fijnsnijden en even aanstoven in boter. De mosselen toevoegen, kruiden me...

Mosselen op z'n Vlaams
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Tijm en Olie

Mosselen wassen en schoonmaken groenten snijden en wassen. bladselderij kleinhakkenVerhit de olie in een grote diepe pan en bak hierin de...

Mosselen uit de wok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Gember en Gember

Verwijder beschadigde mosselen en de mosselen die open zijn en niet sluiten als je ze tegen de aanrechtrand tikt. Pel sjalotjes en knoflook...

MOSSELSALADE MET CITROENMAYONAISE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Zout en Olie

Citroen uitpersen. Brood roosteren. Helft van citroensap door mayonaise mengen en op smaak brengen met zout en peper. Avocado schillen en vr...

Mosseltapas
Uit de categorie bijgerechten: met Tijm, Sherry en Tomaat

1. Hak de tenen knoflook fijn. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in blokjes. Snijd ook de paprika in blokjes 2. S...

Oosterse mosselpan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Gember en Gember

Verwijder beschadigde mosselen en de mosselen die open zijn en niet sluiten als je ze tegen de aanrechtrand tikt. Pel sjalotjes en knoflook...

Roergebakken mosselen met gedroogde tomaat
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Olie

Verhit de olie in een grote diepe pan en bak hierin de prei met de knoflook 3 minuten op hoog vuur. 2. Voeg de reepjes gedroogde tomaat, de...

Salade met gebakken mosselen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bloem en Citroen

1. Verdeel de veldsla, wortel en komkommer over 4 borden 2. Klop het citroensap met 4 eetlepels olijfolie, mosterd, zout en peper tot een d...

Yerseker Mosselspiesjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Olie, Mosterd en Mosselen

Rijg de mosselen aan de cocktailprikkers en bestrijk ze met een beetje mosterd. Klop het ei los. Wentel de mosselspiesjes eerst door het ei...

'Ravioli' van zalm & garnalen/mosselen/sjalotsaus
Uit de categorie voorgerechten: met Zalm, Room en Kervel

Snij van de zalm 20 dunne (± 5 mm) plakken van 10 x 10; zet koel weg. Kook de mosselen met een scheutje witte wijn en peper. Haal de gare m...

(Merlu) Gestoofde heek met mosselen in een groene
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Bloem en Knoflook

Pel de teentjes knoflook, hak ze fijn en fruit ze in de olijfolie goudgeel. Strooi al roerend de bloem erbij. Giet de visfond erbij en laat...

*Jamie Oliver's gestoomde vis met couscous
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

1. Laat de couscous wellen in een kom met lauw water. 2. Bak de ui samen met knoflook en de fijngehakte peper in olie. 3. Stamp het zeez...

Mosselen in wijn - roomsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room, Kerrie en Kerrie

? Schenk de wijn in de mosselpan. ? Kneus de thijm, het laurierblad en de peterselie met uw vingers en voeg ze aan de wijn toe en laat dit...

Vispotje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zalm en Kaas

? Sjalotjes in de boter fruiten zonder te laten kleuren, bloem toevoegen en 3 minuten zachtjes meebakken, fond, wijn, mosterd room en dille...

Pikachu's overheerlijk hapje
Uit de categorie borrelhapjes: met Kaas, Oesters en Mosselen

breek de mosselen (rauw!) open, zodat een helft van de schelp ervan af is. giet een beetje droge witte wijn in de schelp strooi er een b...

Aardappel vissoep
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Tomaat

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de schoongemaakte paprika in stukjes. Snijd de kabeljauw in blokjes. Breng in een...

Aardappel- en preisoep met Zeeuwse mosselen
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Olie

? De mosselen spoelen en drogen ? Prei, ui en selder snipperen en stoven in een beetje olie ? De mosselen openen op de gesmoorde aroma...

Aardappel-en preisoep met mosselen en Palm
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Bier

1. Geschilde aardappelen in stukken snijden. Prei in ringetjes snijden. Aardappel en prei met een snuifje zout gaar koken. Vervolgens met wa...

aardappels, Zeeuwse mosselen & garnalen, geplette
Uit de categorie vis: met Zout, Tijm en Olie

Boen de aardappelen goed schoon. Kook 30 minuten in weinig water met zout. Snipper de sjalotjes. Giet de aardappels af en hak fijn. Spoel de...

aardappelsalade met inktvis en mosselen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Citroen en Knoflook

Was de aardappelen. Snijd de inktvis in kleine stukjes. Hak 1 teentje knoflook fijn.Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en snijd ze in...

Aardappelsalade met mosselen en Provencaalse mayon
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Citroen en Citroen

Snijd de aardappels overdwars in dunne schijfjes en kook ze gaar in kokend en gezouten water. Giet ze af en laat ze afkoelen. Maak intussen...

Ainsley's gekruide mosselen (Zuid-Afrika)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Gember en Citroen

Neem 2 vierkanten stevige folie en vouw er een bakje van van ca. 25 cm lang, met randen van 4 cm hoog, en maak zo totaal 4 bakjes. Controle...

ainsley's gekruide mosselen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Gember en Citroen

Neem 2 vierkanten stevige folie en vouw er een bakje van van ca. 25 cm lang, met randen van 4 cm hoog, en maak zo totaal 4 bakjes. Controle...

Laatste reacties met dit ingredient

Soljanka

ik ken al 40 jaar soljanka, en nog nooit gehoord van vis erin, ik heb ...

Door *Maria heylen*
Mosselhachee

ik had geen soepgroente in huis maar wel italiaanse wokgroente en dat ...

Door *klara van sprang*
Gebakken mosselen met uien en paprika's

heb het nog nooit gegeten...

Door *ik*

Veel voorkomende ingrediënten met Mosselen