Recepten met Mosterd

Over Mosterd

Recepten met Mosterd

Een combinatie van mosterdolie, azijn, water, suiker, zout en specerijen waaronder peper. De mosterdolie is afkomstig van mosterdzaad, dat o.a. veel in de IJsselmeerpolders wordt geteeld. Naast het zwarte of bruine mosterdzaad, dat kruidig en pikant van smaak is, is er het minder scherpe sareptamosterdzaad (een goede vervanger voor zwart mosterdzaad) èn het witte of gele mosterdzaad, dat niet zo pikant is, maar wel scherper van smaak. Het mosterdbereidingsproces stamt al uit de tijd van de Grieken en de Romeinen en is in de loop der tijden bijna niet veranderd. (De Romeinen gebruikten mosterd o.a. in liefdesdrankjes!). Tegenwoordig kunnen we uit veel lekkere mosterdsoorten kiezen. Erg bekend is de Dijonmosterd 'Moutarde de Dijon', afkomstig uit de Franse stad Dijon. Dijon mosterd is anders dan alle andere mosterdsoorten door de speciale bereidingsmethode (die volgens de Franse wetgeving uitsluitend in Dijon mag worden toegepast en niet door anderen mag worden gekopieerd). Bij deze methode worden de mosterdzaadjes (uitsluitend de kwalitatief hoogwaardige zwarte en bruine mosterdzaadjes; pasta's die met witte mosterdzaadjes worden gemaakt, mogen in Frankrijk niet onder de naam 'mosterd' worden verkocht!) in water geweekt tot ze opzwellen en de vliesjes barsten. De vliesjes worden vervolgens verwijderd door de zaadjes te zeven, waarna de kernen die overblijven met azijn en smaakstoffen tot een gladde pasta worden gemalen. Bij andere bereidingsmethoden worden de zaadjes ofwel droog gemalen, tot een fijn of grof poeder (al naar het mosterdtype); dit poeder wordt vervolgens met water, azijn en smaakstoffen tot een pasta gemengd, of de zaadjes worden, samen met water, azijn en - eventueel - zout, suiker en specerijen regelrecht tot een pasta gemalen die men enkele dagen laat rijpen alvorens de massa in potten te doen. In grove mosterd, ook gemaakt van zwarte en bruine mosterdzaadjes, is een gedeelte van de gekneusde mosterdzaadjes zichtbaar. Een mildere mosterd is Engelse mosterd, gemaakt van zwarte en sarepta mosterdzaadjes en wat witte mosterdzaadjes. Naast neutrale mosterdsoorten, in fijne en grove variaties, zijn mosterds-met-een-smaakje te koop. Aan de mosterd worden diverse kruiden en specerijen toegevoegd, bijvoorbeeld mosterd met groene peper. Als medische toepassing kan een mosterdcompres reuma, jicht en ontstekingen verlichten. Mosterdbloemen en -blaadjes kunt u in salades gebruiken.

Verwante ingrediënten van Mosterd


Overzicht van recepten met Mosterd

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Mosterd. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Mosterd en waar Mosterd het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 5453 recepten
Paprikasalade
Uit de categorie salades: met Zout, Olie en Azijn

Was de paprika's snijd ze in de lengte doormidden en verwijder al het binnenste. Snijd ze in smalle reepjes en leg ze in een slakom. Sch...

De drie gezusters
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal. Kook de sperziebonen in 12-15 minuten gaar. Maak de sjalot en de knoflook schoon en snijd d...

Warme salade met biefstuk en gedroogde tomaten
Uit de categorie salades: met Sla, Olie en Azijn

Wrijf (masseer) de biefstukken in met een lepeltje van de tomatenolie en de peper. Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Maak de champi...

Biefstuk van de haas met mosterdsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Cognac

Kruid het vlees met peper en zout uit de molen. Verhit de olie in een pan tot flink heet. Dan de biefstukken ca 2-3 minuten aan beide kanten...

BOUILLONFONDUE MET VIS
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Room

Leg de visgraten met ui, tijm en peterseliestelen in een grote pan. Voeg circa 1,5 liter water toe en breng dit aan de kook. Laat de bouill...

Countrystyle spareribs met TexMex-saus
Uit de categorie bbq: met Azijn, Ketjap en Suiker

1. Breng het water met de azijn, de suiker, 3 eetl. TexMexkruiden en de spareribs aan de kook. Zet het vuur laag en kook de spareribs zachtj...

Gebraden schouderkarbonadestuk met knoflookaardap
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Mosterd

1. Verwarm de oven voor op 220 gradenWrijf het vlees in met 4 el olijfolie, de provencaalse kruiden en wat peper. Leg het vlees in een ruime...

