Recepten met Okra

Over Okra

Recepten met Okra

In landen rond de Middellandse Zee is okra al heel lang bekend. Tegenwoordig wordt de okra in bijna alle tropische en subtropische gebieden verbouwd. De meeste exotische groenten worden ook in Nederlandse kassen geteeld, maar de okra niet. Uit de bloemen die groeien in de bladoksels van de plant, ontstaan de okra's, peulachtige vruchtgroenten met diepe groeven. De vrucht bevat eetbare, platte zaden. Qua vorm heeft de vrucht iets weg van een Spaanse peper of een vinger (om zijn vorm wordt hij ook wel 'lady's finger' genoemd), met een lengte van 5-15 centimeter. Er zijn rode en groene okra's. De rode worden tijdens het koken groen. Okla's zijn favoriet in de Surinaamse, Marokkaanse en Turkse keuken. De smaak lijkt wat op die van sperziebonen. Okra's worden na het koken wat glibberig. Om dit te voorkomen kunt u de kooktijd verkorten of de heel jonge vruchten gebruiken. Ook kunt u okra's voor het koken 5 minuten blancheren in kokend water met zout en iets azijn. Giet ze af en spoel met koud water na. Dep ze droog en verwerk ze volgens het recept. Okra's zijn lekker in combinatie met andere vruchtgroenten zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat. In couscousgerechten, in stoofpotten of soepen met zoutvlees of edroogde vis, met rundvlees, lamsvlees, in tomatensaus en rauw in salades doen plakjes okra het goed. Bij verhitting zorgt de (vrijkomende) vloeistof voor een bindend effect. Snijd okra's voor het gebruik in plakjes en bak of smoor ze ± 5 minuten. U kunt okra's in de toko kopen of bij een 'tropische' kraam op de markt. Was de okra en snijd het onderste puntje eraf. Snijd ook het harde stukje bij de steelaanzet weg. Okra's kunnen in hun geheel of in plakjes gesneden worden bereid. Okra's zijn, net als de andere vruchtgroenten (tomaat, paprika, aubergine e.d.), gevoelig voor lage temperaturen. Ze zijn bij een temperatuur van 7-10°C 3-5 dagen houdbaar (niet in de koelkast dus).

Verwante ingrediënten van Okra


Overzicht van recepten met Okra

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Okra. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Okra en waar Okra het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 57 recepten
Rundvlees-kerrie met okra's
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Okra en Uien

Uien snijden. Okra's zijn een soort peulvruchten en te koop in toko's.De uien in het vet goudbruin fruiten, alle droge ingredient...

Agbono soep
Uit de categorie soep: met Zout, Okra en Olie

Begin ermee om de stokvis een nacht te laten weken. Zorg dat de noten zeer fijn zijn gehakt, evt. met de keukenmachine. Snijd het vlees in b...

Aubergine Szechuan Style
Uit de categorie hoofdgerechten: met Okra, Olie en Rijst

Snijd de stelen van de aubergines af en snijd ze, in de lengte, in 6 stukken.Snij de stukken in kleinere stukje van circa 4 centimeter len...

Bamia
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Okra en Uien

Smelt de helft van de boter en braad het vlees aan.Voeg er 1 liter water aan toe en laat ca.2 a 2,5 uur trekken.Smelt de rest van de boter i...

Big Heat's Brunswick Stew
Uit de categorie bbq: met Okra, Uien en Azijn

Place chicken carcasses, bay leaves, peppercorns, and pork jowl in 6 quarts of water. Bring to a boil, reduce heat to simmer, and cook for 2...

Bondo Gumbo (Liberia)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Okra en Olie

Opmerking : Gebruik voor dit recept grof volkorenmeel.Bestrooi het vlees met wat volkorenmeel. Verhit de olie en bak hierin het vlees met d...

Callaloo met foo-foo
Uit de categorie soep: met Zout, Tijm en Okra

500 gr callaloobladen of Chinese spinazie of gewone spinazie 11/2 liter kippenbouillon 1 fijngehakte ui 1 gehakt teentje knoflook 3 fijn...

