Recepten met Olie

Over Olie

Recepten met Olie

Bestaat voor 100% uit vet. Er zijn oliesoorten die voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren bestaan, andere zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Olie blijft het best van dikte en smaak als hij op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Licht en warmte maken de olie ranzig. Te veel kou maakt de olie te dik. Olie is lang houdbaar, maar wordt op een koude plaats troebel (bij kamertemperatuur wordt de olie weer helder). Plantaardige olie bestaat voor 85% uit onverzadigde vetzuren, die we nodig hebben voor de aanmaak van (gezond) HDL-cholesterol, dat een rol speelt bij de productie van onder andere geslachtshormonen. Maar pas op voor kokosolie en palmolie: ze zijn plantaardig, maar bevatten allebei toch veel verzadigd vet. Alle andere soorten plantaardige olie bevatten evenveel onverzadigde vetzuren. Wat dat betreft zijn ze allemaal even gezond. Plantaardige olie wordt gewonnen uit sojabonen, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, pinda's, raapzaad, maïs, walnoot.html" itemprop="name">walnoten, hazelnoten, amandelen, druivenpitten, olijven en katoenzaden. Amandelolie is altijd koudgeperst, lichtgeel van kleur en bevat 35% meervoudig onverzadigd vet. De olie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor cosmetica. Arachideolie, ook wel aardnotenolie genoemd, is een heel heldere, lichtgekleurde olie, gewonnen uit pinda's, die voor 50% uit olie bestaat. De olie wordt industrieel gebruikt als basis voor margarine en voor het inblikken van vis. Het is een geurloze olie, die heel hoog kan worden verhit. Dat maakt arachideolie ideaal voor de oosterse roerbakkeuken. Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. Doordat de olie geurloos is, kunt u hem ook gebruiken voor het invetten van bak- en puddingvormen. Net als kokosolie is arachideolie makkelijk stolbaar. Ze bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet. Druivenpitolie: Alle zaden van vruchten bevatten olie, dus ook druivenpitten. Druivenpitten bevatten tussen de 6 en 20 procent olie. En waar veel druiven geperst worden voor wijn, zoals in Frankrijk en Italië, loont het de moeite de druivenpitolie te winnen. Druivenpitolie is een heldere lichtgroene olie, met een heel fijn, subtiel aroma. Alhoewel de meeste druivenpitolie industrieel tot margarine wordt verwerkt, is het een lekkere olie voor salades. Druivenpitolie wordt in Frankrijk en Italië vaak als basis voor kruidenolie gebruikt. Zo vindt u het hier vaak bij culinaire cadeau- of delicatessenwinkels. Druivenpitolie bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet. Kokosolie: In koudere landen wordt kokosolie, die o.a. wordt gebruikt voor de bereiding van chocolade, meestal gestold verkocht, dus als vet. Ze is wit, tamelijk neutraal van smaak en bevat 8-10% onverzadigd vet. Maïs(kiem)olie wordt gemaakt uit maïskorrels. Ze is heldergeel en neutraal van smaak en bevat 40-55% meervoudig onverzadigd vet. Is geschikt voor alle culinaire toepassingen. Notenolie: walnoot.html" itemprop="name">Walnoten en hazelnoten zijn niet alleen verrukkelijk om zo te eten of om te verwerken in gerechten, ze zijn ook een prima basis voor lekkere oliën: notenolie. Wist u, dat walnoot.html" itemprop="name">walnoten, bijvoorbeeld, voor 60% uit olie bestaan? De olie is helder en heeft een wat donkere kleur. Notenolie wordt meestal gebruikt in dressings. De smaak is lekker nootachtig, zelfs als de olie wordt gemengd met azijn en kruiden. Notenolie is meestal wat duurder dan andere olie-soorten en wordt daarom in kleine flesjes aangeboden. Notenolie bestaat meestal uit een mix van walnoot.html" itemprop="name">walnoten en hazelnoten. Daarnaast is er ook walnootolie en hazelnootolie verkrijgbaar. Olijfolie wordt gemaakt van olijven. Transparant geel van kleur en met een nogal karakteristieke smaak. Ze bevat 8-15% meervoudig onverzadigd vet. De Italiaanse en Franse olijfolie is zachter dan de Griekse. De verschillen in smaak en kleur zijn groot: er is zoete en harde, peperige olijfolie; gele, donkergroene en zelfs bijna zwarte. De kleur heeft niets met de kwaliteit te maken. Slechte olijfolie is er niet, het is een kwestie van smaak. Er zijn wel drie verschillende kwaliteitscategorieën, die vooral verschillen wat betreft de graad van zuiverheid. Hoe zuiverder hoe beter de kwaliteit, hoe lager de zuurgraad én hoe langer houdbaar. Olie met een hoge zuurgraad wordt sneller ranzig (minder lekker en minder gezond). - Extra vierge is olijfolie in z'n zuiverste vorm. Slechts 10% van alle olijfolie valt in deze categorie. De rest moet worden bewerkt (geraffi neerd) om onzuiverheden in smaak en geur eruit te halen. Extra vierge olijfolie is 'koudgeperst', een ouderwetse benaming die niet meer klopt. Vroeger werd slechts 40% van de olie aan de olijven onttrokken. De pulp die van de olijven achterbleef, werd gemengd met warm water en opnieuw uitgeperst. Door moderne perstechnieken is die tweede warme persing niet meer nodig. De opbrengst kan nu meteen al 90% zijn. Gebruik extra vierge olijfolie voor salades en dressings. Als deze olie wordt verhit, verdwijnt de fijne smaak en is hij minder gezond. - Vierge is een uitstekende olijfolie en smaakt iets zuurder dan extra vierge. Gebruik vierge olie in salades en dressings en voor bakken en frituren. - Olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olie; prima voor bakken en frituren. Saffloerolie wordt gewonnen uit de zaden van de blauwe (of zwarte) saffloerdistel, een aan de artisjok verwante, samengesteldbloemige plant. Koudgeperste saffloerolie bevat veel hoogwaardige onverzadigde vetzuren (60-70%), vooral linolzuur, is lichtgeel en neutraal van smaak. In zijn sterk activerende werking op ons organisme is deze olie wat eenzijdig en moet met mate worden gebruikt. Saffloerolie heeft een zeer neutrale smaak. Sesamolie: Koudgeperst uit sesamzaad. Is geel van kleur en bitter van smaak. Bevat 85-90% meervoudig onverzadigd vet. Lijkt de pure geur van sesamzaadjes vast te houden, zo sterk is de geur als u het flesje opent. Wordt veel gebruikt in de macrobiotiek en in de Aziatische keuken, maar altijd druppelgewijs, omdat de smaak snel overheerst. Het is dus geen olie om in te bakken, maar een echte smaakmaker. Slaolie is een mengsel van verschillende soorten olie, afhankelijk van wat op de wereldmarkt voorradig is. Heldergeel van kleur en met een neutrale smaak. Over het percentage meervoudig onverzadigd vet valt uiteraard weinig te zeggen. Sojaolie wordt gewonnen uit sojabonen. Ze is helder geel van kleur en heeft een neutrale smaak. Ze bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Tarwekiemolie: Koudgeperst uit tarwekiemen. Ze is goudgeel van kleur met een typische graansmaak en bevat 45-55% meervoudig onverzadigd vet. Walnootolie: Altijd koudgeperst. Is lichtgeel van kleur, sterk van smaak en bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. De kleur is transparant geel, de smaak tamelijk neutraal. Ze bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet en is zeer geschikt voor alle culinaire toepassingen. De olie is goed bestand tegen hoge temperaturen en daardoor geschikt om te frituren. Omdat de smaak van de olie heel neutraal is, is de olie ook ideaal voor het maken van mayonaise en dressings. De kwaliteit van spijsolie is niet altijd te controleren.


