Recepten met Olie

Over Olie

Recepten met Olie

Bestaat voor 100% uit vet. Er zijn oliesoorten die voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren bestaan, andere zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Olie blijft het best van dikte en smaak als hij op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Licht en warmte maken de olie ranzig. Te veel kou maakt de olie te dik. Olie is lang houdbaar, maar wordt op een koude plaats troebel (bij kamertemperatuur wordt de olie weer helder). Plantaardige olie bestaat voor 85% uit onverzadigde vetzuren, die we nodig hebben voor de aanmaak van (gezond) HDL-cholesterol, dat een rol speelt bij de productie van onder andere geslachtshormonen. Maar pas op voor kokosolie en palmolie: ze zijn plantaardig, maar bevatten allebei toch veel verzadigd vet. Alle andere soorten plantaardige olie bevatten evenveel onverzadigde vetzuren. Wat dat betreft zijn ze allemaal even gezond. Plantaardige olie wordt gewonnen uit sojabonen, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, pinda's, raapzaad, maïs, walnoot.html" itemprop="name">walnoten, hazelnoten, amandelen, druivenpitten, olijven en katoenzaden. Amandelolie is altijd koudgeperst, lichtgeel van kleur en bevat 35% meervoudig onverzadigd vet. De olie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor cosmetica. Arachideolie, ook wel aardnotenolie genoemd, is een heel heldere, lichtgekleurde olie, gewonnen uit pinda's, die voor 50% uit olie bestaat. De olie wordt industrieel gebruikt als basis voor margarine en voor het inblikken van vis. Het is een geurloze olie, die heel hoog kan worden verhit. Dat maakt arachideolie ideaal voor de oosterse roerbakkeuken. Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. Doordat de olie geurloos is, kunt u hem ook gebruiken voor het invetten van bak- en puddingvormen. Net als kokosolie is arachideolie makkelijk stolbaar. Ze bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet. Druivenpitolie: Alle zaden van vruchten bevatten olie, dus ook druivenpitten. Druivenpitten bevatten tussen de 6 en 20 procent olie. En waar veel druiven geperst worden voor wijn, zoals in Frankrijk en Italië, loont het de moeite de druivenpitolie te winnen. Druivenpitolie is een heldere lichtgroene olie, met een heel fijn, subtiel aroma. Alhoewel de meeste druivenpitolie industrieel tot margarine wordt verwerkt, is het een lekkere olie voor salades. Druivenpitolie wordt in Frankrijk en Italië vaak als basis voor kruidenolie gebruikt. Zo vindt u het hier vaak bij culinaire cadeau- of delicatessenwinkels. Druivenpitolie bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet. Kokosolie: In koudere landen wordt kokosolie, die o.a. wordt gebruikt voor de bereiding van chocolade, meestal gestold verkocht, dus als vet. Ze is wit, tamelijk neutraal van smaak en bevat 8-10% onverzadigd vet. Maïs(kiem)olie wordt gemaakt uit maïskorrels. Ze is heldergeel en neutraal van smaak en bevat 40-55% meervoudig onverzadigd vet. Is geschikt voor alle culinaire toepassingen. Notenolie: walnoot.html" itemprop="name">Walnoten en hazelnoten zijn niet alleen verrukkelijk om zo te eten of om te verwerken in gerechten, ze zijn ook een prima basis voor lekkere oliën: notenolie. Wist u, dat walnoot.html" itemprop="name">walnoten, bijvoorbeeld, voor 60% uit olie bestaan? De olie is helder en heeft een wat donkere kleur. Notenolie wordt meestal gebruikt in dressings. De smaak is lekker nootachtig, zelfs als de olie wordt gemengd met azijn en kruiden. Notenolie is meestal wat duurder dan andere olie-soorten en wordt daarom in kleine flesjes aangeboden. Notenolie bestaat meestal uit een mix van walnoot.html" itemprop="name">walnoten