Gegrilde lamskoteletjes met balsamico en oregano
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Azijn en Honing

1. Roer in een mengkom de oregano, balsamico azijn, knoflook, honing, mosterd, witte wijn en olijfolie tot een marinade. Bestrijk de lamsk...

Geitenkaas met Honing
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Honing en Walnoot

Verwarm de oven voor op 175?C. Wikkel aluminiumfolie tot 2 'bakjes' en leg de geitenkaasjes erin. Giet er wat honing overheen en...

Gevulde eieren 1.
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Room en Eieren

6 eieren worden hard gekookt en doormidden gesneden. Van elke helft snijdt men een klein kapje, zoodat de eiren staan kunnen (als kleine kom...

Gevulde ossenhaas.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Mosterd

De ossehaas in de lengte open snijden. Het sjalotje hakken en mengen met de tuinkruiden en de mosterd. Het vlees met het kruidenmengsel v...

Groninger mosterdsoep
Uit de categorie soep: met Room, Room en Bloem

Smelt de boter en roer de bloem en het kerriepoeder erdoor. Blijf roeren tot een glad mengsel is verkregen. Schenk er langzaam, onder voortd...

Ham uit oven
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Kaas en Olie

Snijd grote plakken yorkham doormidden. Verwijder eventuele vetrandjes en kerf de rand van de ham op regelmatige afstanden in om krom trekke...

Hazerugfilets met rode wijnsaus en
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Mosterd

Begin met de mosterdpuree. Kook de aardappelen met zout gaar. Giet ze af en maak er met de melk, mosterd en boter een luchtige puree van. Ho...

Hollandse garnalentorentjes met mosterd-mayonaise
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Tomaat en Tomaat

1. Leg de tomaten 12 tellen in kokend water. Spoel ze af onder de koude kraan. Schil en halveer ze, verwijder de pitjes en snijd het vruchtv...

Hotdogs
Uit de categorie borrelhapjes: met Olie, Uien en Mosterd

Stoof de zuurkool volgens de aanwijzingen op het pakje circa 10 minuten en laat uitlekken Snijd de uien in halve ringen en laat ze in de het...

Kabeljauw in pestosaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Pesto en Mosterd

1.Breng 1/2 l water aan de kook met blokje visbouillon2. Leg er de diepgevroren visfilets in (breek ze indien nodig in stukken). Laat afgede...

Karbonades met gekonfijte uitjes en een romige mo
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Honing en Dragon

Bereiding: Bak de uitjes rondom bruin in zo?n 30 gram boter. Voeg hier ongeveer 2 dl bouillon, balsamicoazijn en honing aan toe en laat di...

Kersthaasje met bacon en bladerdeeg
Uit de categorie feestdagen: met Room, Mosterd en Bladerdeeg | 1 reactie

De varkenshaasjes rondom aanbraden, Vooral niet zouten want de bacon maakt het pittig genoeg. De varkenshaasjes laten afkoelen. Insmeren met...

Kip in eiersaus
Uit de categorie vis: met Zout, Olie en Eieren

Verdeel de kip in 4 stukken en bestrooi deze met wat peper en zout. Pel de ui en knoflookteentjes en snipper deze. Breng in een pa...

Koolraapstamppot met rauwe andijvie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Mosterd

1. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Snij de koolraap in plakken en schil ze. Was de plakken en snij ze in blokjes. Kook de aardap...

Lams- of rundvlees jhal fraizi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Zaden

Snijd het gare vlees in reepjes van 7 ? cm lang, ?cm dik en 1/2 cm breed Verhit de olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur tot zeer he...

Lamsbout met tijm en rozemarijn
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Honing

Laat de lamsbout kort voor gebruik op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de rozemarijn in 15 kleine takjes....

Lamskroon
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Salie

Stap 1 Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 220?C. Roer de geperste knoflook, de rozemarijn, de tijm,...

Linzensalade met feta
Uit de categorie salades: met Zout, Kaas en Munt

Kook de linzen in ruim water in 30-45 minuten gaar. Giet de linzen af en laat ze uitlekken. Roer een dressing van de mosterd, azijn, gembers...

Laatste reacties met dit ingredient

Leverworst-pate

Ga het maken. Dank!...

Door *L.E. Verworst*
Magere Jus

hallo.. ik heb last van me darmen en ernstige maag problemen .. i...

Door *petra*
Kersthaasje met bacon en bladerdeeg

ik wordt een beetje gestoord van die k.. reclame rondom de recepten du...

Door *jan maat*

Veel voorkomende ingrediënten met Mosterd