Caribische visfilets
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Okra

Maak eert de tomatensaus.Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalotten tot ze zacht zijn. Fruit knoflook en chilipeper 2 min mee. Ro...

Chicken Gombo Creole
Uit de categorie soep: met Zout, Okra en Rijst

-braad de stukken kip op hoog vuur in de hete boter mooi bruin aan en haal uit de pan -stort de okra op een zeef en spoel de peulen onder d...

Chicken gumbo
Uit de categorie soep: met Zout, Tijm en Okra

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor tot een gladde massa....

Creole Okra Gumbo
Uit de categorie soep: met Zout, Okra en Kerrie

Alle beschreven ingredienten kleinsnijden. Als je een maiskolf gebruikt deze even inpakken in magnetronfolie en 8 minuten op 700 watt in de...

Curry met okra en champignons
Uit de categorie vegetarisch: met Okra, Olie en Curry

Pureer knoflook, gember, pepertjes en 3 eetlepels water met een staafmixer of keukenmachine tot een glad mengsel. Verhit de olie in een bra...

Diombre (vleesgerecht uit Ivoorkust)
Uit de categorie vlees: met Zout, Tijm en Okra

Snij 500 g goed vlees in stukjes, kook zacht met zout en tijm. Braad het dan licht aan in olie. Roer er 1 ui en 3 tomaten in stukjes door,...

Fritto misto van groenten
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Okra en Olie

Was en droog alle groenten met keukenpapier. Bij de okra's het bruine deel bij de steel afsnijden. Deeg: Zeef voor het beslag de blo...

Gebakken Okra
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Okra en Komijn

Okra zijn vingervormige vruchten die als je ze te lang kookt of stooft slijmerig worden. Bij de Turk hebben ze ze in pot en blik, maar voor...

Gehakt met okra's
Uit de categorie vlees: met Zout, Room en Munt

Was de okra's en snijd ze in schijfjes van ca. 1 cm dik. Pel de uien en de knoflook en snijd ze fijn. Ontvel de tomaten, verwijder de za...

Groentekashmiri
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Okra en Olie

Maal komijnzaad, peperkorrels, kardemomzaad, kaneel en nootmuskaat met een staafmixer of in een vijzel fijn. Verhit de olie in een grote pa...

Groentemiso
Uit de categorie soep: met Miso, Okra en Olie

Snijd de okers in dunne plakjes. Verwijder de stelen van de geweekte shitake paddestoelen. Verhit de olie in een zware pan en fruit ui, ra...

GROENTENGUMBO
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Tijm en Okra

Verhit de arachideolie in een pan en fruit hierin de ui, de knoflook en de bosuitjes. Voeg de blokjes rode en groene paprika toe. Doe de pet...

Gumbo
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Tijm en Okra

- Verhit de olie in een pan op een hoog vuur tot ze bijna rookt (ong. 5 minuten). Voeg onder voortdurend roeren geleidelijk de gezeefde bloe...

Gumbo, Cajun
Uit de categorie vis: met Zout, Tijm en Okra

Zet eerst alles klaar en snij de groenten fijn (eenmaal begonnen, kan er niet meer onderbroken worden). Met twee of meer mensen kan men natu...

Gyuniku no namban ae
Uit de categorie salades: met Prei, Zout en Miso

Was de groenten en dep ze droog. Snijd de zoete aardappelen en de komkommer in dunne plakjes en snijd deze plakjes in smalle rechthoeken. Be...

Gyuniku no namban ae (vleessalade met pepersaus)
Uit de categorie salades: met Prei, Zout en Miso

Was de groenten en dep ze droog. Snijd de zoete aardappelen en de komkommer in dunne plakjes en snijd deze plakjes in smalle rechthoeken. Be...

Indiase groentencurry
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Okra en Olie

Vermaal de kruiden met een stamper en vijzel. Op deze manier maak je 3 el currypoeder. Zet dit apart. Fruit de uien, al roerend, in de olie...

Jamaica pepperpot soup
Uit de categorie soep: met Zout, Kool en Tijm

-doe het soepvlees met de varkensstaarten in een grote pan in ruim water -breng aan de kook -draai dan het vuur laag en laat 2 uur zacht s...

Veel voorkomende ingrediënten met Okra