en hazelnoten. Daarnaast is er ook walnootolie en hazelnootolie verkrijgbaar. Olijfolie wordt gemaakt van olijven. Transparant geel van kleur en met een nogal karakteristieke smaak. Ze bevat 8-15% meervoudig onverzadigd vet. De Italiaanse en Franse olijfolie is zachter dan de Griekse. De verschillen in smaak en kleur zijn groot: er is zoete en harde, peperige olijfolie; gele, donkergroene en zelfs bijna zwarte. De kleur heeft niets met de kwaliteit te maken. Slechte olijfolie is er niet, het is een kwestie van smaak. Er zijn wel drie verschillende kwaliteitscategorieën, die vooral verschillen wat betreft de graad van zuiverheid. Hoe zuiverder hoe beter de kwaliteit, hoe lager de zuurgraad én hoe langer houdbaar. Olie met een hoge zuurgraad wordt sneller ranzig (minder lekker en minder gezond). - Extra vierge is olijfolie in z'n zuiverste vorm. Slechts 10% van alle olijfolie valt in deze categorie. De rest moet worden bewerkt (geraffi neerd) om onzuiverheden in smaak en geur eruit te halen. Extra vierge olijfolie is 'koudgeperst', een ouderwetse benaming die niet meer klopt. Vroeger werd slechts 40% van de olie aan de olijven onttrokken. De pulp die van de olijven achterbleef, werd gemengd met warm water en opnieuw uitgeperst. Door moderne perstechnieken is die tweede warme persing niet meer nodig. De opbrengst kan nu meteen al 90% zijn. Gebruik extra vierge olijfolie voor salades en dressings. Als deze olie wordt verhit, verdwijnt de fijne smaak en is hij minder gezond. - Vierge is een uitstekende olijfolie en smaakt iets zuurder dan extra vierge. Gebruik vierge olie in salades en dressings en voor bakken en frituren. - Olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olie; prima voor bakken en frituren. Saffloerolie wordt gewonnen uit de zaden van de blauwe (of zwarte) saffloerdistel, een aan de artisjok verwante, samengesteldbloemige plant. Koudgeperste saffloerolie bevat veel hoogwaardige onverzadigde vetzuren (60-70%), vooral linolzuur, is lichtgeel en neutraal van smaak. In zijn sterk activerende werking op ons organisme is deze olie wat eenzijdig en moet met mate worden gebruikt. Saffloerolie heeft een zeer neutrale smaak. Sesamolie: Koudgeperst uit sesamzaad. Is geel van kleur en bitter van smaak. Bevat 85-90% meervoudig onverzadigd vet. Lijkt de pure geur van sesamzaadjes vast te houden, zo sterk is de geur als u het flesje opent. Wordt veel gebruikt in de macrobiotiek en in de Aziatische keuken, maar altijd druppelgewijs, omdat de smaak snel overheerst. Het is dus geen olie om in te bakken, maar een echte smaakmaker. Slaolie is een mengsel van verschillende soorten olie, afhankelijk van wat op de wereldmarkt voorradig is. Heldergeel van kleur en met een neutrale smaak. Over het percentage meervoudig onverzadigd vet valt uiteraard weinig te zeggen. Sojaolie wordt gewonnen uit sojabonen. Ze is helder geel van kleur en heeft een neutrale smaak. Ze bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Tarwekiemolie: Koudgeperst uit tarwekiemen. Ze is goudgeel van kleur met een typische graansmaak en bevat 45-55% meervoudig onverzadigd vet. Walnootolie: Altijd koudgeperst. Is lichtgeel van kleur, sterk van smaak en bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. De kleur is transparant geel, de smaak tamelijk neutraal. Ze bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet en is zeer geschikt voor alle culinaire toepassingen. De olie is goed bestand tegen hoge temperaturen en daardoor geschikt om te frituren. Omdat de smaak van de olie heel neutraal is, is de olie ook ideaal voor het maken van mayonaise en dressings. De kwaliteit van spijsolie is niet altijd te controleren.