Overzicht van recepten met Olie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olie en waar Olie het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 28053 recepten
Spaghettie met tomatensaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie | 1 reactie

-Maak de ui schoon en snipper hem fijn. -Wrijf de inhoud van het blik tomaten door een zeef. -Rul het gehakt in een antie-aanbakpan...

Pakistaanse gember kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Azijn

braad de kip in boter,ontbeen de kip als het gaar is. Haal met twee vorken het kipvlees uit elkaar. Was intussen de verse kruiden en maal z...

Gulab jamon
Uit de categorie borrelhapjes: met Olie, Stroop en Suiker

Eerst de suiker en het rozenwater met 1 liter water tot een dikke stroop koken. Niet koud laten worden! Daarna alle andere ingredienten in...

Salad for Saliq
Uit de categorie salades: met Olie, Uien en Azijn

Mix de tomaten, komkommer, pepers, peterselie en uien door elkaar. Voeg daarna knoflook, citroensap, azijn en olie toe....

Kiplasagne met spinazie
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Melk

Laat de spinazie ontdooien. Snijd de kipfilet in reepjes of kleine stukjes, peper en zout naar smaak toevoegen, snipper de ui.Verhit 1 el ol...

Paprikasalade
Uit de categorie salades: met Zout, Olie en Azijn

Was de paprika's snijd ze in de lengte doormidden en verwijder al het binnenste. Snijd ze in smalle reepjes en leg ze in een slakom. Sch...