Overzicht van recepten met Olie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olie en waar Olie het hoofdingrediënt is.

Toon 26-50 van 28040 recepten
Aardappel met Roerei
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Zalm en Zout

Boen de aardappelen schoon en dep ze droog. Bestrijk de aardappelen met een kwastje met olie en leg ze op het rooster in de oven. Schakel de...

Aardappel-kaaskoekjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Olie | 1 reactie

- Kook de aardappelen in een pan water met wat zout - in ongeveer 20 minuten gaar. - Giet ze af en pureer ze in een foodprocessor - of...

Aardappel-ui-gehaktballetjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Aardappel en ui grof raspen en in een schaal doen. Gehakt, azijn, tomatenpuree, ei, paneermeel, kruiden en peper en zout toevoegen. 3 minute...

Aardappel-Uitsmijter
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Zout en Tijm

1. Snijd iedere aardappel in 8 a 12 partjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelpartjes in ca. 5 minuten rondom goudbruin 2...

Aardappelen met blauwschimmel
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Olie

Schil de aardappelen en zet ze met wat water en zout op. Snijd de kaas in dobbelsteentjes. Als de aardappelen gaar zijn giet je het kook...

Aardappelgratin
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Room en Melk

Verwarm de oven voor op 175?C. Schil en was de aardappels (laat ze heel). ▸ Kook ze 15 minuten en giet af - laat in de pan afkoelen...

Aardappelgratin met ui, pesto en cremefraichesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Olie en Uien

1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui mooi bruin. Roer de pesto erdoor. 2. Bereid de Maggi Creme Fraiche Saus met de boter volgen...

Aardappelkoekjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Bieslook

Schil de aardappelen en rasp ze grof, het liefst in dunne flinters boven een grote mengkom. Giet het vocht dat zich uit de rasp in de kom z...

Aardappelpuree met pesto, spinazie en oude kaas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Maak op de gebruikelijke manier aardappelpuree voor 4 personen van verse aardappelen, uit een pak of uit de de diepvries. Verdeel de puree i...

aardappelsalade met truffelvinaigrette
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Aardappels onder stromend water schoon boenen en in plakken van ca. 3/4 cm snijden. In pan met weinig water en zout aardappelplakjes in ca....

Aardappelsandwich met zalm
Uit de categorie voorgerechten: met Zalm, Olie en Azijn

De aardappels afboenen onder de koude kraan. Drogen met keukenpapier. In de lengte in plakjes van 3 millimeter dik snijden. Steeds 3 plakjes...

Aardappelspiesjes
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Laurier

Kook de aardappelen 15 minuten in kokend water met zout, laat ze iets afkoelen en snijd elke aardappel in vier partjes. Steek aan de spiesje...

Ajam Goreng Speciaal
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Ketjap

Bestrijk de drumsticks met citroensap en bestrooi ze met peper en zout. Vul een wok voor drie vierde met olie en laat deze goed heet worden....

ALOE ENDA
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Eieren

Pel de gekookte eieren. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in de lengte in 4 0f 6 stukjes. Wrijf de ui, de knoflook en de peper samen...

Andijvie-stamppot met katenspek
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Azijn

1. Fruit in olie de katenspek krokant. Neem met de schuimspaan uit de pan. 2. Fruit in het achtergebleven bakvet de uien goudbruin. Roer ba...

Aspergers op zijn Italiaans
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Snijd de uiteinden van de asperges (circa twee centimeter). Schil ze met een dunschiller of speciale aspergeschiller, leg de asperges hiervo...

Asperges met Coburger rauwe ham
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Dun plakje van de onderkant van aspergepunten afsnijden. In pan met kokend water en zout in ca. 3 minuten beetgaar koken. In vergiet uit l...

Auberginerolletjes gevuld met gehakt
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Knoflook

Verwarm de oven voor op 180?C Snij de aubergines in de langte in dunne plakken, grill ze in een grillpan Pureer ondertussen de vleestomate...

Avocadosoep met maïs
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Uien

Pel de uien en knoflookteentjes en snipper deze. Laat de maïskorrels uitlekken. Was het pepertje, snijd hem door midden, verwijde...

Babi Pedis Dan Daun Papaya
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Sereh

Snijd het vlees klein. Maak het de groenten schoon en snijd klein. Zet de gesneden papayabladeren(of andijvie) weg in wat water met zout....

Babi Rica Rica
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Sereh

Snijd het vlees in blokjes. Pel de sjalotjes, maak de lomboks schoon en maak hiervan in de vijzel of keukenmachine een pasta. Ontvel de...

Bacon en aardappel frittata
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Melk

Doe de eieren, melk en kruiden in een kom.Verhit de olie in een bakpan en bak de bacon op laag vuur bruin en knapperig. Haal de bacon uit de...

BAKA BANA
Uit de categorie borrelhapjes: met Melk, Olie en Bloem

De bananen moeten zacht zijn. Schil de bananen en snijd ze in plakken. Maak van de bloem, bakpoeder en melk een glad beslag. Verhit de olie...

BALLETJES in PROVENCAALSE GRATIN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Feta en Olie

- Snij de paprika?s en de tomaten in stukjes. - Snipper de sjalotten en het knoflookteentje fijn - Rol balletjes van het gehakt- en bak...

Bami met vis-kokoscurry en ananas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Olie en Curry

Kook de mienestjes gaar volgens de algemene bereidingswijze op de verpakking. Snijd de vis in stukken. Maak de rode peper schoon en hak hem...

Laatste reacties met dit ingredient

Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
'Gepocheerd ei met paddestoelen en garnalen

oney... This particular blog post is designed to educate you to the fe...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Olie