De drie gezusters
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal. Kook de sperziebonen in 12-15 minuten gaar. Maak de sjalot en de knoflook schoon en snijd d...

Mihoen met pikante kabeljauw en sajoer van tom
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Laos en Olie

Snipper de ui fijn. Verhit 2 eetlepels olie en bak de suiker, gemberpoeder, de helft van de ui, 1 1/2 theelepel sambal en 1 theelepel laos a...

Aspergeragout
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Suiker

Was en schil de asperges en verwijder de houterige uiteinden. Snijd de asperges in stukken. Breng een kwart liter water met wat zout en suik...

Garnalen-Kerrie uit Birma
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Uien

De garnalen pellen en schoonmaken. Uien en tomaten snijden.Olie in een pan verhitten, de uien hierin fruiten tot ze glazig worden, vervolge...

langos
Uit de categorie borrelhapjes: met Gist, Zout en Melk

Meng de gist, beetje lauwe melk en een handje bloem. Het deeg 10 minuten afgedekt laten rusten op een warme plek. Meng nu de rest van de b...

SOUFLAKI
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Olie en Tomaat

1. Meng het vlees met de kruiden, het citroensap en 2 eetl. olie. Laat het een paar uur marineren. 2. Verwarm de oven voor op 220?C. 3. B...

Warme salade met biefstuk en gedroogde tomaten
Uit de categorie salades: met Sla, Olie en Azijn

Wrijf (masseer) de biefstukken in met een lepeltje van de tomatenolie en de peper. Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Maak de champi...

Aardappelen mediterrane met kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Tomaat

Schil de aardappelen en snij ze in plakjes. Snipper de ui en de knoflook zeer fijn Snij de kipfilets in stukjes. Verhit de olijfolie in een...

Een schnitzel in een apart jasje . HEEEL BIJZOND
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Sla en Zout

Sla de schnitzels plat. Roer de roomkaas los en meng de kaas en de gedroogde tomaten, 1 el kappertjes, zout en peper. Bestrijk de schnitzels...

FRANSE COURGETTESALADE
Uit de categorie salades: met Zout, Olie en Azijn

Snijd elke schoongewassen courgette overlangs in 4 plakken. De Fransen zetten ze hooguit 8 minuten in kokend water met een tikje zout. De ui...

Gesmoorde spruitjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Quorn

Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 10 minuten in ruim kokend water. Gebruik een pot of diepvriesspruitjes. Snipper de ui. Smelt de bot...

Hamur Icinde Sebze
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Olie

Wortelen, bloemkoolroosjes en broccoliroosjes in kleine stukjes snijden. Het water in een pan verhitten. Het laurierblad, de kruidnagels, d...

hoisinmarinade
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Olie en Gember

Roer alle ingredienten door elkaar. Leg het vlees of vis in de marinade, goed door husselen.Laat minstens 3 uur marineren. Klaar maken zoa...

Jambalaya op de Camping
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Olie en Uien

Pel en snipper de uien. Maak de paprika?s schoon en snijd ze in stukjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd het in stukjes. Was de tomate...

Koolrabischotel
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Olie

verwarm de oven voor op 200 gradenkoolrabi wassen, schillen, in acht partjes verdelen en in reepjes snijden. koken in vleesboullion, afgiete...

Provencaalse varkenslappen met ratatouille
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

1. Dep de blokjes varkenslap met keukenpapier droog en bestrooi het vlees met peper. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de blok...

vissoep uit Laos
Uit de categorie soep: met Vis, Olie en Uien

Verhit de olie in een grote pan. Voeg gember,citroengras,pepertje en ui toe en roer dit op matig vuur 5 min.tot de uistukjes goudgeel zi...

"Quorn met paprika"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Quorn

Verwarm de oven voor op 175c. Halveer de paprika's en verwijder de zaadbol en lijsten. Leg de paprikahelften, met het snijvlak naar be...

1 pak builtjes toverrijst (250 g)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Rijst en Paksoi

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen paksoi wassen, schoonmaken en in reepjes snijden. Knoflook pellen en in dunne plakjes snijd...

Laatste reacties met dit ingredient

Gehaktballetjes, Surinaams-Chinese

De gehaktballetjes heb ik gemaakt het recept staat ook in het boekje &...

Door *Harm R*
Muckalica

Ga t zeker maken heb het gegeten in Croatie en t smaakte goed... ...

Door *Thonas*
Soljanka

ik ken al 40 jaar soljanka, en nog nooit gehoord van vis erin, ik heb ...

Door *Maria heylen*

Veel voorkomende ingrediënten met Olie